torstai 21. maaliskuuta 2013

TUNTEMATON SOTA

Tiesitkö, että Suomi on sodassa? Et?

Tiestitkö, että Suomi on ollut sodassa jo kymmenen vuotta? Et?

Nyt tiedät.

Suomi lähetti 2002 parisen sataa suomalaista sotilasta Afganistaniin niin sanottuun ISAF-kriisinhallintaoperaatioon. Jo heti kättelyssä oli selvää, että suomalaiset saapuvat maahan tukemaan sisällissodan toista osapuolta, jonka amerikkalaiset olivat nostaneet valtaan. Tilanne oli siis ihan sama kuin 1960-luvulla Vietnamissa, jonne suomalaisia ei kuitenkaan lähetetty "kriisinhallintaoperaatioon". Ei kehdattu, kun oli niin paljon sodan kokeneita miehiä, jotka olisivat tienneet heti mistä on kyse.

Viron puolustusministeri totesi jo aikoja sitten, että Afganistanissa käydään sotaa ja Suomi on yksi sodan osapuolista. Myös puolustavoimien entinen komentaja, kenraali evp. Gustav Hägglund totesi suoraan, että Suomi on sodassa. Suomalaiset toimivat Afganistanissa Saksan alaisuudessa. Saksan puolustusministeri Karl-Theodor zy Guttenberg totesi myös, että Afganistanissa käydään sotaa.

Niin, suomalaiset siis ovat olleet sodassa vuodesta 2002 lähtien. Kaikessa hiljaisuudessa. Kaikkien hallitusten ja presidenttien siunauksella. Myös vanhan rauhanaktivisti Tarja Halossen siunauksella. Kaikkien poliitikkojen ja kansanedustajien siunauksella. Kaikkien puolueiden siunauksella. Meille tosin asiasta ei ole paljoa kerrottu. On vain sanottu, että ollaan siellä kouluttamassa ja pikkuisen ajellaan autoilla ja jaetaan lapsille karkkia. Ehkä suomalaiset sotilaat tekevätkin sitä, mutta he ovat mukana sodassa.

Vuonna 2009 pelleily muotoseikoilla lopetettiin ja ISAF-operaatio liitettiin Yhdysvaltain sotatoimiin suoraan. Siitä eteenpäin ei siis ole voinut olla kenellekään epäselvää, että Suomi on sodassa.

2011 suomalaisia joukkoja alettiin vähentää, mutta on luvattu pysyä maassa ainakin vuoteen 2014 saakka. Jo nyt Suomi on ollut sodassa 10 vuotta. Se on kaksi kertaa pidempi aika kuin jatko- ja talvisota yhteensä. Tukea Afganistanin hallitukselle on luvattu vuoteen 2017 saakka, mitä se sitten tarkoittaakin.

Kustannukset ovat vaihdelleet, mutta itse operaatio on maksanut joitakin kymmeniä miljoonia vuodessa. Alimmat arviot ovat liikkuneen parikymmenen miljoonan tasolla, korkeimmat sadan. Kustannustason arvioinnista tekee vaikean se, että materiaalihankinnat ja muut on eritelty ja jaettu eri sektoreille, jolloin on hyvin vaikeaa laskea paljonko Suomen sota Afganistanissa todellisuudessa maksaaa. Otetaan arvioksi 50.

Jos operaatio on maksanut vuosittain 50 miljoonaa, se on tullut maksamaan tähän mennessä 500 miljoonaa. Puoli miljardia. Ja tulee maksamaan ainakin sen 600 miljoonaa.

Miksi?

Miten on mahdollista, että valtiolla on varaa sotia toisella puolella maapalloa sadoilla miljoonilla, kun sillä ei ole varaa hoitaa suomalaisia lapsia, vanhuksia, kun kotimaassa on nälkäjonoja ja asunnottomia tuhatmäärin?

Samaan aikaan kun hallitus ilmoitti, ettei sillä ole muutamaa miljoonaa Heinolan reumasairaalalle, joka oli maamme huippulaitos ja reumapotilaiden viimeinen toivo, sillä oli varaa käydä sotaa tuhansien kilometrien päässä.

Miksi?

Samaan aikaan, kun hallitukselta ei liikene uuteen lastensairaalaan senttiäkään, sillä on varaa käydä sotaa vieraassa maassa, jolla ei ole mitään tekemistä meidän kanssamme.

Miksi?

Minä menin armeijaan, koska halusin mennä. Menin sinne siksi, että kaikki miespuoliset sukulaiseni olivat menneet ja osa heistä oli maksanut kovan hinnan vapaudesta ja itsenäisyydestä. Ajattelin, että jos he kestivät kauhean sota-ajan, maksan heille velkani käymällä Intin ja osoittamalla, että olen valmis samaan. En siksi, että haluan tai toivon niin, vaan jos tulee pakko.

Myöhemmin kertausharjoituksissa ilmoitin, etten tule koskaan ampumaan toista suomalaista, enkä tule koskaan osallistumaan mihinkään sotaan tai "tehtävään" maamme alueen ulkopuolella. Ilmankos ei tullut koskaan uusia kertauskutsuja, vaikka osasto oli sellainen, joka kertaili myöhemmin useammankin kerran. Minä en kerrannut enää koskaan.

Mutta joillekin tuli "tehtävä" ulkomaille jostakin syystä. Onneksi vain yksi suomalainen on kuollut. Valitettavasti loukkaantuneita on enemmän. Kaikista heistä ei tietenkään pidetä huolta. Yksi selkänsä rikkonut kapiainen ei saanut mitään korvauksia tai tukea, ei edes puolustusvoimilta. Ei edes Parane pian -korttia.

Sellainen on Afganistanin sota, joka on kestoltaan legendaaristen 1600- ja 1700-luvun sotien pituinen. Se on tullut maksamaan sinulle ja minulle satoja miljoonia, etkä sinä ole edes tiennyt, että maasi on käynyt sotaa kohta yli kymmenen vuoden ajan. Niin hyvin se on sinultakin piilotettu ja salattu. Sitä käyvät tämän päivän tuntemattomat sotilaat.

Se on todellinen Tuntematon sota.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti