torstai 21. maaliskuuta 2013

HALLITUS HÄMÄÄ TAAS

Kun kuunteli Jutan Jyken, Paven ja Villen ja muiden puheita Säätytalolla, sai sen käsityksen, että nyt on joulu tai synttärit. Nyt alkaa bileet. Kaikki on paremmin.

Jyrkin ja Jutan hämäyshallitus jatkaa valitsemallaan linjalla ja enää vain kaikkein uskollisimmat ja sokeimmat puoluefanit uskaltavat uskoa, että oikeaan suuntaan ollaan menossa. Ehkä joku pienyrittäjäkin vielä kuvittelee, että kokoomus ajaa hänen asiaansa ja tervehtii samaan aikaan lemmikkiyksisarvistaan, kenties joku sementtipäinen virkamies jaksaa vielä ihastella Jutan rintavaa olemusta, ja ehkä joku Paven lapsuuden kaveri vielä kuvittelee, että ollaan vasemmistossa. Vihreät, kristilliset ja RKP eivät ajattele yhtään mitään. Rikkaimmilla ja isoimmilla on bileet.

Kaikille muille on tulossa kylmää kyytiä.

Hallituksen ehdottomasti suurin jytky oli yhteisöverotuksen lasku 24,5% suoraan 20%. Nyt se alittaa Vironkin tason. Hallituksen mukaan tämä lisää työllistymistä. Miten? Tuo siirtyy suoraan yritysten voittomarginaaleihin, sellaisenaan. Ja mikä parasta, se toimii nimenomaan suuryrityksissä. Ei pienissä.

Pienet yrittäjät joutuvat entistä enemmän kuseen. Kuten aina, hekin ovat tavallisten työntekijöiden kanssa rikkaimpien ja suurimpien bileitten maksumiehinä. KAIKKI osingot, myös ne kaikkein pienimmät, tulevat veron alle. Progressio osinkoverotuksessa poistuu ja tilalle tulee tasavero 7,5%. Kun aikaisemmin satojen tuhansien eurojen osingoista joutui maksamaan enemmän kuin alle kymppitonnin osingoista, nyt kaikki maksavat saman. Muutos, se suuri yritysverotusuudistus, siis suosii rikkaimpia ja isoimpia, pienempien kustannuksella. Jälleen kerran. Vaikka juuri PK-sektori on ainoana työllistänyt yhtään ketään. Ja joku yrittäjä vielä äänestää kokoomusta. Ihmetellä sopii miksi?

Sen sijaan, että annettiin suurimille ja rikkaimmille taas eniten, olisi voitu miettiä työllistämiskustannusten leikkaamista, vaikkapa sillä samalla 900 miljoonalla, joka nyt ojennettiin kultaisella lautasella isoille pojille. Olisi voitu miettiä yritysveron progressiota niin, että pienimmät yrittäjät ja firmat olisivat saaneet helpotusta. Toisin kävi. Työllistämiskustannukset säilyvät, pikkufirmat kärsivät ja maksavat, ja isoimmat ja rikkaimmat juhlivat. 

Sähkövero nousee ja vihreät pullistelevat rintaansa, vaikka juuri tällaiset korotukset iskevät kaikkein kipeimmin meihin köyhiin. Tosin, köyhäthän eivät ole koskaan merkinneet vihreille yhtään mitään, niille voi maksaa vaikka pimeästi orjapalkkoja.

Paavo A hehkutteli kuinka budjetti oli taas tahdon riemuvoitto vasemmistolle. En tiedä millä aivoakrobatialla, mutta näin Pave väitti. Erityisesti Pave hehkutti opiskelijoiden aseman parantumista. No, joidenkin arvioiden mukaan homma ei ihan mene sukkaan. Ammatillisia opiskelupaikkoja vähennetään edelleen, opintolainan verovähennystä leikataan, ja opsikelun rahoittamista halutaan siirtää juuri opintolainan suuntaan. Siis ne, joilla on varaa ottaa lainaa, opiskelevat tulevaisuudessa enemmän. Niinkö? Vasemmistoa? No ei.

Iso kysymys, erittäin iso kysymys, on se, kuinka tuo 900plus miljoonan euron tulonsiirto suuryrityksille rahoitetaan. Budjetin tasapainottamispuolella hankittiin lisää tuloja, teoriassa, 300 miljoonaa veronkorotuksilla ja 300 miljoonaa leikkauksilla. Yhtälössä on siis 300 miljoonan reikä. Joiden arvioiden mukaan hallitus toivoo tuon reijän täyttyvän talouskasvun ja maahan tehtävien investointien vuoksi. Näinhän ei tule tapahtumaan. Lisätienesti siirtyy ulkomaille, yhtään uutta tehdasta ei avata, työpaikkoja ei tule lisää. Uusi lisävelka, jolla tuo 300 miljoonaa joudutaan kattamaan, johtaa lisäleikkauksiin. Joko nyt tai myöhemmin.

Mikä tässä oli nyt niin hyvää? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti