sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

KYPROKSEN ONGELMAPANKIT SOSIALISOIDAAN?

Kyproksen tukipaketin ehdoista yksi on uutisten mukaan se, että valtio ottaa haltuunsa ongelmapankkien osakkeet. Tämä on siis yksi euroryhmän asettamista ehdoista Kyprokselle. Hyvä niin, mutta tämä herättää aiheellisen kysymyksen: MIKSI SAMAA EI TEHTY ESPANJASSA, IRLANNISSA, TAI PORTUGALISSA?

Kun noiden maiden tukipäätöksiä suunniteltiin, juuri tätä vaadittiin. Osakkeet rahoittajan haltuun, pankit valtioille. Sillloin se ei sopinut Olli Rehnille, komissaari Barroso sanoi ettei sellaista voi tehdä, ja kaikki huusivat yhteen ääneen, ettei niin voida tehdä. Tuolloin suomalaiset poliitkot huusivat, ettei pankkeja saa sosialisoida. Sehän olisi, noh, sosialisointia, melkein sosialismia.

Mutta nyt, jostakin syystä, Kyproksella se ei pelkästään ole mahdollista, vaan sitä oikein vaaditaan. Kysymys kuuluu: miksi?

Olisiko kyse siitä, että Kyproksella on vain sikäläisiä pikkupankkeja? Olisiko kyse siitä, että euromafia haluaa pikkuruisen pikkuvaltion pikkupankeilla tehdä sen, mitä aikaisemmin ei tehty, koska tästä ei tule niin suurta harmia, eivätkä Kyproksen pankit pysty heiluttelemaan hallituksia? Poliitikot voivat sanoa, että pankkeja on sosialisoitu, yleisö hiljaa.

Totuus on se, että eurokiristyksen suurarkkitehdit, saksalaiset, ranskalaiset, brittiläiset ja amerikkalaiset pankit, ovat jo saaneet suurimman osan rahoistaan meidän taskuistamme. Jos aikaisemmin olisi toimittu samoin, myös nuo pankit olisi sosialisoitu. Niin ei haluttu tehdä, vaan yhteistä rahaa annettiin niille täysin vastikkeetta satoja miljardeja. Tämän peittääkseen ja esittääkseen kovaa, poliitikot vaativat nyt pikkuvaltiolta sellaista mihin he eivät kotimaissaan ja manner-Euroopassa ikinä ryhtyneet, tai kyenneet.

Kyproksen pankkien sosialisoinnissa on siis kyse harhautuksesta, vitsistä, jonka todellisena tarkoituksena on antaa Euroopan urpilaisille ja kataisille hämäyshuivi, jota voidaan sitten heilutella siinä toivossa, etteivät ihmiset muista, että Espanjan, Portugalin ja Irlannin pankeista ei sosialisoitu yhtä ainoaa, eikä niistä velkojapankeistakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti