torstai 7. maaliskuuta 2013

KUKA ON VASTUUSSA?

Ajattelin, etten kirjoita tästä aiheesta mitään, mutta pakkohan se on sanoa jotakin.

Viime aikoina on tullut ilmi kaikenlaista pientä yhteiskuntamme toiminnoista. On ollut valelääkäreitä ja hoitajia. On ollut elintarvikkeita väärillä nimillä ja sisällöillä. On ollut kaikenlaista pikku hommelia, pieni lapsikin murhattiin vaikka olikin ollut koko ikänsä lastensuojelutoimenpiteitten kohteena.
On ollut väärin käytöksiä, tietoturvarötöksiä, on ollut korruptiota ja väärinkäytöksiä, kaikenlaista pikku hommelia valtion hallinnossa ja virkamiehistössä.
Nyt, tämän pikkutytön poikkeusellisen raa'an ja vuosia kestäneen kidutusmurhan jälkeen, on ryhdytty tutkimaan asiaa. Kuusi erillistä tahoa selvittää mikä meni pieleen ja onko kukaan mahdollisesti vastuussa.
Sinänsähän me jo tiedämme, ettei näistä tutkimuksista tule koskaan mitään selvyyttä. Ketään ei voi, eikä ennenkaikkea saa syyllistää, on liian pienet resurssit, liian vähän henkilökuntaa, liikaa simaa ja pumpernikkeliä, Hertta-sarjan lehtiä ja laiskottaakin mukavasti.

Valelääkärikohu paljasti aukottomasti yhden faktan: Valvira ei hoitanut hommaansa. Sen työntekijät eivät tehneet töitään. Siksi maassamme toimi valelääkäreitä. Siksi meillä oli valehoitajia.
Valviran johto puolustautui sanomalla, ettei heillä ole tarpeeksi henkilökuntaa tarkistamaan ulkomailta hankittuja todistuksia. Se oli vale, tai osoitus totaalisesta kyvyttömyydestä hoitaa virkaansa.
Valviran johto antoi ymmärtää, että selvitysten saaminen venäläisistä yliopistoista voisi olla hankalaa. Kuten sen venäläisen lääketieteenyliopistonkin johtaja totesi, he saavat satoja vastaavia selvityspyyntöjä joka kuukausi ja ne selvitetään. Eli Valviran johto valehteli taas, tai sitten tuollaisia kyselyitä ei ollut koskaan edes tehty ja luultiin, että ne ovat hankalia.
Valvira puolustautui sanomalla, ettei heillä ole resursseja moiseen. Sähköpostin lähettämiseen kyseiseen opinahjoon menee noin kolme minuuttia. Saman meilin voi lähettää kaikkiin niihin yliopistoihin joista tiedustellaan asiaa, muuttamalla nimet ja sen sellaiset. Tähän Valvira ei siis kyennyt. Siis koko virasto ei kyennyt sähköpostin lähettämiseen.
Mikäli laitos tai virasto on noin kehnossa jamassa, olisi jonkun kuulunut erota. Jonkun olisi pitänyt saada potkut. Hehän eivät olleet tehneet töitään.
Kukaan ei ottanut vastuuta tästä totaalisesta laiminlyönnistä. Vastuullisia ei taaskaan löytynyt. Ja kuitenkin, Valvira oli vastuullinen taho. Viimekädessä sen johto vastaa, että virasto hoitaa hommat. Nyt se vain ilmoitti, ettei ole hoidettu. Siinä se.

Pelkään pahoin, että pikkutytön murhajutussa käy aivan samoin. Tutkimustulokset ja suositukset, uudet protokollat ja systeemit hautaavat alleen sen tosiasian, että ainakin yksi sosiaalityöntekijä teki virheen. Se johti lapsen murhaan.
Se sosiaalityöntekijä, joka vastaanotti koulun(kin) ilmoitukset ja soitti yhden puhelun isälle, joka oli siis juuri parasta aikaa kiduttamassa ja murhaamassa lastaan, eikä enää palannut asiaan, on vastuussa. Ehkä isä oli hyvä huijaamaan, psykopaatit ovat usein sellaisia. Ehkä sosiaalityöntekijä teki virheen, erehtyi, oli väsynyt, nälkäinen, luki samaan aikaan kirjaa, teki ristikkoa, mitä tahansa, mutta hän on se viranomainen, jonka vastuulla lapsen henki oli.
Itseasiassa kaikki ne sosiaalivirkailijat, jotka olivat lapsen kanssa asioineet ja jotka hoitivat hänen tapaustaan, ovat vastuussa hänen kuolemastaan. Minulle on aivan turha tulla selittämään resurssipulasta, inhimillisistä erehdyksistä, hajamielisyydestä, trakoomasta tai liian pienistä pikkuhousuista. Nuo työntekijät ovat vastuussa siitä, että pieni tyttö kidutettiin hengiltä. He ja tietysti itse murhaajat, isä ja hänen uusi naisystävänsä.
Näiden lastensuojeluviranomaisten vastuulla oli yksiselitteisesti, että lasta ei tapeta. Sitä se tarkoittaa, kun on töissä lastensuojelussa ja on lastensuojeluviranomainen. Silloin sinun virkasi on suojella lapsia. Se on sinun työsi.
Jos olet tekemisissä kahdeksan vuotta jatkuneen tapauksen kanssa ja lapsi murhataan sinun vahtivuorollasi, sinä olet vastuussa. Asia on aivan yksiselitteinen. Sitä tarkoittaa viranomaisvastuu. Jos poliisi käsittelee ihmistä ja tämä kuolee, tuo poliisi on vastuussa. Aivan samalla tavalla. Ja sinä, kuka lienetkin, tai te, keitä sitten olettekin, te olette kaikki vastuussa tämän lapsen kuolemasta.

Älkää itkeskelkö krokotiilinkyyneleitänne. Älkää olko pahoillanne. Erotkaa ja ottakaa vastuu. Kantakaa vastuunne. Jos ei muuten, niin virkanne puolesta. Te olette lastensuojeluviranomaisia. Te ette suojelleet tätä lasta vuosikausiin. Te suojelitte isää, joka kidutti lastaan. Te suojelitte äitipuolta, joka ilmeisesti oli pääosassa kidutuksessa ja ohjasi murhaamista. Näitä ihmisiä te olette suojelleet, kun teidän olisi pitänyt suojella heidän pientä uhriaan.
Mutta te ette välittäneet, huomanneet, nähneet, kuulleet, jotakin, en tiedä mitä, ja se tarkoittaa, että te epäonnistuitte. Te teitte virheen. Te ette hoitaneet työtänne.
Se on teidän vastuullanne. Teidän tulisi kantaa vastuunne. Mutta te ette tee niin.

Suomessa ei yksikään virkamies, viranomainen, poliitikko, luottamushenkilö tai esimies, johtaja, päällikkö tai konsultti ota vastuuta mistään. Ikinä. Ei tälläkään kertaa.
Kukaan ei tule saamaan syytteitä. Ketään ei eroteta. Tulee toimenpideohjelmaa, perustetaan työryhmä, ollaan huolissaan, ollaan surullisia ja kaikkea muuta mukavaa. Ehkä lapsen murhan mahdollistaneille viranomaisille järjestetään kriisiapua. Mutta kukaan ei kanna vastuuta. Kukaan ei tule ottamaan vastuuta.
Jokainen, tuosta yhden puhelun lastensuojelijasta hänen esimieheensä, ja tämän esimieheen, ja aina sosiaali- ja terveysministeriin saakka, luistelee tästä ilman vastuuta ja vaivaa. Yksikään noista vastuuhenkilöistä ei joudu vastuuseen. He tekevät kaikkensa välttyäkseen vastuunkannosta. Ehkä joku sanoo ääneen kantavansa vastuun, eikä siitä seuraa mitään. Ei yhtään mitään.

Mutta eihän se ole lastensuojelun asia, jos koko ikänsä heidän asiakkaanaan ollutta lasta kidutetaan koko hänen ikänsä ja lopulta murhataan julmasti tuntikausia kestävällä tavalla. Eihän se ole kenenkään syy, tai vastuulla. Eihän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti