lauantai 5. syyskuuta 2015

AVOIN KIRJE RUOTSIN ULKOMINISTERILLE

Otitte kantaa Suomessa vellovaan pakolaiskeskusteluun ja vaaditte Suomea ottamaan vastaan pakolaisia, koska Ruotsi otti sotien aikana vastaan 70 000 suomalaista niin sanottua sotalasta. Perustelitte siis vaatimustanne historian tapahtumilla. Ymmärrän, mielestänne historian tapahtumat velvoittavat nykyisiä sukupolvia hyvittämään entisaikojen tapahtumat jollakin tavalla taakan kantaneen osapuolen vaatimusten mukaisesti.

Käyttäen samaa perustelua, vaadin Ruotsia maksamaan kaikki Suomen valtion velat ja eläkkeet, sekä antamaan jokaiselle suomalaiselle 100 000 euroa verottomana, puhtaana käteen. Miksikö? Koska me suomalaiset olemme kantaneet historian aikana raskaimman takaan Ruotsin historian suurimmissa sodissa, sekä kansana että maana.

Koska Suomea ja suomalaisia tuhonneet Ruotsin sodat alkoivat välittömästi sen jälkeen kun Ruotsi 1240-luvulta lähtien valloitti Suomen ja alisti sen siirtomaakseen (tästä Ruotsin tulisi maksaa erikseen edellä esitettyjen vaatimusten lisäksi), otan esille vain yhden runsaan sadan vuoden aikajakson. Tämä auttaa kenties teitä suhteuttamaan vaatimaani korvaussummaa Ruotsin kunniavelkaan suomalaisille ja auttaa teitä ja hallitustanne ymmärtämään, että esittämäni korvausvaade on hyvin kohtuullinen ja vaatimaton.

Aloittakaamme vuodesta 1617. Tuolloin alkoi niin sanottu Puolan sota, johon suomalaiset joutuivat Ruotsin siirtomaakansana. Sota kesti vuoteen 1629 ja Ruotsin armeijassa palveli noin 20 000 suomalaista.

Vuosina 1639-49 käytiin niin sanottua Saksan sotaa, eli 30-vuotista sotaa, jossa suomalaisia oli mukana noin 44 000 miestä.

Vuosien 1655-1661 välisenä aikana käydyissä niin sanotuissa Kaarle X Kustaan sodissa suomalaisia oli mukana 25 000.

Kaarle XI Kustaan sodissa 1675-79 suomalaisia oli Ruotsin armeijassa 29 000 miestä.

Suuressa Pohjan sodassa vuosina 1700-1721 suomalaisia oli mukana 48 500 miestä.

Pelkästään vuosien 1617 - 1721 välisenä aikana suomalaisia oli Ruotsin armeijassa yhteensä 166 500 miestä. Määrässä eivät toki ole kaikki, joten todellinen luku lienee ollut noin 170 000.

Heistä kaatui sodissa noin 100 - 120 000 miestä.

Suuren Pohjan sodan jälkeen koko Suomen väkiluku oli kaikki lapset, naiset, vanhukset ja täysikäiset miehet yhteen laskien 333 500 henkeä.

Runsaassa sadassa vuodessa suomalaisia miehiä oli kaatunut Ruotsin sodissa niin paljon, että vastaava määrä 1900-luvulla olisi ollut noin miljoona miestä. Ja huomion arvoista on tosiaan se, että kyse oli miehistä, joita siis oli vain osa suomalaisväestöä. Voidaankin sanoa, että huomattava osa 1600-luvulla syntyneistä suomalaisista miehistä kuoli Ruotsin sodissa.

Toivonkin että Te, arvoisa ulkoministeri Margot Wallström, ryhdytte oman perustelunne mukaisesti mitä pikimmin valmistelemaan Ruotsin valtion kunniavelan maksua näiden yli sadantuhannen suomalaisen miehen jälkeläisille. Ottakaa huomioon, että en vaatimuksissani esitä korvaussummia lainkaan 1300-luvun, 1400-luvun, 1500-luvun tai Suomen sodan 1808-09 ajoille. En myöskään esitä korvausvaatimuksia siitä kaikesta tuhosta ja hävityksestä, jonka kohteeksi Suomi joutui Ruotsin sotatantereena.

Olisin kovasti kiitollinen, jos Ruotsi, Teidän määrittelemänne moraalisen velvollisuuden ja vastuun nimissä, maksaisi pikimmiten vaatimani summat lyhentämättöminä meille suomalaisille, joita Ruotsi riisti, alisti ja orjuutti noin 700 vuoden ajan. En kuitenkaan esitä tuosta siirtomaa-ajasta erillistä korvausvaatimusta.

Lähes kokonaisten suomalaisten miessukupolvien kuoleminen Teidän sodissanne teidän etunne puolesta, teidän hallitsijoittenne määräyksestä ja käskystä, riittää perusteluksi esittämälleni korvauksella.

ystävällisin terveisin,

Sami Parkkonen, suomalainen

PS. Tekstin saa kääntää myös ruotsiksi.

PPS. Ruotsilla tarkoitetaan tässä Ruotsin valtakuntaa, eli valtiota, ei ruotsalaisia etnisenä ryhmänä.

PPPS. Ruotsinkieliset suomalaiset ovat hekin suomalaisia ja heitäkin kaatui kymmeniä tuhansia.

(lähde: Sadan vuoden sotatie, Suomen sotilaat 1617-1721, Jussi T. Lappalainen, SKS 2001, Helsinki)

5 kommenttia:

 1. Erinomainen teksti ja odotellaan mitä arvon pääministeri vastaa jos edes uskaltaa vastata mitään.

  Sandelle propsit taas kerran erinomaisesta kirjoituksesta.

  Vain suoraa puhetta - www.miesasia.fi

  VastaaPoista
 2. No niin, valitettavasti olen vain 25% suomalainen, joten minulle kuuluisi vain neljännes siitä korvauksesta. Hyvä ehdotus kuitenkin, kannatan.

  VastaaPoista
 3. 10 000 työikäsitä Suomalaista poistui maasta pakolaisina sisällissodan jälkeen. Eivät jääneet puolustamaan maata seuraaviin sotiin. Toki nitä ei muisteta jotka poistuivat ennen sotaa..

  VastaaPoista
 4. Kaarle XI Kustaan aikana Suomi oli kiinteä osa Ruotsia, joten turhaa höpinää riistosta, alistamisesta ja orjuuttamisesta. Kokonaan toinen asia on sitten se, että jos olisimme Ruotsin yhteyteen saaneet jäädä, niin kovin moni asia olisi maassamme itse asiassa paremmin.

  VastaaPoista
 5. Ruotsia olisi hyvä muistuttaa tämän sotalapsiasian tiimoilta siitä, etteivät ruotsalaiset ottaneet niitä sotalapsia vapaaehtoisesti, vaan saksan painostamana.

  VastaaPoista