lauantai 20. helmikuuta 2016

TOP 10 RASKAANSARJAN NYRKKEILIJÄÄ

Koska mä tykkään nyrkkeilystä ja koska mä voin, mä listaan mielestäni parhaat raskaansarjan nyrkkeilijät kautta aikojen.

1. Rocky Marciano

Todella surkea pugilisti, mutta raskaansarjan mestarina ykkönen. Pää oli kuin kiveä ja löi kovempaa kuin pajavasara, vaikka oli suhteellisen pieni. Kundin ottelulista kertoo kaiken. Ei yhtään tappiota. Kohtas kaikki kovimmat haastajansa. Pieksi jokaisen. Ja kehän ulkopuolella todella kiva ja pehmoinen kaveri. Kehässä olikin sitten sen lempinimensä veroinen: Kallio.
Ottelulista: 49-49-43-0-0 (ottelut, voitot, tyrmäysvoitot, tappiot, ratkaisemattomat)

2. Muhammed Ali

Kaikkien aikojen paras teknisesti ja parhaimmillaan täysin ylivoimainen. Oli nopea kuin kärpässarjalainen, vaikka mittaa oli yli 190 senttiä ja painoa yli 90 kiloa. Otti matseja kaikkia kovimpia vastaan ja voitti mestaruuden uudelleen, vaikka asiantuntijat pelkäsivät että henki lähtee. Otti muutaman matsin liikaa, sai vammoja ja parkinsonin taudin. Nosti ammattinyrkkeilyn maailman seuratuimpien urheilulajien joukkoon ja nyrkkeilijöiden palkkiot ansaitulle tasolle.
Ottelulista: 61-56-37-5-0

3. George Foreman

Iso George tuli Meksikon kisoista ja jyräsi kaiken tieltään. Löi Alin voittaneen Joe Frazierin muusiksi ja Ken Nortonin palasiksi. Täysin omaa luokkaansa junttaajana, mutta kompastui Zairessa Aliin 1974. - Alihan vei meikäläistä Zairessa kuin kuoriämpäriä. Minä katselin että onpas se löysässä kunnossa, enkä tajunnut että Ali tankkaa iltaa varten, Foreman totesi vuosikymmeniä myöhemmin. Nousi nelikymppisenä takaisin raskaansarjan mestariksi ja todisti, että sarjan taso on alempana kuin missä se oli 70-luvulla.
Ottelulista: 81-76-68-5-0

4. Joe Frazier

Smokin Joe Frazier oli se philadelphialaisnyrkkeijä, joka hakkasi teurastamossa ruhoja ennen matsejaan. Joe oli myös se mies, joka kohtasi jokaisen kehässä, oli kuka tahansa. Jäi Alin varjoon, vaikka otti tämän kanssa kolme kaikkien aikojen parhaimpiin kuuluvaa matsia. Foreman löi lattiaan useita kertoja, mutta Joe kampesi ylös kunnes tuomari keskeytti ottelun. Joe olisi vielä jatkanut. Ali sanoi kerran: Jos joutuisin koskaan sotaan, rukoilisin että Joe Frazier olisi vierelläni. Se kertonee kaiken.
Ottelulista: 37-32-27-4-0

5. Evander Holyfield

Suomessa tuntemattomaksi jäänyt Holyfield oli siviilissä mukava uskovainen mies, mutta kehässä soturi joka ei pelännyt ketään. Hakkasi Tysonin keskeytyskuntoon, otti mittaa jokaisesta aikansa kovimmasta nimestä, eikä perääntynyt yhdenkään edessä. Tiukoissa paikoissa Holyfieldin henkinen kantti ja fyysinen kunto osoittautuivat usein paremmiksi kuin vastustajilla. Markkinamiehet antoivat Holyfieldille lempinimen Real Deal, mutta lehdistö ja yleisö tunsivat hänet nimellä Warrior, Soturi, ja sitä hän myös oli.
Ottelulista: 57-44-29-10-2

6. Joe Louis

Ruskea pommittaja on yksi kaikkien aikojen mestareista. 11 vuoden ajan Louis piti titteliä hallussaan voitokkaasti, voitti tittelinsä takaisin, kohtasi kaikki haastajansa ja joutui jopa järjestämään kiertueen, jonka aikana otteli lähes ketä tahansa vastaan. Kiertueen aikana Louis otteli kerran kuussa ja voitti kaikki vastaantulleet. Kehän ulkopuolella Joe oli hiljainen herrasmies, jota kunnioittivat oikeastaan kaikki. Kun talousvaikeuksiin ajatunut entinen mestari kapusi kehään Rocky Marcianoa vastaan ja tämä löi ihailemansa esikuvan ulos kehästä, Marciano itki. Se kertoo jotakin siitä miten Joe Louisiin suhtauduttiin.
Ottelulista: 69-66-52-3-0

7. Larry Holmes

Yksi kaikkien aikojen mestareista, jolla oli huono tuuri. Holmes nousi huipulle juuri kun 70-luvun legendat Ali, Frazier ja Foreman poistuivat näyttämöltä, eikä hän koskaan kyennyt valaisemaan noiden titaanien jättämää varjoa. Tyyliltään Holmes oli jäykähkö ja yksiulotteinen, mutta äärimmäisen tehokas. Hän myös kohtasi jokaisen haastajansa ja voitti useimmat ylivoimaisesti, tai tyrmäyksellä. Lehdistö irvaili Holmesin puisevalle tyylille julistamalla, että Holmes on ensimmäinen maailmanmestari, joka nukuttaa yleisönsä ennen vastustajaa. Ehkä niin, mutta hän oli yksi kaikkien aikojen parhaista.
Ottelulista: 75-69-44-6-0

8. Mike Tyson

Rauta Mike Tyson oli parhaimmillaan pysäyttämätön luonnonvoima, joka kykeni hyödyntämään lyhyehkön mutta äärimmäisen vahvan vartensa koko voiman iskuissaan. Yhdistäessään eri liittojen mestaruudet, Tyson vetäisi Michael Spinksin kanveesiin 91 sekunnissa. Kivikovan kuorensa alla entinen katupoika oli kuitenkin varsinainen herkkis ja kun ympäriillä häärivä hovi alkoi viedä miestä ja entinen oppi-isä kuoli, Tyson ajautui ongelmiin. Parhaimmillaan hän oli kuitenkin yksi kaikkien aikojen kovimmista ja hän oli myös kaikkien aikojen nuorin raskaansarjan mestari.
Ottelulista: 58-50-44-6-0

9. Riddick Bowe

Yksi kaikkien aikojen lahjakkaimmista ja parhaimmista raskaansarjan nyrkkeilijöistä, joka Mike Tysonin tavoin oli katupoika New Yorkista. Bowe hävisi Holyfieldille, mutta voitti tämän paria vuotta myöhemmin keskeytyksellä. Bowe oli parhaimmillaan nopea ja tyrmääjä, josta olisi voinut tulla todella suuri mestari. Kaikki edellytykset olivat olemassa. Valitettavasti mestaruusvuodet jäivät lyhyeen ja siviilipuolen epämääräiset touhut johtivat pidätyksiin, oikeudenkäynteihin ja vararikkoon. Parhaiten Bowe muistetaankin joukkotappeluista kehässä, sääntöjenvastaisista lyönneistä ja muista ketkuiluistaan, vaikka todellisuudessa hän oli parhaimmillaan yksi parhaista.
Ottelulista: 45-43-33-1-1

10. Jack Johnson

Jack Johnson oli ensimmäinen mustaihoinen nyrkkeilyn maailmanmestari. Se oli hänen pahin virheensäkin. Johnson oli kehässä ylivoimainen ja edusti tulevaisuutta tyyliltään ja ottelutaktiikaltaan. Fyysisesti kova Johnson otteli vuosisadan vaihteessa kymmeniä vuosia etuaikaan tavalla, joka rupesi yleistymään vasta 30-luvulla. Lajin sisälläkään kaikki eivät uskoneet, että musta mies voi olla valkoista parempi, mutta Johnson pieksi jokaisen haastajan, oli tämä minkävärinen tahansa. Johnson ei muutenkaan paljoa piitannut aikakauden rotunormeista, vaan hengaili missä halusi ja eleli leveästi rahoillaan. Hänellä oli myös valkoisia tyttöystäviä ja niinpä poliitikot kävivätkin koppavan neekerin kimppuun. Niin sanottu Mann-laki säädettiin Johnsonia varten ja sen perusteella hänet tuomittiin. Hän kun oli kuljettanut valkoisen tyttöystävänsä osavaltiosta toiseen "moraalittomissa tarkoituksissa."
Ottelulista: 104-73-40-13-15
1 kommentti: