maanantai 28. marraskuuta 2016

GUGGENHEIM-PUHALLUS 2.0

Tämän päivän Helsingin Sanomiin on taas koottu tämän huijauksen tukijoiden lausuntoja. Hämmästystä herättää, että edelleen puhutaan TAIDEmuseosta, vaikka koko ajan on ollut selvää, ettei Helsinkiin ole tulossa TAIDEmuseota, vaan DESIGNmuseo. Eli mitään Guggenheimin taidemuseota ei edes olla tuomassa Helsinkiin.

Toinen hankkeen puolustajien harha on se, että Guggenheim-säätiö alkaisi ostaa suomalaista nykytaidetta. Ei todellakaan ala. Guggenheim-taidesäätiö hankkii taidetta aivan toisin ja aivan muualta, kuin sieltä missä museot ovat. Kuinka paljon venetsialaiset taiteilijat ovat myyneet taulujaan Peggy Guggenheimin kesämökissä sijaitsevalle Venetsian Guggenheim-museolle? Eivät lainkaan. Kuinka paljon Bilbaon museon seinillä on baskien nykytaidetta? Aivan. Väite siitä, että Guggenheim-säätiön DESIGNmuseo ryhtyisi hullun lailla ostamaan suomalaisten taistelijoiden töitä on täysin valheellinen, väärä ja perusteeton.

Guggenheim-säätiön DESIGNmuseo Helsingissä ei myöskään kansainvälistä suomalaisia taiteilijoita tai taide-elämää millään tavalla. Koko laitosta ei edes suunnitella edes tässä uudessa huijauskierroksessa taiteilijoita varten tai heitä huomioiden. Hankkeen puuhapetet puhuvat turistivirroista, niin suurista että Helsinki ohittaisi Bilbaon ja New Yorkin Guggenheimit suosiossaan, minkä jokainen yli yhdeksän vuotias tajuaa kusetukseksi.

Jos suomalaista taidetta haluttaisiin tukea, jos suomalaista taide-elämää haluttaisiin tukea, olisi paljon fiksumpaa antaa rahaa suoraan suomalaisille taiteilijoille. Guggenhim-DESIGNmuseon kustannukset tulevat olemaan noin 300 miljoonaa varovaisenkin ulkopuolisen arvion mukaan. Jos valtio, Helsinki tai kuka tahansa jakaisi suomalaiselle taiteelle 300 000 000 euroa taidehankintoina, tilaustöinä ja apurahoina, vaikutus suomalaiseen taiteeseen olisi järisyttävä. Jos amerikkalaisen miljardööriperheen säätiölle annetaan 300 miljoonaa veronmaksajien rahoja, se ei auta yhtään suomalaista taiteilijaa millään tavalla.

Ja todellakin; kun hankkeen nykyiset puuhamiehet esittelivät rahoitusmallejaan ja fiktiivisiä tuottolaskelmiaan, moni huomasi heti, että niin sanotusta yksityisestä rahoituksesta valtaosa tulikin valtionyhtiö Finnavialta ja Finnairilta, siis veronmaksajilta, ja että hanketta varten otettava 35 miljoonan laina oli sekin laskettu yksityisrahoitukseksi. Hankkeen koko kustannus oli arvioitu runsaaksi sadaksi miljoonaksi, vaikka kuka tahansa rakennuksilla töissä ollut pystyy päättelmään pelkästään varattua tonttia katsomalla, ettei alle 200 miljoonan selvitä millään.

Guggenheim-hanke on puhdas puhallus, jossa suomalaisilta veronmaksajilta viedään satoja miljoonia ulkomaalaisen miljardööriperheen tukemiseen ja suoraan rahoittamiseen. Jotta hankkeen hulluus tulisi selväksi niillekin, joita säätiön amerikkalaisuus hämää, kuvitellaanpa että säätiö kuuluisikin Venäjän rikkaimpiin kuuluvalle oligarkille.

Mitä sinä ajattelisit, kun eteesi astuu sinun rahoillasi elelevä virkamies, joka sanoo että on sinun etusi, että Helsinkiin perustetaan sinun rahoillasi Moskova-museo, jonka taustalla on Ruskivitshin miljardöörisuku? Moskova-museo maksaisi sinulle satoja miljoonia, josta huomattava osa menisi lyhentämättömänä Ruskivisthin perheelle. Kelpaisiko hanke sitten? Ymmärrätkö?

Jos Helsinki tekee myönteisen päätöksen Guggenheim-DESIGNmuseosta, kyse on yhdestä historiamme törkeimmistä puhalluksista. Vastaavia saa todellakin kaivaa koko maan historiasta, eikä niitä montaa löydy.

Kuten sanottua, samaan aikaan kun Helsinki ei anna rahaa OMAN TAIDEMUSEONSA hankitoihin, siis juuri siihen joka hyödyttäisi suoraan suomalaisia taiteilijoita, se on valmis kaatamaan satoja miljoonia ulkomaalaisten miljardöörien taskuun. Onko tämä hyvää taidepolitiikkaa, talouspolitiikkaa, yli päätänsä yhtään mitään?

Ei, Se on puhallus.

4 kommenttia:

 1. Eivät kai suomalaiset lahjomattomuudestaan maailmankuulut puuhahenkilöt ole vetämässä tämänkin hankkeen budjetista itsellen ja sukulaisilleen tuhteja siivuja? Miten puhtoisessa Helsingissämme, kaiken hyvän ja oikeudenmukaisen tyyssijassa näin voisi tapahtua? *Räps räps*

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen asetelma. Kiitos asian valaisemisesta!

  VastaaPoista
 3. Helsinkiin tulevat turistivirrat tulevat kokemaan Helsinkiä ja Suomea. Mistä tässä G- hankkeessa on kyse , aina me yritetään olla isompia kuin omat kenkämme , vongutaan hyväksyntää ja kiitosta ulkomailta. Ja mitätöidään omia kansalaisia, omaa maatamme. Eliitti touhua.

  VastaaPoista
 4. Tälläisen olisin halunnut itsekin kirjoittaa
  Jos olisin osannut.
  Surullista oli myös havaita,
  Että museopellet ja taiteilijajärjestöt menivät mukaan huijausyritykseen joko äänekkäästi tai vaikenemalla.
  Terveisin Taidemaalari

  VastaaPoista