torstai 9. huhtikuuta 2015

SATOJEN TUHANSIEN KODIT VAARASSA?

Eilen uutisoitiin laajasti rakennusteollisuuden mieleisesti, kuinka 1960- ja 70-luvuilla rakennettuja elementtikerrostaloja ei kannata korjata. Halvemmaksi tulee jyrätä koko talo maan tasalle. Tätä samaa laulua rakennusteollisuus on laulanut jo pari vuosikymmentä ja syykin on selvä: se haluaa perusinfran alueella olevat tontit itselleen.

Todellisuudessa uusrakentaminen on katastrofi. Uusia taloja sanotaan alalla pärekoreiksi, sillä uudet kevyemmät elementit eivät tule kestämään, eikä niitä voi korjata, kuten vanhoja. Vanhat elementit ovat niin paksuja, että niihin voidaan tehdä julkisivuremontit helposti. Uusia ei voida korjata. Uusissa kerrostaloissa väliseinät ovat käytännössä pahvia, kun vanhoissa kohteissa monet olivat betonia. Vanhoissa taloissa runko on paksu ja vankka, uusissa ei. Syykin on selvä.

Yli kymmenen vuotta sitten Rakennusteollisuus ry:n silloin johtaja antoi haastattelun, jossa hän ilmoitti uusien rakennusten elinkaaren olevan 35 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun uudisrakennus saavuttaa 35 vuoden iän, se puretaan. KAIKKI rakennukset tällä vuosituhannella on rakennettu tämän periaatteen mukaisesti. Niitä ei enää edes tehdä kestämään, ei edes ihmis-ikää.

Jos ostit uudesta kerrostalosta asunnon vuonna 2000, talollasi on elinikää enää 20 vuotta. Sitten se on purkukunnossa. Tämä on ns. amerikkalainen malli, jossa sama tontti voidaan hyödyntää uudelleen ja uudelleen, loputtomiin, purkamalla vanha rakennus uuden tieltä. Rakennusteollisuus ei ajattele ihmisiä, vaan voittoa, ja juuri talot purkamalla se pääsee kiinni tonttiin ja saa taloudellista voittoa tuhoamalla ihmisten kodit taloudellisten etujensa tieltä.

Uusimmissa kerrostaloissa, kouluissa ja muissa rakennuksissa ensimmäiset vesivauriot ilmenevät jo muutamien kuukausien jälkeen rakennusten luovutuksen jälkeen. Ulkomaalaiset halpatyömiehet tekevät jälkeä jos jonkinlaista. Uudet energiatehokkuusmääräykset takaavat sen, että kaikki uudet rakennukset ovat tulevia homevauriorakennuksia. Tämänkin kaikki rakennusalalla työskentelevät ammattilaiset tietävät. Heille se on hyvä uutinen. Työt eivät tule loppumaan koskaan.

Rakennusteollisuuden häikäilemätön voiton tavoittelu on johtamassa siihen, että sadat tuhannet suomalaiset menettävät kotinsa lähivuosina, kun vanhoja kerrostaloja jyrätään pärekorien ja homepommien tieltä. Ihmiset myyvät asuntonsa ja tonttinsa pilkkahintaan, ja jos hyvin käy, heillä on juuri ja juuri varaa ostaa uusi pienempi asunto uudesta pärekoritalosta. Ensin ihmiset siis maksavat kotiensa tuhoamisesta ja sen jälkeen he maksavat tuhoajalle uudesta kodistaan. Ja se uusi koti ei edes ole suunniteltu kestämään 35 vuotta pidempään.

Vanhat elementtitalot kestävät ja ovat hyviä JOS niistä on pidetty ja pidetään huolta. Julkisivuremontin, sähköremontin ja ikkunaremontin voi teettää yhden kerrallaan. Putkiremontin voi tehdä uusilla menetelmillä, jotka ovat perinteisiä tuholaismenetelmiä nopeampia ja maksavat vain kolmanneksen niistä. Viisaissa taloyhtiöissä asiat on hoidettu juuri näin. Ne kerrostalot voivat hyvin, ovat hyviä asua ja tulevat kestämään vuosikymmeniä.

Yhtään tällä vuosituhannella rakennettua kerrostaloa tai muutakaan rakennusta ei ole edes suunniteltu kestämään yli 35 vuotta. Se on rakennusteollisuuden mielestä rakennuksen elinkaari, elinikä. Se on lyhyt aika. 35 vuotta sitten oli vuosi 1980. Miettikääpä jos silloiset rakennukset olisi suunniteltu hajoamaan nyt. KAIKKI NYKYISET SUUNNITELLAAN TUHOUTUMAAN VUONNA 2040.

Rakennusteollisuuden silkan ahneuden edessä hätääntyneet kansalaiset voivat menettää kotinsa ja tämä kohtalo uhkaa satoja tuhansia suomalaisia.

1 kommentti:

 1. Suomalaisen yhteiskunnan peruskivi on asumisen korostaminen, suoranainen pakkomielle omaan omistusasuntoon, vanhan kansan ihmiset suorastaan kilpailevat (hakevat siis hyväksyntää omalle olemassaololleen) asunnollaan (omakotiasuminen parempien ihmisten asumismuoto verrattuna kerrostaloissa asuviin-logiikka).

  Onneksi asiat muuttuvat, elämässä ei ole kysymys käpyjen keräämisestä vaan jostain ihan muusta, jopa suomalaiset alkavat tuon pikkuhiljaa tajuamaan.

  Yhteiskunnan peruslogiikka siis vielä on varsin asumiskeskeinen, yksilö ohjautetaan uhraamaan suuri osa ajasta asumiseen keskittyen, yhteiskunnan rakennemalli on tehty pakottamaan yksilö toimimaan rakennusteollisuuden ehdoilla johon liittyy kaavoitusmafia hallitsevana elementtinä, asuminen (rakentaminen) pidetään keinotekoisesti hyvin kalliina ja kontroloituna, raha halutaan ohjata maksimaalisesti liiketoiminnassa mukana oleville (byrokraatit, rakennusteollisuus).
  Juridiikalla raivataan kaikki pois tieltä jotka rakentamis-mafiassa mukana ole, siispä järjestelmä ruokkii itse itseään, mukaan tulevat sitoutetaan järjestelmään (rahantekokoneeseen) joka tappaa terveen järjen joka muutoksen toisi.
  Mikäli järjestelmää muutettaisiin niin että asuminen ei olisi rahantekoautomaatti byrokraateille (heitä lahjotaan kaikin mahdollisin keinoin, ovat itsekkin bulvaanien kautta monesti liiketoiminnassa mukana) ja rakennusteollisuudelle, tehtäisiin asuminen järkevällä tavalla, kiinteistöt kestämään ja rakentaminen edullisemmaksi, kaavoitusta ei tehtäisi rakennusteollisuuden ehdoilla vaan todellisen käyttötarpeen (suomessa tilaa kyllä riittää tolkuttomasti) mukaan, olisi kokonaistilanne aivan täysin päinvastainen.
  Yksi syy miksi moni yksittäinen henkilö ei tuota myöskään hyvällä katso on suomalsiten perussairaus eli kateus, mentaliteetilla ... - Koska MINÄ olen uhrannut suuren osan elämäni parhaista vuosista saadakseni asunnon, et sinäkään saa saada sitä liian helpolla, sinunkin pitää kärsiä ja kärvistellä.

  Keski-euroopassahan ei asuminen ole samanlainen status-masturboimisen väline kuin suomessa, siihen ei ylipäätänsäkään kiinnitetä niin paljoa huomiota (on vain käyttötavara, siinä kaikki) eikä asumiseen uhrata mentaaliaikaa juurikaan, keskitytään enemmänkin elämään.

  Suomalaisten pitäisi järkevöittää yhteiskunnalliset toimintamallinsa pois luolamies-mentaliteetista kohti järkevämpää (aidosti sivistynyttä) toimintamallia ja keskittyä olennaiseen, silloin ei enää rakennusmafia saisi rautaista otetta ns.pienten suomalaisten kivespusseilta (nyt voi surutta puristaa niin paljon kuin haluaa, ja suomalainen itkee polvillaan, tekee mitä käsketään eikä uskalla vaatia muutosta).

  VastaaPoista