sunnuntai 24. tammikuuta 2016

MITEN LÄHI-ITÄ OLIS JO TOISENLAINEN

Sen sijaan että on käynyt voittamatonta sotaa Lähi-idässä jo parikymmentä vuotta tuhoten siinä samalla oman valtiontaloutensa, USA olisi voinut kukistaa Lähi-idän diktaattorit ja islamistit jo aikoja sitten, suhteellisen halvalla ja perusteellisesti. Jos olis tajunnut. Ilmeisesti jotakin tapahtui Yhdysvaltain hallinnossa ja ne ovelukset, joiden toiminta kukisti itäisen Euroopan kommunistivaltiot, eivät enää olleet hommissa.



Mihin itäblokki kaatui? Presidentti Putin, tuo ehkä Suomen valtamedian pelätyin mies, on itsekin kertonut mihin Neuvostoliitto romahti. Se romahti rokken rolliin. Putinkin lintsasi koulusta ja meni kuuntelemaan kaverinsa laittomasti virittämää ratiota, josta kuului läntistä poppista. Beatles, Stones ja muut kaivoivat tulevan KGB upseerin vakaumuksellista pohjaa sen verran, ettei systeemin romahdus romahduttanut Vladimiriä.



Eräs puolalainen salaisen poliisin entinen työntekijä paljasti vanhoilla päivillään, että hän kiikutti tuhottavaksi määrättyjä länsimaisia rappiolevyjä ja kasetteja syrjäiselle mökilleen, jossa sitten kuunteli salaa roketti rollia votkapäissään. DDR:n Stasin entinen agentti puolestaan kertoi twistanneensa öisin yksinäisillä kuuntelukeikoillaan.



Rock, pop, farkut ja nuorison hahmoton vapauden kaipuu kaatoivat rautasaappaat ja puoluekurin. Juuri siksi noiden maiden johtajat kielsivät roketti rollin. He olivat sen verran fiksuja, että tajusivat siihen liittyvän vaaran. Nuorison jytäillessä lanteitaan ketkuttaen pääsee unohtumaan puoluejohdon rautainen ideologia ja esiin puskee nuoren itsevarmuudella Fuck you -asenne. Se on sitten regimen menoa se.



Jos lännessä olisi edes muistettu tämä, olisi siellä ryhdytty tuottamaan persialaista poppia, rockia ja räppiä. Arabiankielistä räppiä, rai-musaa, videoita joissa nuoret purkkaa jauhavat pimatsut vetää vatsatanssia discon jytinällä. Lewisten sijaan olisi tehty Teheran farkkuja, joku Salma Hayek (libanonilaismeksikolainen) mainostamaan niitä ja sitten salakuljetettu niitä Iraniin. Paljonko olis burkha kiinnostanu, hei?



Uskonjohtajan mylvintä olis päässy unohtumaan kun Sex Farsis olis ladannu menemään Allah save the imam. Valkokankaalla, tai siis videolla, olis kilpaa ajanu Jussuf Deahanan nuorisoleffan pääroolissa. Nuori kapinallinen Bagdadissa. Mid East Story tapahtumapaikkana Damascus, jossa sunnijengin poika rakastuu shiafriiduun. Iranian Graffiti kertois yhdestä yöstä iranilaisten lukiolaisten koulun päättymispäivänä. Leffa huipentuis kilvanajoon pikitiellä autiomaassa ja aamulla yksi nuorista lähtis opiskelemaan Teheranin yliopistoon.



Nyt, 30 vuotta myöhemmin, koko systeemi olis jo kaatumassa mahdottomuuteensa. Vuodesta 1955 vuoteen 1989 kesti 34 vuotta ja itäeurooppalaiset diktatuurit kaatuivat roken rolliin ja purukumiin. Vuodesta 1979 vuoteen 2016 meni 37 vuotta. Lähi-idän rok olis jo voittanu. Nyt siellä putoilee edelleen pommit, miljoonia ruumiita myöhemmin. Ja silti jengi haluaa rokata!



Nimittäin nuoriso se on sielläkin ja vapauden kaipuu elää niissäkin. Ne olis voinu jo muuttaa historian, jollei länsi olis aina liittoutunut jonkun diktaattorin tai terroristin kanssa lyhytnäköisesti, tai pommittanu niiden mestoja sileeks. Niin se kävi itäblokin maissakin. Entiset nuoret kasvo aikuisiks ja totes: eiköhän tää riitä. Ja se oli kaputt.

Jo nyt siellä, kaikesta huolimatta, jotkut mimmit on jo todennu: Eiköhän tää riitä. Lets ride!



https://www.youtube.com/watch?v=SBaGuwUphKw

1 kommentti:

  1. Aiheeseen liittyen, Hotel California, Arabic version

    https://www.youtube.com/watch?v=oryJIBThTP0

    VastaaPoista