sunnuntai 17. syyskuuta 2017

KIITOS TEILLE 2 500 000!

Kun aloitin tämän blogin pitämisen nelisen vuotta sitten, ideana oli vain päästellä höyryjä, herätellä ihmisiä ja sanoa mielipiteitä milloin mistäkin. En olisi milloinkaan voinut kuvitella, että näitä juttuja luettaisiin kaksi ja puolimiljoonaa kertaa. Niin on kuitenkin käynyt.

Kiitos jokaiselle tätä blogia joskus lukeneelle, niille jotka sitä lukevat muulloinkin, olittepa erimieltä tai samaa mieltä tai ette mitään mieltä. Yhteiskuntapoliittiselle räyhäblogille 2,5 miljoonaa lukukertaa on valtaisa määrä. Kiitos, kiitos, kiitos.

Ja kiitokset niille, jotka ovat tukeneet blogistia, silloinkin kun olette olleet eri mieltä ja toisinaan täysin vastakkaistakin mieltä. Sananvapauden pitää olla tämän kansakunnan pyhimpiä arvoja ja korkeimpia tavotteita. Sananvapaus ei ole itsestään selvyys ja sitä pyritään parhaillaan suitsimaan monin eri keinoin monesta eri suunnasta.

Uhkailut, huutamiset, karjumiset ja muut ovat vain yksi osa toimia, joilla erimielisiä pyritään vaijentamaan. Huolestuttavimpia ovat viranomaisten ja poliitikkojen puheenvuorot sananvapauden rajoittamisesta ja niin sanotun vihapuheen kieltämisestä ja lakkauttamisesta.

Huoleni johtuu siitä, ettei kukaan ole vieläkään määritellyt sitä mikä on vihapuhetta. Se voi siis tarkoittaa mitä tahansa milloin halutaankin. Se voi olla avointa yllytystä kansanryhmää vastaan, sellaiseksi on luokiteltu myös julkinen herjaaminen ja pilkkaaminen, mutta takalautaa ei ole. Entä jos sinun puheesi ei jonakin päivänä miellytäkään? Silloin se voi olla vihapuhetta.

Poliitikkojen, toimittajien ja julkisuudessa operoivien pitää sietää rajuakin kritiikkiä ja pilkkaa. Näin on kaikissa länsimaissa. 1980-luvulla Spitting Image rienasi avoimesti Britannian kuningasperhettä todella roisisti, mutta se sallittiin. 2017 suomalaispoliitikot pitävät itsestään kirjoitettuja pilkkaavia kirjoituksia vihapuheena ja kunnianloukkauksena. Se on vaarallinen kehityssuunta.

Ilman mahdollisimman laajaa ja laveaa sananvapautta voimme sanoa näkemiin kaikelle sille, mistä yhteiskunnassamme on kyse. Minun ei tarvitse pitää sinun mielipiteistäsi, voin kokea asennoitumisesi minulle tärkeisiin asioihin loukkaavana, mutta minulla ei ole oikeutta vaatia vaijentamistasi.

Mikään asia, uskonto tai ideologia ei voi eikä saa olla kritiikin tai pilkkakirveen ulottumattomissa. Yksikään viranomainen, virkamies tai poliitikko, talouselämän vallankäyttäjä tai mielipidevaikuttaja ei voi olla kritiikin tai pilailun ulottumattomissa. Jokaisella kansalaisella on vapaus tuoda julki mielipiteensä, ajatuksensa, sensuroimattomana, pidinpä siitä itse tai en.

Rikoslaki määrittelee loukkaukset ja solvaukset, mutta epämääräinen höpinä vihapuheesta ilman täsmällistä rikosoikeudellista määrittelyä on hyvin vaarallinen ilmiö. Se on savuverho, jonka suojissa ilmaisunvapautta pyritään rajoittamaan ja rajoitetaan jo nyt tässä maassa. Ihmiset eivät uskalla enää sanoa ääneen mitä ajattelevat, koska voivat joutua suoranaisen vainon kohteeksi. Kysykää vaikka Pirkko Saisiolta, jonka kimppuun kävivät periaatteessa hänen omansa. Ja vain siksi, että hän sanoi ääneen, että maahanmuuton ongelmista pitäisi voida keskustella.

Äärilaitojen huutokuorot poliittisen spektrin molemmista päistä yrittävät huutaa muut hiljaisiksi ja vallata keskustelun omaksi juupas-eipäs temmelykseksi ja samaan aikaan poliitikot vihjailevat kieltävänsä "vihapuheen" ja moni toimittajakin on tässä kelkassa mukana. Toimittajien pitäisi aina ja kaikkialla taistella sananvapauden puolesta, eikä kysellä poliitikoilta että koskas päästään asettelemaan rajoituksia julkiseen keskusteluun?

Jokaisen kansalaisen oikeus ja velvollisuus on pitää yllä sananvapautta. Sitä tämäkin blogi tekee omalta osaltaan. Jokaisen kansalaisen pitää saada tuoda esille mielipiteensä ja ajatuksensa, tykkää siitä sitten kuka tahansa mitä tahansa. Sananvapauden rajoja hilataan yhä tiukemmaksi monelta eri suunnalta koko ajan, emmekä koskaan saa alistua sellaiseen. Vaikka kuka tahansa miten tahansa pyrkisi sulkemaan suusi, pelottelemaan sinut vaikenemaan, avaa suusi ja sano mitä ajattelet. Se ei ole rikos, vaikka joskus niin väitetäänkin.

Minulta on usein kysytty enkö pelkää mitä seurauksia näillä kirjotuksilla voi olla, että enkö tiedä että tällaiset mielipiteet voivat estää töihin pääsemisen, sulkea ovia, estää sitä ja tätä tulevaisuudessa. Tuo kuvaa tätä aikaa hyvin. Ihmiset on jo ajettu ajattelemaan niin, että vapaasta puheesta seuraa ongelmia ja vaikeuksia, että on parempi olla hiljaa niin säästyy vaikeuksilta. Juuri näin ihmisten mieliä hallitaan, ajatuksia kontrolloidaan. Näin tehtiin fasistisissa valtioissa, näin tehtiin kommunistimaissa itäblokissa ja näin tehdään Suomessa 2017. Ihmiset pelkäävät omia ajatuksiaan ja niiden esille tuomista. Miettikääpä sitä. Ja vastauksena tuohon kysymykseen: ei, en pelkää, vaikka tiedän.

Sananvapaus ei ole vain vapautta puhua suutaan puhtaaksi. Se liittyy saumattomasti ajatuksen vapauteen, ja sinä päivänä, kun sananvapauttamme halutaan rajoittaa, halutaan rajoittaa ajattelumme vapautta. Juuri tästä on kyse Suomessakin, hybridisodankäyntikeskuksessa ja kaikessa muussa orwellilaisessa puheessa "mielipidevaikuttamisesta". Miettikää oikeasti sitä, että tässä maassa virkamiehet ja poliitikot puhuvat aivan tosissaan siitä kuinka mielipidevaikuttaminen on vaarallista ja vahingollista, väärin ja tuomittavaa. Se on uskomatonta!

Ilman vapautta ajatella, me olemme vain zombeja. Ilman vapautta sanoa, meidät on jo alistettu, sorrettu maahan, poljettu matosiksi vailla mitään oikeuksia ja mahdollisuuksia toteuttaa itseämme.

Jo siitäkin syystä on syytä kiittää pitkään ja hartaasti teitä kaikkia, jotka olette tätä blogia lukeneet viimevuosien aikana 2 500 000 kertaa.

Kiitos ja pidetään sana ja ajatus vapaina!

5 kommenttia:

 1. Kiitos itsellesi virkistävästä kirjoittelusta!
  Sande on myös harvinainen presidenttiehdokkaaksi:
  Sanoo perustellut mielipiteensä kiertelemättä.
  Sillä konstilla ei tule valituksi,
  mutta blogi pysyy kiinnostavana.

  VastaaPoista
 2. Zombeja.. osuva termi. Ei tarvi ihmetellä miksi kansalle on tarjottu runsaasti zombi aiheisia leffoja ja sarjoja ja miksi jotku vanhan kaartin näyttelijät sanoo että ne kuvaa kansaa.
  Eli onko tässä näytetty kansalle ns. kaapin paikka?

  VastaaPoista
 3. Hyvä! Hieno teksti ja asiaa!

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Kiitos rohkaisusta! Totuus ei pala tulessakaan!

  VastaaPoista
 5. Mollipainotteinen hyvä kirjoitus, onnea 2500K!
  "Huoleni johtuu siitä, ettei kukaan ole vieläkään määritellyt sitä mikä on vihapuhetta". Eli odotat, että hrceet ja rasmuksut kertovat sen polpotin välityksellä. Ei tarv. selittää, painovirhe. Se mitä ei ole laissa ei ole ollut kohdussakaan.
  "Minulta on usein kysytty enkö pelkää mitä seurauksia näillä kirjotuksilla voi olla, että enkö tiedä että tällaiset mielipiteet voivat estää töihin pääsemisen, sulkea ovia, estää sitä ja tätä tulevaisuudessa." En minäkään. Lukijoistasi tuskin monikaan.
  Nyt kijoitan sen, jota moni ei uskalla peukuttaa. Suuri(n) osa maakunta-Suomen valtaeliitin aviisien toimittajattarista (hen-han oksovidare) eivät kykene ajatuksin, verbaalisesti tai vittuilutaiteellisesti edes lähentelemään kaikkien tätäkin lukevien blogistien ja heidän komm. someata-logiikkaa.

  Kiitos Sande. Palataan aggression kera.

  VastaaPoista