perjantai 2. joulukuuta 2016

UHANALAINEN MOOTTORIPYÖRÄ

Jokin merkillinen ja hyvin selittämätön viha moottoripyöriä ja motoristeja kohtaan elää edelleen syvällä suomalaisten virkamiesten ja poliitikkojen sieluissa. Moottoripyörä edustaa heille jotakin sellaista, joka on nujerrettava, lahdattava ja tapettava näkyvistä tavalla tai toisella, ja vaikka vuosikymmenten saatossa on saatu aikaan jonkin verran parannusta asiain tilaan, vanha moottoripyöräviha pulpahtaa aina uudelleen ja uudelleen esiin mitä erilaisimmin tavoin.

Tällä kertaa se pullahti näkysälle uuden moottoripyöräveron/maksun muodossa. Tätä uutta moottoripyöäilyn kuristamiseen tähtäävää veroa on mainostettu sillä maastokuviolla, että tarkoituksena on laittaa "ökyveneitten" omistajat maksumiehiksi. Etenkin perussuomalaiset ovat yrittäneet ratsastella tällä argumentilla, vaikka todellisuudessa maalitaulu on moottoripyörissä ja tavallisissa veneissä. Jos tarkoitus olisi panna miljonäärit makselemaan "ökyveneistään", miksei uutta veroa sitten kohdennettaisi vain ja ainoastaan noihin paatteihin? Koska se ei ole edes koko homman idea.

Tarkoitus on kupata mahdollisimman paljon mahdollisimman monelta, mutta koska valtiovarainministeriön virkamiehet vihaavat moottoripyöriä ja poliitikoista löytyy samanmielisiä, laki todellisuudessa ei toimi edes ääneen sanotulla tavalla. Se tulee romahduttamaan moottoripyöristä saatavat verot ja kokonaisuudessaan tulee vähentämään verotuloja kymmenillä miljoonilla.

Syykin on aivan selvä. Moni moottoripyörän nyt omistava tulee luopumaan harrastuksestaan, eli verot jäävät saamatta. Moni alan yrittäjä joutuu panemaan lapun luukulle, koska vero koskee myös varastossa olevia pyöriä. Se iskisi kaikkiin niihin, jotka omistavat useampia moottoripyöriä. Kuten MMAF ry toteaa omassa lausumassaan: omistukseen kohdistuva vero iskisi ankarasti kauppiaisiin, keräilijöihin, jotka omistavat useamman kuin yhden moottoripyörän. Heitä on 30 000 ja he omistavat noin 80 000 moottoripyörää.

Kaikki tämä kuristaminen vähentää verotuloja, eikä suinkaan lisää niitä. Jos kansanedustajien tyhmyys onkin sitä luokkaa ettei eduskunnassa tajuta tätä, virkamiehistössä aivan varmasti tajutaan veron kokonaisvaikutus. Siksi vero on heille win-win. Joko moottoripyörien määrä ja koko inha harrastus romahtaa, tai sitten saadaan lisää rahaa, ja koska on jo nyt päivän selvää, ettei verotuloja saada lisää, tavoitteena on siis tappaa niin monta moottoripyörää kuin mahdollista.

Kaiken kukkuraksi valtion omankin arvion mukaan saatavat verotulot, siis siinäkin tapauksessa että tämä toimisi hallituksen kuvitelmien tavoin, olisivat hyttysen ininää koko potissa. Voidaankin sanoa, että moottoripyörien tappojahdin sijaan hallituksen kannattaisi miettiä miten Stora Enso ja muut sen kaltaiset jättiyritykset saataisiin maksamaan edes jotakin veroa tähän maahan. Muutaman nyt veroja ei-lainkaan maksavan jättifirman verotulot ylittäisivät tämän prätkätappoveron tuoton kevyesti. Mutta kun ei. Prätkät ovat... Niin, jotakin sellaista, jota pitää potkia ja piestä ja rankoa tavalla tai toisella.

Kuten olen jo vuosia sanonut: jos moottoripyörilystä haluttaisiin saada suurin mahdollinen taloudellinen hyöty myös valtiolle pitäisi tehdä seuraavaa: pyörien rakentaminen, kustomointi ja omistaminen tulisi tehdä mahdollisimman halvaksi. Se saisi aikaan räjähdysmäisen kasvun rakentelun ja koko moottoripyöräilyn ympärillä, synnyttäisi satoja uusia yrityksiä, tuhansia uusia työpaikkoja, toisi suoraan ja välillisesti huommattavia summia verotuloja, ilman että mitään lisäpieksämisveroja edes tarvittaisiin.

Jos autojen rakentaminen ja kustomointi vapautettaisiin sekin, taloudellinen hyöty valtiolle olisi sitäkin suurempi. Mutta ei, ei niin voi tehdä. Kaikki tällainen toiminta pitää tappaa ja tuhota, koska se on kansalaisten omaa toimintaa, jota virkamiehet eivät suoraan kontrolloi tai joka ei hyödytä suuryrityksiä. Siksi moottoripyörille on pantava lisää hintaa, lisää maksuja, lisää kuristusta. Se on sairasta.

Suosittelen lukemaan seuraavista linkeistä asiaa aiheesta:
https://mmaf-info.directo.fi/?x170738=174316

http://projectmp.yhdistysavain.fi/

http://www.smoto.fi/wp-content/uploads/2015/04/Vaikutusarvio-Muistio-verot-web-5.11.2015.pdf

Suosittelen myös lähettämään sähköpostia mahdollisimman monelle kansanedustajalle suoraan heidän omiin lootiinsa. Se ei vie montaa minuuttia ja jos jokainen prätkän omistaja laittaisi edes kymmenelle kansanedustajalle meilin aiheesta, sillä voisi olla jokin vaikutus asiaan. Kansanedustajien sähköpostiosoitteethan ovat; etunimi.sukunimi@eduskunta,fi

Sinne postia menemään ensitilassa. Ei tarvitse muuta kuin kirjoittaa yksi meili ja osoitelootaan kansanedustajan nimiosoite toisensa perään. Eli etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/Organisaatio/yhteystiedot/Sivut/default.aspx


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti