tiistai 31. maaliskuuta 2015

NAURETTAVA BRICS

Suomalaisessa mediassa on vuosia naureskeltu ns. BRICS-maille, kuvailtu kuinka mitätön ja jonninjoutava hanke se on, kuinka siitä ei tule koskaan mitään ja kuinka läntinen talousjärjestelmä on niin ylivertainen. On sanottu jopa ääneen "talousviisaitten" toimesta, että kyseessä on vain Venäjän presidentin epätoivoinen fantasia, hullun houre, joka jää unholaan tuota pikaa.

Samaan aikaan maailmalla on puhuttu aivan toista. Dollarin romahduksesta keskustellaan aivan avoimesti myös Yhdysvalloissa, joissa moni ns. talousviisas (nobelisti Krugman muiden muassa) uskoo dollarin romahtavan seuraavien kahden, kolmen vuoden aikana. Arvon alennukseksi arvioidaan noin 60-90% nykyisestä. Yhdysvaltain velkatilannetta pidetään mahdottomana. Valtiolla on velkaa noin 19 000 miljardia ja yksityistalouksilla noin 23 000 miljardia, dollaria hallinoivalla yksityisellä Federal Reserve -pankilla on velkatakauksia noin 172 000 miljardia, eikä kukaan ole kyennyt esittämään laskelmaa, jolla tämä tilanne selvitettäisiin ilman jonkinlaista romahdusta.

Yhdysvaltain talouden "nousu" viimeaikoina on perustunut kokonaan setelirahoitukseen ja hieman piristynyt kulutus perustuu kokonaan lisävelkaan. Pörssikurssien nousu on sekin spekulatiivista. Rakennusteollisuuden tuotantoluvut ovat edelleen punaisella, etenkin Kaliforniassa ja koillisosissa, raaka-ainepörssissä ei näy hintojen nousua, ruokapankeissa hyllyt alkavat tyhjentyä ja hiljattain tavallisissa marketeissakin on alkanut näkyä hyllyjen vajaatäyttöä. Työn tuottavuus ei ole kasvanut.

Samaan aikaan talous kasvaa edelleen Kiinassa, Intiassa ja Venäjällä. Venäjän valtion velkaprosentti on 10, Suomen yli 60, ja silti Suomella on kolme A:ta ja Venäjä on pudotettu roskaluokkaan amerikkalaisten luottoluokittajien toimesta. Eurotaloudet ovat velkaantuneet, niiden kansallisvarallisuus vähenee, talouskasvu on lähes olematonta, ja EKP rohmuaa lisää rahaa jäsenmailtaan. Koko euro ja EU natisee liitoksissaan epäonnistumisen seuratessa toistaan.

Mitä viimeisen kahden vuoden aikana on tapahtunut? Kiina lopetti Yhdysvaltojen luotottamisen 2012 ja alkoi myymään amerikkalaisia joukkovelkakirjojaan pois. 2013 Kiinan valtion pankin johtaja sanoi, ettei dollarilla ole enää katetta. Venäjä ja Kiina ilmoittivat luopuvansa kokonaan dollarista kansainvälisessä kaupassa. Sveitsi irrotti franginsa eurosta. Englannin pankki osti kesällä 2014 suoraan punnilla yuaneita, jättäen dollarin pois välistä. Ja nyt: Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Itävalta, Sveitsi, Luxemburg ja jopa Suomi ovat liittyneet Kiinan perustamaan Aasian investointipankki AIIB:hen. AIIB on osa BRICS-maiden globaalia talousjärjestelmää, siis suomeksi sanottuna: BRICS.

Yhdysvallat on sekin ilmoittanut Kiinalle haluavansa yhteistyöhön AIIB:n kanssa. 

Vieläkö naurattaa? Vieläkö BRICS on fantasiaa, kuvitelmaa, pelkkää puhetta?

Katso ympärillesi. Mieti mitä kaikkea on valmistettu Aasiassa. Vaatteesi, ainakin niiden kankaat, kaikki elektroniikka, kännykkäsi, tietokoneesi, televisiosi, liesi ja jääkaappi. Kaikki ne tehdään Aasiassa. Aasia on BRICS-maiden ydin aluetta. Intia ja Kiina hallitsevat aluetta suvereenisti. Valtaosa maailman asukkaista asuu BRICS-maissa. Valtaosa maailman talouskasvusta on BRICS-maissa. Maailman rikkain mies asuu Intiassa, on siis BRICS-maan kansalainen ja BRICS-liikemies.

Vieläkö huvittaa? Naurattaako?

Pääomavirrat ovat jo alkaneet suuntautua BRICS-projekteihin.

Olisi nyt hauska kuulla niiden BRICS-maille tirskuneitten taloustoimittajien, talousviisaiden ja muiden kommentteja, kun Suomikin on hypännyt BRICS-kelkkaan. Missä he ovat? Miksei yksikään heistä ole nyt julkisuudessa kertomassa, kuinka AIIB on nolla, mitätön, olematon, fantasiaa ja silkkaa pötyä?

Missä ovat ne nerot, jotka kaksi vuotta sitten sanoivat, että BRICS on naurettava?

Piileksivät kiviensä alla ja toivovat, että kun he seuraavan kerran ryömivät esiin, kukaan ei muista heidän puheitaan. Kuten kukaan ei muista heidän puheitaan Elopin Nokiastakaan.

8 kommenttia:

 1. WÖRD! Minua kyllä naurattaa, mutta ei BRICSin, vaan juurikin länsimaisen talousjärjestelmän takia. Onhan tässä nyt jo nähty, kuinka suurenmoisen hyväksi se on osoittautunut.

  VastaaPoista
 2. Yksi suurimmista syistä BRICS-yhteistyölle oli päästä eroon USA:sta, joka oli käytännönesteenä talousalueille jotka toimivat markkinatalouden terveellä pohjalla.
  USA tekee lähes kaikkensa horjuttaakseen muita talousalueita, ei rakentamalla positiivisesti, vaan hajottamalla ja pyrkimällä hyötymään muiden tekemisistä.

  BRICS-yhteistyö on vastaus tuohon ongelmaan, poistetaan markkinatalouden syöpä ja kehitetään tervettä osaa toimivammaksi.

  Eurooppalaiset valtiot peesasivat USA:ta niin pitkään kuin se oli mahdollista ja olivat tuhota samalla itsensä lopullisesti, tuhoja on USA:n takia vielä vuosikymmeniksi tiedossa, tiedossa on roteva siivu kurjuutta ja kärsimystä.

  Euroopalle on ensisijaisen tärkeää päästä BRICS-yhteistyöhön mukaan AIIB:n kautta, käytännössä AIIB on lähes ainoa oljenkorsi euroopalle väistää luoti joka kohti tulee (kaatua USA:n mukana), eurooppa ei yksin selviä tulevista haasteista.
  Vapaakauppasopimukset USA:n kanssa vain syventävät kurjuuden kuoppaa ja lähes automaattisesti tekevät euroopasta B-luokan jätekansaa.

  BRICS on euroopan pelastaja ja USA:sta pitää kaikin keinoin pystyä irrottautumaan, eurooppa ei saa päätyä USA:n valtaeliitin tukikepiksi johon vielä muutaman vuoden voi nojata ennen kaatumistaan. Järkevä tapa yhteistyölle USA:n kanssa on rakentaa kauppasuhteet euroopan ehdoilla, nykyisin toimitaan täysin USA:n valtaeliitin ehdoilla.

  Koomisinta on että suomi on tapakulttuuriltaan maailman amerikkalaistunein maa, joten irtaantuminen ns.isännästä pitää taas ottaa ja valita uusi isäntä jota seurata sokeana, voihan tietysti pelata fiksusti ja valita suomalaisuuden ja alkaa rakentamaan omaa tapakulttuuriaan eikä aina roikkua jonkun lahkeessa roikkumassa.

  VastaaPoista
 3. "Venäjän valtion velkaprosentti on 10, Suomen yli 60, ja silti Suomella on kolme A:ta ja Venäjä on pudotettu roskaluokkaan"

  Kummalle maalle antaisit lainaa? Kumman maan talous on enemmän kuralla?

  Venäjän "velattomuus" johtuu siitä, että kukaan järkevä ei lainaa Venäjälle.

  Sama logiikka tuntuu olevan näissä muissakin jutuissa. Ei jatkoon.

  VastaaPoista
 4. Tällaisesta eivät meidän EU-diktatuurin läpimädiksi korruptoimat maanpetturi-vallanpitäjämme salli edes vihjattavan: "Islanti kieltämässä yksityisen rahanluonnin", http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=13170

  VastaaPoista
 5. USA:lla on valitettavasti vielä yksi musta ässä hihassaan ja se tekee koko ajan kaikkensa voidakseen alkaa käyttää sitä: Maailmansota. Kannattaa muistaa, että USA:n poliitikkojen takana toimivat pankkivampyyrit olivat myös 2. maailmansodan masinoijat. He nimittäin auttoivat niin natsit kuin bolshevikitkin valtaan.

  Eero Tillanen

  VastaaPoista
 6. Kannaatako ostaa BRICS rahaa: Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan tai Etelä Afrikan rahaa siinä uskossa -toivossa???...- että nämä valuutat ehkä antaisivat maailman Valuutta Markkinoilla enemmän Euroa kuin Jenkki Dollari? Elikä onko jonkun näiden maiden valuutta kurssi ALLE Jenkin? Ja onko mikään näistä sitten sanotaan vaikka Syksyllä menossa ylös Pörsissä?

  VastaaPoista
 7. Kukas tämä maailman rikkain intialainen on? Internet väittää, että rikkaimmalla intialaisella olisi vain parikymmentä miljardia, ei lähelläkään Bill Gatesiä ja kumppaneita.

  VastaaPoista
 8. Billi boy ei ole maailman rikkain..eikä ikean omistaja. Ne rikkaimmat on juuri niitä psykopaatteja jotka lymyilevat varjossa ja omistavat pankit ja ajavat maailmaa sotiin.

  VastaaPoista