torstai 27. kesäkuuta 2013

NE MARKKINAVOIMAT JA NIIDEN MAAILMA

"Historijoitsijaa ei kuitenkaan mikään estä vertaamasta nykyistä kehitystä menneisyyden vastaavantyyppisiin vaiheisiin. Tuloerojen voimakas kasvu johti 1600-luvulla aatelin dominoimaan sääty-yhteiskuntaan, jota luonnehtivat ankara rikoslaki, voimakas paine yhdenmukaiseen käyttäytymiseen ja mielipiteisiin, sekä talouden taantuminen ohentuneen ja sosiaalisesti kaventuneen kysynynnän suuntautuessa ylellisyystuotteisiin. On vaikea välttyä olettamukselta, että samat seuraukset tulevat muodossa tai toisessa uudelleen näkyville, jos kehitys jatkuu nykyisen suuntaisena ja johtaa voimakkaasti porrastuneeseen eriarvoisten yhteiskuntaan.

Yleisen kulutuksen heikkeneminen on vääjäämätön seuraus globalisaatiosta, ei vain Suomessa vaan maailmanlaajuisesti- Pätkätyöläinen ei kykene ostamaan sitä, mitä kiinteäpalkkainen kokopäivätyöläinen. Se ostovoima, joka leikkautuu suomalaisilta pois yritysten investoidessa halvan työn maihin, ei korvaudu kiinalaisten ostovoiman kasvulla, sillä palkat kehitysmaissa ovat vain murto-osa palkoista teollisuusmaissa. Suomen osinkotulojen pääosa virtaa ulkomaisille osakkeen omistajille samalla, kun valtion verotulot vähentyvät. Tasaisesti jakautunut kansallisvarallisuus siis hupenee tai kasautuu harvoille, jolloin sen ostovoima poistuu kulutustavaramarkkinoilta. Kotimaisen kysynnän hiipuessa talouden pyörät alkavat liikkua hitaammin: lopulta ne pysähtyvät ja alkavat rullata taaksepäin.

Ylipäätään kaukainen ja läheinen historia osoittavat, että ihminen käyttäytyy tänään täsmälleen samoin kuin linnaleiriä perineet sotilaat 1500-luvulla tai kartanoittensa pinta-aloja talonpoikaistilojenm kustannuksella kartuttaneet aateliset 1600-luvulla. Se mikä on lain ja oikeuden varjolla otettavissa ilman pelkoa ikävistä seuraamuksista, myös otetaan. Tämän toteaminen ei edellytä mitään muuta kuin rehellisyyttä ja realismia. Niin asia vain on."

Professori Heikki Ylikangas, 2007.

Bostonilaisen tutkimuslaitoksen mukaan maailmassa on yli 100 miljoonaa dollarin omaísuuksia omistavia superrikkaita noin 12 000. Näistä ainakin 14 on suomalaisia.

Yli 1000 miljoonaa dollaria omistavia on maailmassa 1426. Näistä ainakin kaksi on suomalaista, kenties kolmannella on suomen passi.

Nämä ovat ne markkinavoimat, jotka päättävät maailmantaloudesta. Yhteensä siis noin 13 500 ihmistä tuhansista miljoonista ihmisistä on se syy miksi maailma on tässä jamassa. Nuo kymmenkunta tuhatta ihmistä pitävät koko ihmiskuntaa panttivankinaan ja orjanaan.

Maailmantalouden kooksi on arvioitu 74 biljoonaa dollaria. Siis 74 tuhatta miljardia dollaria.

Ne johdannaismarkkinat, jotka aiheuttivat maailmanlaajuisen laman vuonna 2008 ja jotka edelleen toimivat säätelemättöminä, ovat arvoltaan noin 640 biljoonaa dollaria. Johdannaiset ovat siis koron koron koron koron korkomarkkinat ja siitä eteenpäin. Ne ovat siis ilmaa. Ne ovat silti arvoltaa yli kuusin kertaiset maailman todellisen talouden arvoon.

Sitä laskua maksamme nyt. Sinä ja minä. Noille runsaalle 13 000 ihmisille ympäri maapalloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti