sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

SUOMEN VAARALLISIN - HOMO BUREAUCRATICUS

Byrokraatti on ihminen, jolle elämä on väärin. Ihminen on virhe. Luonto on väärä. Se johtuu siitä, että byrokraatti on ihminen, homo bureaucraticus, jolle säännöt ovat ainoa totuus. Se, mitä lukee paperissa, on totuus. Se, mitä säännöissä sanotaan, on ainoa elämä.

Olemme kaikki tavanneet näitä ihmisiä. Työpaikkojen hallinnossa on leegioittain jakkupukunaisia ja kravattimiehiä, jotka oikeasti uskovat olevansa yritys. He eivät käsitä, että heidän tehtävänsä on tukea yrityksen toimintaa. He eivät ymmärrä, että he ovat kaikki tehtävissä, jotka voitaisiin ulkoistaa saman tien. He kuvittelevat, että hallinto on yrityksen ydintoimintaa. He ovat yritykselle pelkkä menoerä.

He kuitenkin uskovat olevansa itse yritys ja pyrkivät erilaisin säännöin, määräyksin, koulutuksin ja kokouksin hallitsemaan yritystä, ja onnistuvat siinä varsin usein. Monen yrityksen ongelma on siinä, että henkilöstö- ja taloushallinto ovat kaapanneet vallan yrityksessä. Tämä on ongelma siksi, että byrokraatit eivät halua yrityksen tuottavan yhtään mitään. He haluavat yrityksen toimivan antamiensa ohjeiden ja määräysten mukaan. Nuo ohjeet ja määräykset eivät liity lainkaan yrityksen liiketoimintaan, vaan sen hallintoon, joka ei siis tuota yritykselle yhtään mitään.

Julkishallinto on byrokraattien valtakuntaa. Byrokraatti pystyy tuhoamaan viraston kuin viraston. Kansalaisten avuksi luotuja virastoja on muutettu kansalaisia kiusaaviksi toimistoiksi. Byrokraatti ei käsitä olevansa kansan palvelija. Hän kuvittelee, että kansa on olemassa vain siksi, että hän saa hallita kansaa. Kansan tehtävä ei ole elää elämäänsä onnellisesti, vaan totella byrokraattia. Kansan tehtävä ei ole toimia itsenäisesti, vaan totella byrokraattia.

Milloin vain Suomessa kansalaiset ovat luoneet jotakin omaehtoista, byrokraatit ovat rientäneet paikalle tuhoamaan sen. Tämä johtuu siitä, että byrokraatin mielestä kansa ei saa olla omatoiminen. Omaehtoinen toiminta on hallitsematonta ja hallinta, kontrolli, on byrokraatin elämä. Ilman tiukkaa, jatkuvaa kontrollia, ei ole elämää, koska elämä on kontrollia. Elämä on sääntöjä ja lakeja, kansalaisten pakottamista niiden noudattamiseen. Muuta todellisuutta ei ole olemassakaan.

Mainio esimerkki byrokraattien tuhoisuudesta nähdään suomalaisen rockin kansainvälisessä menestyksessä. Kun yhtyeet Him, Nighwish ja Rasmus saavuttivat muutamien muiden kanssa kansainvälistäkin menestystä ja media uutisoi aiheesta, byrokraatit havaitsivat suomalaisjoukkion, joka oli itse mennyt ilman lupaa menestymään. Se oli estettävä. Siksi byrokraatit perustivat toimiston "edistämään" suomalaisten yhtyeiden maailman valloitusta. Byrokraattien suureksi iloksi hanke uutiositiin laajasti. Se sai medianäkyvyyttä, joka on byrokraatille ainoa tapa saada tietoa yhtään mistään.

Jokainen tuohon hankkeeseen mukaan lähtenyt yhtye epäonnistui. Useimmat hajosivat ja lopettivat. Se oli tietenkin koko hankkeen tarkoitus. Tarkoituksena oli ottaa suomalaiset yhtyeet byrokratian hallintaan. Tarkoitus ei ollut edistää niiden toimintaa, vaan kontrollia. Rock ja musiikkimaailma on ollut kivenä byrokraattien kengässä jo pitkään, mutta tällaisilla toimistoilla ja hankkeilla byrokraatit ovat onnistuneet saamaan edes jonkin osan hallintaansa. Se on ainoa tarkoitus. Se on ainoa elämä. Se on ainoa todellisuus. Kontrolli, säännöt, lait ja hallinta ovat elämä. Mitään muuta ei olemassa.

Kun merenkulkuhallituksen tehtäviä siirrettiin liikennevirastolle eli Trafille, byrokraateille aukesi suuri työmaa. Vesillä on eletty ihan ominpäin jo vuosituhansia. Byrokraattien kontrolli on ollut vajaata ja ihmiset ovat soudelleet minne huvittaa millä huvittaa. Onneksi laadittiin uusi laki. Se tulee voimaan vuonna 2015 ja Trafi, byrokraattifasistien ydinvirastona, on jo etukäteen esitellyt lain sisältöä.

Teno-joella on liikuttu tietyn tyyppisillä veneillä vuosituhansien ajan. Veneiden malli on kehittynyt koskien ja matalikkojen navigointiin kokemuksen kautta, vuosisatojen aikana, paikallisten asukkaitten toimesta. Nyt se loppuu. Liikenneviraston sementtipäiset byrokraatit ovat ilmoittaneet, ettei joella saa enää kulkea noilla veneillä. Ne ovat lain vastaisia. Ne eivät ole CE-tyyppikatsastettuja. Noiden puisten sulavalinjaisten uiskojen tilalle on hankittava merikelpoiset lasikuituveneet. Sillä ei ole väliä, ettei noilla CE-hyväksytyillä lasikuituveneillä voi ajella joella yhtä turvallisesti.

Eikä tässä vielä kaikki. Liikennevirasto määrää myös, että joella veneitä ohjastavilla tulee olla merenkulkuun oikeuttava tutkinto. Joella veneitä ohjaavien, ja ilmeisesti soutavien, tulee olla merenkulkupäteviä. Heidän on siis suoritettava laivurintutkinto. Siis toisin sanottuna, jos haluat kulkea Teno-joella veneellä, sinun on oltava merikelpoisuusvaatimukset täyttävä laivuri.

Tämä kaikki on tuhoisaa Tenon yrittäjille, mutta ei heillä ole väliä. Trafin mukaan he vain noudattavat lakia. Lakia voi muuttaa ministeriön kautta, Trafi sanoo, vaikka tietää, että lakia voi muuttaa vain eduskunta, joka taas on byrokraattien hallitsema idioottien päiväkerho.

Tenon venekatastrofi kertoo, mitä veneilylle tapahtuu. Täysin samoin perustein kaikki Suomen sisävedet ja rannikot saadaan hallintaan. Kukaan vesille lähtijä ei ole enää kontrollin ulkopuolella. Laki vangitsee jokaisen, jolla ei ole laivurintutkintoa suoritettuna, rannalle byrokraattien otteeseen. Vesillä taas ei voi liikkua ilman heidän lupaansa. Näin byrokraatit uskovat ja masturboivat tapansa mukaan henkisesti, saatuaan jälleen yhden asian kontrolliin ja hallintaan.

Byrokraatit kuvittelevat, että kun vaativat sääntöjen noudattamista, kaikki tekevät niin. Juuri siksi Valviran jakkupukunaiset yllättyivät täysin valelääkäreistä. Valviran korkeimpaan johtoon kuuluvat byrokraattinaiset marssivat kontrolloidusti median eteen kertomaan, etteivät he voineet tietää näiden henkilöiden olevan valelääkäreitä, koska näillä henkilöillä oli todistus. Byrokraatti uskoo todistukseen. Se on paperilla, tai näyttöpäätteellä, ja siksi se on totta. Juuri siksi valelääkäreitä ei voinut olla. Hämmästys olikin suuri, kun todistukset eivät olleetkaan totta.

Siksi Valviran byrokraattinaiset sanoivatkin, etteivät he voi mitenkään tietää onko todistus totta tai ei. Kun heille kerrottiin, että asianhan voi tarkistaa niistä yliopistoista, joista väärennetty todistus on muka myönnetty, Valviran byrokraattinaiset sanoivat, ettei heillä ole henkilökuntaa kyselyiden suorittamiseen. Suuri yleisö luuli, että jakkupukunainen puhui henkilöstömäärästä, mutta todellisuudessa kyse oli siitä, ettei Valvirassa ollut henkilöä, jonka työtehtäväksi olisi määrätty sähköpostien lähettäminen ulkomaalaisiin lääketieteen yliopistoihin. Moinen ei siis kuulunut kenellekään, eikä kukaan siksi saanut lähettää moisia kyselyjä.

Kun joku sitten kertoi Valviran byrokraattinaisille, että he kyllä saavat lähettää meilejä ulkomaillekin, jakkupukunaiset sanoivat, ettei ole aikaa. Ei, vaikka meilin lähettämiseen menee noin pari minuuttia. Sitä ei nimittäin ollut ilmoitettu työajan käyttöä koskevissa ohjeistuksissa. Sähköpostiviestin lähettämista koskeva säännösto oli puutteellinen työajankäyttöä koskevilta määräyksiltään.

Elintarvike virasto on samanlainen. Samoin rakennusvirasto. Sosiaalivirastot. Byrokraatit hallinnoivat niitä. Valtiovarainministeriö ja muut ministeriöt ovat myös byrokraattien linnakkeita. Myös poliisista on tullut militanttien byrokraattien temmellyskenttää. Juuri poliisibyrokraatti laittoi Venäjän presidentti Vladimir Putinin rikoksista epäiltyjen listoille, koska Vladimir Putin täytti kaikki rikoksista epäiltyjen määritelmät.

Nämä ihmiset, byrokraatit, ovat Suomen vaarallisimpia ihmisiä. He ovat tuhonneet ihmisten yrityksiä, työpaikkoja, koteja, ja Suomea enemmän kuin sodat tai lamat yhteensä. Mikään muu ryhmittymä ei ole tuhonnut niin monta suomalaista kuin byrokraatit. He ovat ajaneet ihmisiä itsemurhiin, maanpakoon ja vankiloihin tuhansittain. Vain siksi, että he haluavat hallita.

He haluavat hallita sinua. Nyt ja koko ajan. He haluavat tietää mitä teet juuri nyt. He haluavat kontrolloida tekemistäsi juuri nyt.

Heidän mielessään sinun elämäsi ei ole sinun. Sinä et saa tehdä elämässäsi ja elämälläsi mitä haluat. Sinun tulee tehdä kuten he määräävät.

Kun sinä tottelet, byrokraatti voi rasvata nännejään työhuoneensa hiljaisessa hurinassa, nauttia siitä vallantunteesta, ja olla tyytyväinen siihen, että hallitsee ja kontrolloi.

Sinuakin.

5 kommenttia:

 1. Kehottaisin kaikkia lukemaan Blogin, ASIAA!

  VastaaPoista
 2. kehottaisin kaikkia lukemaan Blogin, ASIAA!

  VastaaPoista
 3. Olen aika paljon samoilla linjoilla kirjoittajan kanssa mutta kaiken byrokratian keskellä täytyy muistaa
  että joskus se on myös hyvä asia. Jos on luotu säännöt niin niiden mukaan mennään. Jos olisi mahdollista
  että säännöt on "joustavat" niin byrokratian valvojan (virkamies) sukulaismies saisi rakentaa mökin metrin
  päähän rannasta mutta muut eivät.

  Miinuspuoli on tuo että sääntöjen luojat eivät ole pystyneet kuvittelemaan kaikkia mahdollisia tilanteita.

  Hain aikoinaan ammattikorkeakouluun tietylle linjalle mutta pisteeni ei riittäneet. Löysin ammattikorkean
  hakusäännöistä kohdan jossa luki suunnilleen näin "kouluun voidaan hyväksyä hyväksymispisterajaa alemmillakin
  pisteillä erityisin syin". Tiedustelin tätä "porsaanreikää" mutta koululla oltiin asiasta vaitonaisia ja sanottiin
  ettei sitä olla ikinä käytetty. Oli kuitenkin jätetty takaportti jolla esim. oppilaitoksen rehtorin poika
  voitaisiin hyväksyä sisään takakautta.

  VastaaPoista
 4. Kannattaa muistaa, että yrityksen hallinnon pyörityshän yleensä on nimenomaan valtion virkamiesten keksittyyn tarpeeseen pakollinen vastine joten ihan ehkä rinnastettavissa se ei ole.

  Joka tapauksessa: Kuolema byrokraateille!

  VastaaPoista
 5. Asiallinen kirjoitus!

  VastaaPoista