keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

"RIKOLLISJENGIT", MEDIA JA OIKEUS

Espoon käräjäoikeus antoi tänään päätöksensa suuressa "jengioikeudenkäynnissä". Tuomio oli Suomen lakien mukaan ainoa mahdollinen. Hells Angels MC ei ole rikoksia varten muodostettu ryhmä. Käräjäoikeus kiinnitti huomiota etenkin siihen, että lähes puolella syytetyistä oli puhdas rikosrekisteri. Oikeus katsoi, ettei heitä voida syyttää muiden tekemistä rikoksista, joissa he eivät ole olleet osallisina. Kaksi kokelasjäsentä sai vapausrangaistuksen, muut tuomituista saivat sakkoja ja yksitoista syytettyä jätettiin tuomitsematta.

Tämä oli jo toinen kerta, kun oikeus katsoi, ettei Hells Angels MC ole rikollisjärjestö. Jo aikaisemmin Lappeenrannan jutussa oikeus päätyi samaan. Toisin kuin poliisi ja syyttäjä ovat antaneet ymmärtää, Suomen lain mukaan et voi olla rikollinen, jos et ole syyllistynyt rikokseen. Luulisi, että kaksi oikeuden päätöstä olisi tehnyt myös medialle selväksi sen, ettei Hells Angels MC ole rikollisjärjestö, tai kuten media sanoo, "rikollisjengi", mutta kuinka kävikään?

MTV3:n Kympin uutisissa oikeuden päätös oli pääjuttuna. Jutun sisältö ei ollut suinkaan se, että oikeus on siis nyt taas kerran todennut ettei kyseessä ole järjestäytynyt rikollisryhmä, vaan se, että KRP:n mukaan se on rikollisjengi. Naispuolinen rikostoimittaja esitteli laajasti KRP:n nyt oikeudessa paikkansa pitämättömäksi todettuja väitteitä tosina ja esitteli "jengikarttaa", jossa oli kolme moottoripyöräkerhoa ja yksi ns. "liivijengi", jolla ei ole mitään tekemistä moottoripyörien kanssa. KRP ja MTV3:n tytteli niputtivat sen kuitenkin yhdeksi "rikollisjengiksi" moottoripyöräkerhojen luetteloon.

Eli vaikka juuri tänään oikeus totesi, ettei Hells Angels MC ole rikollisjärjestö, naistoimittaja käytti siitä puhuessaan termejä "järjestäytynyt rikollisuus" ja "rikollisjengi". Toivottavasti MTV3:n vastaavalla päätoimittajalla ja kyseisellä naistoimittajalla on hyvä juristi siltä varalta, että Hells Angels MC tai joku sen jäsenistä päättää hakea korvauksia kunnianloukkauksesta ja julkisesta herjaamisesta. Sitä tuo nimittäin on.

Kun oikeus on juuri todennut, ettei kyse ole "rikollisjengistä" ja toimittaja menee samana iltana toistamaan juuri tuota termiä kanavansa pääuutislähetyksessä, kyse on julkisesta herjaamisesta ja kunnianloukkauksesta. Toimittaja tai uutistoimitus eivät edes pääse KRP:n selän taakse, sillä he vastaavat siitä mitä väitteitä julkisuudessa esittävät ja he ovat esittäneet oikeuden tämän päiväisen päätöksen mukaan paikkansa pitämättömiä väitteitä.

He voisivat siis joutua edesvastuuseen sanoistaan, JOS Hells Angels MC tai joku sen jäsenistä haluaisi nostaa jutun heitä vastaan. Ja tuon jutun he tulisivat häviämään vuorenvarmasti, jo Journalistin ohjeiden pohjalta ja oikeuksissa viimeisen kymmenen, viidentoista vuoden aikana annettujen päätösten perusteella. He ovat nimitelleet ihmisjoukkoa rikollisiksi, vaikka oikeus juuri totesi ettei niin ole. He ovat loukanneet oikeuden ei-rikollisiksi toteamien ihmisten kunniaa kutsumalla heitä rikollisiksi televisiossa kanavansa pääuutislähetyksessä. Ja he ovat myös nimitelleet Hells Angels MC:tä rikollisjengiksi, vaikka oikeus samana päivänä totesi päätöksessään, ettei se sellainen ole.

Sellaista taikuria ei ole olemassakaan, joka pystyisi pelastamaan tuon naistoimittajan ja MTV3:n vastaavan päätoimittajan korvausvastuusta. Rikollisiksi nimitellyt voisivat vaatia satoja tuhansia jo sillä perusteella, etteivät he voi saada töitä, koska MTV3 on leimannut heidät rikollisiksi. Kymmenkunta miestä voisi tehdä niin ja silloin vaatimukset voisivat olla miljoonia euroja. Koko osasto voisi vaatia sekin korvauksia kunnianloukkauksesta ja aiheutetusta haitasta. Sekin voisi pyytää miljoonia.

Olisiko MTV3:n uutistoimituksella varaa maksaa miljoonakorvauksia vain siksi, että se ei noteeraa oikeuden päätöstä ja haluaa jostakin syystä nimitellä oikeuden syyttömiksi toteamia ihmisiä rikollisiksi? Haluaako MTV3 maksaa miljoonia, tai satoja tuhansia siitä, että se esittää oikeuden perättömäksi toteamia väitteitä tosiasioina? En usko. Enkä usko, että millään toimituksella olisi varaa moiseen. Ehkä tuokin näkökulma kannattaa ottaa huomioon, kun seuraavan kerran uutisoi jotakin Hells Angels MC:stä.

MTV3:n onneksi emme elä Yhdysvalloissa. Siellä kanne olisi jo nostettu. Ja siellä vaatimukset olisivat aivan toista luokkaa, ehkä satoja miljoonia. Kyse on nimittäin rekisteröidystä tavaramerkistä, joka kuuluu maailman tunnetuimpiin tavaramerkkeihin. Ja sen väittäminen rikolliseksi on jo kokonaan toisen luokan asia.

No, eihän se ole sanottua etteikö uutinen kulkisi jonkun liikejuristin korviin ja jossakin lakitoimistossa ryhdyttäisi laskeskelemaan millaista taloudellista haittaa MTV3:n oikeuden päätösten vastainen uutisointi on tavaramerkille aiheuttanut.

Jos niin kävisi, MTV3:n uutistoimitus saisi kiitellä ihan itseään. Hehän olivat tietoisia oikeuden päätöksestä ja päättivät siitä huolimatta nimitellä ihmisiä ja heidän kerhoaan rikolliseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti