sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

MIKSI PÄÄMINISTERI SIPILÄ PYRKII VAIKUTTAMAAN MURHATUTKINTAAN?

Pääministeri Juha Sipilän innokkuus julistaa Ugandassa murhatun suomalaisen tutkinta hänen mielestään loppuukäsitellyksi ainakin Patrian osalta on herättänyt yleistä kummeksuntaa. Millä oikeudella pääministeri haluaa arvovallallaan vaikuttaa murhatutkintaan?
https://yle.fi/uutiset/3-10089445

Oliko Patrialta saatu kirje leimoineen vain niin sanottu Introduction-paperi, jolla avattiin ovia Ugandan päättäjäpiireihin? Ehkä kyse reissussa ei edes ollut Patrian asekaupoista, vaan jostakin aivan muusta?

Kulttuurivihkot julkisti 2.3. artikkelin, jossa avattiin koko vyyhtiä aivan uuteen suuntaan ja kas kummaa, siltä suunnalta saattaakin löytyä yhteyksiä pääministeriin itseensä.
http://www.kulttuurivihkot.fi/lehti/jutut/artikkelit/1029-onko-bittium-oyj-llae-sittenkin-kytkoeksiae-uganda-vyyhteen

Artikkelin mukaan Juha Sipilä oli yksi nykyisen Bittium-yhtiön omistajia ja toimi sen toimitusjohtajana 2000-luvun alussa:

"Elektrobitin toimitusjohtajana 2000-luvun alussa työskennellyt Sipilä oli vielä hiljattain Elektrobitin merkittävä osakkeenomistaja, mutta myi syksyllä 2013 viiden prosentin omistusosuutensa euron kappalehintaan ja sai kaupasta 6,5 miljoonaa euroa. – –
Suurin potti, yli 60 miljoonaa euroa, napsahtaa yhtiön perustajiin lukeutuvalle Juha Hulkolle, jonka omistusosuus yhtiöstä oli viime kuun lopussa 11,4 prosenttia. Hulkko tunnetaan myös hallitusneuvotteluja vetävän Juha Sipilän ystävänä.” (Taloussanomat, 19.5.2015).".

Pääministeri Sipilän ystävä Juha Hulkko on edelleen Bittiumin merkittävä yksityisomistaja. 
https://www.bittium.com/sijoittajat/osakkeet_ja_osakkeenomistajat/suurimmat_osakkeenomistajat

Bittium toimii Oulussa, jossa Juha Sipilä on merkittävä mies. Oulusta on myös ex-ministeri Suvi Linden, jonka mukana oloa kohtalokkaalla Ugandan matkalla ei ole kukaan pystynyt selittämään. Linden löysi itse vainajan tämän huoneesta ja oli tämän kanssa samalla reissulla ugandalaisten mukaan. Pääministeri Sipilän kannalta ongelma on siinä, että Linden meni jo antamaan ugandalaismedialle haastattelun, jossa totesi murhatun liikemiehen edustaneen pariakin suomalaista turvallisuusalan yritystä:

"Heti murhan jälkeen Suvi Lindén vahvisti englanniksi nauhoitetussa haastattelussaan, että liikemiehen tausta oli kyberturvallisuudessa ja hän edusti muutamia suomalaisia turvallisuusalan yhtiöitä ("background was cyber security and was representing a couple of Finnish companies in the security field”)."

Ja ugandalaismedia on kertonut, että " ...murhattu liikemies kirjeessään ilmoitti edustavansa "useita eurooppalaisia ​​yrityksiä puolustus-, sotilaskoulutus-, tietoturva-, valvonta-, mediavalvonta- ja kattavuusaloilla, hallituksen valvomissa seurantajärjestelmissä, pimeissä web-ratkaisuissa, valvontaohjelmissa".

Bittium on nimenomaan sellainen yritys: 

"Kriittisen kommunikaation osaamistaan tuotteistava Bittium tekee muun muassa sotilaskäyttöön tarkoitettua taktisen viestinnän teknologiaa ja viranomaiskäyttöön suunnattuja puhelimia. Ne ovat tietoturvakestävyydeltään sellaisia, että niillä pystytään salaisuuksia luotettavasti käsittelemään ja säilyttämään. Ne kestävät myös kenttäkäyttöä", kertoo Bittiumin toimitusjohtaja Hannu HuttunenBarcelonan mobiilimessuilla." (Kauppalehti 2.3.2017.) ".

"Nettisivuillaan Bittium tarjoaa viestintälaitteita ja tietoturvallisia viestintäratkaisuja viranomaisille ja puolustusvoimille. (https://www.bittium.com/etusivu)".

Kulttuurivihkojen artikkeli toteaakin: "Mielenkiintoisesti ex-ministeri Suvi Lindén on maininnut Ugandan matkan yhtenä syynä edistää älypuhelimien yhdistämistä eri palveluihin."

Olisiko mahdollista, että koko kohun keskittäminen Patriaan olikin vain median vedätystä, jolla peiteltiin yhteyksiä muihin suomalaisfirmoihin, mahdollisesti Bittiumiin? Oliko murhattu suomalainen kauppaamassa ugandalaisille myös Bittiumin tuotteita, jotka sopivat paremmin Ugandan tarpeisiin kuin panssaroidut miehistönkuljetusvaunut? Asiantuntijat ovat hieman ihmetelleet miksi mies olisi ollut kauppaamassa Patrian panssareita Ugandaan, maahan joka ei sellaisia edes etsi, tarvitse ja jolla ei sellaisiin ole edes varaa?

" ...arvostetun aseasiantuntija Arto Pulkin mukaan Ugandalla ei ole varaa eikä oikein kiinnostustakaan Patrian tuotteisiin? (Yle, Ykkösaamu 27.2.2018.) ". Bittiumin tuotteet olisivat täysin toinen juttu.

Bittium on kiistänyt kaikki yhteydet murhattuun suomalaismieheen ja koko jupakkaan, ja saattaa olla hyvinkin niin, ettei sillä tosiaan ole mitään tekemistä koko sopan kanssa. Suvi Lindenin mukana olo ja lausunnot ovat kuitenkin kiistattomia ja niissä hän ei edes mainitse Patrian asejärjestelmiä, mutta kännykkäpalvelut kylläkin. Sellaiset ovat Bittiumin erityisosaamista. 

Bittium on Oulusta, Suvi Linden on Oulusta ja pääministeri Juha Sipiläkin on samalta seudulta kotoisin. Sipilä oli aikoinaan Bittiumin toimitusjohtaja ja yksi sen omistajista. Bittium on mukana juuri sellaisessa liiketoiminnassa, josta Linden kertoi liikematkalla olleen kyse. Sipilä on kiirehtinyt asian hautaamista rikostutkinnan osalta. Voi hyvinkin olla, että kaikki tämä on vain sattumaa, täysin toisistaan irrallisia asioita, joilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. 

Jos kohtalokkaassa liikematkassa kyse oli Patrian raskaiden miehistönkuljetusvaunujen ja niiden asejärjestelmien kauppaamisesta, hieman oudoksuttaa se, ettei liikemies ollut maassa edes tapaamassa Ugandan armeijan edustajia, ettei hän edes ollut yhteydessä Ugandan puolustusministeriöön.

Ainoa tiettävä suunta ja kontakti oli Ugandan turvallisuuspalvelu. Sillä ei ole mitään tarvetta hankkia raskasta sotakalustoa, mutta "älypuhelimien yhdistäminen eri palveluihin" on kokonaan toinen juttu.

Niin tai näin, on erityisen eriskummallista, että pääministeri ottaa hyvin  jyrkän ja päättäväisen kannan henkirikostutkinnan yhteen tutkinta haaraan. Sellaista ei pitäisi tapahtua missään tapauksessa, ei edes tässä.

Tässä linkki Kulttuurivihkojen artikkeliin vielä kerran:

Suomalaisten Bittiumin kaltaisten firmojen tuotteille luodaan tarpeita ja markkinoita myös uusilla urkintalaeilla. Nehän valmistavat ja kehittävät juuri niitä tuotteita, joita viranomaiset tulevissa kansalaisia ja muita vastaan suunnatuissa tiedusteluoperaatioissa tarvitsevat.


5 kommenttia:

 1. Taas joutuu Sandea kehumaan.
  Ja Kulttuurivihkoja,
  jonka taipaleen luulin jo aikoja sitten loppuneen…

  Asiaan kiinnittyi huomio kun Sipilä ilmoitti
  asian olevan loppuun käsitelty
  samalla kun kysymykset vasta oikeasti alkoivat.

  VastaaPoista
 2. Hyvä Sande, että otit asian esille! Ihmettelin aivan samaa - Sipilän loppuunkäsittely-kommentista! Mutta miksiköhän ns. "oikeellinen valtamedia" on hiljaa asiasta? Tämä juttu pitäisi saada kunnolla esiin...

  1%

  VastaaPoista
 3. Tuo viimeinen lause meni Bittiumin osalta täysin metsään. Vähän kuin väittäisi pommisuojia valmistavan firman valmistavan pommeja. Suosittelisin tarkemmin tutustumaan Bittiumin tuotteisiin ja palveluihin.

  VastaaPoista
 4. Ovela liikemies ja kähmijä on tuo meidän Sipilä on siitä näyttöä aikaisemmistakin jutuista!

  VastaaPoista
 5. Tämähän on syytä tutkia. Mvlehti varmaan mielellään laittaisi tuulettimeen. Homma kyllä näyttää juuri siltä miltä se näyttää

  VastaaPoista