tiistai 27. maaliskuuta 2018

KUKA MANIPULOI ERI MAIDEN VAALEJA?

Facebookia ravistelevat tietoturvaskandaali on järkyttänyt kaikki niitä, jotka eivät ole ymmärtäneet Facebookin, Googlen ja muiden Nettijättien ansaintalogiikkaa. Niiden ansaintamalli on juuri se, josta nyt niin monet ovat muka-shokeeratut. Ne keräävät tietoa käyttäjistään ja myyvät sitä. Kuten Edward Snowden totesi jo vuosia sitten, Facebook ja Google ovat NSAn apulaisia ja tietojen kerääjiä.
http://www.newsweek.com/edward-snowden-facebook-surveillance-company-851428

Kohun keskiössä on brittiyhtiö Cambridge Analytica, joka kollasi 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot ja käytti niitä vaalimarkkinoinnissaan. Kaikki raivoavat suu vaahdossa kuinka tämä saattoi auttaa Trumpin valtaan, mutta yrittävät unohtaa sen tosiasian, että Obaman kampanjaa ylistettiin juuri samasta toiminnasta vuoden 2012 vaaleissa. Tekopyhyys haisee tässäkin.
http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2018/mar/22/meghan-mccain/comparing-facebook-data-use-obama-cambridge-analyt/
https://www.investors.com/politics/editorials/facebook-data-scandal-trump-election-obama-2012/

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Cambridge Analytica on toiminut yli kahdenkymmenen maan vaaleissa samalla metodilla. Se on ostanut suurilta Nettijäteiltä tietoja miljoonista ihmisistä ja sitten kohdistanut heihin psykoprofiloitua mainontaa ja markkinointia. Facebookin, Googlen ja muiden maailmassa tämä on aivan normaalia liiketoimintaa ja uusmarkkinointia. Poliitikot ja kansalaiset ovat vain pudonneet kärryiltä ja alkavat vasta nyt aavistella missä ollaan menty jo pitkään.
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2018/03/20/cambridge-analyticas-reach-went-far-beyond-the-u-s-elections/?utm_term=.3807a01074e1
https://www.cnbc.com/2018/03/27/cambridge-analytica-an-example-of-modern-day-colonialism-whistleblower.html
https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/21/cambridge-analyticas-ruthless-bid-to-sway-the-vote-in-nigeria
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-20/cambridge-analytica-s-global-election-bombshell-balance-of-power
http://thehill.com/policy/technology/380183-cambridge-analytica-predecessor-bragged-about-interfering-in-elections
http://www.firstpost.com/world/brazilian-prosecutors-to-investigate-if-cambridge-analytica-influenced-countrys-october-elections-4402097.html

Se iso uutinen tässä ei olekaan oikeasti se, että Facebook on antanut yksityisen yrityksen toimia näin. Se suuri uutinen on tämä: Cambridge Analytica on manipuloinut yli kahdenkymmenen maan vaaleja. Se on brittiläinen firma. Ei venäläinen. Niinpä. Kuinka paljon olemme saaneet valtamediasta lukea, että ryssät ovat sekaantuneet eri maiden vaaleihin? Kuinka moni poliitikko sanoi ennen tätä skandaalia, että yksityinen brittifirma manipuloi eri maiden vaaleja? Aivan. Ei kukaan.

Suomessa häärää ainakin yksi yksityinen ulkomaalainen firma, joka ei pelkästään pyri vaikuttamaan vaaleihin, vaan muokkaamaan koko kansan ajattelua ja maailmankuvaa. Sekään ei ole ollut mikään salaisuus enää pitkään aikaan, vaikkei pelkurimainen valehteleva suomalainen valtamedia ole kirjoittanut tuosta toiminnasta yhtään mitään. Se on juuri tätä vaikuttamista, mistä kaikki ovat nyt olevinaan niin tuohduksissaan.

WPP on sekaantunut oman ilmoituksensa mukaan 70 maan asioihin, myös Suomen, mutta se ei ole mikään uutinen, ei suomalaisessa valtamediassa.
http://rayhablogi.blogspot.fi/2017/12/presidenttivaalien-mielipidemittaus.html
http://www.tnsglobal.com/
https://www.wpp.com/wpp/

Cambridge Analytica, WPP, TNS Global ja monet muut niiden tavoin toimivat yritykset ovat kaikki yksityisiä länsimaisia firmoja, jotka kaikki sekaantuvat valtioiden asioihin, vaaleihin ja pyrkivät manipuloimaan kansalaismielipiteen muodostumista, julkisuudessa liikkuvaa informaatiota, kaikkea sitä mikä liittyy valtioiden ja kansalaisten elämään ja tulevaisuuteen. Ne ovat globalisaation kasvot, uuskolonialismia kuten Analytican toimet paljastanut entinen työntekijä sanoi.

Niiden palveluksia ostavat poliitikot, puolueet ja valtiot. Tämä on globalisaatiota todellisuudessa. Sinua, minua ja meitä kaikki pyritään ohjailemaan niin moninaisin keinoin, etteivät edes tilaajat tiedä mistä on kyse ja miten toimitaan.

Se on syytä pitää mielessä, kun seuraavan kerran katsotte uutisia, kuuntelette poliitikkoja tai luette tilastoja ja muita "todisteita" maailmasta ja omasta elämästänne.

4 kommenttia:

 1. Muuten vaan kiitosta, mutta Snowden on Edvard, ei Eric.

  VastaaPoista
 2. tulee melkein myötähäpeä kun katselee YLE;n uutisointia, jutut on kun leikkikoululaisille kerrottuja iltasatuja. Miten tyhmänä POLITIIKOT ,YLE YM meitä pitävät ??????????????????????????????????????????????

  VastaaPoista
 3. Odottelen tässä vaalivauvasta uutisia, mutta ei ole näkynyt eikä kuulunut, liekö edes olemassa... nimikin pitäisi pian antaa.

  VastaaPoista
 4. Pitäisikö liittyä rikollisjengiin? Minut pidätettiin
  28.8.2015. Minut pidätettiin törkeästä lahjuksesta.
  Olen vankilassa nyt. Vankilan jälkeen saa kai
  kriminaalihuollon rahaa? Mikähän olisi hyvä jengi
  johon liittyä?

  VastaaPoista