tiistai 13. kesäkuuta 2017

PELIN POLITIIKAN OPPITUNTI


Sitkeän, vuoskausia kestäneen kamppailun ja veivaamisen jälkeen perussuomalaisten oikeistosiipi voitti vihdoinkin valta-aseman puolueessa sen maltillisemmalta siiveltä. Tästä siinä puoluekokouksessa oli kyse. Ei sen lopputulos ollut mikään yllätys, kaappaus tai puskista tullut salainen operaatio. Halla-aho on koko ajan ollut tämän puoleen radikaalimman siiven johtotähti ja aika ajoittain nokikkain puolueen johdon kanssa.

Hieman huvittavia olivat maltillisen siiven puheet siitä, kuinka heille nyt suureksi järkytykseksi selvisi, että Halla-ahon vetämässä oikeistosiivessä on mukana Suomen Vastarinnan ja Hommafoorumin, ja muiden vastaavien tahojen tekijöitä. Puolueesta loikanneessa Uudessa vaihtoehdossa on siinäkin mukana Hommafoorumilaisia, jotka aivan varmasti ovat koko ajan tienneet keitä puolueen oikeistoradikaaleihin kuuluu.

Ymmärrettävästi puolueesta loikanneet pyrkivät nyt tekemään pesäeroa tuohon porukkaan, jonka uuttera ahkerointi toi puolueelle sen jytkyt ja rytkyt takavuosina, mutta puheet siitä kuinka tämän porukan mukanaolo oli kauhea yllätys ja järkytys ovat silkkaa retoriikkaa. Jokainen perussuomalaisia tunteva, seurannut ulkopuolinenkin on koko ajan tiennyt, että nuo pannaan julistetut tahot ovat mukana. He ovat olleet hieman kuin se maatalon kyttyräselkäinen kolmisilmäinen poika, joka on pantu aittaan piiloon siksi aikaan kun vieraat ovat kylässä. Nyt se pentele hyppäsikin kahvipöydälle.

Se, mikä tältä oikeistosiiveltä jäi kaikessa tohinassa huomaamatta ja varmaan hieman unohtui, ehkä osittain siksi että siellä on sen verran nuorempaa väkeä etteivät kaikki muista Vennamon pelimiehen liikkeitä, oli se, millainen pelimies Soini on. Soini itse on sanonut olevansa Vennamon oppipoika ja nyt se nähtiin. Näyttäviä liikkeitä tehdään tarvittaessa nopeasti ja tehokkaasti.

Vaikka Uusi vaihtoehto polkaistiin nopeasti ja näyttävästi pystyyn, suoritettiin kunnon mediamarssi eduskunnassa ja pidettiin tunteikas lehdistötilaisuuskin, on aivan selvää, että Soini on katsellut oikeistosiipeään sillä silmällä jo pidempään. Ilmeisesti hän arveli aikaisemmin tämän porukan irtoavan puolueesta omaksi ryhmäkseen, mutta kun hänelle valkeni puoluekokouksessa oikeistoradikaalien voima puolueen sisällä, Soini otti esiin suunnitelma B:n. En usko, etteikö sitäkään oltu edes mietitty. Sen verran nopeasti temppu tehtiin ja sen verran nopeasti perussuomalaisten eduskuntaryhmästä lähtivät kaikki ministerit ja suurin osa muistakin.

Halla-ahoille ja oikeistosiivelle temppu oli varmaankin yllätys. Kuten Halla-aho itsekin sanoi, hän oli odottanut kahden, kolmen, ehkä muutaman lähtevän, mutta ei sitä, että häneltä viedään hallituspaikat nenän edestä. Onkin kohtalaisen varmaa, että omassa puolueen haltuunotossaan onnistunut oikeisto oli jo mielessään aprikoinut omia hallituskuvioitaan. Kenties Sipilän ja Orpon puheet luottamuspulasta liittyivät siihen, että he ajattelivat Halla-ahon kaatavan hallituksen sopivassa saumassa sisältäpäin. Voi hyvinkin olla, koska jo sisällä olevia kohtaan epäilyksiä ei ollut.

Riippumatta siitä oliko näin tai ei, Halla-aho taustajoukkoineen saivat oppitunnin siitä, mitä se pelin politiikka oikein on. Katolinen vennamolaispoliitikko veti maton alta, sulki hallituksen ovet ja onnistunee leimaamaan Halla-ahon käsiin jääneen puolueen natsisellaiseksi, tai ainakin äärioikeistolaiseksi. Äärioikeistolainenhan se nyt onkin, mutta sitä elementtiä perussuomalaisissa on aina ollut.

Varmaa on kuitenkin se, että eduskunnassa on nyt melko suuri joukko hämmentyneitä ja eksyneitä edustajia, jotka itsekin ihmettelevät kuinka tähän oikein päädyttiin ja tultiin. Sillä välin Timo Soini jatkaa EU-henkisenä ulkoministerinä, Jussi Niinistö Nato-ministerinä ja sitten on se kolmas, se nainen, mikä se nyt oli, se joka... Noh... Pirkko Mattila SOTE-ministerinä, ja Sampo Terho tietenkin EU-ministerinä, ja jos ehtii myös kulttuuri- ja urheiluministerinä, ja onhan siellä mukana myös perussuomalaisten ikioma ay-veteraani Lindström.

Jatkossa nähdään miten tämä peli vaikuttaa. Voi olla, että Halla-ahosta tehtiin nyt marttyyri ja ulkomaalaisvastaisen, maahanmuuttovastaisen politiikan majakka, jonka ympärille hajallaan oleva ja sekalainen seurakunta alkaa kokoontua, ja siten äänestäjiä alkaa löytyä äärimmäistä oikeistoa myöten, mutta voi myös olla, että natsileima on sellainen, että se karkottaa rotuabiologioista innostumattomat pois.

Uudelle vaihtoehdolle on vaikea luvata mitään suurta tulevaisuutta. Kunhan Timo Soini on hallitustaipaleensa kulkenut, ehkä avittanut ryhmää perustamaan puolueensa, hän sanonee politiikalle näkemiin ja katoaa siviiliin. Terholle, Niinistölle, Lindströmille ja muille edessä ovat laihat ajat, JOS he eivät saa omaa puoluettaan pystyyn. Ehkä se ei ole tarpeen. Onhan oma taloudellinen tulevaisuus jo turvattu sopeutumisrahoineen jne. ja kokoomukseen ja kepuun tarvitaan aina hyviä miehiä ja naisia.

Jos ei muuta, niin toihan perussuomalainen puolue väriä suomalaiseen politiikkaan, näin myös hajotessaan, ja tosiaan: Soini antoi Halla-aholle ja hänen tukijoilleen lähtiäislahjaksi oppitunnin siitä mitä se pelin politiikka oikeasti on.

Lohdutukseksi kaikille on sanottava, että on sitä maailmanhistoriassa ennenkin osattu tämä pelin politiikka ja hieman isommissakin mitoissa. Eli ei mitään uutta auringon alla.4 kommenttia:

 1. NYT tajuan mitä tapahtui! Minua on vaivannut se että Soinin toiminta vaikuttaa loogiselta, mutta hänen mukaansa lähti myös paljon ihmisiä joiden käytös näyttää hyvin irrationaaliselta.

  Esimerkkinä A-Studiossa ollut Elo, joka totesi lähteneensä koska luki Ilta-Sanomista millainen salaliitto Halla-aholaisilla on ollut. Tämä aiheutti minussa järjetöntä myötähäpeää.

  Toisena esimerkkinä samaisessa lähetyksessä ollut Elomaa, joka totesi lähteneensä koska joku teki 100% tosissaan jossain natsitervehdyksen jota kukaan ei nähnyt. Ja puolueen taustalla on tapahtunut jotain ja silleen.

  Molemmat sanoivat myös että ajatus erosta tuli vasta vaalien jälkeen, kun "aloimme soittelemaan toisillemme".

  Ero tuli myös ilman että asiasta oltaisiin keskusteltu millään tavalla muiden kuin eroajien kesken. Äärimmäisen hätäinen veto siis, joka vie erolta kaiken sen uskottavuuden mitä sille yritetään asettaa. Se oli puhdas irrationaalinen paniikkiliike.

  MUTTA ei aivan. Soinin tiedettiin suunnitelleen sitä jo ennen vaaleja. Syynä tälle oli epäilemättä Halla-ahon toteamus, ettei Soini saa jatkaa ministerinä komentoketjun epäselvyyden takia, jos Halla-aho voittaa.

  Soini ei tähän suostunut. Hänelle ollaan todennäköisesti luvattu rahakas palkintovirka, jos suostuu olemaan omia asioitaan ajamattoman apupuolueen ohjastaja. Eli Soini lupasi olla ajamatta hallitusohjelmaan kirjattuja maahanmuuttoon liittyviä asioita vastineena ministerivirasta ja sen jälkeisestä palkintovirasta – mahdollisesti Britannian suurlähettiläänä, tai muuna vastaavana.

  Mutta miksi muut lähtivät? Soini ei olisi voinut olla kolmas puolue yksinään, koska hän on vain yksi kansanedustaja. Niinpä hän kehitti suunnitelman. Kun Terho hävisi, hän alkoi soittelemaan puoluetovereilleen "huolesta" joka hänellä oli tästä "vallankaappauksesta" ja "natsien voitosta". Todellisuudessa hän oli huolissaan vain ministerivirastaan ja tulossa olevasta palkkiovirastaan.

  Soini on luotettu mies Perussuomalaisten joukossa, ja hyvä puhumaan ja vakuuttamaan ihmisiä. Hänen onnistui supliikkimiehenä vakuuttamaan Elo, Elomaa, Terho ja muut siitä että puolue on nyt pahuuden voimien käsissä, ja että näiden parhaiden etujen mukaista olisi nyt perustaa uusi, ihan samanlainen mutta natseista vapaa puolue.

  Vastarannankiiskipuolue, joka on maltillisempi vastarannankiiskipuolue kuin se toinen vastarannankiiskipuolue.

  Ja ero tehtiin nopeasti, jotta eroajat eivät olisi ehtineet harkita tekoaan, eikä kukaan Halla-aholainen olisi voinut takoa heihin järkeä. Todennäköisesti Soini oli todennut että asia on pidettävä salassa dramaattisuuden tms. takia viimeiseen asti, vaikka todellisuudessa syy oli että eroajat olisi ollut helppo vakuuttaa eroamisen typeryydestä.

  Ei täydellisen charismattomilla Elolla, Elomaalla tai Terholla ole omia kannattajia. He pääsivät asemaansa vain koska ovat Suomen ainoan maahanmuuttokriittisen puolueen listoilla, sen vähiten toheloimpien jäsenten joukossa.

  Lähipäivinä eroajat alkavat tajuamaan mitä tekivät ja kuka oli se manipulaattori kaiken takana. Varsinkin Elon kaltaisten nuorten lupausten poliittinen ura on nyt ohi. Monet lähtijöistä tulevat vielä pyytämään pääsyä takaisin Perussuomalaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kommentti. Ja näinhän homma 99%:sesti menikin..

   Poista
 2. "Katolinen vennamolaispoliitikko veti maton alta, sulki hallituksen ovet ja onnistunee leimaamaan Halla-ahon käsiin jääneen puolueen natsisellaiseksi, tai ainakin äärioikeistolaiseksi. Äärioikeistolainenhan se nyt onkin, mutta sitä elementtiä perussuomalaisissa on aina ollut."

  Nyt Sande annat valtamedia propagandan vaikuttaa itseesi. Tämä nyt PS:sta irtaantunut joukko on huomattavasti oikeistolaisempi, kuin sinne jäänyt osa. Olen lukenut Halla-ahon kirjoituksia (kuten monia muitakin) vuosia ennen kuin hänestä tuli julkisuuden hahmo. Tunnen myös PS:stä aika paljon ihmisiä ylhäältä sekä kentältä, eikä heistä kukaan täytä äärioikeiston kriteerejä lähellekään, vaan päin vastoin. Haittamaahanmuuton vastustaminen ei mysökään tee kenestäkään äärioikeistoa, paitsi valtamediassa. Jos tekee, niin luokittele sitten minutkin siihen kategoriaan. Halla-aho vastustaa myös sitä EUvostoliittoa ja globalismia. Halla-aho on isänmaallinen, mutta ei mikään äärinationalisti, vaan pikemminkin siten kuin suuri osa meistä muistakin. Ilman isänmaallisuutta koko Suomea ei olisi olemassakaan. Halla-ahon ainoa synti on olla yltiörationaalinen. Sellaista henkilöä ei voi päästää nykyisen kaltaisen vallan keskiöön, koska poliittinen eliitti ei voi kusettaa silloin kansalaisia samalla tavalla kuin tähän asti. Halla-aho ei antaisi myöskään Suomen hivuttautua EUvostoliittoon, joka on prosessina menossa parhaillaan. Halla-aho täytyy ajaa siksi poliittiseen marginaaliin. 99,9%:sti hän on kirjoittanut ihan täyttä asiaa, mutta on tullut älyllisesti tahallaan väärin tulkituksi tai tarkoituksellisesti. Kun joku kirjoittaa todella paljon, niin pakosta sinne joku sammakkokin eksyy. Näitä ja tarkoituksellisia väärintulkintoja etsitään jalkoväli kosteana sen sijaan, että kysyttäisiin vaikka itse kirjoittajalta mitä hän on tarkoittanut.

  VastaaPoista
 3. Hyvinpä osasit ennustaa Soinin lopettavan tämän hallituskauden jälkeen..

  Kirjoita vielä tilinpäätös tästä hallituksesta.. semmoinen polliittisen historian oppitunti tuleville sukupolville.

  VastaaPoista