tiistai 20. kesäkuuta 2017

KYLMÄÄ BISNESTÄ VAINAJILLA

Kirkko esiintyy mielellään vainajista ja ikuisuusasioista huolehtivana institutiona, mutta todellisuushan on täysin toinen. Todellisuudessa kirkko on keksinyt ikuisen lypsylehmän, ruumiilla rahastamisen, jossa vainajilla tehdään rahaa uudelleen ja uudelleen.

Ilmiö ei ole mikään uusi, vaan linjaus tehtiin jo yli vuosikymmen sitten. Mitään ikuisia leposijoja ei enää ole, vaan hautapaikat myydään uudelleen ja uudelleen, aivan kuten missä tahansa tonttibisneksessä, paitsi että tässä ostaja ei saa tonttia koskaan omakseen. Ikuinen leposija onkin vain väliaikainen vuokrakämppä, jossa ei saa rauhassa pötköttää edes Tuomiopäivää odotellessa.

Vainajan omaiset maksavat ensin haudasta ja hautauksesta, ja kun aikaa on kulunut tarpeeksi, hauta kaivetaan auki, hautakivi lempataan jonnekin kierrätettäväksi, ja uuttaa raatoa monttuun, hyvään hintaan tietenkin. Joissakin seurakunnissa hautakivistä tehdään kelpo sepeliä, toisissa niitä kierrätetään hiomalla ne puhtaiksi vanhoista merkinnöistä ja ne jälleen käytetään uusina hautakivinä, ja joissakin hienotunteisimmissa ne varastoidaan jonnekin.

Entäpä haudassa oleva vainaja? Joissakin tapauksissa luut kerätään talteen ja asetellaan jonnekin hautuumaalle, minne nyt mahtuvat, mutta joissakin niitä ei suuremmin eritellä kaivuuaineksesta. Jo vuosia sitten kävi ilmi, etteivät kaikki suomalaiset enää maadu edes vanhaan malliin. Sen verran on tullut lisäaineita jo syötyä. Erään keskisuomalaisen seurakunnan kirkkovaltuustoon kuulunut rouva oli hieman pöyristynyt kuultuaan, että uusiokäytettävissä haudoissa saattaakin olla muumioitunut menneisyyden miekkonen, jolle sitten etsitään sopiva piilopaikka uuden tulokkaan tieltä.

Suomessa kirkko on siis sitä mieltä, ettei mitään ikuisia hautoje ole olemassakaan. Nykyisin hautoa säilyy 25 vuotta, eli nyt hautaan laskettu vainaja saa olla rauhassa tuon ajan ennen kuin katepillari saapuu möyrimään uutta kuoppaa. Parhaimmillaan kaivellaan 1950-luvulla haudattuja ylös ja sivuun uusien ruumiiden tieltä, eli isoisiemme ja isoäitiemme haudat ovat nyt tuhoamisvuorossa. Se on kirkon mielestä ihan ookoo, vaikka tämä hautojen hyötykäyttökatteen kasvattaminen herättää hienoisen epäilyksen kirkon koko idean suhteen: kuinkas sitten käy, kun vainajat nousevat Viimeisenä päivänä haudoistaan, kun hautoja ei ole ja vainajakin hyvässä lykyssä useammankin kuopan aineksina?

Kirkon mielestä haudan hoitaminen kuuluukin etupäässä omaisille, ei sille. Eli jos omaiset haudatessaan luottivat siihen, että siellä ukki nyt lepääkin ja jättävät vainajan rauhaan, hyvin suomalaiseen tapaan, jonakin päivänä edessä onkin ylläri. Mitään ukin hautaa ei enää ole olemassakaan. Siinä onkin joku toinen tavallinen virtanen nyt. Viimevuosina haudattujen vainajien haudat ovat todellakin vain väliaikaisia vuokrakämppiä, joita kiinteistön omistaja pyrkii hyödyntämään maksimaalisesti.

Maksusta seurakunta toki hoitelee hautaa, ettei omaisten tarvitse hypätä siellä, ja maksamalla kaiken uudelleen voi vainaja maata haudassaan seuraavat 25 vuotta. Sitten taas uudelleen ja uudelleen ja uudelleen, jollei ole unohtunut maksaa, missä tapauksessa se omaisen hauta onkin jo otettu paremmin maksavien käyttöön. Jos siis haluaa siistin haudan, joka on ja pysyy, suvun on oltava valmis maksamaan siitä. Eihän siitä nyt mitään tule, että kirkollisveroja koko ikänsä maksanut saisi makoilla ilmaisiksi ikuisesti kirkkomaalla, eikös niin?
https://evl.fi/perhejuhlat/hautajaiset/hautaus-ja-hautapaikka
https://www.helsinginseurakunnat.fi/material/attachments/keskusrekisteri/hautapalvelut/5yy20LbSI/hautaustoimenohjesaanto_PDF_uusi.pdf
http://www.keravanseurakunta.fi/documents/414102/1183575/hautojenhoitohinnat2016.pdf/bcff7f11-b389-4950-a699-a84417fc4f55
http://www.lempaalanseurakunta.fi/seurakunta/asiointi/maksut_ja_hinnat/
https://www.hameenlinnanseurakunnat.fi/pyhat-juhlat/hautajaiset/hinnat/
http://www.lansi-savo.fi/uutiset/lahella/hautapaikka-voi-maksaa-jopa-tuhat-euroa-mikkelissa-se-huomattavasti-halvempi-222266
http://www.kirkkonummenseurakunnat.fi/yhtyma/hautaus/hautojen_hoitomaksut_/?session=52824929
http://www.saarijarvenseurakunta.fi/fi/tietoa/maksut_ja_hinnasto/haudanhoitomaksut/?id=180
http://www.ita-savo.fi/uutiset/l%C3%A4hell%C3%A4/haudanhoitomaksut-kuumentavat-tunteita-tuntuu-liki-ry%C3%B6st%C3%B6lt%C3%A4-57469

Omaa erinomaisuuttaan usein esiintuova kirkkomme joutuu tässä suhteessa hienoiseen häpeään, kun verrataan asiaa itänaapuriin. Sielläkin hautuumaita raiskattiin neuvostoaikoina, varsinkin suomalaisia, kun pyrittiin pyyhkimään historiaa pois näkyvistä. Hautakiviäkin kierrätettiin esimerkiksi talojen porrasaskelmiin jne. Kaikissa tapauksissa ei kuitenkaan käynyt näin.

Antrean vanha hautuumaa Kannaksella on enimmäkseen koskematon. Hoitamaton se toki on, perivenäläiseen tyyliin, mutta siellä lepäävät ne suomalaiset joita ehdittiin haudata ennen kuin Kannas menetettiin. Hiljattain Antrean vanhalta hautuumaalta löytyi oman äitini isoäidin hautakivi. Se oli jo kaatunut, mutta yhä edelleen siinä oli luettavissa vainajan nimi, syntymäaika ja kuolinvuosi. Isoisoäitini syntyi 1872 ja oli kymmenen vuotias, kun Doc Holliday ja Wyatt Earp paukuttelivat pyssyjään Arizonan Tombstonessa. Hän oli viidentoista kun Jesse James ammuttiin.

Helena-mummo on makoillut tuolla hautuumaalla jo 81 vuotta ja makoilee edelleen, vaikka yli on kulkenut pari kohtalaisen rajua sotaakin. Vastaavia hautoja ette tule Suomessa piakkoin näkemään, jolleivät omaiset ole valmiita makselemaan ruumisrahaa kirkolle uudelleen ja uudelleen.


1 kommentti:

  1. Entäs arkkujen kierrätys sitten? Ei niitä kaikkia edes polteta..

    VastaaPoista