tiistai 23. kesäkuuta 2015

GUGGENHEIM ZOMBIE

Guggenheim-museohanke ei suostu kuolemaan. Se elää vielä senkin jälkeen, kun se on tapettu. Tänään julkistettiin museon arkkitehtikisan voittajat. Huomion arvoista oli se, ettei kisassa ollut mukana yhtä ainoaa suomalaista arkkitehtia, arkkitehtitoimistoa tai kisaajaa. Se on koko homman ideakin. Mukana oli 1700 ehdotusta ympäri maailmaa, eikä loppusuoralla ollut mukana ollut yhtään suomalaista. Se kertoo jo jotakin koko hankkeesta.

Suomesta löytyy iso kasa länsitsuhnia, jotka uskovat Guggenheimin tuovan ihmeitä Helsinkiin. He uskovat sen piristävän kotimaista taide-elämää. He luulevat Guggenheimin ostelevan suomalaista taidetta kasapäin ja ennen kaikkea he kuvittelevat, että hankkeessa on kyse taiteesta. Maailmalla on todellisuudessa vain kaksi Guggenheim-taidemuseota. Yksi on New Yorkissa ja toinen Bilbaossa.

Venetsiassa ei ole nimestä huolimatta Guggenheim-museota. Siellä on suvun perijättären Peggy  Guggenheimin museoitu residenssi, jossa on mm. Picasson suunnittelema parivuoteen pääty. Tiedän tämän, koska olen käynyt siellä.

Toisin kuin YLE ja muu media väittää uutisissaan, Helsinkiin ei ole tulossa edes Guggenheim-säätiön oman ilmoituksen mukaan mitään taidetta, tai taidemuseota. Mitään Guggenheimin taideaarteita ei sijoiteta Helsinkiin. Tänne tulee DESIGN-museo, mitä se sitten tarkoittaakin. Eikä Guggenheim-säätiö rakenna mitään. Helsinki saisi rakentaa sille museon tontteineen.

Todellisuudessa kyse on siitä, että kymmenien miljardien omaisuusmassaa hallinnoiva suku yrittää viedä suomalaisten veronmaksajien rahat. Valtaosa Guggenheim-säätiön hankkeista on kariutunut viimeisten parin vuosikymmenen aikana. Ne ovat kariutuneet, koska ne ovat olleet huijauksia. Näin kävi mm. Eremitaashin ja Guggenheimin yhteiselle museo-hankkeelle Las Vegasissa. Eremitaashi sanoutui irti hankkeesta, kun selvisi että se joutuisi maksamaan tilojen vuokrat ja toimittamaan taideaarteet paikan päälle, Guggenheimin kerätessä rahat taskuunsa. Berliinin Guggenheim-museo paljastui liikepankin aulan seiniksi.

Helsinkiin ei siis ole tulossa mitään TAIDEmuseota. Ei modernin taiteen klassikoita, eikä suomalaisen taiteen kokoelmia. Tänne on tulossa DESIGNmuseo. Suunnitelma hipoo nerokkuudessaan taivaita. Helsinkiläisten veronmaksajien kontolla on koko hankkeen maksaminen, Alunperin myös arkkitehtikilpailun kustannusten piti kaatua helsinkiläisten niskaan. Miten lienee käynyt?

Museon rakennuskustannuksiksi on arvioitu 250 - 350 miljoonaa. Sen maksaisivat helsinkiläiset verovaroistaan. Museon on sanottu työllistävän noin 40 henkeä. Lasketaanpa heidän palkkansa alakanttiin. Jos he saisivat 2000 euroa kuussa, se tekisi 80 000 euroa kuukaudessa. Vuodessa se tarkottaisi 960 000 euroa. Toki tiedämme, että kustannukset olisivat tältäkin osin suuremmat, sillä keskipalkka olisi varmasti lähempänä neljää tuhatta kuin kahta. Siihen päälle työnantajamaksut. Lisäksi helsinkiläiset saisivat maksaa kaikki museoon liittyvät vakuutusmaksut. He saisivat myös maksaa ylläpidon. Museon hankinnat maksatettaisiin myös helsinkiläisillä ja hyvän kokoelman hankintaan menisi helposti miljoona pari poikineen. Kaiken tämän päälle helsinkiläiset maksaisivat Guggenheim-säätiölle joka vuosi 9 miljoonaa "lisenssimaksua".

Lasketaanpa helsinkiläisten veronmaksajien kukkaroon iskevä summa alakanttiin. 250 + 1 + 9. Minimi lasku olisi noin 260 miljoonaa. Luultavasti summa kohoaisi helposti 350-400 miljoonan luokkaan kaikkinensa. Tähän summaan ei ole laskettu miljoonatonttia, jonka Helsinki antaisi ilmaiseksi yksityiselle amerikkalaiselle säätiölle, joka siis laskuttaisi sen lisäksi Helsinkiä koko ajan.

Jos keskivertoturisti jättää Helsinkiin sen sata euroa, kuten joissakin arvioissa on esitetty, Guggenheim- DESIGNmuseon kustannusten kattamiseen tarvittaisiin kolmen ja puolen miljoonan turistin ryntäys jo olemassa olevien lisäksi. Tarvittaisiin siis vähintään kaksi, kolme miljoonaa turistia ryntäämään Euroopan pohjoisimmassa pääkaupungissa sijaitsevaan DESINGmuseoon. Museohanketta on perusteltu turistiryntäyksellä. Kuka uskoo, että DESIGN vetää EU:n pohjoisimpaan kolkkaan kaksi, kolme miljoonaa turistia? Siitä on kyse.

Kertauksen vuoksi: Guggenheim ei ole tuomassa Suomeen yhtään modernin taiteen klassikkoa. Se ei ole tuomassa Picassoja, Daleja, Rothkoja eikä mitään muitakaan taiteen supertähtien töitä näytille. Tänne ei tule taidetta suunnitelmienkaan mukaan. Tänne tulisi DESIGNia. Muotoilua. Nämä muotoilukokoelmat maksatettaisiin helsinkiläisillä veronmaksajilla. Itseasiassa kaikki kulut ja kustannukset maksatettaisiin helsinkiläisillä veronmaksajilla. Lasku olisi satoja miljoonia.

Kumman sinä haluat? Satojen miljoonien nojatuoli/lasiesine/kenkä/lusikka/juomalasi/puhelin -näyttelin, vaiko satoja miljoonien lisärahaa vanhusten hoitoon? Siitä on kyse. Hankkeen puolustajat sanovat, etteivät sen tarvitsemat rahat ole poissa muusta. Ovat ne.

Helsingillä on yksi kukkaro. Rahat menevät sinne minne poliitikot päättävät niiden menevän, olivatpa ne millä momentilla tahansa. Poliitikot päättävät siirretäänkö Guggenheim- miljoonat vanhusten hoitoon, vai otetaanko vanhuksilta satoja miljoonia amerikkalaiselle yksityissäätiölle.

Kuka haluaa antaa yksityiselle amerikkalaissäätiölle 250-400 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa tässä taloustilanteessa? Kyse on vain ja ainoastaan tästä.

Ja muistutukseksi: Helsinkiin ei ole edes tulossa TAIDEmuseota, vaan DESIGNmuseo.

2 kommenttia:

  1. Kysymys: Kuka haluaa antaa yksityiselle amerikkalaissäätiölle 250-400 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa tässä taloustilanteessa ?

    Vastaus : Kokoomuksen johtajien ensisijainen prioriteetti edunvalvonnassa koskee yhdysvaltalaisten etuja suomessa, Guggenheim edustaa yhdysvaltalaista eliittiä.

    Kokoomusjohtajia ei kiinnosta suomalaisten taloudellinen tilanne, eikä helsingin sisäpolitiikka, kokoomus on lobbarijärjestö, suomalaisten/helsinkiläisten etu ei ole kokoomuksen intresseissä.

    VastaaPoista
  2. Tämä koko Guggenheim-hanke on turhinta ikinä.

    VastaaPoista