lauantai 4. tammikuuta 2014

YKSITYISTÄ TERVEYDENHUOLTOA

Kuten pääministeri Jyrki Katainen kysyi retoorisesti eduskunnassa ja mediassa ja vähän jokapuolella, jonne ehti asian tiimoilta yhtään mitään sanoa, onko sillä nyt väliä kuka terveyspalvelut käytännössä hoitaa? Koska kaikki toimittajat ja muu paikalla ollut väki, eduskunnan mykkiä edustajia myöten, eivät saaneet suitaan auki, vastaan Jyrkille: ONHAN SILLÄ SAATANANMOINEN MERKITYS!

Kokoomuksen vuosikymmenien unelma on ollut yksityistää terveydenhuolto Suomessa. Kuulin ensikertaa kokoomuslaisen sanovan, että maahan pitää saada yksityinen terveydenhuolto, joskus 1980-luvulla. Taidenäyttelyssä shampanjalasi kädessään teppuroinut sen aikainen pikkukokkare sanoi ääneen sen, mitä puolue ajatteli. Sittemmin kyseinen herra loi uran kokoomuspoliitikkona, kunnes siirtyi virkamieheksi ja katosi. Olletikin miehen ajatus terveydenhuollon yksityistämisestä ei kadonnut minnekään.

Yhdysvalloissa oli maailman paras julkinen terveydenhuolto aina 1960-luvun lopulle saakka. Se tuhottiin nopeasti, koska valtaan päässeiden republikaanien mielestä se oli väärin. Se tuhottiin, koska maan kaikkien aikojen rikollisin presidentti Nixon päätti eräänä iltapäivänä, että "se voisi olla hyvä bisnes". Tämä keskustelu löytyy niiltä salakuuntelunauhoilta, joita Nixon itsestään teki.

Tuon presidentin lausahduksen jälkeen Yhdysvallat romutti julkisen terveydenhuoltonsa ja ajautui nykyiseen tilanteeseensa, jossa noin 30 miljoonaa ihmistä ei voi eikä pääse lääkäriin. Järjestelmän ydin ovat yksityiset sairausvakuutukset, joiden sanottiin kattavan kustannukset. Nyt, 40 vuotta myöhemmin, vakuutusyhtiöt ovat havainneet, että ne voivat kiistää 40 vuotta yksityistä vakuutusta maksaneelta vakuutuksenhaltijalta korvaukset lukemattomin perustein. Yksi peruste on DNA.

Jos vakuutuksen ottajalla on geeni, joka altistaa syövälle, diabetekselle, sydän ja verisuonitaudeille, tai mille tahansa perinnölliselle sairaudelle, vakuutusyhtiön ei tarvitse korvata mitään terveyteen liittyviä kustannuksia, koska juridisesti vakuutuksenottaja on harhauttanut yhtiötä vakuutusta ottaessaan, koska ei ole kertonut geeneistään. Sillä ei ole merkitystä, ettei geeneistä ollut hajuakaan vakuutusta otettaessa.

Vakuutusyhtiö voi myös jättää mitkä tahansa terveysmenot korvaamatta, jos vakuutuksen ottanut on omalla käytöksellään edesaiheuttanut tai aikaansaanut sairautensa. Tällaisia syitä ova mm. tupakointi, alkoholi, työskentely syöpää aiheuttavien aineiden lähiympäristössä (kattaa käytännössä kaiken tehdastyön, lentoammatit jne.), valvominen, rasvan syönti, sokerin syönti, liiallinen liikkuminen, liian vähäinen liikkuminen, urheilu, riskikäyttäytyminen (kattaa lähes kaiken mahdollisen käytöksen), autolla ajaminen, moottoripyörällä ajaminen, liian vähäinen ulkoilu, liiallinen ulkoilu, liiallinen nukkuminen jne.

Näillä perusteilla Yhdysvalloissa vakuutusyhtiöt ovat evänneet miljoonia korvauksia. Perusteet ovat täysin laillisia. Myös toiminta on moraalisesti oikein, sillä kuten Björn Wahlroos on meilläkin sanonut, yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Kieltämällä miljoonilta vuosikymmeniä vakuutuksia ottaneilta korvaukset, yritykset kasvattavat voittomarginaaliaan.

Viimeisin trendi terveydenhuollossa Yhdysvalloissa ovat työnantajien työntekijöilleen ottamat henkivakuutukset. Työnantaja ottaa työntekijän nimiin henkivakuutuksia työntekijän tietämättä ja kun tämä kuolee työn aiheuttamiin sairauksiin tai sairaskohtaukseen, työnantaja tienaa miljoonia. Tämä tuli ilmi, kun erään vainajan leskelle lähetettiin vahingossa ilmoitus korvauksesta ja kysyttiin tilinumeroa. Vakuutus olikin yrityksen ottama. Tämä työhönsä tapettujen työntekijöiden varaan rakentuva liiketoiminta on miljoonabisnes sekä yrityksille, että vakuutusyhtiöille, ja se on aivan laillista.

Meillä terveydenhuollon yksityistämistä on ajettu tehokkuuden ja kannattavuuden nimissä. Samaan aikaan kun julkisen terveydenhuollon resursseja on vähennetty, ihmisiä on ohjattu yksityisille palveluntarjoajille. Mediassa on opetettu, että yksityiselle pääsee aina ja palvelu on parempaa, ei ole jonoja ja hoito on laadukasta. Ihmisten kokemuksetkin kertovat samaa. Näin luodaan konsulttikielellä Positive spinning, eli positiivinen kierre. Ihmiset vakuuttuvat siitä, että yksityinen terveydenhuolto on parempi vaihtoehto.

Kepun ja kokoomuksen, ja demareitten propagandassa terveydenhuollon yksityistämisen luvattiin synnyttävän satoja alan yrityksia ja tuhansia työpaikkoja. Todellisuudessa niin ei koskaan käynyt, eikä tule käymäänkään. Pari suomalaisten perustamaan terveydenhuoltoalan yritystä rohmusi lyhyessä ajassa valtaosan kentästä itselleen, molemmat olivat veroparatiisiyhtiöitä, eivätkä ne pienet koskaan päässeet alkua pidemmälle. Suomalaiset veroparatiisiyhtiöt myytiin ulkolaisille ja kaikki, paitsi kansalaiset, hyötyivät. Se ei tosin ollut koskaan tarkoituskaan.

Kyse on puhtaasta kusetuksesta, niin kuin muuallakin maailmassa. Kyse oli siitä, että yksityinen terveydenhuoltobisnes halusi miljardeja ja poliitikot halusivat antaa sen niille. Niin myös tehdään. Sinun verovarojasi ei käytetä terveydenhuoltoon, vaan ne annetaan yksityiselle yritykselle. Sen tavoitteena on tehdä voittoa, ei hoitaa sinua ja terveyttäsi. Siksi se haluaa sinun tulevan mahdollisimman kalliiksi. Firma kuittaa laskun veroista.

Todellisuudessa kyse on miljardien rosvouksesta. Suomessa ei ole mitään oikeaa, markkinatalouden ehdoilla toimivaa vaihtoehtoa. Jos yksityinen terveysbisnes toimisi omillaan ja laskuttaisi normaalisti, asia olisi aivan hyväksyttävä. Näinhän ei ole. Valtio korvaa valtaosan yksityishoitojen kuluista asiakkaalle, joka kuvittelee säästäneensä. Todellisuudessa valtionosuus tulee verorahoista. Eli asiakkaan omasta taskusta loppupeleissä.

Jos yksityinen terveydenhuoltobisnes laskuttaisi asiakkaita normaalisti ja asiakas maksasisi laskunsa itse, kukaan ei menisi yksityisille. Valtaosalla kansalaisista ei olisi varaa tuhansien eurojen päivälaskuihin. Kukaan ei korjauttaisi hampaitaan tuhansilla euroilla. Valtion subventiot ovat se kikka, jolla yksityisestä tehdään kilpailukykyinen ja asiakasta houkuttava vaihtoehto. Ja tässä on kyse kusetuksesta. Sinä luulet päässeesi hoitoon, mutta sinä olet vain väline, jonka avulla se raha, joka pitäisi käyttää julkiseen terveydenhoitoon, annetaankin yksityiselle yritykselle.

Julkisuudessa on arvioitu, että valtio maksaa erilaisia korvauksia yksityisestä terveydenhuollosta noin 10 000 000 000 euroa vuodessa. 10 miljardia verorahoja menee siis yksityiselle terveysbisnekselle joka vuosi. Tämä on lähes viidennes valtion budjetista. Miettikääpä mitä tapahtuisi, jos tuo 10 tuhatta miljoonaa laitettaisiin julkiseen terveydenhuoltoon sensijaan, että se annetaan kansainvälisille veroparatiisiyhtiöille.

10 miljardilla voitaisiin palkata julkiseen terveydenhuoltoon 3333 lääkäriä 300 000 euron vuosipalkalla. Summalla voitaisiin palkata 28 571 sairaanhoitajaa 35 000 euron vuosipalkalla. Tuolla summalla voitaisiin ylläpitää nyt suljettavia terveyskeskuksia ja sairaaloita. Heinolan Pohjoismaiden paras reumasairaala suljettiin kahden miljoonan euron vuoksi. Itä-Suomessa ja pohjoisessa matka synnytyssairaalaan voi olla helposti 150 kilometriä. Kun hallituksen SOTE-uudistus tulee voimaan, valtaosa Suomea jää taas kerran vaille terveyspalveluita. Tämä kaikki vain siksi, että valtio antaa yksityisille terveysfirmoille 10 000 000 000 euroa joka vuosi.

Ilmiö on tuttu muualtakin Euroopasta, jossa hallinto on totaalisen korruptoitunut ja jossa järjestäytynyt rikollisuus on valtarakenteiden sisällä. Niissä maissa, joissa järjestäytynyt rikollisuus heiluttaa valtikkaa, toimitaan juuri samoin kuin Suomessa.

1990-luvulla Italian mafiajärjestöt oivalsivat terveysbisneksen mahdollisuudet. Nyt, parikymmentä vuotta myöhemin, ne ovat Italian suurimpia yksityisten terveyspalveluiden tarjoajia. Valtio maksaa aivan kuten meilläkin valtaosan asiakkaiden kustannuksista. Mafia ei voi hävitä. Calabriassa oli yksityinen sairaala, jota valtio tuki muutamalla kymmenellä miljoonalla vuosittain. Se oli Calabrian mafian bisnes. Tosin paikan päällä ei ollut edes toimivaa sairaalaa, oli pelkkä rakennus.

Sisiliassa, Mafian kotimaassa, on 1800 yksityistä terveyskeskusta, klinikkaa ja sairaalaa. Ne tarjoavat terveydenhuoltopalvelut. Valtio maksaa niille muhkeasti potilaista ja toimenpiteistä. Mafia omistaa ne kaikki. Arvatkaapa kuinka paljon yksityisiä klinikoita, sairaaloita ja terveyskeskuksia on vauraammassa Toscanassa? Aivan. Niitä on kokonaisuudessaan 60.

Mutta kuten Jyrki Katainen sanoi, sillähän ei ole väliä kuka palvelun tarjoaa?

7 kommenttia:

 1. Yksityiset terveydentuootamat klinikat on kansallistettava valtiolle, ja kunnille,ei bisnestä köyhälistön terveyden takia.

  VastaaPoista
 2. YKSITYISTÄMINEN TERVEYDEN HUOLLOSSA ON EHDOTTOMASTI LOPETETTAVA,JA NYKYISET YKSITYISKLINIKAT ON SAATETTAVA VALTIOLLE,TAI KUNNILLE.

  VastaaPoista
 3. Jos tosiaan Toscanassa jossa asuu 3,75 miljoonaa ihmistä on vain 60 yksityistä lääkäriasemaa, niin sinnehän kannattaa pistää pystyyn muutama sata sellaista. Varmasti riittäisi asiakkaita ja sais kivasti revittyä rahaa. Jos kuitenkin Sisiliassa olevat 1800 keskusta riittää niille 5 MILJOONALLE sisilialaiselle, niin luulisi toscanan väkirikkaamman 3,75M ihmisen pärjäävän 260 kappaleella keskuksia. Johan Lahdessa pelkästään on tuo määrä lääkäri asemia.

  VastaaPoista
 4. Hmm. Mä alan nähdä tiettyjä kuvioita tän vaalirahoitushomman ja esim suomen suurimman yksityisen terveystalon välillä.
  Teemu

  VastaaPoista
 5. USA:n esimerkki on huono, koska suurin ongelma siellä on oikeusjärjestelmä eikä niinkään se onko kyseessä julkinen vai yksityinen. Jos oikeusjärjestelmä ei toimi niin mitään ei ole tehtävissä millään alalla. Suomessakin oikeusjärjestelmän uskottavuus on koetuksella kun poliitikkoja ei rankaista laittomuuksista.

  Siitä voin olla samaa mieltä ettei Suomessa yksityisen ja julkisen toiminta ole lähellä optimaalista kansalaisen kannalta. Erimieltä olen kyllä voitoista noin niinkuin yleisellä tasolla. Jotenkin voitot nähdään sosialistien puolella aina riistona, vaikka se ei voi mitenkään olla sitä vapaassa markkinataloudessa. Itse näkisin julkisen terveydenhuollon pahempana riistäjänä kuin mitä yksityinen voisi minulta ikinä riistää. Mikäli yksityisellä on korkeat hinnat niin ilmaantuu kilpailijoita, jotka painavat hinnan alemmas. Mikäli julkisella on korkeat hinnat, nostetaan veroja tai velkaannutaan eikä asiakkaat valita koska heillä ei ole mitään tietoa siitä mitä hoito maksaa, mutta kansa kärsii. Yksityisellä puolella voisi olla vaikea investoida miljardeja potilastietojärjestelmiin, koska niistä ei saataisi vastaavaa hyötyä vaan pahimmassa tapauksessa hintojen noustessa asiakkaat karkaisivat kilpailijoile.

  Yksityisellä puolella tehdään jatkuvasti innovointia ja yritetään parantaa toimintatapoja, mutta niissä ajatellaan aina rahaa. Nyt sitten voisi joku kuitata että ei raha ole kaikki kaikessa tai että rahanahneet kapitalistisiat eivät välitä potilaista. Yksityisellä puolella asiakkaita on kuitenkin palveltava niin että he ovat tyytyväisiä ja luopuvat vapaaehtoisesti rahoistaan eli sekä palveluntarjoaja että asiakas ovat tyytyväisiä. Potilaat eivät ole tyytyväisiä, mikäli heistä tuntuu ettei lääkäriä kiinnosta. Parantamalla potilastyytyväisyyttä yksityiset tekevät enemmän rahaa. Itseasiassa riistohinnat eivät ole hyvä tapa tehdä rahaa vaan päinvastoin. Walmart ja Ford ovat oikein hyviä esimerkkejä kuin myös melkein mikä vain kulutuselektroniikka. Esimerkiksi litteissä televisiossa hinnat eivät ole koskaan olleet alhaisempia eikä voitot korkeampia.

  Kun blogissa sanotaan "Jos yksityinen terveydenhuoltobisnes laskuttaisi asiakkaita normaalisti ja asiakas maksasisi laskunsa itse, kukaan ei menisi yksityisille. Valtaosalla kansalaisista ei olisi varaa tuhansien eurojen päivälaskuihin. Kukaan ei korjauttaisi hampaitaan tuhansilla euroilla." se on aivan oikein, mutta tuo nimenomaan polkisi hinnat alas kun kysyntä katoaisi. Se että verovaroilla maksetaan yksityisiä tietenkin nostaa hintoja siellä kun asiakasta ei kiinnosta hinta. Kyllä hammaslääkärinkin pitää jotain syödä ja jossain vaiheessa hinta saattaisi tippua alle tuhanteen ja jos ei vieläkään ketään tule niin kyllä nälkä motivoisi tiputtamaan tuntihinnan kohdalleen.

  Mikäli haluaisin käydä vain yksityisellä puolella niin kuinka pääsisin irti julkisen puolen kuluista? Onko oikein että maksaisin silloin sekä julkisesta että yksityisestä? Ei ole oikein, mutta samalla sitä julkisen puolen riistoa ei voida lopettaa koska julkinen on niin epätehokasta ettei siellä enää kukaan oikein kävisi ja rahoitus loppuisi.

  Yksityistä terveydenhuoltoa ei saa tuomita vain sillä perusteella että se on yksityinen ja yksityisen pitää tuottaa voittoa. Tuomitkaa julkinen puoli mikäli se antaa laillisen mahdollisuuden verovarojen kuppaamiseen ja painostakaa niitä avaamaan palveluja kilpailulle niin että kansalaisesti aidosti maksavat hinnat itse. Kyllä asiakkaat äänestävät jaloillaan paljon helpommin kuin äänestävät vaaleissa.

  VastaaPoista
 6. Noiden lukujen osalta kaipaisi tarkempia viitteitä. Kelan viimeisin tilasto vuodelta 2012 kertoo yhteensä sairausvakuutuskorvauksia maksetun vajaa 4 miljardia euroa, jossa ovat mukana lääkkeet, sairauspäivärahat, matkat ja yksityisen sairaanhoidon korvaukset.

  VastaaPoista
 7. Luvut eivät pidä paikkaansa.
  Kela on korvannut yksityisiä lääkärikäyntejä v 2011 73,6 milj euroa. Tämä on n 0,5 % terveydenhuollon kokonaismenoista.
  Blogistin väite 10 miljardin tuesta yksityiselle terveydenhuollolle on täysin paikkansa pitämätön.

  VastaaPoista