lauantai 18. tammikuuta 2014

TYÖNANTAJAT RIKKOVAT LAKIA osa ties kuinka mones

Kun kuulin ensimmäisen kerran, että kaverini työnantaja oli lähettänyt kaikille työntekijöille meilin, jossa ilmoitettiin, että työntekijät saavat käyttää vain työterveyslääkäriä, ajattelin, että asialla on joku yksittäinen henkilöstöpäällikön mulkku, joka ei tunne lakia. Olin väärässä.

Joitakin aikoja myöhemmin toinen kaverini kertoi samaa. Heidänkin firmassaan henkilöstöpäällikkö oli ilmoittanut, että vain työterveyslääkärin todistukset hyväksytään vastaisuudessa. Pian kuulin kolmannesta tapauksesta, jossa työntekijöille oli ilmoitettu, että he saavat käydä vain työterveyslääkärissä. Noin kuukautta myöhemmin kuulin jo neljännestä firmasta, jossa henkilöstöpäällikkönä toimiva munapää oli antanut samanlaisen ukaasin ja lisännyt, ettei kukaan saa olla poissa yhtään päivää ilman lääkärintodistusta, jonka saa vain työterveyslääkäriltä, ei muilta.

Tässä vaiheessa aloin jo hiukan hikeentyä. Pian kuulin jo viidennestä firmasta, jossa pomo oli ilmoittanut, että vain työterveyslääkärin todistus hyväksytään ja jos hakee sellaisen muualta, se katsotaan aiheettomaksi poissaoloksi. Tänään kuulin tapauksesta, jossa henkilö on joutunut olemaan poissa töistä sairaan isänsä vuoksi viimeisten kolmen kuukauden aikana yhteensä viisi päivää, yhden sieltä toisen täältä. Kyseinen henkilö on palvellut tätä suuryritystä moiteetta yli 30 vuotta. Perjantaina hän sai kutsun henkilöstöpäällikön juttusille, joka ojensi paperin, jossa yhtiö ilmoitti, että poissaoloihin pitää olla aina lääkärintodistus ja työntekijän on haettava sellainen vain työterveyslääkäriltä. Muita lääkärintodistuksia ei hyväksytä.

No, kaivoinpa esiin Työsopimuslain. Siellä sanotaan suoraan, että työntekijällä on oikeus lyhyisiin poissaoloihin perhesyiden takia, kun ne koskevat lapsia tai omia vanhempia. Kohta on yksiselitteinen. Työnantajalla ei ole oikeutta evätä tätä rikkomatta lakia. Työnantaja siis rikkoi lakia väittäessään, ettei sellaista oikeutta ole. Kyseisen yhtiön henkilöstöpäällikkö oli kysynyt kyseiseltä 30 vuoden uran tehneeltä työntekijältä, kumpi on tärkeämpi työ vai vanhempasi. Hän oli myös tehostanut sanojaan kuvailemalla vallitsevaa työllisyystilannetta, työntekijän ikää joka estäisi uudelleen työllistymisen, ja sanoi, että jokainen kuolee joskus. Ajatukseen on parasta tottua.

Kyseisen yhtiön työterveyslääkärit olivat samaa mieltä, tietenkin. Lääkäri oli toistanut sanoja kuin papukaija ja kehoittanut työntekijää totuttelemaan ajatukseen siitä, että tämän vanhemmat kuolevat. Säikähtynyt naisihminen ihmetteli mistä moinen suunnanmuutos ja uskoi työnantajaansa ja työterveyslääkäriään, joka toimii maineikkaassa yksityisessä terveysfirmassa.

Sekä työnantaja että työterveyslääkäri rikkoivat lakia. He eivät voi evätä poissaoloja perhesyistä. Siihen työntekijöillä on oikeus työsopimuslain mukaan. Yksiselitteisesti.

Työnantajalla ei ole myöskään mitään oikeutta kieltää työntekijöitä menemästä mihin tahansa lailliseen lääkäriin tässä maassa. Heillä ei ole myöskään mitään oikeutta mitätöidä laillisen lääkärin kirjoittamaa todistusta, koskipa se sitten mitä tahansa. Jos työantaja ei hyväksy laillisen lääkärin poissaolotodistusta, työnantaja tekee rikoksen. Asia on näin yksinkertainen.

Tämä kaikki on rikollisuutta. Tällä rikollisuudella suomalaisen työntekijän asemaa heikennetään. Häntä sorretaan. Tämä ei ole sattumaa. Tälle eripuolilla Suomea tapahtuvalle toiminnalle on vain yksi selitys. Kyse on Etelärannan rikollispomojen ohjeistuksesta, jossa kaikki jäsenyritykset rikkovat maamme työehtosopimuslakia yksissä tuumin.

Se ei tietenkään ole mikään ihme. Kokoomus, SDP, keskusta ja kaikki muutkin vanhat puolueet rikkovat lakeja mennen tullen. Me elämme oikeasti maassa, jossa laeilla pyyhitään rikkaista persettä aina kun se poliitikoille tai pomoille sopii. Eduskunta on maamme johtava rikollisuuden pesäke. Tästä esimerkkinä kuntien pakkoliitoslaki, joka on siis perustuslain vastainen.

Yksikään eduskunnassa istuva aivonysä ei uskalla sanoa sitä ääneen, oli sitten hallituksessa tai oppositiossa. Eivät edes poliisikansanedustajat Tolvanen ja Packalen, joilla sanomista riittää kuvitteellisista liivijengiuhista maailman tappiin saakka. Kun he ovat keskellä rikollisia ja katsovat päivästä toiseen todella suuren luokan järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa, ja ovat itsekin osa sitä, miesten suut pysyvät tiukasti supussa.

Ammattiliitot siunaavat työnantajien rikolliset toimet vaikenemalla ja viheltelemällä. Suomalainen ay-väki on tällä hetkellä selkärangattomien olmien paskasakki, joka vielä elelee edeltäjiensä tuoksuissa panematta tikkua ristiin jäsenistönsä puolesta. Ay-väki ajaa työnantajien etuja, aivan kuten lääkärikuntankin, joka haluaa työterveyssopimusten rahat ja pyyhkii Hippokrateen valalla sheivatun perseensä. 

Tätä on Suomi 2014.

1 kommentti:

  1. Törkeää ja alaarvoista kohtelua henkilöstöpäälliköltä.
    Tämä on täysin tietoista ja johdettua toimintaa, kuten sanoit.

    VastaaPoista