lauantai 10. helmikuuta 2018

EKBERGIN REMONTTI - JUNTTIUDEN SYMBOLI

Aivan aluksi käsitteen selvennys: juntti ei ole maalainen. Juntti tarkoittaa sivistymätöntä moukkaa, omahyväistä idioottia, joka on kuin rasistisen tradition neekeri: myy vaikka maansa ja kansansa lasihelmistä. Juntteja on kaikissa yhteiskuntaluokissa ja kautta maan. Oikein tyypillisiä juntteja ovat pääministeri Sipilä, sekä ministerit Orpo ja Lindström. He "uudistivat" työttömyysturvaa tavalla, joka on sekin junttiuden symboli: päin persettä ja vastoin yleistä oikeustajua. Juntteja kun ovat, he uskovat että uudistus on hyvä ja toimii, vaikkei se toimikaan. Se on junttiuden ydintä, sitä ihteään.


Helsingin kulttuurihistoriallisen Kahvila Ekbergin leipomon myymälän remontti on junttiuden symboli. Vanhan tilalle tuli uutta. Haluttiin uudistua. Uudistuksen ohjeistuksena oli Hesarin jutun mukaan "lähimyymäläkonsepti". Se, että Ekbergin omistaja ja johto haluavat muuttaa leipomomyymälänsä "lähimyymäläksi" kertoo, etteivät he lainkaan käsitä mistä heidän liikkeessään on kyse. Ekberg ei ole ollu "lähimyymälä". Se oli EKBERGIN MYYMÄLÄ. Hieman samalla junttiustasolla joku egyptiläinen voisi tehdä Gizan suuresta pyramidista "Mäen", koska molemmat ovat korkeita.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005559032.html

Ekbergin junttius korostuu, kun siirrytään maamme rajojen ulkopuolelle. Englannin Nottinghamista läytyy muuan pubi, jonka konsepti ja ulkoinen olemus ovat säilyneet jo jonkin aikaa ennallaan, ilman että paikasta olisi ryhdytty remontoimaan "lähibaaria". Paikan nimi Ye Olde Trip to Yerusalem antaa hieman osviittaa siitä mistä paikassa on kyse. Kyllä, se oli nimenomaan se baari, jossa ristiretkille lähtevät kävivät kiskaisemassa viimeiset tuopit naamaansa. Pub on avattu vuonna 1189. Sisustukseen tehtiin merkittäviä muutoksia joskus 1600-luvulla. Kyllä, sähköt ja vesijohdot on vedetty, mutta noin muuten konsepti on pysynyt samana 829 vuotta. Tätä suomalainen juntti ei kykene ymmärtämään.

Lontoon Aldgatesta löytyy pubi nimeltään Hoop & Grapes. Se sijaitsee rakennuksessa, joka valmistui vuonna 1593. Pubi on toiminut paikassa lähes aina. Sen konsepti on pysynyt jokseenkin samana noin 425 vuotta. Toinen kohtalaisen vanha olutmesta on The Spaniards Inn, jonka kalustus ja sisustus oli uusinta hottia vuonna 1585. Se on edelleen paikoillaan. Vanhin pub se ei kuitenkaan ole, koska paikka sai pub-oikeudet vasta vuonna 1735, mutta siitä saakka sekä liiketoiminta että sisustus ovat pysyneet samoina. Paikassa ovat tuoppia kumonneet legendaarinen maantieryöväri Dick Turpin, piirtäjä Hogarth, runoilija Keats, kirjailija Charles Dickens ja romantiikan legenda lordi Byron. Suomessa kumpikin olisi jo aikoja sitten muutettu "eväsmyymäläksi" tai "trendikahvilaksi" ja koko sisus olisi revitty kappaleiksi uuden valoisamman designin tieltä.

Junttiuden ytimessä on ajatus siitä, että mikä tahansa uusi on aina parempaa ja arvokkaampaa. Olen kuullut lukemattomia kertomuksia siitä, kuinka elokuun pimeänä yönä soudettiin järven seljälle upottamaan käsimaalauksin koristeltuja emaliastiastoja, koska naapureilla oli ihan uusia muoviastioita ja omatkin piti sellaisilla korvata. Hirsirakennuksia vuorattiin sisältä ja ulkoa kaikenlaisilla kovalevyillä, ettei se ruma vuoluhirsi vaan näy, komeita lankkulattioita peiteltiin muovimatoilla ja vanhoja rakennuksia tuhottiin kuin vihan vimmassa ympäri suomalaiskaupunkeja, koska uusi oli aina parempaa ja hienompaa.

Tämä junttius elää edelleen. Ekberg symbolisoi sitä täydellisesti. Arvokkaan kulttuurihistoriallisen kahvilan leipomon myymälä haluttiin muuttaa "lähimyymäläksi." Joku nuori suunnittelija visioi vain jokin aika sitten tulevaisuuden Helsinkiä. Hänen visioissaan Suomenlinnan saarilla kohoaisi pilvenpiirtäjiä. Jos jokin on juntimpaa kuin tuo idea, laittakaa kommentti tuonne perään. Hallituksen SOTE-suunnitelmia ei tarvitse erikseen mainita. Jokainen ymmärtää, että siinä suomalaisen politiikan junttius on tiivistyneenä.

5 kommenttia:

 1. On sitä ennenkin osattu olla juntteja:

  "Vanhan Helsingin arvotalot revittiin surutta alas 1960-luvulla – HS:n vaihtokuvat näyttävät 50 esimerkkiä puretuista taloista" ->
  https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005502023.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä ja sen aiheuttamasta masennuksesta. Meneillään oleva kulttuuririkastus hävittää loputkin Suomen kulttuurin perinteet. Visegradmaissa taitaa olla erilainen suhtautuminen arkkitehtuuriinkin?

   Poista
 2. Hienostorouvaa oli häirinnyt asioilla käydessä auki jäävä ovi ja hänpä kysyi talon isännältä, eikö tuohon hyysin oveen saisi lukkoa? - Miksi pitäisi, kun sieltä ei ole kukaan vielä tähän päivään mennessä mitään vienyt.

  VastaaPoista
 3. Jos emme olisi juntteja
  asuisimme luolissa ja majoissa - vai?

  VastaaPoista
 4. Menin kuule sanattomaksi tuon tykityksen edessä. En edes keksi pahempia skenaarioita, mutta olenkin aina ollut vastarannan kiiski ja kehityksen jarru. Usein tarkastelen sanaa "kehitys" ihan eri perspektiivistä, kuin nuoret insinöörit. Jossain kohdin ollaan hyvien innovaatioiden jäljillä, mutta monesti mennään rutosti metsään. Aika eli historia sitten kiittää tai tuomitsee. Odotan jännässä, mitä itseajavat tietokoneohjatut autot tuovat maanteille tullessaan mukanaan. Kieltämättä en odota kovin paljon positiivista.

  VastaaPoista