tiistai 9. tammikuuta 2018

YLEN TOIMITTAJA TEKI NATO-PROPAGANDAA SUORASSA LÄHETYKSESSÄ


Tiistaina 9.1. 2017 YLEn toimittaja tivasi presidenttiehdokkaalta mitä tämä tekisi, jos Ruotsi liittyisi Natoon. YLEn toimittaja väitti, että Ruotsi on menossa Natoon, että Naton kannatus on kasvanut ja että yhden oppositiopuolueen johtaja on ilmoittanut kannattavansa Nato-jäsenyyttä ja että kohta Ruotsissa on vaalit. Viimeksimainitulla YLEn toimittaja ilmeisesti tarkoitti sitä, että kohta Ruotsissa vaihtuu valta Naton kannatajien eduksi.

Jotta YLEn toimittajan esittämä skenaario olisi edes mahdollinen, se tarkottaisi kyseisen puolueen massiivista vaalivoittoa ja murskaavaa ylivoimaa parlamenttiin. Vasta tällöin toimittajan esitttämä täysin spekulatiivinen tilanne voisi edes olla mahdollinen. Mutta koska toisin kuin Suomessa, Ruotsissa myös kansalaismielipide painaa myös vaalien jälkeen ja koska Naton vastustajia on enemmän kuin kannattajia, asia ei olisi siltikään kirkossa kuulutettu.
https://www.svd.se/svd-sifo-kraftigt-okat-motstand-mot-nato
http://www.sydostran.se/ledare/sunt-okat-natomotstand/
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bara-var-tredje-vill-att-sverige-gar-med-i-nato-fragan-politiskt-dod

YLEn toimittaja ei tietenkään maininnut sitä, että Ruotsin ulkoministeri varoitti Natoa sekaantumasta Ruotsin sisäisiin asioihin vain runsas viikko ennen kuin YLEn toimittaja väitti Ruotsin olevan menossa Natoon. Tämä johtuu siitä, että YLEn uutistoimitus, tämä kyseinen naistoimittaja mukaan luettuna, ei ole koskaan uutisoinut Margot Wallströmin ilmoitusta siitä, että Nato on painostanut ja uhkaillut Ruotsia.
http://rayhablogi.blogspot.fi/2018/01/nato-uhkailee-ruotsia-suomi-vaikenee.html

Suomessa tätä Ruotsin ulkoministerin sensaatiomaista haastattelua on vähtelty sanomalla ettei se liity Nato-jäsenyyteen, vaan ydinaseiden vastaiseen sopimukseen. Sanoisin, että jos maan ulkoministeri varoittaa Natoa sekaantumasta Ruotsin sisäisiin asioihin ja kertoo Naton painostaneen ja uhkailleen, se liittyy aivan varmasti ja ihan suoraan Nato-jäsenyyskysymykseen.
http://omni.se/wallstroms-motangrepp-nato-ska-inte-hota-sverige/a/A232Wj

YLEn toimittajan esittämä oli siis täysin tuulesta temmattu spekulatiivinen väite, jonka tarkoitus oli viestiä katsojille ja ehdokkaalle, että Ruotsi on kohta Natossa. Että Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä tuotapikaa. Ei hae. Ruotsin hallituksen virallinen kanta on myönteinen yhteistyölle, mutta kielteinen jäsenyydelle. Yksiselitteisesti.
http://www.regeringen.se/debattartiklar/2016/04/samarbete-med-nato-ja-medlemskap-nej/

Ruotsin valtiopäivillä eli parlamentissa Nato-kielteisiä edustajia on enemmistö ja Naton vastustus on maassa ylipäätään kasvanut. Vain noin kolmannes ruotsalaisista suhtautuu jotenkin myönteisesti jäsenyyteen.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bara-var-tredje-vill-att-sverige-gar-med-i-nato-fragan-politiskt-dod

YLEn toimittaja siis valehteli suorassa vaalilähetyksessä sekä ehdokkaalle että katsojille. Joko valehteli tai sitten ei itsekään ole selvillä siitä mikä todellinen tilanne länsinaapurissa on. Niin tai näin, vaalilähetyksen valjastaminen Nato-jäsenyyden markkinointiin vääristellyin, väärin tai valheellisin perustein on jotakin sellaista, joka ei kuulu yhdenkään journalistin toiminekuvaan.

Olennaista on se tendenssi, jossa meille markkinoidaan Nato-jäsenyyttä perustelemalla sitä Ruotsin Nato-jäsenyydellä, jota ei siis todellisuudessa edes ole näköpiirissä. Se on valehtelua ja propagandaa, jota YLEn ei uskoisi tekevän suorassa vaalilähetyksessä.

5 kommenttia:

 1. Kumma yhteensattuma, että Nato-propagandaa tehtiin ehdokkaan n:ro 5 kohdalla... Ehdokkaan puolueen puheenjohtaja on tunnetusti Nato-myönteinen ja puolue siten johtava valeoppositiopuolue.

  VastaaPoista
 2. tätä karikatyrointiakin kannattaa tarkastella millin lähemmin... jotenkin vaikuttaisi, että huhtasaari ja väykky olisi esitetty... "humoristisemmin" kuin muut...
  —Johanna

  https://yle.fi/uutiset/3-10005250

  VastaaPoista
 3. Katseleeko joku vielä Yleä?. Mitä sieltä tulee: Nato-propagandaa ja tietenkin päivän "painosta/uhkaile työtöntä" -tyyppinen uutinen. Vaihtaisivat jo levyä.

  VastaaPoista
 4. Olen samaa mieltä, että Lauralle tarkoituksellisesti syötettiin täyttä bolshittiä vastattavaksi. Eipä Laura jäänyt sanattomaksi. Hyvä Laura, kannatetaan Sinua viimeiseen asti .

  VastaaPoista
 5. Uskotko että Suomessa vaalivilppi on mahdollista? https://www.youtube.com/watch?v=goIDq_oRbEY

  VastaaPoista