maanantai 17. huhtikuuta 2017

SNELLMAN 1863


"Sota Venäjää vastaan - siinä tarkoituksessa kun sitä lietsotaan - olisi sota, jonka loppua kukaan ei voi tietää ennalta.

Meidän maamme lehdet herjaavat päivittäin Venäjää palvellakseen Puolaa. On helppo nähdä, minkä maan kustannuksella ne tätä jalomielisyyttään harjoittavat ja mitä apua siitä onnettomille puolalaisille on. Ja täällä on vielä niitä, joiden mielestä muutaman vuoden sota olisi Suomelta vain kohtuullinen panos saman asian vuoksi.

Kaikkien näiden näkemysten suhteen voi tosin lohduttautua sillä, että Jumala on hullujen holhooja. Tätä todistaa jo se, että kaikelle tälle hulluudelle on tilaa. Mutta on syvästi masentavaa nähdä se hiljaisuus, jolla järkevämmät tässä maassa jättävät sanan vain hullujen ja ymmärtämättömien käyttöön.

Suomen kaltaiselle pienelle ja valtiollisesti epäitsenäiselle maalle, joka ei valitse sotaa vaan ottaa sen vastaan, jolla ei siten ole siinä minkäänlaisia kansallisia intressejä ja joka on täysin kykenemätön määräämään sodan lopputlutosta - sellaiselle kansalle sota voi tuoda ainoastaan onnettomuutta.

Mutta millaisista yhdistelmistä kukin sitten uneksuukin, niin varmaa on, että kansa, joka hakee tulevaisuuttaan sodan kohtaloista ilman että se voi sormenpäälläänkään vaikuttaa sodan kulkuun, olisi kevytmielistä väkeä, jolla olisi myös kevytmielisten tulevaisuus - tuho ja paha äkkikuolema. Ja silti tällainen kevytmielisyys on voinut päästä valloilleen maamme lehdistössä.

Täällä ei ole yleisesti mitään käsitystä siitä, ettei mikään maa ole koskaan käynyt sotaa muiden kuin omien etujensa vuoksi. Kuvitellaan nöyrästi, että Englanti olisi halukas korottamaan verojaan tai kasvattamaan kansallista velkaansa sadoilla miljoonilla punnilla siksi että Englannin kansakunta saisi hyvän omantunnon siitä, että se on taistellut kärsivän kansakunnan puolesta - tai että ranskalaiset tuhlaisivat vertaan ja rahojaan saman jalon päämäärän vuoksi.

Vain nuoruuden kuvitelmissa kansakunnat vaikuttavat ihmiskunnan hyväksi uhrautumalla toistensa puolesta. Todellisuudessa jokainen kansakunta tavoittelee omaa etuaan ja niin sen pitääkin tehdä.

Tämä on se, mitä minä haluaisin, jos voisin, terottaa lähtemättömästi maanmiesteni vakaumukseen: kansakunnan tulee luottaa ainoastaan itseensä. Tällainen vakaumus pitää sisällään, että kansakunnan ei tule haluta tai tavoitella mitään muuta kuin sen mahti riittää saavuttamaan ja säilyttämään."

J.V. Snellman, toukokuussa 1863


6 kommenttia:

 1. Onko Snellman lukenut Sanden tekstejä?
  Niin ovat sukulaisia...

  VastaaPoista
 2. Tänäkin päivänä verenhimoisin Venäjää vastaan sotaa hierova henkilo on Puolan Tusk ja sotaa tuntuu koko hallituksemme ja maamme johto kaipaavan, koska tuntuvat pitävän tiukasti kiinni Amerikan sotateollisuuden tukemisesta ja Amerikan sotavoimien oikeudesta käyttää maatamme suunnittelemaansa hyokkäykseen Venäjää vastaan. Suomi on vain ajopuu siinä leikissä, ainoana tehtävänä totella sokeasti vieraita käskyjä.

  VastaaPoista
 3. Jumalauta! Mistä Sande tämän löysit? Ei voisi olla ajankohtaisempaa tekstiä. Ei voisi lisätä sanaakaan. Amen. Rukoilen polvillani, että meille saataisiin taas Snellmanin kaltainen valtiomies maan johtoon.

  VastaaPoista
 4. Tämä Snellmanin kirjoitus on poliittisesti niin syvällinen ja kaukonäköinen, ettei sen merkitystä voi kylliksi alleviivata. Siellä yli sata vuotta sitten yksi ukko näki Deep Staten ja sen ylikansalliset merkitykset. Ja tämä kirjoitus oli nimenomaan varoitus sen politiikan seurauksista pienelle maalle. Suomen ainoa ase on politiikka. Sitä on käytettävä viisaasti. Sen tiesivät Paasikivi, kekkonen ja Koivisto. Nykyinen valtiojohto näyttää sen viisauden kadottaneen. NATO ja sotilaallinen liittoutuminen johtaa lopulta perikatoon. Ainoa kortti tässä pelissä on todella poliittinen. Sitä pelattiinn pitkään viisaasti. Pelimiehen ottein. Vsikka käsi oli heikko. Bluffaattiin molempiin suuntiin. Ja jumalauta saatiin sillä jälkikäteen ajatellen hiton moinen potti.

  Ja mitä nämä nykyiset märkäkorvat sille perinnölle tekevät? Kun kansa ansaitsee sellaiset päättäjät mitkä ovat valinneet. B-52 pommittajat harjoittelevat kohta Suomesta Pietarin pommittamista. Miten kortit pelattiin?

  VastaaPoista
 5. Eihän me sodita Venäjää vastaan. Venäjä saattaa sotia meitä vastaan. Sinisilmäistä ajatella ettei sellaista uhkaa olisi tai voisi tulla. Mistä tämä venäjämielisyys kumpuaa joidenkin ihmisten ajattelussa? Ei sitä Venäjän puolelle pidä mennä vaikka vastustaa epädemokraattisia asioita meillä ja lännessä. Venäjästä kans paljastusjuttuja, please!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Eihän me sodita Venäjää vastaan". Suomen politiikka ja asiantila olisi syytä pitääkin sellaisena. Mikäli aseellinen konflikti syttyykin NATO:n ja venäjän välillä, on suuri merkitys sillä olemmeko liittoutumattomia vaiko osa NATO:n blokkia. Suomi on NATO:lle siinä pelissä vain moukka uhrattavaksia. Ei siihen ajatteluun tarvita mitään Venäjä-mielisyyttä. Tuo Snellmanin kirjoitus toi juuri kristallin kirkkaasti asian esille. Jos sitä ja sen merkitystä joku ei ymmärrä, ei asiaa voi enää enempää rautalangasta vääntää.

   Poista