perjantai 24. maaliskuuta 2017

AMERIKAN POLIISIT "BIKEREINÄ"

- Viimeisen kymmenen, kahdentoista vuoden aikana näiden poliisien, palomiesten ja sotilaitten kerhojen lisääntyminen on ollut räjähdysmäistä, Marylandin osavaltion poliisin eläkkeelle jäänyt luutnantti Terry Katz sanoi 9. lokakuuta 2013 NBC-televisioyhtiölle antamassaan haastattelussa. Wall Street Journalille antamassaan haastattelussa Katz arvioi näiden kerhojen lukumäärän kymmenkertaistuneen edellisten viidentoista vuoden kuluessa.

Katz ei ollut kuka tahansa. Hän IOMGIA:n varapresidentti. IOMGIA, International Outlaw Motorcycle Gang Investigators' Association on juuri se kansainvälinen viranomaisten yhdistys, jonka kautta outlaw-kerhoja koskevaa politiikkaa ajetaan ympäri maailmaa.
- Et voi esittää olevasi jotakin tulematta sellaiseksi, jota esität. Et voi olla bikeri yöllä ja sitten poliisi päiväsaikaan, Katz sanoi ja tarkoitti viimeaikoina valtaisaksi paisunutta ongelmaa. Viranomaisten perustamista moottoripyöräkerhoista oli tullut paha ongelma muille viranomaisille.

Kun valtaosa viranomaiskerhoista oli harmittomia viikonloppukerhoja, yhä useampi poliisien perustamista kerhoista pyrki matkimaan outlaw-kerhoja. Katzin mukaan he matkivat Hells Angelsejä ja Warlockseja. Poliisikerholaiset vetivät ylleen samanlaisia liivejä, ajoivat samanlaisia pyöriä, ja rikkoivat samalla tavalla lakeja. Itseasiassa Arizonassa, jossa liittovaltion viranomaiset olivat vuosikausia huutaneet outlaw-kerhojen pahuudesta, kaikkein rikollisimmaksi moottoripyöräkerhoksi nimettiin Iron Brotherhood MC. Sen jäseniksi pääsevät vain ja ainoastaan poliisit.

Eric Amato, Phoenixin poliisilaitoksen veteraani, ja muut Iron Brotherhood MC:n miehet lähtivät joulukuussa 2012 juhlimaan Prescottin kaupungin baareihin täydet biker-vermeet yllään. He aloittivat ryypiskelyn ja uhoilunsa enteellisesti Hooligan's -nimisessä baarissa. Osa jatkoi Moctezuma-nimiseen kapakkaan, jonka ovimies pysäytti heidät. Ovimiehen myöhemmän lausunnon mukaan kapakalla on sääntö, jonka mukaan motoristeja ei päästetä sisään kerhotunnuksissa. Iron Brotherhoodille sääntö ei merkinnyt mitään, sillä Yavapain piirikunnan sheriffin laitoksen huumerikosyksikön tutkija William Suttle otti esiin poliisilätkänsä, jonka jälkeen ovi aukesi ja ryhmä marssi sisään.

Baaritiskillä oli jo Prescottin poliisipäällikkö Clair Fessler, joka oli myös Prescottin Iron Brotherhood MC:n osaston presidentti. Hänellä oli myös kerholiivinsä yllään. Pahaksi onnekseen 23-vuotias Justin Stafford oli myös kapakassa ja oli jo juonut muutaman olusen. Hän päätti mennä kysymään liivejään kantavilta motoristeilta keitä he olivat ja mistä kerhosta oli kyse. Stafford ei ollut itse minkään kerhon jäsen, eikä kuulunut mihinkään ryhmään tai ollut rikollinen. Hän oli aivan tavallinen nuori mies, joka oli juonut parit oluset baarissa.

Tappelu alkoi siinä samassa. Presscot New Courier -lehti sai haltuunsa yhden baarin turvakameranauhoista ja siinä näkyi kuinka useampikin Iron Brotherhood MC:n jäsen hakkaa Staffordia ja väliin tullutta toista miestä. Nämä siviileitä kapakassa hakkaavat miehet olivat siis kaikki poliiseja ja yksi pääpukareista oli kaupungin oma poliisipäällikkö. Stafford joutui sairaalaan pahoinpitelyn seurauksena.

Osavaltion yleisen turvallisuuden virasto teki tapauksesta 350 sivuisen tutkimusraportin. Raportissa Saffordin kerrotaan olleen hyvin juovuksissa, kun hän lähestyi kerholaisia uteliaisuutensa ohjaamana. Prescottin poliisipäällikkö ja kerhopresidentti Fessler kertoi Staffordin kysymysten olleen aggressiivisia ja että tämä oli kysellessään kosketellut kerhotunnuksia, kiroillen samalla ikävästi. Stafford puolestaan kertoi, että Fesslerin vieressä seisonut kerholainen tarttui häneen ensimmäisenä kurkusta, työnsi seinää vasten ja löi ensimmäisen iskun. Tämä kerholainen tunnettiin lempinimellä "Guido", eli italiaano, ja hän oli nimenomaan Eric Amato.

Yleisen turvallisuuden virasto raportoi, että tutkimusta vaikeutti se, etteivät Fessler ja Suttle olleet yhteistyöhaluisia. Yhtään kerholaista ei koskaan syytetty mistään rikoksesta, vaikka he olivat hakanneet Staffordin ja väliin tulleen siviilin keskellä baaria kaiken kansan nähden. 54-vuotias poliisipäällikkö Fessler kiisti osallistuneensa tappeluun millään tavalla, turvakamerakuvista huolimatta, mutta erosi pian sen jälkeen "vahvistamattomien lisäsyytösten" aiheuttaman mielipahan vuoksi. Suttle erosi virastaan sheriffin laitoksessa. Eric Amato jatkoi työtään Phoenixin poliisissa "ilman pidätysoikeutta", eikä poliisilaitos suostunut kommentoimaan millään tavalla "meneillään olevaa sisäistä tutkintaa". Neljäs pahoinpitelystä epäilty oli ollut ambulanssin ensihoitaja. Guidon lisäksi muut tunnettiin nimillä Tarzan, Mongo sekä Top Gun.

Välikohtaus ei ollut ensimmäinen Iron Brotherhood MC:n taipaleella. Kerholaiset olivat jo tunnettuja väkivaltaisuudestaan ja valmiudestaan sen käyttämiseen. He olivat joidenkin raporttien mukaan uhkailleet ihmisiä, tönineet sivullisia ja pelotelleet kansaa useampaankin otteeseen. Joidenkin väitteiden mukaan he olivat myös syyllistyneet muihinkin rikoksiin, kuin vain pahoinpitelyihin. Jotkut ulkopuoliset olivat jo nimenneet Iron Brotherhood MC:n Arizonan osavaltion rikollisimmaksi moottoripyöräkerhoksi.

Vaikka Iron Brotherhood MC:n kansallinen johtokunta ei suostunutkaan kommentoimaan kyseistä välikohtausta mitenkään, se ilmoitti että Whiskey Row chapterina tunnettua osastoa ei enää ollut. Yavapain piirikunnan sheriffin laitoksen henkilöstöosasto suositteli jokaisen sen palveluksessa olevan Iron Brotherhood MC:n jäsenen erottamista. 

Iron Pigs MC on poliisien, vanginvartijoiden, vartijoitten ja palomiesten moottoripyöräkerho, joka pyrkii olemaan mahdollisimman kova kerho. Sen perustivat Kalifornian Orovillessä vuonna 2000 poliisien alkuperäisestä "outlaw"-kerhosta Wild Pigs MC:stä eronneet miehet. Iron Pigs MC:n liivit ovat täysin samanlaiset kuin millä tahansa outlaw-kerholla. Se myös kantaa liiveissään outlaw-kerhoista tuttua salmiakkimerkkiä, jossa on 99% tunnus. Kerhon motto on "Älä anna paskiaisten uuvuttaa sinua". Kerhon nettisivuilla sanottiin "Joudumme ammatissamme sietämään kaikenlaista paskaa, joten meidän ei tarvitse sietää sitä silloin kun leikimme".

- Jotkut meistä saavat kiksejä, kun pysähdymme punaisiin valoihin ja näemme ihmisten kipittävän lukitsemaan asuntojensa ovia, Iron Pigs MC:n kansallinen varapresidentti Anthony "Konrbread" Barber sanoi tv-haastattelussa. Iron Pigs MC oli myös haastanut Philadephia Phillies -ammattilaisbaseball-seuran lasten joukkueen oikeuteen, koska näiden nimi oli Iron Pigs. Lapsilla nimi oli ollut käytössä jo ennen poliisien moottoripyöräkerhoa, mutta se ei estänyt poliisien moottoripyöräkerhoa nostamasta tekijänoikeusjuttua lasten joukkuetta vastaan.

Vuonna 2008 Norman Stamp, 65-vuotias Baltimoren kaupungin veteraanipoliisi, istui ryyppäämässä stripparikapakassa kavereittensa kanssa, kun baarin ulkopuolella alkoi tappelu. Stamp ryntäsi ulos muiden joukossa nyrkkiraudat käsissään. Tappelua rauhoittamaan tullut poliisi John Torres ampui Stampia etälamauttimella ja tämä kaatui maahan. Kun Stamp oli tavoitellut virka-asettaan, Torres ampui häntä kuolettavasti. Vasta tässä vaiheessa Stamp oli ilmoittanut olevansa myös Baltimoren poliisilaitoksen jäsen, aivan kuten Torreskin. Stamp oli sonnustautunut Chosen Sons MC:n tunnuksiin ja kuului tähän poliisien muodostamaan kerhoon, kuten kaikki muutkin paikalla olleet ja tappeluun osallistuneet poliisit, Torresia lukuunottamatta.

Norman Stamp haudattiin virallisin kunniamenoin säkkipilleineen ja lippuineen, ja Baltimoren poliisipäällikkö Fredrick H. Bealefeld III ylisti vainajaa maasta taivaisiin.
- Hän oli monelle meistä mentori ja sitäkin useammalle hyvä ystävä, poliisijohtaja lausui.

Vuotta myöhemmin, vuonna 2009 Chosen Sons MC oli outlaw-kerhoihin erikoistuneen ATF-viraston virallisen tutkinnan alla. Syynä oli se, että kerhon jäsen, entinen palkkionmetsästäjä Michael Papantonakis, joka oli siirtynyt perunalastubisnekseen, oli myynyt muutakin kuin perunaa. Hän oli myynyt Baltimoren Lexington Marketissa sijaitsevasta Uts-perunalastukojustaan myös aseita perunapusseissaan. Hänen asiakkaitaan olivat pahamaineiset katujengit Bloods ja Crips, jotka ovat tappaneet toisiaan jo kolmen vuosikymmenen ajan. 

Puolustuksen mukaan kaikki oli erehdystä. Herra Papantonakis oli vain innokas aseharrastaja, jonka keräilyinto oli lähtenyt lapasesta. Niinpä hän olikin päättänyt myydä muutamia aseita pois tilan loppuessa, eikä hän tiennyt ostajien olleen jengiläisiä. Oikeus ei uskonut selitystä ja passitti Chosen Sons MC:n jäsenen tutkintavankeuteen.

Chosen Sons MC perustettiin jo 1969 ja sen alkuperäiset jäsenet olivat kaikki poliiseja. Sittemmin jäseniksi hyväksyttiin myös palomiehiä ja lopulta joukkoon hyväksyttiin myös palkkionmetsästäjät, yksityisetsivät ja muut vastaavat. Vuonna 2009 kerholla oli neljä osastoa Marylandissa ja se väitti olevansa osavaltion suurin. Jäseniä arvioidaan olleen satakunta. Joidenkin mielestä muistakin rikoksista epäilty Chosen Sons MC on kaikkein pahamaineisin poliisikerho Yhdysvalloissa ja täysverinen outlaw-kerho, mutta asia ei ole ihan niin. Se vain esittää sellaista, kuten muutkin viranomaiskerhot.

Vuonna 2013 Melrose Parkin poliisipäällikkö hajoitti The Reapers MC -nimisen kerhon, koska se oli sekaantunut baaritappeluihin ja muihin vastaaviin. Kerhon jäsenet olivat kaikki paikallisia poliiseja ja viranomaisia.
- Jos tähän touhuun ei puututa, näitä Arizonan kaltaisia juttuja alkaa tulla enemmänkin. Jos nämä miehet pukeutuisivat katujengien rytkyihin ja heiluisivat kuin katujengiläiset, hyväksyttäisiinko se? Ei todellakaan, Kaliforniassa vuosikausia outlaw-kerhoja tutkinut etsiväveteraani David Bertocchini lausui. San Josen eläkkeellä oleva moottoripyöräkerhoihin erikoistunut tutkija Jorge Gil-Blanco oli hänkin tyrmistynyt tilanteesta.
- Tällainen sotkee lautamiesten päät tuomioistuimissa, hän sanoi poliisikerhojen touhuista. - Minun ei pitäisi edes istua tässä todistamassa tällaista käytöstä.

Vagos MC:n jäseneksi edennyt ilmiantaja George Rowe kertoi kirjassaan osallistuneensa kerhon järjesteämään hyväntekeväisyysajoon, johon oli osallistunut outlaw-kerhojen rinnalla myös Blue Knights MC, se kaikkein kunnollisin poliisikerho, ja muita viranomaiskerhoja. Paikalla oli myös Vagos MC:n support-kerho Green Machine MC, jonka presidentti oli Cathedral Cityn poliisivoimien ylikonstaapeli. On hyvin harvinaista, että outlaw-kerhoissa on poliiseja, puhumattakaan siitä että olisivat presidenttejä. Pagans MC:n Phildelphian osaston monivuotinen presidentti Gorilla Mondevergine oli entinen poliisi, mutta hänkin oli poikkeus.

Iron Pigs MC tai Chosen Sons MC eivät ole oikeita outlaw-kerhoja. Ne ovat viranomaisten kerhoja, eivät virallisia virastojen perustamia, mutta nimenomaan viranomaisten perustamia. Niiden jäsenkunta koostuu viranomaisista ja ne värväävät jäseniään viranomaisista. Näitä kerhoja ei ole yksi eikä kaksi, vaan monta. Iron Pigs MC, Bandidos MC:n kanssa vuonna 2010 kahinoinut Iron Order MC, Chosen Sons MC, Wild Pigs MC, Untouchables MC, City Heat MC ja Blue Steel MC ja monet muut eroavat suurimmasta viranomaisten moottoripyöräkerhosta Blue Knights MC:stä merkittävällä tavalla. Kun Blue Kinghts MC on selkeästi niin sanottu "kunnollinen kerho", nämä muut pyrkivät esittämään outlaw-kerhoja. Chosen Sons MC oli jo vuonna 1995 esittänyt fiktiivistä outlaw-kerhoa tv-sarjassa Homicide.

Ne oikeat outlaw-kerhot eivät pidä näistä kerhoista monestakaan syystä. Useimmat oikeat outlaw-kerhot eivät ota jäsenikseen poliiseja tai vanginvartijoita ja syy ei ole se, että kerhoon päässyt poliisi näkisi rikollista toimintaa. Syynä on se, että outlaw-motoristeille noissa ammateissa toimivat edustavat valtion pakkokeinosysteemiä, joka pakottaa ihmiset tottelemaan ja rajoittaa heidän vapauksiaan, sulkee heitä vankiloihin, pidättää heitä ja kontrolloi ihmisten elämää. Suurin syy outlaw-motoristien tuntemaan vastenmielisyyteen on kuitenkin se, että nämä kerhot esittävät viranomaisversiota outlaw-kulttuurista.

Iron Pigs MC:n jäsenet käyttäytyivät kuten viranomaiset uskovat outlaw-motoristien käyttäytyvän. Viranomaisten silmissä outlaw-motoristit ovat kiusaajia, uhkailevat siviileitä ja hakkaavat joukolla avuttomia kansalaisia. Juuri siksi Iron Pigs MC:n miehet toimivat niin. He esittivät sitä mitä kuvittelivat motoristien olevan. Viranomaiset uskovat outlaw-motoristien myyvän laittomasti aseita ja juuri siksi Chosen Sons MC:n jäsen teki niin. Viranomaiskerhojen jäsenet leveilevät, uhoilevat ja pullistelevat, koska he uskovat outlaw-motoristien käyttäytyvän niin.

- Nämä kaverit eivät ymmärrä lainkaan mistä tässä hommassa on kyse, yksi outlaw-motoristi kommentoi viranomaiskerhojen käyttäytymistä jo 1990-luvulla. - Emme me ole mikään show tai esitys. Me olemme sitä mitä olemme, eikä meitä kiinnosta se mitä joku meistä ajattelee. Nuo heput, he haluavat mainetta ja he haluavat ihmisten kavahtavan, kun he saapastelevat keskellä katua. Se on lapsellista ja typerää.

Ehkä niin, mutta sellaiseksi outlaw-kerhojen imago on muuttunut. Viranomaiset ovat alkaneet uskoa itse omaa propagandaansa ja perustavat omia moottoripyöräkerhojaan, joissa he sitten esittävät sitä mitä kuvittelevat outlaw-motoristien elämän olevan. Fiktiivinen versio on muuttunut todeksi, eikä suinkaan outlaw-kerholaisten toimesta, vaan poliisien itsensä toimesta. Ympyrä on sulkeutunut. Poliisit esittävät outlaw-kerholaisia oman fiktionsa pohjalta, omien kertomustensa perusteella.

Sons of Anarchyn fiktiivisestä maailmasta on tullut todellisempaa kuin todellisuudesta. Sarjassa esiintyneet Sonny Barger ja Chuck Zito, molemmat Hells Angels MC:n veteraaneja, ovat kuvanneet sarjaa Hollywoodiksi. Sitä se onkin. Mikään oikea outlaw-kerho ei toimi kuten tv-sarjan kerho, eivätkä outlaw-motoristit toimi kuten sarjassa toimitaan. Todellisuudessa sarjan kerhon tavoin toimiva outlaw-kerho olisi jo aikapäiviä stten päätynyt vankilaan tai hajonnut.

"Tosi-tv" -sarjat kuten Devil's Run väittävät esittävänsä oikeaa biker-elämää, mutta ne ovat todellisuudessa fiktiota, tuottajien ja tekijöiden versio siitä mitä he kuvittelevat kerholaisten elämän olevan. Kerhot on luotu sarjaa varten ja sarjassa on mukana aitoja ihmisiä esittämässä kerholaisia. Mukana on myös aitoja motoristeja esittämässä motoristeja. Mukana on myös entisiä outlaw-kerholaisia esittämässä outlaw-kerholaisten rooleja. Todellisuuden ja fiktion raja on alkanut todellakin hämärtyä.

Jonkinlaisena tämän kehityksen huippuna voidaan pitää sitä, että ATF on käyttänyt "dokumentti"-sarja Ganglandin jaksoja todistusaineistonaan. Liittovaltion viranomaiset ovat todellakin liittäneet televisiosarjassa esitettyjä väitteitä todisteiden joukkoon! Nämä "todisteet" ovat siis tv-sarjassa esitettyjä väitteitä ja oletuksia, käsikirjoittajan kynäilemiä lauseita, jotka möreä-ääninen lukija lukee nauhalle. Ne ovat ihmisten sanomisia, joita ei ole missään todistettu, tai jotka eivät välttämättä perustu todellisuuteen. Ne eivät ole valaehtoisia todistajalausuntoja. Ja silti, niitä on liitetty todisteitten joukkoon liittovaltion viraston ja syyttäjien toimesta!

Sons of Anarchy -sarjan luojat ovat sanoneet, että se on fiktiota, Hollywoodia, kuvitelmaa, mutta miljoonille tv-katsojille se on totta. Se näyttää siltä, aivan kuten Iron Pigs MC:kin, mutta aivan kuten Iron Pigs MC, Sons of Anarchykin on vain fiktiota. Fiktio on kuitenkin ohittanut mediassa todellisuuden. Fiktiivinen kuva outlaw-motoristeista on korvannut sen todellisen kuvan. Fiktio on korvannut faktan jopa poliisin ja syyttäjien puheissa.


Todellisuus on liian totta.

(ote kirjasta Outlaw Biker Lyhyt historiikki, Propaganda kustannus 2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti