lauantai 12. joulukuuta 2015

NORSU OLOHUONEESSA

Ääri-islamilaisia terroristijärjestöjä kauhistellessaan ja tuomitessaan länsivallat ovat kaksinaismoralisteja. Ne vaikenevat visusti ongelman ytimestä, siitä miksi ja miten ääri-islamilaisuus on levinnyt niin laajalle ja toimii niin aktiivisesti lähes kaikkialla missä on hiemankaan merkittäviä muslimiväestön keskittymiä, tai miten se ilmestyy niiden keskuuteen.

Syy tähän on selvä. Lännen taloudelliset intressit estävät puhumasta ongelman ytimestä. Liian moni vaikutusvaltainen liikemies, yritys ja poliitikko ovat sidoksissa ongelman ytimeen suoraan. Liian suuret pääomat, raha, estävät ottamasta esille sitä keskeistä voimatekijää ääri-islamissa. Tämä on johtanut siihen, ettei meilläkään kukaan puhu ääri-islamin todellisesta ongelmasta, vaan sen oireista, eli terrorismista uskonnon nimissä.

Kuitenkin nyt jos koskaan olisi Suomessakin syytä ottaa asia esille, olisi syytä tunnustaa, että meillä on norsu olohuoneessa. Vielä tuo norsu on pieni ja hajanainen, mutta jos ja kun Helsinkiin kaavailtu "suurmoskeija" toteutuu, ääri-islam rantautuu Suomeenkin suuren rahan turvin. Kysehän ei ole moskeijasta, vaan "islam-keskuksesta", jonka tehtävä on toimia juuri tämän ääri-islamin lähetystyökeskuksena.

Nyt moni lukija miettii mikä tuo norsu on? Moni arpoo onko kirjoittajasta tullut kulttuurirasisti, rasisti, ulkomaalaisvihaaja tai mikä? Eihän toki. Kyse siitä mikä on globaalissa mitassa valtava ongelma myös islamille itselleen.

Ongelma on Saudi-Arabia.

Ääri-islamin synnyssä ja kehityksessä on ollut kaksi merkittävää tekijää. Toinen oli ja jossakin määrin on edelleen Egyptissä on 1920-luvulla syntynyt Muslimiveljeskunta, jonka tavoitteena oli luoda islamilainen kalifaati uudelleen. Järjestön voima ei ole ennallaan, vaikka se voittikin Arabikevään jälkeiset vaalit ja yritti luoda Egyptistä islamistisen valtion. Sillä ei ollut voimaa estää armeijaa kukistamasta itseään, toistamiseen maan lähihistoriassa. Lähes kaikilla toisen maailmansodan jälkeen toimineilla islamistiterrorijärjestöllä on ollut jonkinlainen yhteys Muslimiveljeskuntaan.

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Muslim_Brotherhood_in_Egypt

Toinen, varsinkin 1970-luvun jälkeisen islamistiliikehdinnän voimatekijä on ollut Saudi-Arabia. Saudi-Arabiassa vanhoillinen ja jyrkkä islamin tulkinta on ollut aina osa julkista valtiorakennetta. Saudi-Arabian islamin tulkintaa ja tyyliä kutsutaan maailmalla yleensä wahhabismiksi (ja siksi tätä nimeä käytetään tässäkin kirjoituksessa), vaikka saudi-arabit itse pitävät nimitystä vääränä ja torjuvat sen. Wahhabismiin liittyy myös erittäin keskeisesti missio eli lähetystyö, ja juuri siksi Helsinkiinkin haluttaisiin wahhabismia levittävät "suurmoskeija".

https://en.wikipedia.org/wiki/Wahhabism

Kun tämän hetken tunnetuin islamistiterrorijärjestö ISIS:in videoilla katkotaan päitä, länsimaissa kauhistellaan moista barbarismia. Kuitenkin mestaaminen on Saudi-Arabiassa aivan rutiinirangaistus. Käsien katkominen ja ruoskiminen ovat nekin aivan normaaleja rangaistuksia Saudi-Arabiassa. Toisinajattelu on hengenvaarallista, saudien kuningashuoneen kritisointi on hengenvaarallista, ja uskonto on täysi tabu. Maassa toimii myös uskonnollinen poliisi, joka on erittäin aktiivinen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_religious_police#Saudi_Arabia

Ihmisoikeusjärjestöt ovat yrittäneet tuoda maan tilannetta esiin myös lännessä, mutta heikolla menestyksellä. Saudi-Arabiassa on käytössä kuolemantuomio, mutta toisin kuin useimmissa muissa vastaavissa maissa, Saudi-Arabiassa kuolemantuomiot ovat julkisia tilaisuuksia aivan kuten ISIS:in ja talebanien toimeenpanemat teloitukset.

https://en.wikipedia.org/wiki/Capital_punishment_in_Saudi_Arabia

Tänä vuonna 2015 Saudi-Arabiassa on teloitettu jo yli 150 ihmistä, julkisesti, kun normaalivuosina maassa on mestattu vain muutamia kymmeniä ihmisiä, julkisesti. Kuolemantuomioita julistetaan myös "ei-tappavista" rikoksista, kuten huumerikoksista ja ne kohdistuvat enimmäkseen ulkomaalaisiin.

http://www.aljazeera.com/news/2015/11/saudi-arabia-2015-beheadings-20-years-151110052520862.html

Saudi-Arabiassa käytetään normaalin mestauksen, ruoskimisen ja kivittämisen lisäksi myös ristiinnaulitsemista yhtenä teloitusmuotona.

http://www.theguardian.com/world/2015/oct/14/mother-of-saudi-man-sentenced-to-crucifixion-begs-obama-to-intervene

Naisillahan ei ole Saudi-Arabiassa perinteisesti mitään oikeuksia suhteessa miehiin. Viimeisimmissä paikallisvaaleissa naiset saivat ensikertaa äänestää ja olla ehdokkaina, mutta edes naisehdokkaat eivät saaneet tavata miehiä, edes miesäänestäjiä, joten kyse oli vain lännelle suunnatusta esityksestä, jolla Saudi-Arabia pyrkii loiventamaan siihen kohdistuvaa kritiikkiä. Naisten aseman parantamista ajaneet ehdokkaat hylättiin ja joitakin pidätettiin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Saudi_Arabian_municipal_elections,_2015#Female_candidates

Saudi-Arabian tuki ISIS:ille on sekin maailmalla hyvin tiedossa.

http://www.theguardian.com/media/greenslade/2015/nov/25/saudi-arabia-white-daesh-is-the-father-of-isis-says-writer

http://www.globalresearch.ca/who-supports-the-islamic-state-isis-saudi-arabia-turkey-qatar-uk-france-usa/5490271

http://www.independent.co.uk/voices/comment/iraq-crisis-how-saudi-arabia-helped-isis-take-over-the-north-of-the-country-9602312.html

https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/view/saudi-funding-of-isis

http://www.washingtonsblog.com/2015/11/if-we-want-to-stop-terrorism-we-should-stop-supporting-terrorists.html

http://www.independent.co.uk/news/world/politics/islamic-state-us-failure-to-look-into-saudi-role-in-911-has-helped-isis-9731563.html

Saudi-Arabian valtio on virallisesti kiistänyt kaikki yhteydet ISIS:iin ja vaikuttaakin siltä, että pääosa saudituesta ISIS:ille kanavoidaankin yksityisten toimijoiden kautta. ISIS:in uskonnolliset näkemykset ovat kuitenkin samanlaisia kuin mitä ovat saudiuskonoppineillakin. Ehkä ongelman tiivistää parhaiten arabi tv-toimittaja omassa lähetyksessään kritisoidessaan Mekassa saarnaavaa saudi-imaamia, joka julistaa tuhoa sekä shiioille, juutalaisille kuin kristityillekin. Ja kyseinen imaami ei siis ole mikään pikkuradikaali tai puhu missään pikkumoskeijassa, vaan saarnaa Mekassa.

https://www.youtube.com/watch?v=CWRYtWBISNY

Radikaali ääri-islam on ongelma Saudi-Arabialle itselleenkin ja moni asiantuntija on sitä mieltä, että suurimmassa vaarassa on saudien kuningashuone itse. Saudi-Arabiassa on tehty lukuisia terrori-iskuja jopa moskeijoihin ja nimenomaan radikaalien äärimuslimien toimesta. Koska maa kuitenkin tukee pääasiassa sunnivoimin toimivia ääri-islamilaisia järjestöjä ja lähetystyötä, se vaikuttaa omaksuneen ainakin osittain saman ideologian ja uskonnon tulkinnan. Tämä on merkittävä ongelma.

Juuri siksi Saudi-Arabia onkin norsu lännen olohuoneessa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_Saudi_Arabia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti