torstai 7. marraskuuta 2013

AVOIN KIRJE AY-LIIKKEELLE

Muutamaa ani harvaa poikkeusta lukuunottamatta suomalaisen ay-liikkeen tila on järkyttävä.

Mitä teille on tapahtunut? Miten teistä on tullut televisiossa pönöttäviä pukumiehiä ja lässyttäviä jakkupukunaisia? Miten ihmeessä teistä on tullut pääoman etujen vahtija ja juoksupoika?

Ilmeisesti demarien totaalinen rappiotila on mädättänyt suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen selkäruotoa myöten. Lipposen johdolla te marssitte uusliberalistiseen ideologiaan ja teistä tuli sen ovivahteja, pihakoiria.

Viimeisen viidentoista vuoden aikana olette olleet riemumielin romuttamassa suomalaista sopimusyhteiskuntaa suuryritysten ja suurpääoman mieleiseksi temmellyskentäksi, jossa työehtosopimuksilla pyyhitään aivan julkisesti ja yleisesti persettä alalla kuin alalla. Te ette suojele edes pääluottamusmiehiänne, jäsenistänne puhumattakaan.

Te hyväksyitte irtisanomisuojan heikennykset ja saitte aikaan noin 160 000 työpaikan menetyksen. Te suostuitte 2000-luvun alkupuolen hurjan talouskasvun aikoina nollasopimuksiin ja sopimuksiin, jotka käytännössä tarkoittivat miinusmerkkisiä tuloksia. Tämän kaiken te olette tehneet työpaikkojen nimissä. Samaan aikaan teidän palkkanne liittojohtajina ovat nousseet käsittämättömiksi.

Joko olette laiskoja tai tyhmiä, tai kumpaakin, mutta tunnutte edelleen olevan suuryritysten asialla. Olette nielleet globalisaatio-höpinät mukisematta ja suostuneet kontallenne minkä tahansa vaatimuksen edessä. Syksyn 2013 "kriisitupo" on loistoesimerkki linjastanne. Se on antautumista pääoman edessä. Jargonin puhuminen sujuu edelleen mainiosti, aivan kuten on sujunut koko ajan.

Rakennusalalla suuret suomalaiset rakennusyhtiöt pitävät teitä avoimesti pilkkanaan. Alalla rikotaan työehtosopimuksia, työehtoja, Euroopan Unionin korkeimman oikeuden ja Eestin korkeimman oikeuden päätöksiä avoimesti ja täysin vapaasti. Te ette saa aikaiseksi edes yhden rivitalotyömaan saartoa, vaan hiippailette huomioliiveissänne ja kypärissänne katselemassa onko veromerkkejä ja lupalippusia. Voin kertoa teille kuulemani pohjalta, että niitäkin väärennellään, vaihdellaan ja laitellaan esille vain tarpeen vaatiessa.

Mutta eihän tässä olekaan kyse mistään todellisesta ay-työstä, vaan siitä, että esitetään ammattiyhdistystä. Kyse on roolipelistä, jossa ay-väki aina silloin tällöin "jalkautuu kentälle" juuri oikeanlaisissa tamineissa ja puhuu juuri niitä oikeita sanoja, joita rooliin kuuluukin. Mitään todellisia toimia ei tehdä, eikä vaadita. Sen seurauksena maassa on virallisesti 38 000 balttiasta kotoisin olevaa halpatyömiestä ja toinen mokoma epävirallisesti. Se on suomalaisen ay-liikkeen ansiota. Te sallitte sen.

Jotta ymmärtäisitte oman tilanne ja kelvottomuutenne, otan esille yhden esimerkin. Finnair.

Aivan, valtiollinen lentoyhtiömme Finnair. Se mitä Finnairissa tapahtuu juuri nyt, tarkoittaa koko ammattiyhdistysliikkeen ja koko työehtolain ja työehtosopimusmenettelyn tuhoamista. Finnair nimittäin rikkoo maamme työlainsäädäntöä. Se rikkoo yleisiä työehtoja. Se rikkoo ammattiyhdistykselle antamiaan lupauksia. Se tekee työntekijöitä koskevia laittomuuksia aivan nenänne edessä, ettekä te kommentoi asiaa lainkaa.

Hakaniemessä vallitsee täyshiljaisuus, kun Finnair siirtää ensin työntekijöitään toiseen firmaan, luvaten, että työehdot säilyvät. Sitten tämä firma, jota Finnair väittää saksalaiseksi alihankkijaksi mutta jonka se omistaa 100%, ilmoittaa työntekijöilleen työehtojen ja palkkojen huononnuksista. Firman johtaja kertoo aivan avoimesti televisiossa saksalainen rasvanaama punoittaen, että jos suomalaiset eivät tähän suostu, koko toiminta siirretään Eestiin. Suomalainen ay-liike ei reagoi mitenkään.

Työnantaja ilmoittaa lisäksi siirtävänsä kaikki alaisensa surkeamman työehtosopimuksen piiriin ja työntekijät uuteen liittoon. Tämähän on laitonta. Työnantaja ei voi tehdä mitään sopimuksia työntekijänsä nimissä, eikä purkaa tämän tekemiä sopimuksia. Tämän rikoksen sallitaan kuitenkin tapahtua keskellä kirkasta päivää. Suomalainen ammattiuyhdistysliike ei tee yhtään mitään, vaan jättää suomalaiset työntekijät oman onnensa nojaa, tälläkin kertaa.

Finnair rikkoo lakeja. Se rikkoo solmittuja työehtosopimuksia. Se rikkoo työehtolainsäädäntöä. Suomalainen ammattiyhdistysliike on hiljaa ja vaikenee.Se hyväksyy suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen murtamisen ja murskaamisen silmiensä edessä.

Ehkä ammattiyhdistysjohtajilla on liian hyvät palkat ja liikaa omistuksia suuryrityksissä? En tiedä. Jollakin tavalla heidät on ostettu hiljaisiksi ja vammautettu invalideiksi. Mikään ei saa heitä tekemään yhtään mitään. Näennäiset "parannukset" sun muu sonta kyllä lapioidaan kansan nuuhkittavaksi, mutta kun koko ay-toiminnan kannalta ratkaisevia tilanteita tulee, lähdetään lomalle tai kadotaan muuten vaan.

Te olette tuhoamassa suomalaista yhteiskuntaa, suomalaisia työntekijäitä, pienyrittäjiä, suomalaisia ihmisiä suurpääoman vaatimusten mukaisesti ja te teette sen hymyillen, onnellisina ja tyytyväisinä. Te ette suojele ketään. Te ette tue ketään, auta ketään. 

Minun on pakko siterata kansalliskirjailija Väinö Linnaa: Hävetkää, saatanan lampaat!

Miten teistä tuli tuollaisia?

3 kommenttia:

 1. Aamen.

  t. Yrittäjä.

  VastaaPoista
 2. onneks liitto toimi.nahkahousu ei tainnu tietää mihin ryhty.......

  VastaaPoista
 3. Noin 6 vuotta sitten sain AKAVAlta nopeaa, asiantuntevaa ja tehokasta apua. Rehellinen yrittäjä, Lemminkäinen yritti siloin kusettaa minulta 9 kk:n palkan. En tiedä saisinko enää. Sanen mielstä en.

  VastaaPoista