maanantai 23. maaliskuuta 2020

EU JA CORONA

Pandemia paljasti karulla tavalla sen mikä EU tosiasiassa on. Se ei ole auttanut yhtään jäsenmaata, päinvastoin. Italia on jätetty oman onnensa nojaan, Espanja saa selvitä miten kuten, Ranska tekee omia ratkaisujaan eikä odota komission lausuntoja, ja Saksan on pakko toimia itse.

Euroopan Unioni ei ole kykennyt reagoimaan hoitokriisiin, tarvikepulaan tai lääkepulaan, eikä se kyennyt reagoimaan rajakontrolliinkaan vaikka pandemia riehui jo Euroopassa täydellä teholla. Komissio antoi lausuntoja ja pohdiskeli jotakin. Kansallisvaltioiden oli pakko reagoida, kun EU ei siihen kyennyt. Ja nyt EU ei voi tarjota kuin rahoitusta Euroopan Keskuspankin EKP:n kautta, mutta sitäkin vain rajallisesti, sillä EKP:n varat on imetty jäsenvaltioilta.

Vertailun vuoksi: EKP on uhonnut laittavansa yli 700 miljardia talouden (lue: pankkien) tukemiseen. Britannian hallitus on ilmoittanut pistävänsä talouteen 330 MILJARDIA PUNTAA. Yksin. Miten tämä on ylipäätään mahdollista? Koska Britannialla on oma valuutta ja oma keskuspankki. Britannian keskuspankki voi rahoittaa valtiota niin paljon kun haluaa ja Britannia voi velkaantua omalle keskuspankilleen niin paljon kuin haluaa, aivan kuten Japani on tehnyt vuosikymmenien ajan. Japanin valtion velka on yli 250%, mutta se on velkaa itselleen eli omalle keskuspankilleen. Siksi sitä ei edes kommentoida koskaan, edes suomalaiset talousviisaat eivät ole ilmaisseet huoltaan Japanin velkaantumisesta.

Britannian hallitus on ilmoittanut takaavansa kaikkien palkat 80% koko kriisin ajan. Irtisanomisaaltoa ei siis ole tulossa, toisin kuin meillä. Suomen hallitus ei voi tehdä samaa, koska meillä ei ole omaa rahaa eikä omaa keskuspankkia. Suomen pankki on EKP:n haarakonttori. Euron toiminta määrätään kaukana Suomesta, ulkomaalaisten toimesta, täysin Suomesta riippumatta. Me voimme vain selvitä jotenkin.

Britannian hallitus ilmoitti viimeviikolla ostavansa kaikki hengityskoneet mihin tahansa hintaan miltä tahansa valmistajalta, "maksaa mitä maksaa", koska se voi tehdä niin. Suomen hallitus ei voi. Sen täytyy odotella EU-komission ja EKP:n linjauksia kaiken suhteen. Tässä kriisissä se voi olla kohtalokasta. Valtio voisi ilmoittaa yrityksille takaavansa duunareiden liksat brittien tapaan, se voisi tukea taloutta melkeinpä määrättömästi JOS meillä olisi oma valuutta, raha, ja oma keskuspankki. Mutta kun ei ole.

Irvokasta sinänsä, että Britannian oikeistohallitus takaa valtaosan palkoista, tarjoaa pienimmille firmoille ja yrittäjille rahaa puhtaana käteen 25 - 50 000 puntaa, rahoittaa terveydenhoitosektoria yli 30 miljardilla punnalla, ja meillä vasemmistovetoinen hallitus ei voi tehdä oikein yhtään mitään kansalaisten hyväksi. Koska me emme päätä taloudestamme. "Olemme luovuttaneet rahapolitiikan päätösvallan Brysseliin" sanoi vt pääministeri Alexander Stubb eduskunnassa 2015, eikä yksikään kansanedustaja tai puolue reagoinut asiaan millään tavalla. Nyt nautimme sitä soppaa koko rahan edestä.

Toinen juttu, jonka tämä pandemia on paljastanut, on NATO:n kriisinhallintakyky. NATO on uhonnut olevansa nykyisin maailman tehokkain kriisinhallintaorganisaatio. Erkki Tuomiojakin sanoi jo vuosia sitten, että jos meteoriitti uhkaa Suomea, niin NATO pelastaa. Kuinka on käynyt?

Missä on NATO Espanjassa? Kuinka NATO tukee nyt Ranskaa tai Saksaa? Auttaako NATO Italiaa? Ei auta. Mutta Venäjä on lähettänyt Italialle apua konkreettisesti yhden puhelun perusteella. Aika hirtehistä, eikö?
https://www.msn.com/en-us/news/world/russian-army-to-send-coronavirus-help-to-italy-after-putin-phone-call/ar-BB11wCU3

7 kommenttia:

 1. Kiitos pelkkää asiaa oli tämä kirjoitus.

  VastaaPoista
 2. No eipähän EUlla taida olla muuta kättä pitempää, kuin taloudellinen tuki.Jos EU toimisi vastuullisesti, se panisi koko putiikin kiinni muutamaksi kuukaudeksi, ja käyttäisi säästyvät varat epidemian vastaisiin toimiin. Lienee turha odottaa. Natolla on kyllä rauhankumppanuusohjelmassa siviilikriisien - kuten luonnonkatastrofit - hallinta, mutta ohjelma sisältää etupäässä koulutusta Naton sisäisten organisatoristen valmiuksien ja johtamisen saroilla. Tärkeitä toki nekin, mutta myöhässä tilanteen ollessa jo päällä.

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus ja analysointi totta joka sana!

  VastaaPoista
 4. Pari aiheeseen liittyvää linkkiä:

  https://www.gatestoneinstitute.org/15803/coronavirus-european-union-unravels

  https://www.gatestoneinstitute.org/15776/coronavirus-china-propaganda

  VastaaPoista
 5. Voisitko selittää ymmärtämättämättömille mikä ero Japanin ja Britannian tapauksissa on Euroopan unioniin?
  Oma keskuspankki ja raha kullakin.

  VastaaPoista
 6. Nyt on taidettu Sandea vetää höplästä. Vaikka influenssa on tosi, niin jälleen kerran 'follow the money'. Tutkisin The Pirbright Institute ja
  US10130701B2 yhteyttä coronavirukseen.

  VastaaPoista
 7. Jopa on tuubaa. Putinistanin Italian-operaatio oli silkka propaganda-, info- ja hybridi-isku, kuten sikäläisten fasistien tempaukset aina.

  VastaaPoista