keskiviikko 4. lokakuuta 2017

KATALONIA, SUOMI JA EU

Koska Katalonian itsenäistymispyrkimykset ovat olleet monille kuin ilmassa leijuva ilmapallo, aluksi salamannopea historian kertaus. Suomalaisen valtamedian, poliitikkojen, koulun ja kansalaisten ongelmahan on historiattomuus, eli tiedon puutteesta tai haluttomuudesta johtuva kykenemättömyys ymmärtää asioita historian jatkumossa.
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Catalonia

Eli: mitä Katalonian itsenäisyyspyrkimysten taustalla on? Miksi katalaanit kokevat olevansa oma kansakuntansa ja kansansa? Onko kyse vain nationalismista, vai kenties jostakin hieman syvemmästä historiallisesta tosiasiasta? No onhan toki. Kuten aina, historia on paljon mutkikkaampi ja monisävyisempi kuin yleensä käsitetään ja tämänkin konfliktin juuret ovat syvemmällä kuin toissa viikon jalkapallomatsissa, kuten tuosta Wikipedian lyhyestä historiikistakin selviää.

Suomen jeesusteleva hallitus ei ottanut kantaa sitten millään koko asiaan. Koko asia oli kuulema Espanjan sisäinen asia. Tätä hokivat ulkoministeri Soini ja pääministeri Sipilä ja moni muukin.
https://yle.fi/uutiset/3-9862899
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201710012200430373_pi.shtml

Euroopan Unionin vastausta saatiin odotella jonkin aikaa, mutta kun se tuli, se paljasti kaikille kaikessa alastomuudessaan Unionin kaksinaamaisuuden, epädemokraattisen ajattelun ja ylikansallisen näkökulman. Unionin mielestä Katalonian kansanäänestys oli laiton ja se asettui tiukasti tukemaan Espanjan hallitusta, joka oli väkivalloin yrittänyt estää äänestyksen. Näin siitä huolimatta, että katalaanit toimivat kaikkien kansainvälisten perusoikeuksien ja demokraattisten perusperiaatteiden mukaisesti ja rauhanomaisesti.
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/catalan-independence-referendum-not-legal-spanish-constitution-european-commission-juncker-spain-law-a7978386.html

Huvittaviksi nämä kommentit ja tämä asenne paljastuvat, kun verrataan tilannetta esimerkiksi Ukrainaan. Sen sisäisiin asioihin EU on sekaantunut jo ennen Maidania ja sekaantuu edelleen, ja suomalaiset poliitikot neuvovat ja setvivät ja kommentoivat Ukrainan tilannetta tämän tästä milloin missäkin yhteydessä. Kaikki tämä tietenkin sen kuuluisan demokratian nimissä.
https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage_en/4081/%20EU-Ukraine%20relations,%20factsheet
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/209985-sipila-medvedeville-olemme-huolestuneita-taisteluiden-kiihtymisesta-ita-ukrainassa
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/220024-timo-soini-venajan-lavroville-keskeisin-este-ukraina
http://www.tpk.fi/Public/default.aspx?contentid=357186&nodeid=44807&culture=fi-FI

Syyrian tilanne ei sekään ole koskaan ollut EU:n tai suomalaispoliitikkojen mielestä Syyrian sisäinen asia, johon ulkopuolisilla ei ole oikeutta kajota. Päinvastoin. Sinne melkein haluttaisiin lähteä muiden Nato-maiden kanssa pommittelemaan ja sotimaan. Presidentti Niinistöhän on jo jaellut siellä tuomioitaankin noin muina miehinä, koska toisin kuin Katalonian kysymyksessä, mikään Syyriassa ei ole Syyrian oma asia.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005160452.html
http://www.suomenmaa.fi/uutiset/sipila-syyriaan-liittyvat-venajapakotteet-mahdollisia-6.3.166294.6d31d57a90
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005008734.html
https://yle.fi/uutiset/3-9225510
http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/international-summit/2017/04/05/

Libyan tuhoamiseen osallistuneitten Nato-maiden tapaan ei Suomikaan ole koskaan todennut, että Libyan asiat ovat vain Libyan sisäisiä asioita. Gaddafin murhan ja maan tuhoamisen jälkeinen maahanmuuttovyöry on ollut monenkin suomalaispoliitikon mielessä ja ajatuksissa. Alexander Stubbin mielestä suomalaisten olisi pitänyt olla mukana konkreettisissa sotatoimissa, kun Libyan hallinto ja yhteiskunta tuhottiin demokratian nimissä lännen, pääasiassa Obaman hallituksen toimesta.
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nykypaiva-stubb-katuu-jattaytymista-libya-operaatiosta/1939990
http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Soini-kannattaa-Maltan-Libya-esityst%C3%A4/911882

Mutta vaikka virallinen Suomi ja suomalaiset poliitikot ovat innokkaina sekaantumaan monien maiden asioihin, nyt he eivät ole sitä. Se johtuu Euroopan Unionin virallisesta linjasta. Sekin on sitä mieltä, että Katalonia on vain Espanjan oma asia, vaikka itsenäisyyspyrkimykset ovatkin tuomittavia ja laittomia. EU:n suhtautuminen Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiin on sikälikin skitsoa, että EU-komissiolla ei ole mitään Skotlannin itsenäisyyspyrkimyksiä vastaan. Päinvastoin, komissio toivotti jo itsenäisen Skotlannin tervetulleeksi Unioniin. Mutta tämähän ei ole sekaantumista Iso-Britannian sisäisiin asioihin, eihän?
https://www.theguardian.com/politics/2017/mar/13/independent-scotland-would-have-to-apply-to-join-eu-commission-says

Euroopan Unioni on tietenkin sekaantunut Kreikan asioihin, Puolan asioihin, Unkarin asioihin, Tsekin asioihin, Itävallan asioihin, kaikkien jäsenmaiden asioihin taloudesta ja maahanmuutosta lähtien. Se on Euroopan Unionin tehtävä, koska kyse on liittovaltiosta, tai siis valtioliitosta virallisin termein. Euroopan Unionin eri toimielimet ovat sekaantuneet Espanjan sisäisiin asioihin pankkikriisin aikana ja taloudessa muutenkin jo vuosien ajan. MUTTA jostakin kumman syystä Espanjan asiat ovatkin Espanjan sisäisiä asioita nyt, kun kyse on Katalonian itsenäistymispyrkimyksistä. Irvokkainta tilanteessa on se, että katalaanit ovat olleet hyvin EU-myönteisiä. Nämä ovatkin Euroopan Unionin kiitokset kannattajilleen käytännössä.

9 kommenttia:

 1. Laiton ja laiton. Niin suomalaista alamaisajattelua: kaikki mikä ei ole erikseen ja nimenomaan sallittua, on kiellettyä ja laitonta. Vai mahtaako Espanjan perustuslaissa olla pykälä, jonka mukaan mikään maakunta tai alue - ja varsinkaan Katalonia - ei saa järjestää itsenäisyyttään koskevia kansanäänestyksiä? Se tuntuu unohtuvan, että itsenäisyys ja vapaus ovat niitä asioita, jotka otetaan valtaapitävien armollista suostumusta kyselemättä.

  VastaaPoista
 2. No Francon-Rajoyn koirakoulun eliitti nostettanee Euroopan Onionin mehevimpään kyyneliä vuodattavaan ytimeen, johon kumiluoti-Vanhanen otti myös kipakan kannan: "Ku­mi­luo­dit ja kyy­nel­kaa­su ovat kyl­lä jo sii­nä ää­ri­ra­joil­la, mut­ta ne ovat vie­lä si­vii­li­vi­ra­no­mais­ten käy­tet­tä­vis­sä ole­via kei­no­ja." Jossain ymmärrettiin äärirajojen olevan ylä- tai alarajoja näin pitkän linjan lautamiehen arvioimana. Nyt kootaan koko Euroopan taisteluyksiköt yhteen, Rahoy johtaa joukkojaan: asuntovelalliskaartin pamputtajat ja kumimiehet rintamaan naisia ja lapsia potkimaan, SuurEU:n puolustusvoimien ylipäällikkö Junkkarinen pullonkantaja käteisen adjutoimana syventää kriisi-integraatiota. Vain taivas on rajana. Stubideja kommentteja odotellen. Millos ne vaalit olikaan?

  VastaaPoista
 3. Ties vaikka tästä lähti eu:n hajoominen,toivottavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoa on.
   http://www.telegraph.co.uk/news/2017/10/04/catalan-crisis-bigger-threat-eu-brexit-next-spain-crisis-escalates/

   Poista
 4. Minä olen perkeleen kateellinen tälle kansalle. Antaisin mielihyvin Suomelle henkeni jos olisimme tälläinen rauhanomainen kansa. Ovat näyttäneet miten Gandhimaisesti hope so menevät liittovaltiosta itsenäisyyteen. Ja Eftahan on sitten heidän paikkansa ei eu mafia.Kiitos Sande hyvä blogisi jälleen.

  VastaaPoista
 5. Aina vaan menee "oudommaksi". Tällä kertaa Suomen valtaapitävät eivät "tuominneet" viranomaisten toimintaa eli pamppua ja kumiluoteja! Samaa Suomeen odottaen eli "laittomia vaaleja" itsenäisyydestä!

  Nimimerkki Ei alistettu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä mieltä ollaan siitä, että suuri osa EU suunnittelusta tapahtuisi Suomessa? Vai seuraako Sipilä sokeasti Merkeliä? Johonkin se Sipilä soittaa kun sillä tulee problem.

   Poista
 6. Pitäähän Sipilä"isukin"jostain myöskin tukea ja neuvoja pyytää,kun"lapset"eli me kansa eivät tottele vaan kaikesta koko ajan vaan marisevat ja valittavat,sekä vielä jopa kehtaavat kaikkea vaatia mokomat.Sarkasmiahan tämä kirjoitukseni vaan.

  VastaaPoista