tiistai 2. toukokuuta 2017

SUSILAAKSON HUUDIT

Koska mä oon snadisti räyhänny tosta politiikasta ja muusta skeidasta täs viimeaikoina ja pikkusen iteki saanu tarpeeks sitä soodaa, ni ajattelin et skrivaan snadit jutut tost nuoruudesta, ku rupee olee ikääki yli viiskybää ja kilsoja jonku verran mittaris. Emmä tiedä mitä täst tulee mut jotain pientä muisteloo ainaki.


Toi oli meidän huudi, se mesta mis me budjattiin ja hengailtiin skideinä ja sit pikkusen isompinakin. Tos keskellä töi pöpelikkö oli kaltsit eli se mesta mis pidettiin notskei ja älämölöö ainaki vapusta talven tulooon. Kerran broidi kapus snadissa juubassa sellaseen puolilahoon koivuun jotain mesomaan ja Liksu ja Abehan rupes sitä runkoo keinuttaa ees taas ja se perkele katkes puolesta välistä ja broidi putos sellaseen helvetin moiseen louhikkoon pää edellä. Selvis hengissä mut twistas koko sen illan sit.

Tos keskel alhaalla on meidän skolet, kansis ja oppari-lukio ja siin välissä kentsu. Se oli sellanen hiekkakenttä ja siin pelattiin jotain fudista joskus. Kundien bissekassit oli rivissä aidan vieressä ja palloa potkittiin yöhön myöhään. Talvel siin oli avojää ja kaukalo, toisessa skrinnailtiin ja kaukalos pelattiin korttelisarjan matseja. Niist jengeistä jotku meni sit EVUun ja sieltä Jokruihin ja HIFKiin, sielt EVUsta meni sit pari kundia NHLään asti. 

Me budjattiin aluks tuol kuvan yläreunassa, keskellä, Sanomien hauseissa, ja sit myöhemmin tos keskellä vasemmalla. Joku kivisota oli noiden ihan vasemmas reunas olevien talojen kundien kans mut se loppu ku yks nimeltä mainitsematon kundi veti yhtä niiden heppua nenään, ku se oli stikannu stemulla tän meidän kundin pään auki.

Toi isompi eli oppari oli aika kliffa skole ja silleen aikansa uudenaikaisimpia, et siel oli kokolattiamatto ennen ku astmaatikot rupes putoilee ja tollast harrastustoimintaa. Koulubändeistä sikis soittoniekkoja ihan Tavalle saakka, näit blueskundeja ja sit Melroseen, Ballseihin ja tohon Texas Oiliin saakka. Mä esitin kerran nuorisoteatteris paavia ja lauloin skolebändeissä viiskytajan biisejä. Lauloin niit tuol kaltseilla ja ostarillakin mimmeille. Mallu taitaa muistaa vieläki jotain.

Parhaan kaverin Eskin (rip) kans stikkailtiin kerran ton skolen katolta jotain sepelii tai tällasta maijan katolle ja niilt meni aikaa ennenku ne hiffas missä me hihiteltiin. Sit ne kapus tuolta oikeesta reunasta sinne katolle mut me dyykattiin alas tuolta vasemmalta ja spurtattiin Eskin himarappuun, joka oli tos skolen nurkalla. Sielt me yytsailtiin ku skoobarit siin tsekkaili mestoja ja kiherrettiin gusset byysassa.

Tos oikeel alhaalla on vanha ostari. Se jyrättiin just ja siihen tulee noit uusii taloi, sellasii kottaraisen pesii. Ostari oli meidän mesta meidän mielestä. Siel oli kaikki frendit jos ei muualla ollu. Siel oli kertsi kakkosessa, alakerras Domi ja parkkiksen nurkalla spudari eli pönkkä. Ja sit siin oli yövalinta, josta kundi ja mimmit haki bissee ja röökii jos ne loppu kesken kaiken - suoraan fönarin läpi.

Siit vasemmalle, parkkiksen toisel puolel, oli uimahalli, jos käytiin tsimmaamas broidin kans skidinä. Tsimmailtiin tunti ja sit skruudattiin siin kahden pöydän kahvilas lihikset ennen ku mentiin himaan. Uitsun takana oli nurkku, nuorisotalo, joka tais olla auki parina päivänä  viikos ja sit sunnuntaina. Siel sit isot pojat kertaili viikonlopun sotajuttuja. Joskus oli bileet. 

Oli meil kerran yks show-bändi siellä mesomassa: Muhammed Ali ja Dinosaurukset. Vedettiin viiskyt luvun rokkia punk-tyyliin. Meil oli ilmakitaristiki ja haamulaulaja. En muista oliks Andy McCoy ja nää kundit tsiigaamas meitä, mut kerran ne tuli kattoo jotain bändii sinne. Isot pojat veti niitä sit neniin. En muista miks. 

Aika paljon siel sattu ja tapahtu. Skidejä oli ku mannapuuros ryynei ja telsusta tuli Iltatähti, radiosta Lauantain toivotut ja siinä se kai oli. Dösä meni Stadiin kerran tunnis, juna alkuillasta pikkusen useemmin sit ku se alko kulkee. Mut aluks ei ollu sitäkään. Mut majoja oli nois skutseissa. Parhaat oli rakennettu puihin ja niihin pääs vaan snaratikkait tai snaraa pitkin. Viiden metrin korkeudes puussa. Piti keksii omat leikit. 

Ja alukshan koko toi mesta oli puoliks raksatyömaata, josta pöllittiin paukkista, lautoja, nauloja, kaikkee. Hiltejä ja styroksii. Joku pölli dynyyki, mut se on toinen juttu se.

Ei muuta ku terveisii friiduille ja kundeille. Se oli aika erikoinen mesta toi Susilaakso.3 kommenttia:

  1. Todella nostalgiaa ! Kun lukion kohdalla oli vielä skutsi, niin sinne bygattiin maja, korkealle puuhun ja oltiin silloin vielä parakkiskolessa !

    T. Iski

    VastaaPoista
  2. Olihan se sellaista.. Hienoja muistoja koulubileistä, ensisuudelmista, snadeista fragiksista,kaikenlaisista kolttosista, neppis-skaboista jne. t. Pali

    VastaaPoista