perjantai 7. lokakuuta 2016

AVOIN KIRJE YLE:N UUTIS- JA AJANKOHTAISTOIMITUKSELLEMitä teille on tapahtunut? Mitä siellä on tekeillä? Te voisitte olla täysin suvereeni uutismedia tässä maassa, mutta teistä on tullut yleinen naurun aihe ja tökerön länsipropagandan tuutti. Miten se on tapahtunut? Onko teille annettu määräyksiä, vai oletteko yksinkertaisesti unohtaneet journalismin perusperiaatteet?

Teidän sankaritoimittajiinne kuului nuori toimittaja, joka keskittyi kaikissa jutuissaan etsimään suomalaisia väärinajattelijoita, joka kehoitti suomalaisia antamaan ilmi Venäjän kätyreiksi nimittämiään suiomalaisia ja julisti laativansa nimilistaa heistä, jahtasi Venäjä-trolleja, ja pyrki esittämään Venäjän valtaisana uhkana, joka aamusta iltaan järkytti ja heilutteli maatamme salajuonillaan. Kyseisen toimittajan Facebook-kavereihin kuului "entinen" Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukkojen psykologisen sodankäynnin asiantuntijaupseeri, joka omilla Facebook-sivuillaan kehui kyseistä toimittajaa. Ja se oli ihan ookoo journalistisesta näkökulmasta?

Olisitteko puolustaneet toimittajaa, joka olisi tehnyt jatkuvasti juttuja siitä, kuinka USA vaikuttaa suomalaisiin poliitikkoihin, kuinka amerikkalaiset sotajoukot ovat jo Suomessa, kuinka Yhdysvaltain suurlähettiläs puuttui jopa Helsingin kaupungin päätöksen tekoon ja joka olisi ilmoittanut laativansa nimilistoja siitä, ketkä kaikki ovat amerikkalaisten kavereita? Olisiko mielestänne ollut ihan ookoo, jos tällä samaisella toimittajalla olisi ollut Facebook-kaverinaan Venäjän armeijan erikoisjoukkojen psykologisen sodankäynnin asiantuntijaupseeri? Aivan.

Uutisointinne Venäjän ilmavoimien mahdollisista ilmatilaloukkauksita 7.10.2016 oli suorastaa hävettävää. Ryssäfoobinen propagandanne oli säälittävää jo siitäkin syystä, että tällaisia tapauksia oli Suomessa 1980-luvulla viikottain, sekä silloisen Neuvostoliiton että Naton toimesta, ja te väitätte ja annatte ymmärtää, että nyt on tekeillä jotakin aivan kummallista ja poikkeuksellista. Miksi? Tiedän teidän valehtelevan. Tiedän, että 1980-luvulla näitä ilmatilaloukkauksia oli viikottain, koska olin tuolloin armeijassa ja palvelin ilmatorjuntajoukoissa. Miksi te valehtelette? En ymmärrä. Onko joku määrännyt teidät tekemään tätä propagandaa?

Syyria-uutisointinne on ollut koko ajan täysin valheellista. Vääristelette tapahtumia, jätätte kertomatta tosiasioita, ja esitätte ryssäfobisen agendan propagandan mukaisesti, että nyt Syyriassa on alkanut aivan kauhea sota, kun ryssät ovat siellä. Sehän on valhe. USA liittolaisineen pommitti Syyriaa vuosikausia. Pommituslentoja oli tehty jo 2014 tuhansia ja pommeja oli pudotettu tuhansia tonneja. Mikseivät nuo pommitukset olleet uutisia YLE:ssä? Mikseivät syyrialaislapset olleet itkun aihe toimituksessanne tuolloin?

Läntinen propagandanne on aivan samanlaista, jopa tökerömpää ja haisevampaa, kuin se mihin YLE:n punakaaderit kykenivät 1970-luvun ankeimpina aikoina. Olette aivan samanlaisia kuin ne tuolloiset toimittajat, jotka lähetys toisensa perään hokivat kuinka Neuvostoliitossa asiat ovat mallillaan ja kuinka tuotantoennätys toisensa perään murskattiin.

Syyria-uutisointinne on aivan samanlaista kuin Reijo Nikkilän legendaarinen Afganistan-raportti, jossa puna-armeijan reimat pojat rakensivat afgaanilapsille karuselleja ja keinuja, vaikka todellisuudessa käytiin raakaa ja armotonta sotaa. Tuolloin tosin YLE kykeni uutisoimaan sodasta myös toisesta näkökulmasta, sissien puolelta. Ei enää. Nyt jäljellä on vain puhdas valehtelu ja propaganda.

Ettekö te käsitä, että suomalaisten käytössä on koko maailman media? Itse seuraan France24, Al Jazeera, Sky News, BBC, NBC, CNN, STV nimisiä uutiskanavia säännöllisesti. Luen brittisanomalehtiä ja seuraan myös pienempiä julkaisuja, vaihtoehtomediaa, uusmediaa, kansainvälisiä tietolähteitä Wikileaksista lähtien.

Wikileaksista puheenollen: kuka tai ketkä YLE:n uutistoimituksessa ovat päättäneet, ettei Wikileaksin paljastuksia enää uutisoida? Tehän olette sensuroineet ne täysin.

Teidän mielestänne sillä ei ole mitään uutisarvoa, että Hillary Clinton halusi tappaa Wikileaksin perustajan Julian Assangen lennokki-iskulla ulkoministerinä ollessaan. Teidän mielestänne sillä ei ole mitään uutisarvoa, että Wikileaks paljasti Hillary Clintonin henkilökohtaisesti päätäneen aseistaa ISIS:iä. Kuka nämä journalistiset päätökset on tehnyt ja millä perusteilla?

Länsimaisessa mediassa nuo noteerattiin, mutta ei YLE:ssä. Ei tosin muussakaan "luotettavassa suomalaisessa valtamediassa".

Tiedän, että Yhdysvaltain ulkoministeriö pyrkii tällaisten uutisten sensurointiin. Onko YLE:ssä töissä Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamiehiä valvomassa uutistuotantoanne? Vai onko joku suomalainen virkamies tai poliitikko ohjeistanut teitä Yhdysvaltain ulkoministeriön tahdosta? Jos ei, niin miten ihmeessä propagandanne seuraa Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedotusta lähes sanasta sanaan?

Miksi se, että presidentti Obama Valkoisen talon virallisessa tiedotustilaisuudessa kertoi antaneensa määräyksen ISIL (=ISIS) joukkojen kouluttamisen ja aseistamisen kiihdyttämisestä, ei ollut teidän mielestänne uutinen? Voisin kuvitella, että kuka tahansa journalisti pitää Syyrian ja Irakin tilanteen kannalta aika olennaisena uutisena sitä, että Yhdysvaltain presidentti kertoo maansa kouluttavan ja aseistavan tuota terroristijärjestöä. Miksi se ei ollut uutinen YLE:n mielestä? Miksi vaikenitte tästä täysin? Olisiko se ollut propagandanne linjan vastaista?

Henkilökohtaisemmalla, yksilötasolla, haluaisin tietää kuinka ihmeessä voitte nukkua yönne rauhassa? Miten kehtaatte katsoa itseänne peilistä? Olette tehneet maan luotetuimmasta mediasta yleisen naurun aiheen, pilkan ja ivailun kohteen, muuttamalla uutistuotantonne lapsellisen propagandan kanavaksi. Kuinka te kehtaatte edes katsoa toisianne silmiin? Miten te kehtaatte teeskennellä toisillenne toimituspalavereissa tekevänne mitään uutisia? En ymmärrä.

Eikö siellä opittu mitään 70-luvun neuvostomielistelystä? Eivätkö edellisten toimittajapolvien munaukset yhtään opettaneet? Mitä helvettiä YLE;ssä tapahtuu? Vedätteko kaikki LSD:tä tai näkysieniä, vai miten tämä uskomaton typeryys ja ammattitaidottomuus on mahdollista?

Älkääkä edes viitsikö selittää, että teette taustatyönne huolella ja tarkistatte faktat. Jos tekisitte niin, tietäisitte että Israelin armeija tukee ja kouluttaa Syyrian Al Qaidaa, eli Al Nusraa, eli tämän hetkistä Vapaan Syyrian Armeijaa. Mistäkö minä sen tiedän? Koska israelilaisen Haaretz-lehden toimittajat raportoivat asiasta jo kolme vuotta sitten. Kyllä, Israelissakin on toimittajia, journalisteja, toisin kuin YLE:ssä.

Ette te mitään tietoja tarkista, koska jos tekisitte niin, ette voisi enää tehdä propagandaa. Niinpä käytätte "lähteitä", jotka sitä propagandaa toimittavat. Malliesimerkki on usein siteeraamanne Syyrian ihmisoikeusjärjestö, länsimediassa jo vuosia sitten paljastettu Naton rahoittama yhden syyrilaismiehen propagandaprojekti Englannissa. Näin kuvittelette ehkä turvanneenne selustan siltä varalta, että jonakin päivänä joku alkaa kysellä näistä propagandajutuistanne, aivan kuten 90-luvulla kyseltiin niistä 1970-luvun neuvostopropagandajutuista. Ja kyllä monia sen ajan propagandisteja onkin hävettänyt jälkikäteen.

Teidän häpeänne tulee olemaan paljon syvempää, koska nyt teidän propagandanne paljastuu jo reaaliajassa. Jokainen tietokoneen tai älypuhelimen haltija pystyy tarkistamaan "uutisenne" kansainvälisestä mediasta saman tien ja näkee suoraan, reaaliajassa, kuinka valehtelette päälähetyksessänne. Luulisi senkin olevan tiedossa. En ymmärrä miten kenelläkään on silti pokkaa mennä kuvaruutuun valehtelemaan miljoonayleisölle päin naamaa. Se on mysteeri.

En tiedä miksi ja kuinka kauan kehtaatte elää valehtelunne kanssa julkisuudessa, mutta toivon että selviätte omantuntonne kanssa sitten, kun valheenne paljastuvat jonakin päivänä myös teille itsellenne. Se tulee varmasti olemaan kova paikka, mutta tunnustamalla virheensä voi ehkä antaa anteeksi itselleen sen, että vuosien ajan teeskenteli olevansa uutistoimittaja tai uutisankkuri, vaikka tekikin tietoisesti täysin paikkaansa pitämätöntä propagandaa.

http://rayhablogi.blogspot.fi/2016/02/ylen-kuvottavaa-propagandaa.html

23 kommenttia:

 1. Upea kirjoitus taas Sande! On se hyvä, että joku uskaltaa laittaa hanttiin valheelliselle uurisoinnille. Meidän jokaisen tulisi täyttää Ylen Facebook-sivut kommentoimalla sinne vain "Propagandaa ja valetta!"

  VastaaPoista
 2. Hyvä ja rehellinen kirjoitus. Näitä tarvitaan. Suomen virallinen media on todellakin antautunut täysillä läntisen militarismin palvelijaksi.

  VastaaPoista
 3. Tuohon listaan voisi lisätä vielä vaikka mitä. YLE toimittaa enää pelkkää propagandaa kuten lähes kaikki kuutkin mediat. Sopulilauma kehuu kilvan toisiaan ja kaikki oikea analyyttisyys puuttuu.

  VastaaPoista
 4. Venäjän suhteen naivit idealistit kutsuivat georgialaisia ryssäfobisiksi 2008 kesällä mutta eivät enää syksyllä.

  Ryssä on ryssä vaikka todellisuus kävelisi yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohditko sen, että Georgian armeija aloitti sodan hyökkäyksellään, kuten EU:n tutkimuskomission 1000-sivuinen raportti kertoo varsin yksiselitteisesti?

   Kuten Ylekin aikoinaan referoi:

   "Sota alkoi, kun Georgian armeija hyökkäsi Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tskhinvaliin. Hyökkäyksessä kuoli siviilien lisäksi venäläisiä rauhanturvaajia."

   http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/04/26/viiden-paivan-turha-sota

   Poista
  2. Kannattaa tutustua aiheeseen tarkemmin.
   Etelä-Ossetia ei ole yleisesti tunnustettu itsenäinen valtio.

   Poista
  3. Esitätkö, että Etelä-Ossetian status oikeutti Georgian armeijan hyökkäyksen, jossa kuoli siviilejä ja kansainvälisellä mandaatilla toimivia venäläisiä rauhanturvaajia?

   Poista
 5. Eilisissä YLEn uutisissa ainakin mainittiin että ennen ilmaloukkauksia tuli viikoittain. Mistä muualta Speden ja Jaarlan vitsit aiheesta olisi peräisin?

  VastaaPoista
 6. Vanhaan aikaan rajan tällä puolella ilmoittamatta lentäneestä soitettiin napuriin ja kysyttiin, millä asialla oltiin. Selitys saatiin anteeksipyynnön kera. Se hyöty tuli siitä, että oltiin väleissä naapurin kanssa. YYA:lla oli puolensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että ihan anteeksipyynnön kera. Älä nyt jauha pastaa. Ryssä ei ole ikinä pyytänyt mitään anteeksi, kun se ei ole koskaan myöntänyt mitään tehneensäkään!

   Poista
 7. Aivan loistava kirjoitus! Minä olisin osoittanut sen myös Iltalehdelle, Ilta-Sanomille, MTV:lle ja Hesarille. Ne kaikki ovat täysin kuten YLE tässä kirjoituksessa: Amerikka on uutisissa aina vain hyvä, kannabiksen laillistus vain hyvä, Venäjä vain paha, muslimi vain terroristi, EU vain hyvä, euro vain hyvä, NATO vain hyvä, perustulo vain hyvä ym. Todellakin tekisi mieli sylkeä näitä maamme propagandatuutteja!

  VastaaPoista
 8. NO HUH HUH HUH.... Onko Sami tosissaan? Kannattaisi seurata Jenkkien, Ryssien, Lähi-Idän ja Israelin medioita. Niissä totuutta muokkailaan sujuvasti hallinnon tarkoituksiin sopivasti. Suomen YLE on harvinaisen objektiivinen ja läpinäkyvä media. Siellä siedetään kaikkia ASIALLISIA mielipiteitä, mutta ei perusteettomia paskapuheita saati asennepropagandaa. Sinäkin Sami saat julkisesti nillittää olemattomista, toivottavasti jatkossa käytät aikasi paremmin. t. jorma.niemi15@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Ai läpinäkyvä ja objektiivinen, mitäköhän paskaa Jorma on syönyt? Eikä tässä maassa mitään mielipiteitä voi sanoa, ei montaa uutista tarvitse lukea kun kiihottuu...eiku joutuu oikeuteen jonkun kiihottamisesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jorma on vetanyt YLEannoksen YLEnantoa.:-)

   Poista
 10. Iloitsen suuresti tästä, kuten lukuisista muistakin Sanden kirjoituksista! Itse asiassa tätä Sanden blogia voi käyttää hyvin uutislähteenä, kaikki faktat on aina niin hyvin perusteltuja! En yhdy kaikkiin mielipiteisiin, mitä herra Parkkonen esittää, mutta tähän länsipropagandan kritisoimiseen ja Suomen hallituksen arvostelemiseen voin yhtyä täysin rinnoin. Minusta on myös hienoa, että Sande julkaisee kaikkien kommentit, sillä esim. YLE ei julkaise toisinajattelijoiden kommentteja.

  VastaaPoista
 11. Ihan kaikki kommentteja en julkaise, ei voi enkä halua. Mut melkein kaikki kyllä.

  VastaaPoista
 12. Itse löysin tämän sanden blogin vasta äskettäin.
  Olin myös nuorena mukana vasemmistoradikaalien, eli ns taistolaisten toiminnassa jonkun verran. Se meni kieltämättä överiksi liiallisella NL:n ihannointina, mutta ei ollut edes lähelläkään nykyistä USAn ja Naton perseen nuolemista.

  VastaaPoista
 13. "En tiedä miksi ja kuinka kauan kehtaatte elää valehtelunne kanssa julkisuudessa, mutta toivon että selviätte omantuntonne kanssa sitten, kun valheenne paljastuvat jonakin päivänä myös teille itsellenne."
  Toivottavasti ne myös selviävät sinulle.

  VastaaPoista
 14. Onko tämä taas vain yhden vihaisen miehen kannanotto? Olen monessa asiassa täysin samaa mieltä, mutta välillä kirjoitus ampui vähän yli. Ikäänkuin yhdellä faktalla tehdään myös fiktiosta faktaa.

  VastaaPoista
 15. Kuka oikeasti vielä uskoo Ylen uutisiin? Siis aikuisten oikeasti.
  Itse nykyään pohdiskelen mitä "uutiset" peittävät. Eli mitä jätetään uutisoimatta ja kerrotaan oikeiden uutisten sijaan, että ihmiset kuvittelisivat kuuntelevansa tai lukevansa maailman ja Suomen tärkeistä tapahtumista. Ja kyseenalaistan kaiken mitä luen ja kuulen. Kiitos bloggaajalle!

  VastaaPoista