lauantai 20. heinäkuuta 2019

LIIVIJENGI, RIKOLLISJÄRJESTÖ, RIKOLLISORGANISAATIO, MOOTTORIPYÖRÄKERHO ?


Olemme taas saaneet kuulla ja nähdä koko valtamedian leveydeltä poliisin taidokasta tiedotustoimintaa. Valtamedia on toistellut papukaijan tavoin ilmeisesti viranomaisläheteistä peräisin olevaa uutista Hells Angels MC - moottoripyöräkerhon jäsenen sekaantumisesta huumehommiin. Ottamatta kantaa tähän yksittäiseen tapaukseen, puretaanpa tämä mediatsunami nimenomaan merkitystasolla alkutekijöihinsä.
https://yle.fi/uutiset/3-10887083
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tutkinnanjohtaja-helvetin-enkelien-johtohahmon-vangitsemisesta-poikkeuksellinen-kokonaisuus-koko-suomen-rikoshistoriassa/7487090

MTV3 siteeraa tutkinnajohtajaa, joka sanoo kyseessä olevan "poikkeuksellinen kokonaisuus koko Suomen rikoshistoriassa". Ilmeisesti ne aikaisemmat huumejutut, joissa osallisia on ollut kymmeniä ja huumeitakin takavarikoitu satoja kiloja eivät ole olleet näin poikkeuksellisia. Jutussa kuitenkin tarkennetaan, että "on elementtejä", jotka "voivat" tehdä siitä sellaisen. Asia ei siis olekaan ihan niin, vaan poliisista ja tutkijoista vaikuttaa siltä. Tarkemmin asiasta ei kerrota, koska "esitutkinta on vielä kesken". Julkisuuteen on kuitenkin toitotettu, että kyse on "poikkeuksellisesta" jutusta ja että mukana on "liivijengi" Hells Angelsin "johtohahmo". Hänet jopa nimetään.

Termi "LIIVIJENGI" on poliisin itsensä keksimä termi, jolla se pyrki ja pyrkii sekoittamaan moottoripyöräkerhot ja ns. liivijengit keskenään. Tämä on tärkeää poliisin kannalta. Kansa ja poliitikot on saatava uskomaan, että kyse on samasta asiasta. Näinhän ei ole. Rikollisten muodostama jengi tai tavallisten ihmisten muodostama ryhmä, joka käyttää liivejä ja tunnuksia, on "liivijengi". Moottoripyöräkerho on, niin, moottoripyöräkerho. Takavuosina poliisi yritti lanseerata termiä "ulkojäsen", joka oli kuitenkin niin koominen, että se jäi pois käytöstä ja hyvä niin. Se oli termi, joka käsitti jokaisen ihmisen, joka oli koskaan edes käynyt kerhotiloissa tai jotakin muuta. Ulkojäseniä olisikin ollut tuhansia.

Huomion arvoista on sekin, ettei Hells Angels -moottoripyöräkerhoa ole missään kokonaisuudessaan tuomittu rikollisjengiksi, koska se on mahdotonta. Kerho on toki kielletty Saksassa joillakin alueilla hallinnollisin päätöksin, Hollannissa ja Belgiassa osittain, mutta sitä ei ole kielletty missään kokonaan. Tämä johtuu siitä, etteivät kaikki kerhon jäsenet ole rikollisia eivätkä kaikki tee rikoksia, eivätkä kaikki ole mukana rikollisessa toiminnassa. Hells Angels Motorcycle Club on itse asiassa Incorporated eli selkokielellä Yhdysvalloissa kaupparekisteriin rekisteröity "laillinen korporaatio"/rekisteröity yhdistys tai yhteisö. Tämä tarkoittaa yhtiötä, yhteisöä tai ryhmää, joka hallinnoi tavaramerkkiä, eli niitä kuuluisia tunnuksia ja nimeä (jotka ovat myös tuotesuojattuja ja patentoituja).

Jotta tällaisen laillisen korporaation (engl. incorporated) pystyisi julistamaan rikollisjärjestöksi, poliisin pitäisi kyetä näyttämään nimenomaan sen rikollinen tarkoitusperä ja toiminta, eikä sellaiseen ole pystytty edes Yhdysvalloissa viidenkymmenen vuoden poliisi- ja viranomaistutkinnankaan jälkeen, ei osavaltio eikä liittovaltio tasolla. Siihen ei ole pystytty missään maassa, eikä tulla pystymäänkään. Syykin on selvä. Hells Angels Motorcycle Club Incorporatedin olemassa olon syy ei ole rikollinen toiminta. Se ei ole sitä yksienkään sääntöjen, määräysten, ohjeitten tai käskyjen mukaan, eikä voisi ollakaan. Jos olisi, Yhdysvaltain viranomaiset olisivat jo aikoja sitten sulkeneet kyseisen korporaation. He eivät vain voi, koska totuus on se, ettei Hells Angels Motorcycle Club olekaan rikollisjärjestö, jengi, rosmosakki tai vastaava.

Yhdysvalloissa moni kaupunki tai piirikunta on myös Incorporated. Esimerkistä käy New York, jonka kaupunginosa Brooklyn oli alunperin itsenäinen "incorporated" city ennen kuin se liitettiin isompaan naapuriinsa yhdeksi osaksi suurkaupunkia. Myös monet kirkot ovat "incorporated".
https://smallbusiness.chron.com/incorporate-church-55629.html

Suomen viranomaiset käyttävät termiä Liivijengi, koska he haluavat ihmisten yhdistävän mielessään kaikki moottoripyöräkerhot ja ne muut liiviryhmät yhdeksi ja samaksi. Poliisi on myös sanonut jo vuosia sitten, että se käyttää Hells Angels MC:stä termiä Rikollisjengi", koska se haluaa tehdä niin. Mitään juridisia perusteita tuohon ei ole. Niin vain tehdään. Ongelma on siinä, ettei valtamedian toimittajilla ole mitään hajua siitä mistä on kyse. Siksi valtamediaa on niin helppo manipuloida ja käyttää hyväksi uutisoinnissa. Jos ja kun yksikään Hells Angelsin jäsen, tai minkään muunkaan kerhon jäsen, on sekaantunut mihinkään rikokseen, poliisi nostaa kyseisen jäsenen etusijalle, koska poliisikin tietää, että Hells Angels MC on Coca Colan, Pepsin ja muutaman muun ohella maailman tunnetuimpia brändejä. Se on liian hyvä mainosnimike ohitettavaksi.

MTV3:n, YLE:n ja muiden valtamedioiden jutuissa vilahtelevat myös termit "johtaja", "johtohahmo", jopa "pomo". Nämä kaikki ovat joko toimittajien itsensä keksimiä termejä tai poliisin medialle syöttämiä termejä. Jokainen missään moottoripyöräkerhossa mukana oleva tai ollut tietää tasan tarkkaan, että valtamedia tarkoittaa kerhon presidenttiä. Kerhon presidentti ei ole, valtamedian ja villiintyneen legendan väitteistä huolimatta, mikään pomo tai johtaja. Hän on puheenjohtaja, edustaja, ja hän johtaa tarvittaessa kerhon kokouksia jne. Jokainen moottoripyöräkerholainen tietää tämän ja Suomessa on tällä hetkellä yli 400 selkämerkkikerhoa, eli yli 400 "pomoa", "johtohahmoa" tai "johtajaa", jotka varmaan itsekin tällä hetkellä nauravat partaansa tämänkin uutisoinnin vuoksi.

Olennaista on myös kiinnittää huomiota uutisjuttujen sisältöön. Kyseessä ovat siis vasta epäilyt, myös "johtohahmon" osalta, ja epäiltyjä vaadittiin vangittaviksi esitutkinnan ajaksi. Esitutkintakin on siis kesken. Tämä ei siis ollut mikään oikeudenkäynti syyllisyydestä. Kukaan ei siis saanut mitään tuomiota. Ja kuitenkin, muutama nimi on jo julkistettu ikään kuin syyllisyys olisi jo varma. Näinhän ei siis juridisesti vielä suinkaan ole. Huomion arvoista on myös se, että jutun ENSIMMÄISET SYYTTEET pitää nostaa ensivuoden tammikuussa. Koppiin on siis toimitettu epäiltyjä, joita vastaan nostetaan, ehkä, syytteitä aikaisintaan ensi vuoden tammikuussa, siis 16.1. 2020. EPÄILLYT voivat siis olla vangittuina yli puolen vuoden ajan. Siis ilman tuomiota. Mielenkiintoista sekin.

MTV3:n uutisessa tutkinnanjohtaja kertoo tutkintaryhmässä olevan "hyvä pössis". On hieman ironista, että slangisana Pössis on syntynyt nimenomaan pääkaupunkiseudun narkomaanien keskuudessa kolmisenkymmentä vuotta sitten ja tarkoitti alunperin nimenomaan amfetamiinin aikaansaamaa tilaa "pöhinää" eli "pössistä". Mutta ehkä sekin kertoo siitä kuinka termien merkitykset muuttuvat ja kuinka niitä muutellaan ilman, että aina tiedostetaan mitä silloin tapahtuu ja mistä puhutaan ja mitä tarkoitetaan.

Suosittelen jokaiselle toimittajalle luettavaksi paria kirjoittamaani kirjaa, jotka kertovat lyhyesti perusasiat tästäkin ilmiöstä. Miten kaikki alkoi, miten kaikki meni ja miten tultiin tähän päivään. Asiat eivät ehkä ole ihan niin kuin annetaan joskus ymmärtää..
https://www.booky.fi/tuote/sami_parkkonen/outlaw_biker_historiikki/9789527069004
https://www.booky.fi/tuote/parkkonen_sami/lainsuojattomat_villiintynyt_legenda/9789529258710
Onko kerhojen jäseniä tuomittu rikoksista? On, sekä meillä että maailmalla. Mutta niin on myös urheilijoita, urheiluseuroja, virkamiehiä ja kansalaisia kaikenlaisia. Katolinen kirkko on suojellut satoja pedofiilejä vuosikymmeniä ja uhreja on ollut tuhansia. Kukaan ei kuitenkaan sano katolista kirkkoa "rikollisjengiksi", vaikka perusteita olisikin. Poliiskaan ei ole välttynyt rikosjutuilta, ei meillä eikä maailmallakaan, mutta jostakin kumman syystä kukaan ei päätä kutsua poliisia "rikollisorganisaatioksi" tai "rikollisjengiksi". Eduskunnasta puhumattakaan.

2 kommenttia:

  1. MTV3 siteeraa tutkinnajohtajaa, joka sanoo kyseessä olevan "poikkeuksellinen kokonaisuus koko Suomen rikoshistoriassa".

    No onhan tuo väite ihan puutaheinää. Kyllähän Jari Aarnion keppostelu sentään oli jotain. Poikkeuksellisen kokonaisuuden tulisimpana mausteena oli prostituoidun ratkaiseva osuus vyyhdin ratkaisussa. Ilman häntä poliisit eivät olisi poliisia koskaan satimeen saaneet. Onneksi korkeampiarvoisimmat lainvalvojat eivät tehneet mitään. Siis rikollista. Tosin kirjasta Keisari Aarnio sellaisen kuvan saattoi toki saada. Tai ehkä luen liikaa dekkareita.

    VastaaPoista
  2. Kuten eräs punavalkoisia värejä liiveissään käyttävä kaverini kerran saunan lauteilla totesi, niin liivikerhot on poliisille hyvä "harjoitusvastus". Poliisi voi tämän avulla testata, kuinka paljon yhteiskunta (siis kansa) on valmis antamaan poliisille "narua" sitten kun eteen tulee joku vakava tilanne - kuten vaikkapa terrori-isku tms...

    VastaaPoista