torstai 9. helmikuuta 2017

VIHAPUHEEN KIELTÄMINEN

Ymmärrän, että rikoslaissa mainittuihin rikoksiin puututaan. Ymmärrän sen, että yksilöön kohdistuviin uhkauksiin, kunnianloukkauksiin ja suoranaisiin vainoamisiin puututaan. Se on täysin normaalia. Ymmärrän senkin, että jos joku kehoittaa pieksämään pieksämäkeläisiä, tai  tappamaan tamperelaisia, se on väärin ja siihen pitää puuttua. Ymmärrän, että kansanryhmää vastaan ei saa yllyttää. Mutta en ymmärrä sitä, että vihapuhe-termin alle haalitaan kaikenlainen mahdollinen epämiellyttävä puhe, kirjoitus ja ilmaisu, joka vain pitäisi kieltää.

Vihapuheissa ongelma ei ole puhe itsessään, vaan se, mikä sellaista synnyttää. Sensijaan, että pyritään tukkimaan suita ja lopettamaan kirjoittamista, pitäisi miettiä mistä se kumpuaa. Pitäisi pyrkiä ratkaisemaan ongelma, selvittämään se mistä vihapuhe kumpuaa ja miten tämä lähde voitaisiin korjata, muuttaa sellaiseksi, ettei vihaa syntyisi.

Epämääräinen vihapuheen kieltäminen ei onnistu siitä yksinkertaisesta syystä, ettei se ratkaise itse ongelmaa. Se vain peitetään, lakaistaan maton alle. Se ei katoa minnekään, vaikka se kiellettäisiin ja pyrittäisiin poistamaan Netistä. Vihapuhe jatkuisi kaduilla ja toreilla, kodeissa ja autoissa, ihmisten keskuudessa ja ryhmissä, kaikkialla missä se nytkin rehottaa, mutta se olisi piilossa Netin pinnan alla, Se myös jatkuisi ennallaan siellä, minne suomalaisten poliitikkojen ja viranomaisten käsi ei yllä, entiseen tapaan.

Vihapuhe ei ole itse sairaus, vaan oire. Jos kuvitellaan, että se kieltämällä sairaus katoaa, ollaan pahasti hakoteillä ja harhojen vallassa. Tilanne olisi hieman sama, kuin jos keskiajalla viranomaiset olisivat kieltäneet paiseet Mustan surman aikana. Nyt tiedetään, että keukopaiseruttoa levittivät rotissa elävät kirput ja loiset, jotka tartuttivat sairauden ihmisiin. Asuntojen siivoaminen ja peseminen, parempi puhtausnormisto olisi vähentänyt kuolleisuutta huomattavasti tehokkaammin kuin itsensä ruoskiminen ja pappien puheet Jumalan rangaistuksesta. Vihapuheen kieltäminen ja uskominen kiellon poistavaan voimaan on sama, kun jos naisilta olisi kielletty lapsivuodekuolemat, sensijaan että ryhdyttiin parantamaan hygieniaa yksinkertaisen käsienpesun kautta.

Mistä vihapuhe kumpuaa? Miksi se velloo niin vahvana ja väkevänä kaikkialla? Se johtuu yksinkertaisesta asiasta. Ihmiset ovat vihaisia. Totta, on uusnatseja ja anarkisteja, poliittisia operaattoreita, jotka pyrkivät käyttämään tilannetta hyväkseen ja ajamaan omia ideologisia tavoitteitaan. Mutta eivät hekään elä tyhjiössä. Eivät heidän ajatuksensa saa vastakaikua, jos kaikki on hyvin, jos tarvetta radikalisoitumiselle ei ole. Mutta kun on.

Ymmärrän, että poliittinen eliitti ja puolueet eivät halua tunnustaa luoneensa vihapuhetta, sitä ongelmaa josta vihapuhekumpuaa. Moni poliitikko ei edes tajua tehneensä sitä. Mutta siitä on kyse. Poliitikot, virkamiehet, yhteiskuntamme eliitti toimii niin, että viha heitä ja heidän edustamiaan arvoja kohtaan kasvaa koko ajan.

Viimeksi eilen saimme uutisissa kuulla, kuinka johtava virkamies kertoi, että pörssiyhtiöiden verotusta tullaan laskemaan rajusti, mutta sinne listautumattomien verotusta tullaan kiristämään rajusti. Rikkaimpien tulonsaajien verotusta tullaan myös keventämään rajusti. Miten luulette tämän ajatuksen vaikuttavan pienyrittäjiin, mikroyrittäjiin, suurimpaan osaan suomalaisia yrittäjiä? Kuka idiootti yhteiskunnan huipulla kuvittelee, että tämä saa mikroyrittäjän siirtymään pörssiin ja kasvattamaan yritystään, jolla hän juuri ja juuri pysyy itse hengissä?

Johtavan virkamiesnaisen ääneen pieraisema suunnitelma on vihamielinen toimi suurinta osaa suomalaisia yrittäjiä kohtaan, se on teko jolla heidän asemaansa ja toimeentuloaan heikennetään suoraan. Se on hallinnollinen hyökkäys, jonka kohteena on valtaosa suomalaisista yrittäjistä. Se on vihamielinen teko. Synnyttääkö tämä kivapuhetta yrittäjien keskuudessa, vai kenties katkeruutta ja vihaa vallanpitäjiä kohtaan?

Kun suuryritykset maksavat ehkä veroja, jos maksavat, tai kiertävät verot kokonaan konsernikirjanpitokikoilla, tällaiset "uudistukset" ovat aivan sama, kuin kyseinen virkamiesnainen olisi paskantanut yrittäjien naamalle. Siltä se tuntuu heistä. Synnyttääkö tämä positiivista vireyttä maamme talouteen? Syttyikö yrittäjien sisimmässä toivon liekki, kirkastuiko kuva huomisesta? Ei. Viha, katkeruus ja aggressio vain kasvoivat.

Terveydenhuoltojärjeselmän tuhoamisprojekti jatkuu. Uutisissa poliitikko sanoo, että tavoitteena on varmistaa, että kaikki suomalaiset pääsevät terveyspalveluiden piiriin. Kotikylän terveyskeskus lopetettiin jo kymmenen vuotta sitten ja nyt lopetetaan lähimmän suuren asutustuskeskuksen terveyskeskus. Lähimpään terveyskeskukseen on matkaa noin 50 kilometriä vastaisuudessa. Mutta terveyskeskuksessa ei ole päivystystä. Lähin sairaala, jossa on, on noin 100 kilometrin päässä.

Mitä vajaan liikuntakyvyn omaavan monisairaan pitäisi ajatella tästä? Rakastaa tuota poliitikkoa? Uskoa hänen valheensa? Ilakoida ja riemuita? Mitä luulette, että tuon monisairaan päässä liikkuu? Kivapuhetta?

Vihapuheen vastainen kampanja on sumutusta, Se on oireiden eliminointia ja sen tosiasian vaijentamista, että politiikka on epäonnistunutta. Se on aivan sama hoitomenetelmä, kuin jos lääkäri kieltäisi jalkaansa haavan saanutta potilasta vuotamasta verta. Hampaita hoidettaisiin kieltämällä reijät hampaissa. Vesirokon uskottaisiin poistuvan kieltämällä rokkonäppylät. Ripuli poistuisi kieltämällä kakkiminen. Vihapuhekielto on samanlainen hoitomenetelmä ja aivan yhtä tehokas.

Niin kauan kun vihapuheen aiheuttajien olemassa olo kiistetään ja kielletään, se jatkaa eloaan ja itseasiassa vain yltyy. Niin pitkään kun poliittiset toimijat, viranomaiset ja virkamiehet eivät katso todellisuutta silmiin ja korjaa tekemiään virheitä, vihapuhe vain yltyy.

Kun poliitikko tai yhteiskunnan eliittiin kuuluva henkilö ilmestyy kuvaruutuun puhumaan vihapuhetta vastaan, hän luo usein sitä lisää. Hänen puheensa vihapuheen vahingollisuudesta koetaan vittuiluna. Sama henkilö on kenties ollut tekemässä päästöstä, jolla häntä televisioruudun toiselta puolelta tuijottavan työttömän on mentävä pakkotöihin, ilman kunnon palkkaa, muutaman kymmenen kilometrin päähän. Luuleeko tuo vihapuheen kieltäjä, että hänen pakkotöihin ilmaiseksi määräämänsä työtön yhtyy puheisiin? Vai kiroileeko tuo työtön, tuleeko suusta vihapuhetta? Mitä luulette?

Vihapuhe on vihan ilmaus. Se on katkeruuden, toivottomuuden, täydellisen pettymyksen, pelon ja epätoivon synnyttämää. Eivät ihmiset yhtenä satunnaisena päivänä heränneet ja sanoneet toisilleen; Eiköhän ruveta vihapuhumaan, vai mitä?

Viha on vaarallinen asia. Vihapuhe ei lopu ilman, että sitä synnyttävä viha kielletään. Voiko tunteen kieltää? Siitä on nyt kyse. Jos sanot katkeralle, vihaiselle ihmiselle, ettei hän saa enää tuoda julki tuota vihan tunnettaan, kiellät häneltä tunteen. Mitä luulet sen saavan aikaan? Ryhtyykö tämä vihainen ihminen tanssahtelemaan kaduilla, kirmailemaan niityillä kukkaseppele päässään, vain siksi, että sinä kiellät häntä olemasta vihainen? Vai suuttuuko hän lisää?

Maassamme on satoja tuhansia ihmisiä, joilla ei ole mitään toivoa paremmasta huomisesta. Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä, jotka eivät enää usko yhteiskuntaan. Sadat tuhannet ihmiset eivät usko poliitikkoihin, koska nämä ovat valehdelleet heille uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Päin naamaa. Ja valehtelu jatkuu, uutislähetyksestä keskusteluohjelmaan, ja sieltä ajankohtaisohjelmaan ja myöhäisuutisiin.

Kielletään vihapuhe. Kielletään viha, vihaiset ihmiset. Kielletään heidät. Ongelma poistuu.

Uskotko todella niin?

Jos todellisiin ongelmiin ei puututa, tiedämme kaikki mihin se johtaa.

Siihenkö pyritään, vai kuvittelevatko poliitikot olevansa turvassa?

Jos vihan syitä ei ratkota, vaan niiden olemassa olo kielletään, edessä on yhteiskunnallinen räjähdys.

Minä en halua sitä.

Haluatko sinä?

10 kommenttia:

 1. Sanasta sanaan tiukkaa tosiasiaa!
  Sande osaa pukea ajatukseni lauseiksi.

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti tämä teksti päätyy eliitin lukemistoon.

  Lopulta - ja jo nytkin - viha kohdistuu kaikkeen
  Myös sellaisiin
  Jotka eivät ole syyllisiä mihinkään.

  Esimerkki nykytiedottamisesta:
  "Bussiyhteydet paranevat" oli otsikko.
  Todellisuudessa vuorot vähenivät
  Ja sunnuntaisin ei kulje enää ensimmäistäkään.

  Samanhenkistä "tiedottamista"
  Harrastetaan Sote-asiassa.

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus. Vihapuhe on huono termi, sitä voi käyttää vastavetona mihin tahansa kielteiseen ilmaisuun. Totalitarismiako sillä haetaan, kielteisen kieltämistä?
  Parempi olisi puhua täsmällisesti, määritellä, mikä on kiellettyä ja millä perustein. Jos sananvapautta kunnioitetaan.

  VastaaPoista
 4. En minäkään sitä halua. Annan pelolle vallan ja ajattelen, ettei muuta mahdollisuutta ole.

  VastaaPoista
 5. Olet asian ytimessä. Samaa ymmärrystä toivon jokaiselle.

  VastaaPoista
 6. Ei mitään lisättävää - paitsi älkää nyt "hyvät ihmiset" enää äänestäkö näitä k...tä!

  Syrjäytetty ja vihainen

  VastaaPoista
 7. On pitkään vaikuttanut siltä, että kaikki vanha ja toimiva on tarkoituskin hajoittaa ja luoda nämä nykyiset ongelmat joita vain pahennetaan päivä päivältä. Samoin tehdä se miltei sanattomasti mainitsemasi "tiedämme mihin se johtaa".

  Kansalaisista ja pienyrittäjistä tehdään kokoajan vähävaraisempia, jopa köyhiä, kun taas suuryrittäjät ja eliitti itse palkitaan veronalennuksilla sekä palkankorotuksilla. Sen seurauksena vähävarainen kansa pyörittelee viimeisiä lanttejaan millä elää. Mihin tällä pyritään? Kaiken tämän keskellä herää myös kysymys ovatko päättäjämme lähdössä pikapuoliin. käpälämäkeen ja jättämässä meidät aiheuttamiensa suurongelmien keskelle ilman mitään.

  Poliitikkojemme sadut on nyt luettu ja koettu eikä niiden lupaukset toteutuneet. Kuvailisin tätä kokonaisuutta heidän puoleltaan tietoiseksi kansan huijaamiseksi sekä pahimmissa tapauksissa jopa suurpetoksiksi. Pitäisikö näiden asioiden keskellä ihmisten olla ja hyristä tyytyväisyyttään?

  Entä oliko tätä ennen nykyisenlaista vihapuhetta? Ei, koska kansa voi ennen varsin hyvin ja ongelmia ei ollut ainakaan nykyisessä määrin. Miten on nyt? Itse kuvailisin kansan vointia jo miltei kriittiseksi.

  VastaaPoista
 8. Niin, vain oireisiin reagointi - yleensä väärin tai tehottomin keinoin - tuntuu olevan maan tapa. Vihapuheen kieltämisen ohella hyvä esimerkki on kotimainen alkoholipolitiikka. Sen asemesta, että yritettäisiin puuttua riskijuomisen syihin, kuten työttömyys, syrjäytyneisyys, masentuneisuus jne, keinoina ovat tai ovat olleet hinnoittelu, saatavuuden rajoittaminen, mainonnan rajoitukset, holhoava 'valistus' jne. No, typerä alkoholipolitiikka nyt ei tätä maata kaada, mutta vihapuheen syyt saattavat sen jonain päivänä tehdäkin.

  VastaaPoista
 9. Vihapuhetta ohjataan tarkoituksella haluttuun suuntaan. Mitä vihaisemmin venäläisistä puhuu, sen parempi. Heiltä halutaan ottaa pois jopa ne oikeudet, jotka kuuluvat muille kansalaisille Suomen lain mukaan. Sen sijaan Lähi-idästä ja Afrikasta tulevat maahanmuuttajat, ml. mahdolliset terrorismin kannattajat, saavat paremmat edut kuin suomalaiset, eikä siitä saa puhua ilman että leimataan rasistiksi.

  Valheet, tosiasioiden peittely ja kritiikin kieltäminen lisäävät vain vihaa, joka ennen pitkää voi purkautua väkivaltana.

  VastaaPoista
 10. Loistavaa kerrontaa , kaikki on täyttä asiaa kiitos .

  VastaaPoista