keskiviikko 7. tammikuuta 2015

SANANVAPAUS

"Ei ole olemassa mitään osittaista sensuuria. Joko sensuuria on, tai sitä ei ole. Mistäkö tiedän tämän? Asuin maassa, jossa oli sensuuri." Milos Forman

Pariisissa iskettiin satiirilehden toimitukseen. Toistakymmentä ihmistä kuoli. Joukossa oli neljä pilapiirtäjää. Alkutietojen perusteella hyökkääjät olivat islamisti-terroristeja. He olivat huutaneet kostaneensa profeetan puolesta. Isku muistuttaa mm. Hollannissa tehtyjä vastaavia iskuja ja Tanskassa aikaisemmin yritettyjä iskuja. En ryhdy nyt spekuloimaan oliko kyseessä False flag, vaiko ei. Olennaista on iskun kohde.

Olennaista on, että terroin kohteena on lehti ja nimenomaan pilalehti. Ei siis "vakavasti" otettava sanomalehti, tai uutismedia, vaan pilalehti. Lehti, joka irvailee ja pilailee erityisesti uskonnoilla. Miksi terrori kohdistui pilalehteen? Koska se pilkkasi "pyhiä arvoja". Se pilkkasi profeettaa, islamia, ties mitä. Se pilkkasi uskontoa. Se oli "loukannut" jonkun tunteita ja maailmankatsomusta.

Teosta voimme päätellä, että pilkka osui kohteeseensa. Tekijät todistivat teollaan, että heidän uskontoaan pitääkin pilkata ja halveerata. Miksi? Koska murhaajat toimivat sen nimissä ja syyllistyivät suurimpaan ihmisarvojen likaamiseen mihin kukaan voi pystyä. He tappoivat aseettomia siviilejä uskontonsa nimissä, uskontonsa puolesta. Sellainen maailmankatsomus ei ansaitse mitään muuta kuin pilkkaa ja halveksuntaa.

Tämän terrorin tarkoituksena on herättää pelkoa ja vaijentaa sanojat, tukkia suut. Se on rikos, joka iskee länsimaisen sivistyksen ytimeen. Sananvapaus on koko läntisen maailman peruskivi. Sen varassa lännen kehitys, dynamiikka toimii. Kun sitä pyritään rajoittamaan, pyritään pysäyttämään yhteiskunta. Kun sananvapauden kimppuun käydään, käydään vapauden kimppuun.

Me elämme aikaa, jossa sananvapaus on uhattuna. Venäjällä on viimeiset vuodet siirrytty sanavapaudessa aikamatkaa taaksepäin. Kiinassa valtio on tiukentanut otettaan mediasta. Monissa maissa ei ole sananvapautta lainkaan. Tällainen terrori-isku on suora, brutaali hyökkäys sananvapautta vastaan, olipa sen takana kuka hyvänsä.

Lännessä on viimevuosina hyökätty sananvapauden kimppuun myös viranomaisten toimesta. Viime vuonna Englannissa viranomaiset hyökkäsivät sanomalehden toimitukseen, takavarikoivat tietokoneet, paperit ja tiedostot, ja pidättivät joitakin toimittajia. Yhdysvalloissa on myös jahdattu tietovuotajia ja toimittajia. Yritykset ovat ryhtyneet sensuroimaan mediaa suojellakseen omia etujaan. Monsanto on ollut aktiivinen monen muun suuryrityksen ohessa.

Suomessa toimittajien vapauksia on kavennettu laajalla rintamalla omistajien toimiessa sensoreina ja lopputuloksena on ollut liukuminen yhä enenevässä määrin propagandaan tiedonvälityksen sijasta. Kriittisiä ääniä on hiljennetty erottamalla ja pelottelemalla, uhkaamalla potkuilla tai antamalla potkuja. Kriittisiä toimittajia on siirretty "muihin tehtäviin".

Yhtä kaikki, sananvapautemme on vaarassa koko ajan. Sitä uhkaavat näkymättömät haamukädet, samettihansikas, rautahanska ja terroristit. Sananvapaus on kulmakivi yhteiskunnissamme. Ilman sitä ei ole demokratiaa, vapautta, eikä mitään. Kukaan ei puhu. Kukaan ei tiedä. Näe. Kerro.

Tänäpäivänä jokaisen meistä tulisi muistaa, että sananvapaus on meidän jokaisen asia. Se kuuluu meille jokaiselle. Millään taholla tai toimijalla ei ole oikeutta vaijentaa meitä, ei edes tappamalla.

"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it." The Friends of Voltaire (1906), Evelyn Beatrice Hall.

3 kommenttia:

  1. Salman Rushdie on kirjoittanut aiheesta niin hyvin, etten itsekään osaa sanoa sitä paremmin, joten seuraavassa lainaus:

    "Religion, a mediaeval form of unreason, when combined with modern weaponry becomes a real threat to our freedoms. This religious totalitarianism has caused a deadly mutation in the heart of Islam and we see the tragic consequences in Paris. I stand with Charlie Hebdo, as we all must, to defend the art of satire, which has always been a force for liberty and against tyranny, dishonesty and stupidity. ‘Respect for religion’ has become a code phrase meaning ‘fear of religion.’ Religions, like all other ideas, deserve criticism, satire, and, yes, our fearless disrespect."

    VastaaPoista
  2. En tiedä pitäisikö puhua sananvapaudesta ollenkaan tässä pilalehtitapauksessa tai muissakaan kahvila-ammuskelussa, sillä monet videoleikkeen juutupessa ja blogeissa ovat osoittaneet nämä ammuskelut tarkan käsikirjoituksen mukaiseksi näytelmäksi jota valtamedia on höystänyt jatkuvana tuubana katsojien ajatuksiin. Eräs sivusto on Nwohavaintoja.blogspot.fi joka on siteerannut räyhääsi omassaan. Poliisi ottaa kesken hyökkäyksen selfie-kuvia ja luodista saanut ei osoita mitään verijälkiä.....

    VastaaPoista