perjantai 27. syyskuuta 2013

MITÄ ON JÄRJESTÄYTYNYT RIKOLLISUUS?

Euroopan Unionin määritelmän mukaan rikollisryhmän järjestäytyneisyys edellyttää, että ryhmä täyttää vähintään kuusi oheisen listan kriteereistä. Näihin kuuteen sisältyvät pakollisina kohdat 1, 3, 5 ja 11. 

Kriteerit ovat seuraavat:
1. Useamman kuin kahden henkilön yhteistyö.
2. Jäsenillä on määrätyt tehtävät.
3. Toimii pitkän tai määräämättömän ajan.
4. Käyttää sisäistä kuria.
5. Epäillään törkeistä rikoksista.
6. Toimii kansainvälisellä tasolla.
7. Käyttää väkivaltaa tai muita uhkailukeinoja.
8. Käyttää peiteyhtiöitä.
9. Harjoittaa rahanpesua.
10. Pyrkii vaikuttamaan poliitikkoihin, julkiseen hallintoon, tiedotusvälineisiin, oikeusviranomaisiin tai talouselämän edustajiin.
11. Toiminnassa taloudellisen hyödyn tai vallan tavoittelu on määräävä tekijä. 

Eli järjestäynyt rikollisryhmä on sellainen, jossa on enemmän kuin kaksi jäsentä. Ryhmä toimii pitkän tai määräämättömän ajan. Ryhmää epäillään törkeistä rikoksista. Ryhmän toiminnan MÄÄRÄÄVÄ TEKIJÄ on taloudellisen hyödyn tai vallan tavoittelu.

Eräs tunnettu kaivosyhtiö on julkisuudessa esillä olleiden tietojen mukaan syyllistynyt toistuviin, törkeisiin ympäristörikoksiin. Sen rikokset uhkaavat välillisesti kymmenien tuhansien ihmisten terveyttä. Kaivosyhtiö sai vaivatta läpi toimintalupansa, vaikka sen hakemukset olivat puutteellisia ja harhaanjohtavia. Luvat hyväksyi valtapuolueen ministeri, jonka aviopuolisolla ja alaikäisellä lapsella oli huomattavia määriä yhtiön osakkeita. Sen toiminnan määräävä tekijä on taloudellisen hyödyn tavoittelu.

Maailman suurimpiin kuuluvan metsäteollisuuskonsernin koko kirjanpito väärennettiin noin kymmenen vuoden ajan. Kirjanpidon pohjalta tehdyt pörssitiedotteet, maksetut verot, osingot ja johdolle maksetut bonukset ja palkkiot perustuivat tähän väärennökseen. Sisäpiirissä toiminut johtohenkilö toimitti kaiken hallussaan olleen tiedon yhtiön toiminnasta kaikille mahdollisille viranomaistahoille verottajasta valtiovarainministeriöön, keskusrikospoliisista paikallispoliisiin ja rahoitustarkastusvirastoon. Miljardien eurojen väärennöksestä, viranomaisten, osakkaiden, pörssien ja median harhaanjohtamisesta ei seurannut yhtään mitään.

Suomen suurimpiin kuuluva puolue otti vastaan rahaa vaalityöhön talousrikollisilta. Samaisen puolueen pääministeri keskusteli talousrikollisten kanssa pääministerin virka-asunnolla virka-aikaan ehdokasasettelusta ja ehdokkaitten rahallisesta tukemisesta. Puolueen, eli ryhmän toiminnan määräävänä tekijänä oli vallan tavoittelu ja sen myötä myös taloudellinen hyöty.

Toinen puolue otti vastaan samoilta talousrikollisilta vastaan rahaa samoista syistä kuin edellinenkin. Se sai myös rahaa elinkeinoelämän toimijoilta, tarkoitusta varten perustetun säätiön kautta. Julkisuudessa esillä olleen tiedon perusteella säätiön kirjanpidossa miljoonasumma oli merkitty X-kirjaimella, eli säätiön kirjanpidossa oli syyllistytty ainakin säätiölain rikkomiseen, joka vaatii säätiön kirjapidon selvyyttä sentin tarkkuudella. Toiminnan määräävänä tekijänä oli vallan ja taloudellisen hyödyn tavoittelu.

Erään valtapuolueen paikallisosasto hankki kotikaupunkinsa keskustasta tontin. Tonttikauppa maksettiin puolueosaston kaupungilta saaduilla tuilla, joista osaston jäsenet olivat päättämässä kaupungin luottamushenkilöinä. Osaston jäsenet siis myönsivät omalle osastolleen tukea, jotta osasto pystyi maksamaan hankkimansa tontin. Vuosia myöhemmin samaisen osaston jäsenet olivat hyväksymässä kyseisen tontin kaavoitusta, jonka jälkeen osasto myi tonttinsa miljoonavoitolla rakennusyhtiölle.

Toisessa kaupungissa valtapuolueen paikallisosasto hankki omistukseensa arvokiinteistön alennushintaan. Vuosia myöhemmin alueen kaavoitettuaan osasto myi arvokiinteistön miljoona voitolla yksityisille tahoille. 

Lukemattomissa kunnissa ja kaupungeissa kautta maan valtakunnan valtapuolueet ovat tavoitelleet valtaa ja taloudellista hyötyä rikkomalla hankintalakeja, kilpailutuslakeja ja asetuksia. Valtapuolueiden jäsenillä on ollut taloudellisia yhteyksiä yksityisiin liikeyrityksiin, joiden etuja he ovat edistäneet kunnan luottamustehtävissä. 

Valtaosa kansanedustajista ei tehnyt lain vaatimia vaalirahailmoituksia. Tällaisia kansanedustajia oli ylivoimainen enemmistö. Heidän toimintansa määräävänä tekijänä oli vallan tavoittelu ja taloudellinen hyöty. Summat vaihtelivat muutamista tuhansista satoihin tuhansiin. Näistä rahoista ja niiden käytöstä ei ole mitään tietoa. Näistä rahoista ei ole koskaan maksettu veroja. Kymmenessä vuodessa tällä rikollisella toiminnalla hankittuja rahoja saattoi hyvinkin olla satoja miljoonia. Tähän toimintaa osallistuneita kansanedustajia on ollut vuosikymmenien aikana tuhansia. 

Mitä on järjestäytynyt rikollisuus?

2 kommenttia:

  1. Päivi Räsänen väitti Stillerin tv-ohjelmassa että Hells Angelsin jäsenillä (kansainvälisesti) noin 57 prosentilla olisi rikosrekisteri. Toki olisi mukava tietää mihin tai kenen keräämiin faktoihin tämä arvio perustuu, mutta toinen mielenkiintoinen juttu olisi tietää kuinka monella kansanedustajallamme on rikosrekisteri.

    VastaaPoista
  2. http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Luettelo_rikoksista_tuomituista_kansanedustajista

    VastaaPoista