keskiviikko 22. tammikuuta 2020

UUSI KESKUSTELUKULTTUURI - KOLMEVUOTIAIDEN KIUKKUKERTSI

Keskustelukulttuuri on kadonnut. Sen tilalle on tullut kolmevuotiaiden kiukuttelukerho. Kaikki häärivät omien kavereittensa kanssa omilla hiekkalaatikoillaan ja huutelevat kiukuspäissään viereiseen hiekkalaatikkoon, jossa toiset kolmevuotiaat kiukkuavat kiukkupuuskan vallassa ja huutelevat takaisin. Se on suomalaisen keskustelun taso vuonna 2020.

Erilaiset ryhmät lymyävät omissa kuplissaan ja keskittyvät eristäytymään toisistaan. Debattikulttuurin kuolemaa alleviivaa fragmentoituminen, jossa kaikki eriävät mielipiteet ovat uhka kuplan puhkeamisesta. Jokainen toisenlainen ajatus, väärä mielipide, sana, kaikki aiheuttavat kiukkupuuskan, koska ne todistavat että on olemassa muitakin todellisuuksia, muita maailmoja, muita tapoja ajatella ja miettiä asioista.

Asioita ei käsitellä asioina, vaan ideoina. Looginen ja rationaalinen ajattelu on ehdottomasti kiellettyä, koska kuplissaan toisiaan hivelevät kolmevuotiaat eivät kestä mitään sellaista. Heidän ikioma leikkimaailmansa ja virtuaalitodellisuutensa olisivat uhattuina. Mitä järjettömimmät ideat saavat suosiota, jos ne sopivat kuplan sisäiseen maailmaan ja ovat oikeannäköisiä. Mitään muita perusteita ei tarvita. Olipa ajatus tai idea kuinka mielipuolinen tahansa, kolmevuotiaat keskustelijat ylistävät sitä ei suinkaan sen sisällön vuoksi, vaan siksi että se tukee heidän leikkimaailmaansa.

Ideologinen ajatusvankila on pyhä, eikä sitä saa loukata mikään, mikä voisi palastaa kyseisen ideologisen vankilan haurauden tai virheet. Kaikki poikkeava on ehdottomasti kiellettyä. Näennäinen moniarvoisuus on fiktio todellisuuden ajatusvankilan seinävaatteena. Itseään vapaamielisinä pitävät ihmiset vaativat sensuuria ja toisinajattelijoiden rankaisemista ja pitävät tätä sananvapautena ja ajatuksenvapautena. Itseään äärinationalisteina pitävät vaativat laajempaa sananvapautta, koska haluavat sanoa sanottavansa. Piuhat ovat menneet ristiin, eikä kukaan huomaa sitä.

Natsi haluaa sananvapauden äärimmäistä muotoa saadakseen sanomansa ulos ja vasemmistoliberaali haluaa rajoittaa sananvapautta estääkseen natsia puhumasta. Eikö kukaan huomaa tilanteessa mitään kummallista?

Kiukuttelukulttuuri on tehnyt ilmiantamisenkin normaaliksi. Aivan kuten tarhan tädeille kanteleminen ja opettajille vasikoiminen. Lapsille sopivaa sensuuria. Ilmiantamalla toisinajattelijoita voidaan vaijentaa toisinajattelijoita. Tämä koetaan "hyvien ihmisten" kuplassa täysin normaaliksi toiminnaksi. Samaan aikaan "hyvä ihminen" kritisoi Kiinan ihmisoikeustilannetta ja vaatii Suomeen vastaavaa toimeksi pantavaksi. Eikä kukaan näe tässä mitään kummallista?

Yhdysvalloista meille tuotu vihapuheen käsite on kuin jättiläisanakonda. Hyvin harva on sellaista nähnyt, mutta kaikki uskovat tietävänsä mitä se on ja miltä se näyttää. Kuitenkin, vihapuheeksi voidaan tulkita mikä tahansa, mikä ei sovi ideologisen vankilan muurien sisään.

Mikä tahansa ajatus voidaan deletoida kulttuurimarxismina tai suvakkien lässytyksenä. Mikä tahansa puheenvuoro voidaan julistaa vihapuheeksi. Leimakirveet heiluvat, huhukampanjat, valheelliset tulkinnat, vääärinymmärrysfestivaalit ja mielenpahoituspalaverit ovat arkea ja uutta normaalia.

Samaan aikaan lisää toimivaltaa yli kansalaisvapauksien ja kansalaisoikeuksien saaneet viranomaiset ja virkamiehet nauraa kikattelevat katsoessaan somesoturien kiukkupuuskia ja hiekan heittelyä. Ja heidän takanaan eliitti nauraa matkalla pankkiin.

4 kommenttia:

 1. Olisikohan niin, että pisamenestyjä Suomi olisi saanut arvostuksensa siten, että suomalaiset oppilaat ovat opetelleet ulkoa heille syötetyn tiedon paremmin kuin sellaisten maiden oppilaat, joita on kannustettu itsenäiseen ajatteluun oppimisprosessissa. Koulun jälkeen oppilaat jatkavat kansalaiskouluttautumistaan omaksumalla kaiken sen, minkä valtamediat heille suoltavat. Ja näillä pohjilla sitten sinne äänestyskoppiin demokratiaa toteuttamaan.

  VastaaPoista
 2. Kyllä on juuri näin.

  VastaaPoista
 3. Tähän kun lisätään, että samanmieliset kinaavat ja kiukuttelevat keskenään myös omissa hiekkalaatikoissaan, niin ollaan suomalaisen keskustelukulttuurin ytimessä.

  VastaaPoista
 4. Eli lyhyesti:
  "Adults behaving like children"
  Yleinen ongelma tässä mailmassa. Ehkä olis hyvää aikaa että monet aikuset oikesti astuis aikuiseen mailmaan ja oikeasti oppisi käytäytymään.

  VastaaPoista