torstai 6. kesäkuuta 2019

POSTIN TUHO

Postin tuhoaminen alkoi jo vuosia sitten erilaisin uudistuksin. Yksi typerimmistä ja idioottimaisimmista oli tietenkin Itella-sekoilu miljoonia maksaneine "uudistuksineen" ja "brändäyksineen". Moista aivottomuutta oli vaikea käsittää, varsinkin kun laitoksen alkuperäisnimi oli kansainvälisestikin satojen miljoonien arvoinen brändi Posti ja Tele.

Itella-tilien availu veroparatiisi Kyprokselle oli sekin osa kansakunnan perusinfran tuhoamisprojektia, joka jatkuu nyt siirtämällä toiminta Eestiin. Siis ulkomaille. Vieraaseen maahan. Kirjeesi, lähetyksesi, mitä sitten postilaatikkoon laitat, kulkee siis ensin ulkomaille, jossa ulkomaalaiset käsittelevät ne ja poimivat sieltä arvokkaimmat ja kiinnostavimmat paketit ja kirjeet taskuihinsa, ja vasta sitten tuodaan Suomeen takaisin ne lähetykset jotka ovat säästyneet. Postin johdon mukaan tämä tuo säästöjä. Paskapuhetta ja valehtelua. Se tuo lisäkustannuksia, koska postia kiikutellaan meren ylitse edestakaisin. Lisäksi tämä nerokas munaus tuo postijakeluun lisäviivettä. Juuri siksi Posti ilmoittikin, ettei se enää jakele yhtään mitään päivittäin, vaan silloin kun huvittaa, jos jaksaa ja viitsii.

Postin 82 000 euron kuukausipalkkaa nauttivan pomon johdolla Posti myös tuhotaan fyysisesti. Hiljattain Posti ilmoitti, että se lopettaa toimintansa Vaasassa. Joku kauppias hoitelee postit jossain sitten kun ehtii. Eikä siinä mitään, mutta Posti lopetetaan myös Oulusta, yhdestä maamme suurimmista kaupungeista ja kasvukeskuksista. Noin vain. Jatkossa kaupunkilaisia palvelee Raksilan City-market, kunhan kauppahommilta ehtii ja kykenee. Eikä siinä mitään. Lapista on lakkautettu kaikki Postit. Vain joulupukin konttori on auki ja sekin vain siksi, että turistit käyvät siellä ja kuvittelevat, että Suomessa on vielä Posti. Ei tule niin huonoa mainetta maailmalla.
Lapin ainoa postikonttori Joulupukin maassa. Siis ihan oikeasti!

Postin ilmoituksen mukaan maahan jää kuusi Postia. KUUSI POSTIA. 6. !!!!!

Tuossa nopeasti googlailemalla oli vaikea löytää yhtään Afrikan maata, jossa olisi yhtä vähän Posteja kuin tässä innovaatioiden ihmemaassa. Latinalaisen Amerikan kehitysmaissa on huomattavasti enemmän Posteja kuin hitechin luvastussa joulupukin maassa. Mieti sitä, kansalainen. Mieti sitä oikein tarkkaan. Mieti sitä pitkään. Sinun kotimaassasi on vähemmän postikonttoreita kuin Namibiassa, Mosambikisssa, Malissa, Equadorissa, Venezuelassa tai Papua-Uudessa Guineassa. Vähemmän kuin Afganistanissa. Olemme siis Postin suhteen maailman surkeimpia maita, huomattavasti kehnompi kuin suurin osa kehitysmaista.

Palveluissakin Posti on siirtynyt Neuvostoliiton hajoamisen aikaiseen tasoon. Kuten Neuvostoliiton romahdettua ja sikäläisen Postin ajauduttua kaaokseen, ei Suomen Posti enää vastaa yhtään mistään post-sovjet tyyliin. Lähetyksiä katoaa, paketteja katoaa, yritysten lähettämiä lähetyksiä katoilee ja Posti vastaa kyselijöille, että lähetyksen vastaanottaja vastaa lähetyksestä, tiesi sen tulosta tai ei. Tämähän on lain vastaista. Postista maksetaan juuri siksi, että Posti ottaa lähetyksen vastaan ja toimittaa sen perille, ja on vastuussa siitä kunnes se siirtyy vastaanottajan haltuun.

Mutta mitäs moisista. Nykyään markettien auloissa on Postin omia laatikkoleikkejä. Voit tehdä Postin lajittelutyöt ihan itse ja laittaa lähetyksesi ihmelaatikkoon, ja tietenkin maksaa siitä, ja sieltä lähetyksesi menee jonnekin, jos menee, ja jos ei mene, se on vastaanottajan vastuulla, ei Postin. Laatikkoihin saattaa myös ilmestyä sinulle lähetettyjä paketteja tai muuta. Voit käydä hakemassa ne ihan itse, olit sitten pyörätuolipotilas, rollaattorimummeli tai kiireinen yrittäjä. Ei se kuulu Postille saatko koskaan mitään. Se on sinun vastuullasi.
https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/138149-pakettiautomaatit-tayttyivat-noutamattomista-paketeista

Joitakin aikoja sitten media toi esiin Postin nykyisen rappiotilan seuraamalla erään lähetyksen matkaa Turun ja Salon välillä. Koska lähetyksessä oli väärä osoite, se palautettiin Salosta Turkuun, mutta koska siinä oli Salon osoite, se palautettiin takaisin sinne. Tätä oli jatkunut kuukausia. Lähetystä odottanut kansalainen oli lopulta ilmoittanut hakevansa lähetyksen mistä tahansa, mutta se ei käynyt, koska lähetys ei ollut saapunut perille. Edes Monty Python ei olisi kyennyt kuvittelemaan tällaista Postia.

Postin 82 000 euroa KUUKAUSIPALKKAA nauttiva pomo ja muut Postin suurikaanit perustelevat tätä laitoksen tuhoamista sillä, etteivät ihmiset enää käytä Postia. Eivät niin. KOSKA POSTIA EI OLE ENÄÄ OLEMASSA. SITÄ EI VOI KÄYTTÄÄ, KOSKA SITÄ EI OLE. Varsin näppärästi perusteltu tuhoamisprojekti.

Miten tämä on mahdollista? Miten sivistysvaltion ja kehitysmaankin perusinfraan kuuluva laitos on kyetty tuhoamaan näin perusteellisesti? Postin pomojen mukaan tämä on "markkinaehtoista" toimintaa. Really?

Posti "liikelaitostettiin." Toisin sanottuna, se lakkasi olemasta valtion virasto. Siitä tuli jonkinlainen sekasikiö. Valtion omistama laitos, joka toimii kuin yksityinen yritys. Tosin Postin tavalla toimiva yksityisyritys olisi jo kauan sitten kaatunut ja tehnyt konkurssin suurine "uudistuksineen". Ja koska se olikin "liikelaitos" kaikenmaailman puoskarit saivat nostella miljoonapalkkojaan ja runnella yhteiskunnan perustoimintoihin kuuluvan laitoksen krapulaisten päähänpistojensa mukaisesti raunioiksi.

Tämä on mahdollista, koska kaikki suomalaiset poliitikot kuntatasolta eduskuntaan ja hallituksiin ovat sitä mieltä, ettei Suomessa tarvita mitään Postia. Luultavasti lähitulevaisuudessa suomalaisten postiasiat hoitaakin Eestin posti, tai Latvian posti, tai kenties Valko-Venäjän. Se on vielä halvempi maa kuin nuo Baltian maat. Puola tai Romania voisi myös hoitaa suomalaisten postit. Se on suomalaisten poliitikkojen ja virkamiesten tahto ja halu ja suunnitelma. He ovat halunneet tätä, he hyväksyvät tämän ja ovat oikein tyytyväisiä siihen, että Suomessa on huonompi ja harvempi Posti kuin Zimbabwessa.

Mieti sitä, kansalainen. Sinähän tämän maksat.

https://www.satakunnankansa.fi/a/21782d10-e58a-4f97-8cf1-bd37192178d6
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/776245-posti-irtisanoo-200-tyontekijaa-ja-sulkee-18-myymalaansa-ilman-valtion-tukea-on
https://www.talouselama.fi/uutiset/postin-yt-neuvottelut-paattyivat-vahentaa-94-tyontekijaa/4f0c91d5-2b5b-4e6e-a495-4a191fd77e9e

10 kommenttia:

 1. Toinen tuhottu asia on Tielaitos/TVH tiemestaripiireineen. Olikohan siinäkään mitään säästöä sitten, ainakin tienpidossa on säästetty. Kun poikkeaa hiemankin pääteiltä sivuun, niin talvikunnossapito on mitä on.

  VastaaPoista
 2. Jaksoin vain lukea pienen osan ja siinä ajassa jo sen verran virheitä etten viitsiny lukea enempää. Viroon siirtyvät työt ovat toimistotöitä ei sinne meidän posti alkaa menemään. Sitten se että on enään 6 postia jäljellä, mihin tarvitaan postin omia konttoreita kun on asiamiesposteja? Pakettiautomaatteja on nykyään jokaisessa isommassa kaupassa ja asiamiesposteja vähän siellä sun täällä, kirjakuoria ja postimerkkejä saa ostettua lähes joka kaupasta, pakettien lähetys onnistuu pakettiautomaattien kautta. Mitä lisäarvoa antaa postin omat toimipisteet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jostakin syystä ainakin pääkaupunkiseudulla postia jakaa suomalaisten postinkantajien lisäksi suomea osaamattomia henkilöitä täysin toisen firman nimissä. Ja nimenomaan kirjepostia. Mutta ehkä se on toimistotyötä. Asiamiespostit eivät ole postikonttoreita, joiden merkitys osana yhteiskunnan infraa on niin merkittävä, että esimerkiksi Yhdysvalloissa sellainen löytyy melkein joka jeesuksen pikkukaupungistakin. Ilmeisesti suomalaisille riittää sellainen Angolaa kehnompi yhteiskuntamalli, jossa alkuasukkaita voidaan heitellä sinne tänne milloin milläkin perusteella ja yhteiskunnan perusinfra on olematon. Jos niin on, ei pidä sitten itkeä jos ja kun se "asiamiesposti" päättää, ettei kannata hoidella sitä lisähommaa. Pakettiautomaattien toiminnasta riittäisikin juttua pidemmäksi aikaa ja sitten se peruskysymys: miksi sinä haluat maksaa siitä, että teet Postin työt ihan itse? Miksi käyttäisit pakettiautomaattia, kun voit käyttää DHL:än ja muiden palveluita, joissa paketin perillemeno on varmempaa kuin Postin laatikkoleikeissä. Postin oman ilmoituksen mukaanhan vastaanottaja vastaa lähetyksen perille menosta nykyisin, noin postilain vastaisesti. Mutta ehkä se on kehitystä ja edistystä ja hienoa. Itse olen toista mieltä.

   Poista
 3. Tuo Postin 82 000 euron kuukausipalkkaa nauttiva pomo oli ennen Postipestiä Pöyryn toimitusjohtajana ja sai Pöyry konkurssikuntoon. Onneksi Pöyry ymmärsi antaa hänelle ajoissa ja ihan viime tingassa potkut, joten Pöyry selvisi monen vuoden kitkuttelun ja organisaatiomuutosten jälkeen.

  VastaaPoista
 4. Postin toiminnalle on olemassa tieteellinen termikin. Entropia.

  VastaaPoista
 5. Meidän kansalaisten omistamasta Postista lähes puolet siirrettiin Vake Oy:n omistukseen ja heti sen jälkeen sen palvelut ovat menneet enemmän ja enemmän perseelleen:

  "Valtioneuvoston tänään (joulukuussa 2018) tekemällä päätöksellä Neste Oyj:n osakkeista noin 8,3 prosenttia, Posti Group Oyj:n osakkeista 49,9 prosenttia ja Vapo Oy:n osakkeista 16,7 prosenttia sekä Nordic Morning Oyj:n kaikki osakkeet siirretään Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n omistukseen välittömästi.

  Nyt tehtävien välittömien siirtojen lisäksi muita omistajapoliittisessa periaatepäätöksessä pdf 416kB nimettyjä omistuksia tullaan siirtämään Vakeen mahdollisimman pian. Valtion suoraan omistukseen Nesteen osakkeista jää noin 36,4, Postin 50,1 ja Vapon 33,4 prosenttia."

  Vaken tehtäväkuvaus on hieno mutta todellisuudessa se on apuvirasto jonka avulla kansan omistama varallisuus pannaan haisemaan eli myydään yksityisille ja ulkomaisille kälttärisijoittajille ohi eduskunnan päätöksenteon. Nesteestä Vake siirsi Pohjolan rautatiet nimiselle pöytälaatikko puljulle 100 miljoonan euron arvosta osakkeita, jotka tämä hukkasi ulkomaille samantien. Miksi suunnitellaan uutta raideyhtiötä kun vanhakin toimii?

  "Vaken tehtävänä on edistää korkean teknologian edelläkävijäyritystoimintaa ja -hankkeita, joilla on merkittävä myönteinen vaikutus Suomen elinkeinorakenteeseen, kotimaiseen omistajuuteen, tulevaisuuden osaamiseen ja työhön, hyvinvointiin ja turvallisuuteen globaalissa taloudessa."


  Lypsävät lehmät pannaan teuraalle.

  VastaaPoista
 6. Lisäksi on hienoa kun jonkin byrokratian takia julkinen terveydenhuolto KIELTTÄYTYY toimittamasta vastaanottoaikoja tai muita itseäsi koskevia papereita muulla tavalla kuin postilla.

  Ja ne eivät vain tule perille. Sitten saat laskun "käyttämättömästä" ajasta ja uusi aika ties milloin. Todella mielipuolista.

  Eikö vuonna 2019 voisi aikoja toimittaa sähköpostilla / txt viestillä ja muut paperit sähköisesti kanta.fi ? Mutta kun ei vaan voi. Käsittämätöntä.

  "Kyllä Posti ne tuo perille" - mutta kun ei tuo ! Henkilötunnuksen sisältämät paperit terveystietoineen menevät ties minne ! Mutta eivät kotiin perille asti.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Viimme kesänä pyysin laìttamaan ajokorttini Ylivieskasta postinvälityksellä (Ylivieskan poliisilaitos-Turun Poliisitalo)Kävin viikon välein kysymässäTurussa Poliisitalla joko koertti on tullut.Poliisi sanoi minulle toisella kertaa että taitaa oostin väki olla nurmikon leikkuussa kun tuli tuota sadettakin vähän.Kolme viikkoa mennyt ja taas olen kysymässä korttia.Nyt poliisi sañoi että tehdään uusi ajokortti.Ja vajaan tunnin päästä Sain uuden kortin.Että tämmöistä.

  VastaaPoista
 9. Me harvoin lähetämme posteja tai paketteja. Nyt on tutulla kuitenkin tulossa syntymäpäivä, joten meidän pitäisi löytää jokin edullinen kuriiripalvelu, joka paketin veisi perille. Luotettava semmoinen myös, kamalaa olisi jos paketti menisi hukkaan.

  VastaaPoista