keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

ILMASTONMUUTOS eli kuinka lakkasin pelkäämästä takkaa, saunaa ja kynttilöitä

Aivan aluksi itse asiasta:
Minulta kysytään usein hyvinkin aggressiivisesti enkö usko ilmastonmuutokseen. Kiellänkö ilmastonmuutoksen? Olenko ilmastodenialisti? Tällaiset kysymykset kertovat tietenkin sen, että kysyjä on kohtalaisen lapsellinen ja yksinkertainen omassa ilmastouskossaan.
Amerikkalainen sukellusvene U-578 Pohjoisnavalla vuonna 1958.

Jokainen, joka tietää yhtään mitään maapallosta ja sen historiasta, ei usko ilmastonmuutokseen. Jokainen normaali tiedon omaava aikuinen TIETÄÄ, että ilmasto muuttuu. Toisinaan muutokset ovat vähäisiä ja tuskin huomaamattomia, toisinaan ne ovat erittäin rajuja ja äkillisiä. Viimeksimainituista paras esimerkki on viimeisen jääkauden jälkeinen ilmaston lämpeneminen, joka oli rajuudessaan ja nopeudessaan todella hurja. Ainakin samaa luokkaa kuin jääkauden alun ilmaston muutos. Eli lyhyesti: en USKO ilmastonmuutoksiin, vaan TIEDÄN, että ilmasto muuttuu.

Mitään pysyvää ilmastoa ei ole koskaan ollut, eikä tule olemaankaan. Maapallon historia on täynnä erilaisia ilmastojaksoja. Aikoinaan nykyisen Lontoon seuduilla vaelsi kirahveja ja leopardeja, joiden fossiileja on löydetty Trafalgar Squaren alaisista maakerroksista. Aikoinaan nykyisellä Antarktiksella kasvoi vehmaita pyökkimetsiä. Niiden jäänteet löydettiin hiljattain. Samalla kerrottiin, että Etelänapamantereen pyökkimetsien aikoihin ilman hiilidioksidipitoisuus oli nykyisellä tasolla. Jos ja kun näin oli, herää kysymys: miksei siellä nyt kasva pyökkimetsiä, jos hiilidioksidipitoisuus on sama kuin silloin? Yksikään GW-uskovainen ei ole kyennyt vastaamaan tähän yksinkertaiseen kysymykseen, eikä ihan heti kykenekään vastaamaan.

Viimeisen parin tuhannen vuoden aikana on ollut huomattavia ilmastonmuutoksia. Ne ovat jättäneet arkeologisia ja historiallisia jälkiään ympäri maapallon. 500-luvulla koettiin valtaisa ilmastonmuutos, joka johti Antiikin maailman lopulliseen romahdukseen, Itä-Rooman imperiumin notkahdukseen, hunnien valtakunnan katoamiseen, vandaalien Afrikan valtion tuhoon, Etelä-Amerikan ja Väli-Amerikan silloisten sivilisaatioiden romahdukseen, , Britannian kelttiajan päättymiseen, uusiin kansainvaelluksiin ja turkkilaiskansojen nousuun Keski-Aasiassa, myllerryksiin Kiinassa ja Intiassa jne. Tämän 500-luvun todella globaalin ilmastokatastrofin aiheutti nykyisen Indonesian alueella sijainneen superkalderan purkaus. Se oli niin raju, että kiinalaiset tekivät havaintoja tuhansien kilometrien päässä.

Superkalderan jäljelle jäänyt ripe oli muuan Krakatou, jonka purkaus vuonna 1883 on yksi suurimmista tunnetuista. Se puolestaan käynnisti 1890-luvun ilmastokriisin, joka johti miljoonien kuolemaan Intiassa ja Aasiassa ja ennätyskuumuuteen Australiassa. Tämä ilmastonmuutos heilutteli säätiloja ympäri maailmaa aina 1910-luvulle saakka. Jostakin kumman syystä tämän ennätyskuuman ajanjakson mittaustuloksia on siivottu parin vuosikymmenen ajan pois virallisista tilastoista "epäluotettavina". Saman ajanjakson ennätys kylmät ovat edelleen tilastoissa.

1310-luvun alussa ilmeisesti Islannissa tapahtunut tulivuoren purkaus muutti Euroopan ja pohjoisen pallonpuoliskon ilmaston melko pysyvällä tavalla. Englannissa koettiin suuri nälänhätä vuosina 1315-17 ja ilmasto muuttui niin rajusti, että  Yorkshiren viinitarhat katosivat, eivätkä ole palanneet takaisin vieläkään. Tämä ilmastonmuutos kuihdutti myös Newfoundlandin ja Grönlannin siirtokunnat, joiden viimeiset rippeet sammuivat 1400-luvun alkuun mennessä. Grönlannissa oli tätä ennen viljety maata ja Newfoundland tunnettu nimellä Vinland, eli Viinimaa. Grönlanti tarkoitti Vihreää maata. Sinne saapuneet siirtolaiset tuskin olisivat nimenneet karun jäiden mantereen Vihermaaksi ilman hyvää syytä. Niin kuitenkin uskotaan.

Samainen ilmastonmuutos sai aikaan ruttoepidemian Keski-Aasiassa ja Kiinassa. Se levisi genovalais- ja venetsialaiskauppiaiden Mustan meren tukikohdista rottien mukana Eurooppaan ja tuhosi sydänkeskiajan yhteiskunnat. Vuonna 1356 Eurooppaan saapunut rutto tunnetaan myös Mustan surman nimellä. Se hävitti niin suuren osan väestöä, että feodaaliherrojen ja suurkauppaiden oli maksettava työntekijöille kunnon palkkaa. Työvoimaa oli niin vähän elossa. Tämä oli merkittävimpiä muutoksia Euroopan historiassa ja johti palkkatyöllä toimeen tulevien luokan syntyyn, mikä puolestaan johti pitkässä juoksussa demokratian syntyyn ja monarkististen yhteiskuntajärjestelmien kaatumiseen muutama vuosisata myöhemmin.

1600-luvun suurten uskonsotien aikana, 1640-luvulla, koettiin Euroopassa pienimuotoinen ilmastokriisi, kun parina kesänä ei ollut lainkaan kesää. Kolmekymmenvuotinen sota itsessään oli jo hävittänyt vehmaan Pohjois-Saksan ja itäisiä seutuja, mutta tämä ilmastokatastrofi sai aikaan lisätuhoja nälkiintyneitten armeijoiden syödessä itsensä halki Euroopan. Se johti myös levottomuuksiin globaalissa mitassa Ranskasta Venäjälle ja Kiinaan saakka. 1600-luku oli keskiajan ilmastonmuutoksen aloittaneen Pikkujääkauden huippuaikaa, jolloin luistelu nousi suureen suosioon Hollannissa ja paikalliset maalarit ikuistivat sen maalauksiinsa. Lontoossa vietettiin talvimarkkinoita Thamesin jäällä.

Jotta tarina ei venyisi aivan mahdottomiin mittoihin, jätän tarkemmat ilmastohuomiot väliin ja nuo esimerkit saavat riittää. On nimittäin vuoren varmaa, ettei ihmisen mikään toiminta saanut aikaan edellä kerrottuja ilmastonmuutoksia, jotka olivat globaaleja. Ja se kertoo kiistattoman faktan: ilmasto muuttuu, olipa ihmistä tai ei. Se on absoluuttinen tieteellinen fakta.

Ja tämän kautta pääsemmenkin takaisin aiheeseen, eli siihen miksi suhtaudun nykyiseen "ilmastokriisiin" hyvin rauhallisesti ja toisinaan jopa hieman huvittuneestikin.

Nykyisen ilmastonlämpenemisteorian isät ja luojat, herrat Mann ja Jones, kuuluivat siihen ilmastotutkijoiden joukkoon, jotka julistivat 1970-luvulla uuden jääkauden olevan aivan kulman takana. Kävikin toisin. Jääkautta ei tullut, mutta ilmasto lämpeni pikkuhiljaa. Kymmenen, viidentoista vuoden tieteellisen korpivaelluksen päätyttyä samaiset herrat ponkaisivat uudelleen esiin ja tällä kertaa he julistivat ilmaston lämpenemistä. Koska ilmasto todellakin lämpeni jonkin verran 1990-luvulla, herrojen uusi idea otettiin vastaan laajasti. Syntyi nykyisen ilmastouskon perusta.

Tämän virallisen ilmastouskon perusta on tässä: ihmiskunta syytää ilmakehään hiilidioksidia, joka toimii kasvohuonekaasuna ja lämmittää ilmastoa. Atomitasolla atomit varastoivat auringon lämpöä itseensä ja luovuttavat sitä edelleen, mutta säilyttävät sitä silti itsessään, jatkuvasti lämmeten. Idea kuullosti mainiolta, mutta moni fyysikko kertoi ettei se nyt ihan noin toimikaan. Moni tutkija huomautti myös, ettei maapallon ilmakehä suinkaan ole mikään kasvihuone, vaan kaasukerros, johon avaruus vaikuttaa koko ajan. Lämpöä haihtuu avaruuteen ja sieltä se myös tulee, auringosta siis. Mann, Jones ja heidän tukijansa kävivät taistoon ja kehittivät metodeja vastustajiensa tuhoamiseksi, dissaamiseksi ja erilaisten ilmastotulkintojen torjumiseksi. Tämä tiedetään, koska herrojen tätäkin asiaa käsittelevät sähköpostit vuodettiin julkisuuteen Climategatessa.

Kyse oli ja on edelleen rahasta. Mann, entinen tiedemaailman hylkiö, tienasi varsin nopeasti noin 100 miljoonaa dollaria ilmastonlämpenemisvouhkaamisellaan. Jonesista tuli suuri guru. YK:n alaisuuteen perustetun ilmastopaneelin johtoon valittiin intialainen rautatieinsinööri, joka omisti Intian suurimman päästöpankin. Al Gore oli osakkaana USA:n suurimmassa päästöpankissa. Aivan yllättäen luotiin hiilidioksidipäästöbisnes, jonka vuotuinen arvo oli taannoin 72 miljardia dollaria. Ei siis ihme, että intialainen YK:n ilmastopaneelin johtaja ajoi asiaa tarmokkaasti. Pelkästään EU:n alueella päästökaupassa katosi 7 miljardia euroa rahaa tielle tietämättömille.

No kuinka tämä ilman myyminen ja ostaminen sitten toimii? Intiassa homma menee näin: YK ilmoittaa maan hiilikrediittien määrän. Se jaetaan jokaista intialaista kohti. Jobbarit kiertävät kyliä ja ostavat päästökrediittejä viidelläkympillä per nuppi. Jobbarit myyvät kokoamansa päästökrediitit päästökrediittidiilereille, jotka myyvät ne päästöpankeille. Päästöpankit myyvät sitten näitä yrityksille, jotka siis maksavat yksityisyritykselle miljoonia siitä ettei niiden tarvitse tehdä mitään saastuttamiselleen. Yhdysvalloissa ei ainakaan Al Goren elokuvien julkaisun aikoihin ollut mitään rajoituksia päästökaupalle. Kuka tahansa sai perustaa päästöpankin ja ruveta leipomaan rahaa absoluuttisesti tyhjästä Intian mallin mukaan. Tämä päästöpankkitoiminta jatkunee edelleen ympäri maailmaa. Ilmastobisneksen kokonaisarvoksi onkin arvioitu noin 1,2 triljoonaa dollaria.

Poliitikoille ilmastovouhotus on ollut loistava korkkiruuvi ja on sitä edelleen. Ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä voidaan kansalaisia laskuttaa mistä tahansa ja milloin tahansa ja miten tahansa. Ilmastovouhotus saa ihmiset myös pelkäämään ja pelokas tottelee. Metodia käyttivät natsit miljoonia ihmisiä tuhotessaan ja samoin tekivät Stalinin gulagin hallinnoitsijat. Sama pelon lietsonta mahdollisti myös Maon Kiinassa kymmenien miljoonien ihmisten kuolemaan päättyneet Kulttuurivallankumouksen ja Suuren harppauksen. Erityisen ohjelmallista ja johdonmukaista on ollut lasten pelottelu, koska näin kasvatetaan pelokas kansa tottelemaan johtajiaan.

Entä sitten ne mittaustulokset? Jo aikoja sitten kävi ilmi, että herra Jonesin, jonka johtama laitos Englannissa oli alunperin se ainoa virallinen datan luoja, mittaustuloksissa oli pieniä ongelmia. Kiinassa oli Jonesin mukaan 83 mittausasemaa, joista kiinalaiset eivät tienneet yhtään mitään ja joita he eivät löytäneet. Venäjällä oli 11 mittausasemaa Siperiassa, mutta venäläiset eivät tienneet niiden olemassaolosta mitään. Lisäksi mittaustuloksia "kalibroitiin". Selkokielellä ja Climategate-meileissä asianosaisten omin sanoin tämä "kalibrointi" tarkoitti mittaustulosten muokkaamista tarkoituksen mukaisiksi, eli niiden väärentämistä. Samaa kalibrointia tehdään edelleen.

Myös arkistoja siivottiin ympäri maailmaa. Suomessa ilmatieteen laitos ei enää kelpuuttanutkaan sodissa menetetyiltä alueilta ennen sotia kerättyä dataa, koska niistä näki suoraan, että maamme eli huomattavasti nykyistä lämpimämpiä kesiä 1930-luvulla. Suomen lämpöennätykset olivat nekin mitattu menetetyillä alueilla ennen sotia, mutta nyt ne olivat "epäluotettavia". Kyse ei ollut sattumasta tai suomalaisten ilmastovirkamiesten puuhista, vaan ohjelmallisesta toiminnasta uuden ilmastouskonnon historian uudelleen kirjoittamiseksi. Australiassa virallisista tilastoista pyyhittiin pois 1890-luvun ja 1900-luvun taitteen ennätyshelteitä. 1890-luvun lopussa oli peräti kolmen kuukauden jakso, jolloin lämpötila ylitti +50 astetta eri puolilla Australian sisämaata. Nämä tulokset poistettiin "epäluotettavina". Saman ajanjakson kylmimmät mittaustulokset säilyivät virallisissa tilastoissa, koska ne olivatkin, ta daa! luotettavia. Näin toimittiin ympäri maailmaa ja toimitaan edelleen.

Myös parinkymmenen vuoden ajan huudettu totuus tiedemaailman yksimielisyydestä on valhe. Sellaista ei ole koskaan ollut, eikä ole nytkään. Edelleen on tutkijoita ja tiedemiehiä, jotka suhtautuvat Mannin ja Jonesin johdolla luodun GW-uskonnon väitteisiin hyvin kriittisesti. Heitä ei julkisuudessa paljoa näy, koska heidät on pyritty vaijentamaan, diskreditoimaan, eliminoimaan ja tuhoamaan. Aiheesta käydään pitkä keskustelu Mannin johdolla juuri niissä Climategate-meileissä, joissa Mann, Jones ja kumppanit suunnittelevat erimieltä olevien tuhoamista akateemisesti ja heidän työnsä ja tutkimustensa kaatamista. Tästäkin huolimatta on tiedemiehiä, jotka esittävät virallisen ilmastokouhotuksen kannalta varsin ikäviä kysymyksiä.
Amerikkalainen sukellusvene Pohjoisnavalla maaliskuussa 2013.

Kuka määritteli maapallon lämpötilan, miten ja missä ja milloin? Ilman sitä ei voida sanoa kuinka paljon maapallon lämpötila on noussut. Kuitenkin tiedämme, että muutaman kilometrin päässä toisistaan sijaitsevilla pakoilla voi olla vuorokauden vaihteluväli kymmeniä asteita. Vuosittaiset mittauserot voivat nekin olla heitoiltaan kymmenien asteitten mittaluokkaa. Etelänapamantereen lämpödata oli ainakin alunperin peräisin yhdeksältä mittausasemalta. Niiden perusteella on virallisesti kerrottu mikä on milloinkin Antarktiksen lämpötila. Jokainen voi miettiä miten luotettava tulos Suomen osalta saataisiin, jos maassa olisi vain yhdeksän lämpömittaria ja niiden mittaustulosten keskiarvo olisi koko Suomen virallinen lämpötila.

Jokainen voi itse tykönään miettiä sitä, miksi Suomen päästölaskelmista on poistettu neljä miljoonaa hehtaaria hiilinieluja. Miksi? Koska jos nuo neljä miljoonaa suohehtaaria hiilinieluja laskettaisiin mukaan, me olisimme jo päästötavotteissamme, eikä meidän tarvitsisi tehdä yhtään mitään. Ei leikata päästöjä, ei maksella päästömaksuja jne. Mutta hirveintä on se, että ulkomaalaiset tahot ovat vain ilmoittaneet, ettei neljää miljoonaa hiilinieluhehtaaria lasketa mukaan, ja meidän johtajamme hyväksyvät tämän. Miksi? Koska ilmastonmuutoshysteria helpottaa maan hallitsemista ja lisämaksujen keräämistä.

Tiivistetysti: en usko ilmastonmuutokseen. Tiedän, että ilmasto muuttuu. Tiedänkö, että lietveteläisen kirvesmiehen rantasauna aiheuttaa ilmastonmuutoksen? En, vaan tiedän ettei se aiheuta yhtään mitään, paitsi kesällä hyttysten häipymisen saunan lähistöltä. Uskonko, että Alajärveltä Seinäjoelle ajava työmatkalainen aiheuttaa ilmaston lämpenemisen? En todellakaan usko, vaan tiedän ettei hän aiheuta yhtään mitään. Entä Jyväskylässä iltaisin kynttilöitä polttava runotyttö, onko hän suurin ilmastogangsteri päällä maan? No ei ole. Entä lihaa syövä metsuri? No ei.

Ilmasto muuttuu kyllä. Mutta ei sinun, tai minun, tai naapuri citymaasturimiehen takia. Ilmasto on muuttunut aina maapallolla. Kysymys kuuluukin: haluammeko heittää kirjaimellisesti kymmeniä miljardeja taivaan tuuliin, ostaa sillä rahalla ilmaa, vai panostammeko luonnonsuojelemiseen?

Luonnon monimuotoisuuden katoaminen on todellinen konkreettinen uhka, jossa ihminen näyttelee ratkaisevaa osaa. Sen torjumiseen tarvittaisiin rahaa, joka nyt pannaan ilman myymiseen ja ostamiseen. Maailman merissä ja joissa lilluu valtaisia määriä muovia. Tämä on vain ja ainoastaan ihmiskunnan aiheuttama ekokatastrofi ja ihminen pystyisi torjumaan sen ja korjaamaan ainakin osittain, mutta siihen tarvittaisiin rahaa, joka nyt syydetään ilmaan. Saastepäästöjä voitaisiin vähentää jo nykyisellä teknologialla valtavia määriä, mutta se vaatisi rahaa. Jostakin kumman syystä vihreää hehkuvat poliitikot panevat rahaa mielummin ilmaan, kuin tähän.

Lopuksi jokainen voi miettiä mitä tarkoittaisi "maailman hiilidioksidipäästöistä eroon pääseminen". Niin, se tarkoittaisi koko ihmiskunnan kuolemaa, kaikkien happea hengittävien elollisten kuolemaa. Kasvit tarvitsevat hiilidioksidia elääkseen ja ne tuottavat happea meille. Tämä opetettiin jo oppikoulussa, peruskoulussa, mutta jostakin syystä poliitikkomme eivät tajua sitä. Pääministerinä ollessaan Matti Vanhanen yltyi niin suureksi ilmastosoturiksi, että julisti eduskunnassa tavoitteena olevan "hiilivapaa Suomi." Se tarkoittaa selkokielellä täysin eloton Suomi. Hiili on nimittäin kaiken elollisen perusta, perusrakennusaine.

PS. Jätän tästä tarkoituksella linkit pois. Joudutte googlaamaan ihan itse. Kaikkeen edellä esitettyyn löytyy linkkejä, kirjoituksia, tutkimuksia, dataa jnejnejne. Netin syövereistä. On ihan teistä itsestänne kiinni haluatteko tietää asiasta, vai haluatteko te vain uskoa koska... Koska joku sanoo niin. Ottakaa selvää, perehtykää asiaan, lukekaa, hankkikaa tietoa, niin ette ole sokeita tottelevaisia orjia, joita marssitetaan haluttuun suuntaan kuten aina silloin tällöin ihmiskunnan historiassa on tupannut käymään.

PPS. Mikä sitten nyt heiluttaa ilmastoa? Olen toki maallikko, enkä tiedemies, mutta on varsin todennököistä, että magneettisen Pohjoisnavan liikkuminen vaikuttaa maapallon kallistuskulmaan ja siten maapallon ilmastovyöhykkeisiin enemmän kuin Jennan moottoripyörä tai Jukan pellolla ajama traktori.

33 kommenttia:

 1. Mikä heiluttaa ilmastoa? Sitä heiluttaa tietysti se, että pieni jääkausi loppui 1860-luvulla. Se loppui siksi, että ilmasto lämpesi ja siksi loppuivat myös kaikki aiemmat jääkaudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa elämme edelleen jääkauden loppua, sillä napa-alueilla on edelleen jäätä...

   Poista
 2. Vihreät poliitikot haluavat pysäyttää ilmastonmuutoksen. Okei. Se tarkoittaisi evoluution pysäyttämistä. Okei. Homma on helppo kirjoittaa. Sammuttakoot auringon. Se on meidän ainoa lämmön lähde. Muuta keinoa toistaiseksi ei ole.

  VastaaPoista
 3. Tähänkin paras lääke on lisääntyminen. Sillä tarvitaan lisää veronmaksajia maksamaan tämä ilmastonmuutos.

  VastaaPoista
 4. Kiitos hienosta katsauksesta.
  Noinhan se on mennyt ja tulee menemään.

  Youtubesta löytyy 12-osainen esitys Suomen ilmastotodellisuudesta https://www.youtube.com/channel/UCB30JPPmNNdUEto5Udh97Fw
  Ilmastonvaihtelusta seuraava keskustelu nähtävissä videoiden kommenttiosuudessa.
  Yhtä asiallista ja rakentavaa kommentointia ilmastoblegeihin löytyy US:n Puheenvuorosta, jossa kommentoijat tuovat selkeästi esiin toisten kommentoijien henkiset vajavaisuudet.)):

  Muovikaustit hoidetaan pillikiellolla ja kierrätyksillä, joskaan ne eivät taida ongelmia ratkaista:

  https://beta.oikeamedia.com/o1-110400
  https://beta.oikeamedia.com/o1-72503

  Suomihan sai ilmastoministerin. Veikkaanpa, että ilmastopolitiikka tulee olemaan linjalla Greta Thunberg. Odotettavissa hiilimonoksidipäästöjen iisääntymistä ihmisten itse aiheuttamina?

  VastaaPoista
 5. Siinä oli faktaa kerrakseen. Erinomainen kirjoitus, Sandelta jälleen. 👍

  VastaaPoista
 6. Ainakin yksi virhe kirjoituksessa: maapallon historiassa ei ole koskaan ollut näin korkeita pitoisuuksia hiilidioksidia ei edes silloin, kun dinosaurukset kävelivät maan päällä. Emme tiedä mitä nyt tapahtuu. Ja kyllä hiilidioksidia voi tipruttaa taivaalle, muttei enempää kuin kasvit (ja muut) sitä ottavat ilmasta. Jos pitoisuus nousee, sitä tuprutetaan liikaa. Poliitikoilla pyrkimys on hiilineutraalisuuteen eli ettei ilmaan pääse enempää hiilidioksidia kuin sieltä lähtee. Ei sen enempään. Kenenkään ei tarvitse lopettaa henjittämistä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otappa vähän lisää selkoa tuosta asiasta... Saattaa tulla yllätyksiä vastaan.

   Poista
  2. Tässäpä "faktaa" kerrakseen... Tietenkin "Anonyymilta". Hiilidioksipitoisuus on päinvastoin edelleen historiallisen alhaalla. Vain 400 ppm.

   Poista
 7. Tuo selityksesi ilmaston lämpenemiseen oli naurettavaa hölynpölyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavat perustelut sinulla omalle esittämällesi.

   Poista
 8. Mann on syntynyt 1965. Mitä voimme päätellä tästä tiedosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen, että tämän vuoden aikana hän täyttää 54.

   Poista
 9. Saattaa olla perää tässäkin näkökannasta. Raha on kaiken valtias tällä pallolla. Ja vaikka raha olisikin kaiken ilmastonmuutoksen tai muuttumattomuuden takana niin silti on varsin tärkeää että noihin päästöihin puututaan vaikka mittaukset olisivatkin jotenkin jostain syystä epävalideja joltain ajanjaksolta. Koska ei tarvita mittareita silloin kun ilmaa ympärillä ei voi hengittää kun se on niin saastunutta kaikesta paskasta jota se sisältää. Mieti Lontoota joskus viimevuosisadan puolella, kivihiilipöly esti hengittämästä ja joka paikassa oli mustaa! Kenties jos sellaista halutaan takaisin niin toki, ei päästöjä tarvitse hillitä ilmaston nimissä. Saatikka Tokio tai muut suurkaupungit. Kävele siellä hengityssuodatin naamallasi. Kaikkea pyörittää raha. Ja paha! On sääli että ihmiset hyväksyvät ilman saatuttamisen sen takia etteivät usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. Ja silti haluavat suojella luontoa. Oikeastaan täysin älytöntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakensitpa komean olkiukon. Uskonpuute ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen EI tarkoita ilmansaastuttamisen hyväksymistä! Moinen väite on typerä. Tilanne on nyt se, että ilmastohörhöt ovat harhoissaan aiheuttaneet luonnonsuojeluun ohjatut varat imaginaarisen "ongelman" torjumiseen. He ovat myös aiheuttaneet Amazonin sademetsien hakkuut biodieseliä tuottavien palmujen istutukseen. Minun mielestäni luonnon tuhoaminen luonnonsuojelun nimissä ei ole ainoastaan silkkaa hulluutta, vaan sen pitäisi olla myös tuomittavaa, ihan luonnonsuojelulailla. Niin tai näin, hyväksyttävää se ei ole.
   Mitä mieltä olette auktoriteetin (YK) asettamasta uudesta ilmastomäärittelystä? Nyt ilmasto määräytyy viimeisestä 15:sta vuodesta ja tulevista 15:sta vuodesta. Toki niistä tulevista me emme tiedä mitään. Tiedeyhteisö ei hyväksy tätä tapaa, mutta "virallinen" kanta on nyt tämä. Viimeisin raportti saatiin tällä menetelmällä näyttämään "hyvältä", kun päästiin ekstrapoloimaan tulevaisuus El Ninon huipulta (el nino on SÄÄilmiö, liittyen valtamerivirtoihin).
   Maapallon ilmastoon vaikuttaa kaksi asiaa:
   1. Aurinko , sykleineen.
   2. Valtameret, sykleineen. Ne ovat myös SE termostaatti, mikä pitää lämpötilojen vaihtelun melko tiukoissa rajoissa.

   Poista
 10. "Aikoinaan nykyisellä Antarktiksella kasvoi vehmaita pyökkimetsiä."

  vs

  ”Viimeisen sadan miljoonan vuoden kuluessa on tapahtunut mm. Amerikan ja Euroopan ajautuminen irti toisistaan, Intian törmääminen Aasiaan ja Antarktiksen vaeltaminen Etelänavalle.”
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Mannerliikunnot

  Lukemalla oppii. Kannattaa lukea ennen kuin yrittää kirjoitella.

  Tuokin kannattaa huomioida:
  https://earthsky.org/earth/earth-spin-axis-drift-polar-motion-3-processes
  (maapallon ilmastovyöhykkeet on jatkuvassa liikkeessä koska maapallon pyörimisakselikin liikkuu, kouluajoilta muistelen että suomessakin olisi joskus ollut sademetsää)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi ollut myös päiväntasaajalla ylösalaisin, tämän opin maantiedon tunnilla. Pelkästään maailman karttaa katsomalla näkee, että joskus muinoin kaikki mantereet olleet yhdessä läjässä.

   Poista
 11. Saastepäästöjä voitaisiin vähentää aurinko-, ydin- ja tuulienergialla. Muovin ongelmia voitaisiin vähentää korvaamalla öljypohjaiset materiaalit esimerkiksi kasvipohjaisilla materiaaleilla. Elämme massasukupuuton aikaa, ihmiskunnan tulee huolehtia ensisijaisesti itsensä kannalta oleellisten lajien selvitymisestä. Suurelta osin esittämäsi päämäärät ovat yhteneväisiä ilmastonmuutoksen kontrollointiin pyrkivien tahojen kanssa. Se on hyvä asia. Rakennetaan yhdessä elinkelpoinen laji. Päästökauppa tuntuu kapitalistin tapana tarttua toimeen. Ehkä minä en vain ymmärrä sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ydinenergia on ainoa toimiva ratkaisu. Tuulienergia ei elinkaarensa aikana tuota edes valmistuskustannuksia. Aurinkoenergia vaatii valtavia maa-alueita ollakseen edes jonkinlainen vaihtoehto. Ja nuo maa-alueet ovat pois alkuperäiseltä eläikannalta. Muovilla saastuttaminen voidaan lopettaa tehokkaalla kierrätyksellä, tai jopa kartongin kehittämisellä, jossa on jo vuotamattomat pahvimukit kehitelty. Ideaa kannattaa kehittää pakkausten suuntaan.
   Ilmastonmuutoksen kontrollointi on jo ideana mahdoton. Ne triljoonat oikeassa luonnonsuojelussa olisivat paljon paremmassa paikassa, kuin päästökauppiaiden taskussa.

   Poista
 12. Hieno kirjoitus. Iso kiitos. Taidan jakaa muillekin tämän näkökulman ...

  VastaaPoista
 13. 6.6. aamun anonyymille klo 6:29 -->
  Siis ööh, ihan peruskäsitteet olisi hyvä hallita:
  Hiili-di-oksidi eli C-O-2 (tässä ei saa paremmin muotoiltua) EI OLE saaste, vaan kaiken elämän perusta!
  Ilman CO2:ta tämä planeettamme olisi täysin eloton kivi - fakta.

  Sitten tuon aiempaan "koskaan ei ole ollut 400 ppm = 400 miljoonasosaa) CO2 ilmassa"? Itse asiassa on ollut, mutta tuosta on aikaa jo miljoonia vuosia. Jatkapa googlausta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkokunnan kuumin planeetta (joka _ei_ ole se aurinkoa lähin) on kuumin siksi että sen kaasukehä on lähes pelkkää hiilidioksidia. Venuksen yölämpötilat on kovempia kuin Merkuriuksen päivä. Missä se elämä on?

   Poista
 14. Viimeisin ilmastomuutosvillitys on ilmaistu siten, että maan ydin lämpenee ja kuori ohenee. Tästä johtuu maan kuoren lämpeneminen. Lämpeneminen sulattaa tundraa ja kiihdyttää lahoamista, josta johtuu nopeutuva metaanin vapautuminen ilmakehään. Tästä taas johtuu se, josta puhutaan ilmastonmuutoksena. Ota näistä selvää. Jokaisella tutkijalla tuntuu olevan ihan ikioma teoria.

  VastaaPoista
 15. kuka keksi ilmastonmuutoksen? kuinka se saatiin valtioiden
  maksettavaksi?? kenelle menevät suomenkin maksamat pikkuruiset 15-20 milj.euroa???

  VastaaPoista
 16. Hyvä kirjoitus ja aivan yhtä validi tieteellisesti kuin niin kutsuttujen oikeiden ilmastotutkijoidenkin. Totuus (lienee?) on se, että emme tiedä mitä on tapahtumassa ja mistä syystä mutta ihmisten vaikutukset ovat juurikin tuolla ympäristökatastrofin puolella muovi- ynnä muina jätteineen ja vaikutus ilmastoon vähäinen, ellei jopa olematon.

  Perustan mielipiteeni siihen, että nämä "oikeat" tutkijatkaan eivät tälläkään hetkellä tiedä juuri mitään olennaista. Itsekään en tänne mitään linkitä, voitte kaivaa saman tiedon helposti netistä itsekin, mutta esim. metaanikaasua pääsee tällä hetkellä maapallolta ilmakehään ennätysvauhtia. Ainoa, mistä tiedemiehet ovat yhtä mieltä on se, että tuo metaanikaasun karkailu ei johdu ihmisen toiminnasta. Tuokin tieto on havaittu vasta viime viikkoina, eli koko ajan uutta dataa on käytössä.

  Talvella saimme lukea (löytyy myös netistä...) kuinka valtameret ovat itse asiassa varastoineet niin paljon lämpöä, että ilmastonmuutosta ei pystytä enää käytännössä estämään. Tämäkään ei ole ihmisen aiheuttamaa vaan siinä ovat työtänsä tehneet meitä suuremmat voimat, kuten esim. aurinko ja syklisyys. Tämäkin tieto tuli ilmastotieteilijöille yllätyksenä vuonna 2019, mutta reilusti asian kyllä tunnustivat.

  Toisekseen, tuo mitä kuvasit historiallisista tapahtumista todistaa sen, että meillä ihmisillä on kyky sopeutua. Siihen meidän eläminen perustuu, kykyyn sopeutua vallitseviin olosuhteisiin joten en ole käytännössä lainkaan huolestunut ilmaston lämpenemisestä mikä siis on totta. Ilmastouskovaisuus on vain erittäin hienosti kudottu uusi bisnes, jossa todellakin lammaslaumaa liikutellaan haluttuun suuntaan ilman pelkoa suurten massojen omasta ajattelusta ja kritiikistä. Vertaisin tuollaista aivopesua mihin tahansa hirmuhallintoon, esim. Natsi-Saksaan jossa lähes koko Saksan kansa saatiin psykoosiin tekemään pahojaan.

  Voimme odottaa ilmaston lämpenemistä aivan rauhallisin mielin, pelättävää ei ole. Elämä jatkuu.

  VastaaPoista
 17. Hieno kirjoitus Sande����. Vihreille pikku ilmastouskoville tämä on tietysti myrkkyä, mutta noin ihmiskunnan tervettä ja rikkaampaa elämää ajatellen varsin hyvä.

  VastaaPoista
 18. Nostan esiin kolme asiaa tästä tekstistä:

  "500-luvulla koettiin valtaisa ilmastonmuutos, joka johti Antiikin maailman lopulliseen romahdukseen, Itä-Rooman imperiumin notkahdukseen, hunnien valtakunnan katoamiseen, vandaalien Afrikan valtion tuhoon, Etelä-Amerikan ja Väli-Amerikan silloisten sivilisaatioiden romahdukseen, , Britannian kelttiajan päättymiseen, uusiin kansainvaelluksiin ja turkkilaiskansojen nousuun Keski-Aasiassa, myllerryksiin Kiinassa ja Intiassa jne."

  Tästä opimme, että merkittävä ilmastonmuutos aiheuttaa mullistuksia, riippumatta siitä, mistä syystä ilmastonmuutos syntyy.

  "On nimittäin vuoren varmaa, ettei ihmisen mikään toiminta saanut aikaan edellä kerrottuja ilmastonmuutoksia, jotka olivat globaaleja. Ja se kertoo kiistattoman faktan: ilmasto muuttuu, olipa ihmistä tai ei. Se on absoluuttinen tieteellinen fakta."

  Samaa mieltä! Mutta tämä päättely ei todista sitä, etteikö ihminenkin voisi vaikuttaa ilmastoon. Menneisyys ei ennusta tulevaa.

  "Suomessa ilmatieteen laitos ei enää kelpuuttanutkaan sodissa menetetyiltä alueilta ennen sotia kerättyä dataa, koska niistä näki suoraan, että maamme eli huomattavasti nykyistä lämpimämpiä kesiä 1930-luvulla. Suomen lämpöennätykset olivat nekin mitattu menetetyillä alueilla ennen sotia, mutta nyt ne olivat "epäluotettavia". Kyse ei ollut sattumasta tai suomalaisten ilmastovirkamiesten puuhista, vaan ohjelmallisesta toiminnasta uuden ilmastouskonnon historian uudelleen kirjoittamiseksi."

  Olemme varmaankin samaa mieltä siitä, ettei ilmastonmuutos kunnioita valtakunnan rajoja. Avaruudesta katsottuna noita rajoja ei edes näe. Jos haluamme seurata lämpötilojen muutoksia, se ei onnistu, jos siirrämme tai vaihdamme lämpömittareiden paikkoja. Koska Ilmatieteen laitoksella ei ole enää mittareita luovutetuilla alueilla, menneitä mittaustuloksia ei voi vertailla nykyisiin. Siksi nuo aiemmat lukemat on valitettavasti jouduttu jättämään vertailusta pois.

  Päätelmäni: kun ilmastonmuutos aiheuttaa suuria mullistuksia eikä edes tämän kirjoituksen perusteella ole poissuljettua, että ihminen voisi (myös) aiheuttaa ilmastonmuutosta toiminnallaan, on tärkeää seurata asioiden kehitystä. Se on tehtävä vertailukelpoisilla mittaustavoilla, eli mitataan samaa asiaa samassa paikassa eri vuosina.

  VastaaPoista
 19. Täällä on hyvin avattu näitä väittämiä:

  http://ilmasto.org/ilmastonmuutos/usein-kysytyt-kysymykset/usein-esitettyja-ilmastoskeptikoiden-vaitteita

  VastaaPoista
 20. Voisitko kuitenkin laittaa lähteet esille? Minulla ei - eikä varmasti monella muullakaan - ole aikaa etsiä niitä, joten helpottaisi kummasti. Lisäksi lähteiden käyttö lisää sinun uskottavuttasi. Niiden ensisijainen tarkoitus on nimenomaan todentaa se mitä väitetään.

  VastaaPoista
 21. Jos nuo vihreät piipertäjät jotain ymmärtäis että ilmasto tulee aina vaan muuttumaan,silloin osaisivat pitää turpansa kiinni

  VastaaPoista
 22. Voi ristus notta oot nälli kaveri! Jatka justihin samaa rataa, ekköhän sää sitte joku päivä tipahra littiän pallon reunalta, ku riittävän pitkälti soutelet. Son kuule taivahan tosi!

  VastaaPoista