tiistai 24. tammikuuta 2017

KUINKA VALLANVAIHTO SUOMESSA ON MAHDOLLISTA


Monet ovat sanoneet minulle, ettei äänestämällä voi vaikuttaa, ettei Suomessa mikään voi muuttua, ja ettei nykyistä valtapolitiikkaa voi vaihtaa perinteisin keinoin. Olen itse aivan varma siitä, että maamme politiikka voi vaihtua rauhanomaisesti, äänestämällä, mutta se vaatii äänestäjiltä toisenlaista äänestämistä.

Jos joku ei usko, että äänestämällä voisi vaikuttaa, voi miettiä millaista politiikkaa maassa tehtäisiin juuri nyt, jos vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kaikki nykyiset eduskuntapuolueet olisivat pudonneet pois. Miettikääpä mitä olisi tapahtunut jos keskusta olisi vaihtunut IPUun, kokoomus Muutos 2011 puolueeseen, demarit SKPhen ja vasemmistoliitto Kommunistiseen työväenpuolueeseen. Vihreät olisi voinut vaihtua vaikkapa Kristallipuolueeseen. Persujen tilalle olisi tullut Piraattipuolue. Se, joka väittää, ettei mikään olisi muuttunut, ei kyllä ymmärrä politiikasta mitään.

Noh, sitten sanotaan aina, ettei pienpuolue voi vaikuttaa. Ei voikaan, jos sitä ei äänestetä. Jos 200 000 ihmistä äänestäisi pienpuoluetta, se ei olisikaan enää pienpuolue ja sitten se voisi vaikuttaa. Ongelmahan on juuri siinä, että vaalikarja valittamisestaan huolimatta menee ja äänestää aina vain juuri niitä samoja puolueita, joista se valittaa.

Noh, miten se rauhanomainen vallanvaihto sitten käytännössä voidaan tehdä? Se on hyvin yksinkertaista. Jokainen äänioikeutettu voi ihan omalla äänellään vaikutta suoraan asiaan. Koska tuntuu siltä, että monelle tämä on epäselvää, kerron seuraavaksi kolmella kohdalla kuinka se tehdään.

1. Ennen kuin menet äänestämään, opettele ulkoa kaikki eduskuntapuolueet.

2. Etsi numero ja ehdokas sellaisesta puolueesta, joka ei ole eduskunnassa juuri nyt.

3. Kun olet äänestyskopissa, varmista, että äänestämäsi henkilö ja äänestyslippuun piirtämäsi äänestysnumero eivät kuulu yhteenkään eduskuntapuolueeseen, vaan eduskunnan ulkopuolisiin puolueisiin.

JOS kaikki äänestäjät toimisivat näin, Suomessa tapahtuisi täydellinen vallanvaihto. Kaikki nykyiset eduskuntapuolueet on mahdollista vaihtaa. Jokainen siellä nyt istuva kansanedustaja on mahdolliusta vaihtaa. Se vaatii vain tuon kolmen kohdan noudattamista. Voit noudattaa tuota kolmen kohdan ohjelmaa riippumatta siitä annatko äänesi ennakkoon, vai varsinaisena äänestyspäivänä. Mitään muuta ei tarvitse tehdä.

Kyse on vain siitä, että sinä, hyvä äänestäjä, äänestät eduskuntapuolueita, jotka tekevät juuri sitä politiikkaa, josta sinä valitat. Jos ja kun kaikki eduskuntapuolueet vaihtuisivat, jos jokainen siellä nyt istuva ministeri ja edustaja vaihtuisi, vaihtuisi valtapolitiikkakin.

Kannattaa muistaa, ettei esimerkiksi Donald Trumpilla ollut mitään mahdollisuuksia gallupien, asiantuntijoiden, analyytikoiden, toimittajien, kommentaattorien jne. mukaan. Hillary Clintonin voitto oli aivan varma. Siitä ei ollut epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuikaan? Aivan, äänestäjät äänestivät toisin. Pim. Ja joka sanoo, ettei Yhdysvaltojen politiikassa tapahtunut mitään muutosta, ei ymmärrä politiikasta mitään. Eli äänestämällä voi ihan oikeasti vaihtaa politikan suuntaa, hyvässä tai pahassa, Se on mahdollista meilläkin, MUTTA sinun pitää äänestää jotakin aivan muuta kuin mitä eduskunnassa näet.

14 kommenttia:

  1. Miten olisi äänestämättömyys? Sinä vaalipäivänä, jolloin kukaan ei äänestäisi tai korkeintaan naurettava vähemmistö, puolue- ja valtapolitiikka sekä näennäis-kansanvalta katoaisivat. Kiitos muuten hienoista CatFace-book-kuvista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin epätoivoisesti pehmentää aihetta söpöilyllä.

      Poista
    2. Facepalm. Juuri kun asia selitettiin. Antamaton ääni on nykyisen politiikan hyväksyntä. Yhtä paha kuin nykyisten petturipuolueiden äänestäminen. Pettureiden äänestäjät antavat varmasti äänensä tavoilleen tottuneina.

      Poista
    3. Lieventäisin ehkä tuota Sanden ehdotusta niin, että voit niin harkitessasi äänestää vasta yhden kauden edustajia. He eivät todennäköisesti ole saaneet vielä ääntään kuuluville puoluejyrän alta ja heissä voi olla potentiaalia. Mutta useamman kauden edustajat: he ovat vastuussa siitä missä nyt ollaan. Ei yhtäkään jatkoon.

      Poista
    4. Ainoastaan ÄÄNESTÄMÄTTÖMYYS mielestäni vaikuttaisi. Mutta siihen tämä "kansa" ei pysty - ei yhtenäisyyttä. Mummut ja papat käyvät äänestämässä, koska se on muka velvollisuus ja hyvän ihmisen tae.
      Turhaa p...n jauhantaa kaikki!

      Poista
  2. Ehdokkailla pitäisi olla myös älyä ja viisautta. Vähimmäisvaatimuksina englanninkielen osaaminen ja kirjallisuus harrastuksena. Ei mitään Papusen kaltaisia jeesjees-miehiä, joilla ei ole mitään käsitystä maailmanmenosta oman torppansa ulkopuolella.

    VastaaPoista
  3. On esitetty väitöksiä, että Suomen vaaleissa tapahtuu pienpuolueiden osalta vilppiä siten, että ääniä siirtyy "protestiääninä" pienpuolueilta virallisille puolueille, esim. perussuomalaisille ja vasemmistoliitolle. Tieto -konsernin suorittamalla elektronisella ääntenlaskulla tämä on täysin mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos vaikka Äänestetään Ehdokasa EI puoluetta ja ääniä ei saisi siirtää muille.
      Ja kansanedustajia VAIN 51 ja kaikki olis Oikeita Edustajia eikä mitää Missi tai muita julkkiksia jotka ei tiedä politiikasta mitään. ELI Ehdokkaille Pääsykokeet

      Poista
  4. Viimeisimmät uudet liikkeet: Vihreät ja Persut.
    Ja miten kävi?
    Mikä takaisi että ehdottamasi säilyttäisivät mielipiteensä myös menestyksen jälkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan. Ei mitään takeita, koska koko järjestelmä on mätä. Et voi vaikuttaa - "sisälle" päästyäsi.

      Nimim. Kyllästynyt

      Poista
    2. No, persut imaistiin mukaan järjestelmään hyväksymällä heidät hallitukseen ja sillä keinolla heidät opetettiin 'Maan tavoille'. PS on sentään vielä huomattavasti Konsensuspuoletta(* pienempi, ja luultavasti heille annettiin vaihtoehdot: Sulaudu puolueeseemme tai kutistu takaisin pikkupuolueeksi. Niinpä takit kääntyivät kiireenvilkkaa.

      *) Käytän nimitystä Konsensuspuolue yhdistelmästä Kokoomus+Keskusta+SDP, eihän näitä enää erota toisistaan itse Isä Jumalakaan!

      Poista
  5. Olen 27-vuotias, enkä ole koskaan käyttänyt äänioikeuttani. Kysyt ehkä, miksi? Syitä on monia, ohessa muutamia:

    1. En usko demokratiaan: Mielestäni absolutistinen monarkia on ainoa toimiva hallitusmuoto tai sitten valistunut diktatuuri

    2. En usko rehellisiin vaaleihin Suomessa: Miten voi olla mahdollista, että Kokoomus on aina niin suosittu? Ovatko suomalaiset tyhmiä, vai niin rikkaita, että äänestävät samaa puoluetta vuodesta toiseen?
    4. En halua olla osallinen politiikasta: Politiikka on likaista peliä ja koko poliittinen kenttä on ''Saatanan'' hallussa. Minä en halua olla tällaiseen osallinen.
    5. Politiikka perustuu valheeseen:
    Paras poliitikko on se, joka osaa valehdella vakuuttavasti. Suurin osa eduskuntaan pyrkivistä haluaa sinne hyvän palkan ja etujen takia. Lisäksi eduskunta on hyvä suojatyöpaikka entisille urheilujoille, malleille ja muille julkkiksille.

    VastaaPoista
  6. Eiköhän äänestystulosta voida manipuloidakin helposti ennen kuin virallisesti äänet tuodaan julki...

    VastaaPoista
  7. Vaikka kaikki äänestäisi pienpuolueita ja sitoutumattomia, yksi ongelma ylitse kaiken on ja se on "goldmansach" eli Tieto joka suorittaa äänestystulosten laskun. Olen melko varma, että Paavo Väyrynen olisi presidentti tänäpäivänä, sillä Haavisto tuli yllättäen puskista. Viimeisessä eduskuntavaaleissa Soinin ilmeestä näki, ettei se odottanut toista "jytkyä". Miehen naama näytti niin suurta epäuskoa sillä "rukousaamiaiskaverit" olivat avittaneet niillä äänillä, mitkä olisi pitänyt kuulua ipulle, muutokselle ja piraattipuolueelle.

    VastaaPoista