lauantai 8. maaliskuuta 2014

UKRAINAN OPERAATIO

1994 Ukrainan ja EU:n välille solmittiin ns. PAC-sopimus, jonka uskottiin enteilevän Ukrainan EU-jäsenyyttä. Sopimus oli voimassa aina vuoteen 2008 saakka.

Vuonna 2002 EU-komissaari Günther Verthaug ilmoitti, että Ukraina voi saada jäsenyyden seuraavien 10-20 vuoden sisällä. Ukrainan presidentti Leonid Kutshma arveli että aiesopimus voidaan allekirjoittaa 2003 tai 2004, jonka jälkeen jäsenyys tulisi mahdolliseksi 2007-2011.

Yhdysvaltain opastamat, kouluttamat ja rahoittamat "kansanliikkeet" käynnistivät ns. Oranssin vallankumouksen, ilmeisesti siksi että USA halusi Ukrainan hallintaansa ohi EU:n, ja valtaan nousi presidentti Justshenko. Pääministeriksi nousi Olekh Rjbatshuk, joka aloitti välittömästi laajamittaisen valtion omaisuuden myynnin ja yksityistämisen. Oranssi-liikkeen rahoittajiin ja tukijoihin kuului mm. miljardööri George Soros.

2005 Puola ilmoitti tukevansa Ukrainan EU-jäsenyyttä, mutta neuvottelut polkivat paikallaan.

2008 ongelmaksi kerrottiin viisumikysymys ja vapaakauppasopimus. Komissaarit Barroso ja Olli Rehn löivät jarrut pohjaan. Jäsenyysneuvottelut aloitettaisiin ehkä 2011.

2010 presidentiksi Venäjän tuella valittu presidentti Janukovitsh ilmoitti Ukrainan olevan valmis vapaakauppasopimukseen ja viisumivaatimuksiin jo vuonna 2011. EU ei reagoinut mitenkään käytännössä.

Vuonna 2011 maaliskuussa Janukovitsh ilmoitti Ukrainan olevan valmis allekirjoittamaan sopimuksen EU:n kanssa, mutta EU:n parlamentti ja 27 jäsenvaltiota eivät allekirjoittaneet sitä. Syyksi ilmoitettiin se, että Julia Timoshenko, joka oli saanut tuomion satojen miljoonien dollareitten kavalluksesta, istui vankilassa. EU-johtajat boikotoivat jalkapallon Euroopan mestaruuskisoja Ukrainassa.  

Maaliskuussa 2012 entisen presidentti Justshenkon entinen pääministeri Olekh Rjbatshuk ilmoitti perustaneensa sensuurin vastaisen ja maan demokratisointiin tähtäävän kansanliikkeen, joka tunnetaan parhaiten nimellä Chesno. Amerikkalainen miljardööri Pierrie Omidyar maksoi yli kolmanneksen "kansanliikkeen" budjetista ja USAID 54%. USAID on amerikkalainen valtion kehitysapujärjestö, joka on CIA kulissi. Rjbatshuk ilmoitti olevansa valmis aloittamaan "uuden oranssivallankumouksen".

Joulukuussa 2012 EU ilmoitti ehkä allekirjoittavansa sopimuksen 2013.

Ukrainan parlamentti hyväksyi sopimuksen tammikuussa 2013, mutta EU-komissaari Herman Van Rompuy vaati Ukrainalta lisämyönnytyksiä ja lakimuutoksia. Presidentti Janukovitsh lupasi toimia ja maaliskuussa 2013 Ukraina ilmoitti olevansa sitoutunut uudistuksiin ja lakimuutoksiin.

EU vaati Timoshenkon vapauttamista ja huhtikuussa 2013 Janukovitsh vapautti kaksi Julia Timoshenkon läheisintä avustajaa vankilasta. EU-komissaari Stefan Feule ilmoitti, että kehitys Ukrainassa kulkee huonoon suuntaan, koska Julia Timoshenko oli yhä vankilassa. 

Syyskuussa 2013 Janukovisth vaati Ukrainan parlamenttia hyväksymään EU:n vaatimat lakiuudistukset.

Marraskuussa EU vaati jälleen Timoshenkon vapauttamista. Ukraina lupasi vapauttaa hänet heti, kun jokin laillinen keino löytyy.

Euromaidan-liike syntyi ja aloitti massiiviset mielenosoitukset Kiovan keskustassa. Marraskuussa 2013 ensimmäiset yhteenotot poliisin ja mielenosoittajien välillä.

Marraskuussa EU vaati Ukrainalta lakimuutoksia ja kieltäytyi lainaamasta maalle 20 miljardia.

Venäjä ilmoitti lainaavansa 11 miljardia, myyvänsä kaasua ale-hintaan, eikä vaativansa mitään lakimuutoksia. 

Joulukuussa 2013 komissaari Stefan Feule ilmoitti neuvottelujen katkenneen.

Joulukuun 1.päivä poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Maidanin aukiolla.

Joulukuun 5.päivä Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Victoria Nuland vieraili Maidanin aukiolla.

13.12. 20013 Yhdysvaltain apulaisulkoministeri, konservatiivinen russofoobikko Victoria Nuland piti puheen Washingtonissa National Press Clubilla, jossa hän kertoo Yhdysvaltojen jo investoineen 5 miljardia dollaria agitaatioon Ukrainassa.

Samana päivänä Nuland piti puheen US-Ukraina -säätiön kokouksessa ja kertoi vierailleensa Ukrainassa jo viidesti.

Tammikuussa 2014 Ukrainan pääministeri Azarova antoi Ukrainan parlamentille 2 kuukautta aikaa sitoutua EU:n vaatimuksiin. Hän erehtyi. Aikaa ei ollut niin paljoa. Operaatio oli käynnistetty.

Tammikuun 19.-25.päivä poliisi ja mielenosoittajat ottavat yhteen Maidanin aukiolla.

23.tammikuuta Euromaidan liike valtaa aluehallinnon rakennuksia ja parlamentteja länsi-Ukrainassa.

4.2. 2014 Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Victoria Nuland soittaa Yhdysvaltain Ukrainan suurlähettiläälle ja he keskustelevat Ukrainan tulevasta hallituksesta ja keitä siihen pitäisi päästää. Nulandin ja suurlähettilään yhteinen päätös on, ettei nyrkkeilijä Klitshko ainakaan pääse mukaan. Nulandin mukaan amerikkalaisten ei myöskään tällä kertaa ole hyvä olla mukana hallituksessa. EU:sta Yhdysvaltain apulaisulkoministeri toteaa: Haistakoot EU vitun. FUCK THE EU. He myös puhuvat siitä kuinka YK saadaan "liimaamaan" amerikkalaisten hallitus, miten EU saadaan samaan ja kuinka media saadaan pidettyä myötämielisenä.

5.2. Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Victoria Nuland vierailee Maidanin aukiolla ties kuinka monetta kertaa.

7.2. 2014 EU:n apulaisulkoministeri Helga Schmid soittaa EU:n Ukrainan suurlähettiläälle Jan Tombinskille ja ilmaisee huolensa siitä, että amerikkalaiset puhuvat EU:sta pahaa ukrainalaisille ja medialle, ja syyttävät EU:ta heikoksi ja pehmeäksi. Tombinski toteaa, ettei EU ole missään kisassa, vaan toimii tehokkaammin varjoista käsin. Schimd on samaa mieltä. Hänen mukaansa on parempi toimia tehokkaasti hiljaisuudessa, kuin huudella asioista talojen katoilta, kuten amerikkalaiset tekevät.

14.2. Maidanin aukiolla alkavat uudet rähinät.

18.2. englantilaisen The Guardian lehden mukaan poliiseja ammutaan. Poliisi ampuu mielenosoittajia ja seuraavan 48 tunnin aikana Kiovassa kuolee 77 ihmistä, joista 23 poliisia. 600 haavottuu. Ainakin yksi uhreista oli mestattu. (http://www.youtube.com/watch?v=vTzZM7GSCCE)

20.2. hallitus ja oppositio julistavat aselevon.

22.2. presidentti Janukovitsh pakenee Kiovasta ensin itä-Ukrainaan ja sieltä Venäjälle.

Ukrainassa ottaa vallan väliaikaishallitus, jonka pääministeriksi nousee populistipoliitikkona tunnettu pankkiiri. Kuusi hallituksen ministeriä edustaa avoimesti natsipuolueita Svobodaa sekä Pravy Sketoria. Yksi natseista on puolustusministeri ja toinen vastaa poliisiasioista. Ensimmäiset lakimuutokset poistavat Krimiltä itsehallinnon, poistavat venäjältä ja kreikankieleltä vähemmistökielen aseman, ja kriminalisoivat kommunistisen puolueen.

7.3. Ukrainan valtion kultavaranto siirretään salaa yöllä tunnustuksemattomiin rahtikoneisiin ja lennätetään Yhdysvaltoihin "turvaan". (http://newswire-24.com/2014/03/07/4827/)

1 kommentti:

  1. Moi.

    Sinulla on varmasti lähteet väitteisiisi 1) poliisien surmista ja päiden leikaamisesta 2) Ukrainan kultavarannon siirtämisestä?

    VastaaPoista