perjantai 15. elokuuta 2014

SUOMI NOUSUUN?

Kaikkialla hoetaan samaa jööttiä siitä, kuinka työnteon pitäisi aina olla kannattavampaa kuin sosiaaliturvan varassa eläminen. Totta, siksi palkkojen alaspainamispuheet kummastuttavatkin. Jos ja kun kotimainen kulutuskysyntä romahtaa, suomalainen yrityskenttä romahtaa. Ja se romahtaa kun tulotaso tippuu tarpeeksi alas. 90% suomalaisyrityksistä toimii kotimarkkinoilla. Se tuntuu unohtuneen suuryritysten ja eduskunnan pomoilta tyystin.

Toinen ongelma tässä hokemassa on se, että samaan aikaan yksityisellä ja julkisella sektorilla on meneillään kaikkien aikojen työpaikkojen lopettajaiset. Julkinen sektori on valmis maksamaan konsulteille mitä vain, jotta nämä keksisivät työllistämiskikkoja, mutta ei käytä samaa rahaa työntekijän palkkaamiseen. Jyrki Kataisen hallitus ehti käyttää noin 800 miljoonaa erilaisiin konsulttipalkkioihin, joista pelkästään Pekka Himasen huuhaa-projektiin meni satoja tuhansia. Väitän, että 800 000 000 eurolla olisi voitu palkata ihmisiä töihin.

Meillä hoetaan vuodesta toiseen, että yrittämisestä pitää tehdä kannattavaa. Joo o, mutta mitä samaan aikaan on tehty? Aivan, kaikki mahdollinen yrittämisen hankaloittamiseksi. Yrityksen perustaminen on hankalaa ja sitä hankaloitetaan koko ajan uusin määräyksin ja säännoin ja vaatimuksin. Yrittämisen lopettaminen se vasta hankalaa onkin. Se on lähes mahdotonta, koska viranomaiset eivät usko siihen. Yrityksensä lopettanut saa tehdä vielä kolme vuotta yrityksensä lopettamisen jälkeen tehdä selvityksiä viranomaisille siitä, että yritys on lopettanut toimintansa. Verohallinto voi olla tätäkin sitkeämpi.

Kaikkialla hoetaan, että työntekijöiden tulisi joustaa, mutta jos työntekijä onkin valmis joustamaan pienyrityksessä, se ei käy, koska suuryritykset ovat tehneet sopimuksia joilla se estetään. Työntekijöiden asemaa ei saa missään tapauksessa vaarantaa tai heikentää, se on selvä, mutta jos kaikki sopiminen perustuu suurteollisuuden ja suuryritysten prosessiteollisuuden tarpeisiin, lopputuloksena on kellokorttimaailma, joka joustaa vain ison pomon määräyksestä. Pikkufirmoilla ei ole rahkeita tai oikeutta tähän.

Itseasiassa monelle pienyrittäjälle ei palkka ole este, ei edes se että työntekijöilla on "liian hyvät edut". Ongelma ovat palkkaamisen kustannukset. Eikä tällä tarkoiteta edes välttämättä niitä ns. "sivukuluja", joissa niissäkin olisi sorvaamisen varaa. Kuinkakohan moni maksu tuli sekä työnantajalle että työntekijälle 90-luvun laman vuosina "väliaikaiseksi"?

Mutta se varsinainen este ovat uudet lupamaksut, nämä ja nuo maksut. Eräs yrittäjä kertoi joutuvansa makselemaan kaikenlaisia maksuja ja selvityksiä kymppitonnilla, ennen kuin uusi työntekijä edes pääsee työnsä ääreen. Näitä uusia lupia, lappuja, todistuksia, vaatimuksia ja ties mitä perkeleitä on tullut sadoittain viimeisen 20 vuoden aikana. Hulluin määräys on se, joka vaatii ostamaan työhön kuuluvat suojavarusteet ja vaatteet sertifioidulta suomalaisyritykseltä, siis yhdeltä ainoalta, vaikka aivan samat tuotteet voisi ostaa ruotsalaiselta valmistajalta paljon halvemmalla. Se on kuitenkin laitonta. On pakko ostaa kalliimmat sertifioidulta firmalta ja se maksaa satoja euroja lisää.

Kun kioskiyrittäjä päätti leipoa aamuisin pullaa, viranomaiset vaativat leipomotiloja. Selllaiset tehtiin suurella rahalla ja vaivalla. Kun ne olivat valmiit, vaadittiinkin leipomomittaisia kylmätiloja. Sellaisetkin tehtiin. Kun ne olivat valmiit, vaadittiinkin tietty määrä sosiaalitilaa jokaista työntekijää kohden. Siihen ei enää ollut varaa. Yrittäjä lopetti.

Yli 30 vuotta alansa huippuna tunnettu mies värvättiin valtion firmaan töihin huippuosaamisensa vuoksi. Oli kuitenkin ongelma. Vaikka mies oli alansa legenda, kutsuttu töihin superosaajana, byrokraatit ilmoittivat etteivät voi maksaa miehelle sovittua palkkaa. Se johtui siitä, ettei mies ollut "pätevä". Vaikka hänet oli rekrytoitu juuri ammattitaitonsa vuoksi, hän ei osannut töitään ja siksi hänelle voitiin maksaa vain aloittelijan palkka. Tämä johtui siitä, ettei miehelle ollut "todistusta ammattipätevyydestään" ja näin ollen hän ei virallisesti osannut tehdä mitään, ei vaikka yrityksen pomot olivat nimenomaan pyytäneet hänet hommiin osaamisensa vuoksi.

25 vuotta alallaan työskennelleelle naiselle ilmoitettiin, ettei hänellä ole ammattipätevyyttä, vaikka hän oli toiminut alallaan johtotehtävissäkin 15 vuotta. Syynä oli se, ettei hänellä ollut "todistusta ammattipätevyydestä". Hän ei ollut saanut "koulutusta alalle".

Suomi on maailman ainoa maa, jossa suoraan ammattikoulusta työelämään saapastellut pojan nulikka katsotaan pätevämmäksi kuin alalla työskennellyt legendaarinen ammattilainen, vain siksi koska nulikalla on "todistus ammattipätevyydestä". Suomi on maailman ainoa maa, jossa töitä tekemällä ei opi mitään, eikä pätevöidy. Pätevoityminen tapahtuu vain kursseilla olemalla, kouluissa ja laitoksissa, ei oikeissa töissä. Missään muualla maailmassa ei ole niin, että ammattinsa tekemällä oppineelle sanotaan, että et osaa töitäsi. Muualla maailmassa 20-30 vuotta työtään tehnyt on mestari, alansa osaaja, olipa kyse sitten käsitöistä, toimistohommista, ojankaivuusta tai autoilusta. Meillä olet pelkkää paskasakkia, JOS sinulla ei ole todistusta, lappua, lippua, dokumenttia, proopuskaa.

Suomessa ei haluta täystyöllisyyttä. Ihmisille ei haluta töitä. On luotu satoja miljoonia maksava "koulutukseen" perustuva työvoimareservi. Sitä ylläpidetään tarkoituksella. Se pitää palkat kurissa. Siksi valtiolla on varaa pelleilyyn, sensijaan että se palkkaisi suoraan osaajia hommiin. Tämä ei ole sattumaa, vahinko, vaan tahallista ja tarkoituksellista. Tähän on pyritty. Tätä on luotu ja rakennettu tieten tahtoen. On luotu monimutkaisten lupien viidakko, joka estää palkkaamisen. On luotu esteitä ja hidasteita työllistymiselle. On maksuja, lisämaksuja, niiden maksuja, niin ettei pienyrittäjällä ole varaa palkata ketään. Ei, vaikka haluaisi maksaa kunnon palkkaakin. Tämä on suurten etu.

Kokoomus, keskusta ja demarit ovat luoneet viimeisen 20 vuoden aikana valtakunnan, jossa suuryritysten tahto menee lähes sellaisenaan läpi. Niiden etu ei ole koskaan kansan etu. Ei se ole myöskään kotimaisen PK-sektorin etu. Suomalaisten yrittäjien suurin munaus on ollut se, että he kuvittelevat edelleen olevansa jotenkin samalla viivalla ja samassa leirissä kansainvälisten suuryritysten kanssa. Kotimarkkinoilla toimivilla yrityksillä ei ole mitään sijaa siinä pöydässä, päinvastoin: niiden edut ovat yleensä päinvastaiset kuin kansainvälisillä toimijoilla. Tästä huolimatta ilmajokelainen kioskikauppias ja lappeenrantalainen piirakan tekijä uskovat edelleen etujärjestöönsä ja sen hokemiin. Yrittäjät, perustakaa itsellenne uusi etujärjestö! Katsokaa mitä tämä on saanut aikaan: kaiken tämän josta valitatte koko ajan. Ja vain siksi, että suuryritykset haluavat niin.

Kuvitellaanpa, että Suomessa yrityksen perustamiseen riittäisi ilmoitus viranomaisille ja yritysrekisteriin. Mitään muuta ei tarvittaisi. Veroja yritys maksaisi siitä mitä se oikeasti tienaa, eikä siitä mitä se uskoo verottajan vaatimuksesta tienaavansa seuraavan vuoden aikana. Jos yritys palkkaisi työntekijän, yleiset työehdot riittäisivät. Ei olisi lisäselvityksiä, lupamenettelyjä, sitä sun tätä maksua ja kurssittamisia.

Jos yrittäjä katsoisi, että työntekijä on pätevä rakennushommiin tai leipuriksi, asia olisi sillä selvä. Ei tarvittaisi tulityökursseja, hygieniapasseja, niitä ja näitä lisäkustannuksia. Jos työntekijä ei osaisi hommiaan, hän saisi potkut. Jos yritys rikkoisi lakia, tekisi huonon talon tai myisi ruttopullaa, se joutuisi oikeuteen. Mutta vasta sitten, ei etukäteen.

Jos ja kun yritys lopettaisi toimintansa, riittäisi ilmoitus viranomaisille ja yritysrekisteriin. Yritys lakkaisi olemasta. Jos se jatkaisi toimintaansa tämän jälkeen, asia olisi rikos. Se olisi poliisin asia. Oikeuslaitos hoitaisi homman.

Miksei tämä ole mahdollista? Koska kokoomus, keskusta ja demarit ovat yhdessä suuryritysten kanssa päättäneet niin. Ne ovat luoneet maan, jossa työllistyminen, palkan maksaminen ja yrittäjyys on tehty mahdollisimman hankalaksi. Tämä on fakta. Ne selittävät sitä sun tätä, ne puhuvat yrittäjille varsinkin vaalirahoja hakiessaan kaikkea mitä yrittäjät haluavat kuulla ja mihin he haluavat uskoa, ja vievät sekä vaalirahat että kaiken muunkin mennessään.

Mitä asialle voidaan sitten tehdä? Aivan aluksi, älkää nyt enää äänestäkö noita puolueita, älkääkä tukeko niitä etujärjestöjä, jotka ovat kasanneet eteenne esteitä ja hankaloittaneet yrittämistänne viimeiset 20 vuotta. 


8 kommenttia:

  1. Asia on aivan kuten sanot. Suomi on kuristettu hengiltä säännöillä ja mielettömällä byrokratialla.

    VastaaPoista
  2. ASIAA ! Juurikin näiden"kaikkimullehetinyt"-nulikoiden ansiosta maamme on tässä tilassa jossa se nyt on ja syvemmälle syöksyy koko ajan..."Työ tekijäänsä opettaa"- virkoja on olemassa; esim. Päivi Räsäsen avustajana...

    VastaaPoista
  3. Julkishallinnossa konsulttien käyttäminen on nykyaikainen tapa maksaa lahjuksia, täysin juridisesti kestävä ja kukaan ei kyseenalaista kassasta rahan siirtämistä ystävien/sukulaisten/yrityskumppanin/omaan taskuun.

    Ennen myytiin "tauluja" ja muuta rihkamaa, pistettiin pystyyn seminaareja joissa ei kukaan käynyt (korkeintaan kirjaamassa itsensä, senkin teki useasti joku muu) joissa seminaarimaksut olivat tähtitieteelliset, suomalainen tapa maksaa lahjuksia jjulkishallinnon/firman kassasta, nyt villityksenä konsulttimaksut, niistä ei kukaan kysy mitään ja saman lopputuloksen voi esittää vaikka kolmijalkainen hirvi tamppooni suussa, pääasia että saadaan laskutukselle peruste.

    Suomi on ajautumassa yrityssektorin osalta kassakriisiin, asiakkaita ei tahdo tuotteille/palveluille riittää, ei ehkä kovinkaan järkevää politiikkaa tuo äärikapitalismi.
    Katsokaas, veljet ja sisaret, se yksi ökyrikas kuluttaa samat peruspalvelut kuin muutkin, yrityksillä on vain vähemmän maksavia asiakkaita kun ihmisiltä loppuu käyttövarat ja lumipalloefekti pahenee kun konkursseja tulee.

    Sekoomuksen mulle kaikki ja köyhille nappi otsaan-politiikka ei ole pitkän aikavälin politiikkaa, lyhyellä aikavälillä sillä voidaan toki leikata kuolleita osia mutta pitkällä aikavälillä tappaa itsensä.

    VastaaPoista
  4. Hieno kirjoitus ja suoraan asiaan ytimeen. Mutta jos väestö työllistyisi, tai köyhyys loppuisi (siltäosin kun köyhyys haitalliseksi ilmiöksi nähdään - jotkuthan elävät mieluiten vähävaraisempaa elämää eikä heitä köyhän titteli hetkauta suuntaan eikä toiseen, vaikka leima se tilastoihin heistäkin jää), valtiolta ja sen virkamiesarmeijalta loppuisi työt, ja eihän se nyt semmonen Suomen eliitille tosinkaan sovi.

    Olisi miellyttävä ajatus, jos eduskunnan nykyistä pöhnötystä suunnattaisiin katsomaan sitä metrikaupan hirvitystä kohden, jota Suomen lakien kokoelma hyllymetreillään edustaa, ja ryhtyä yksissä tuumin setvimään ja tuhoamaan hyödyttömiä lakeja ja säädöksiä joita tässä vuosikymmenien mittaan on ehditty ihmisten piinaksi soveltaa. Ja näin voisi tehdä ihan puolueväriä katsomatta, vaikkapa ihan siitä syystä että ei se nykymainingeilla tämä talous tästä ole kohoamassa muutenkaan, jotenka miksi ei keksiä jotakin hyödyllistä sillä aikaa kun odottelee sen täydellisen talousromahduksen aaltojen saapumista myös näille meidän rannoillemme koko komeudessaan?

    VastaaPoista
  5. Asiaa, pakko äänestää Muutos 2011 edustajia, se ääni menee takuulla muutokseen jota tämä maa tarvii, jos te muut ette äänetä muutosta sama paska jatkuu ja se on TEIDÄN syy, sama jos jättää ääänestämättä on se nykypolitiikan HYVÄKSYNTÄ!

    VastaaPoista
  6. Suomessa on äänestys oikeus. Ei äänestys pakko. Jos mieleistä ehdokasta ei ole niin kannattaa jättää äänestämättä. Jos saataisiin äänestys prosentti alle 50 niin näkisivät maailmallakin missä oikeesti mennään..

    VastaaPoista
  7. Sama paska tulee jatkumaan vuodesta toiseen niin kauan kuin on elämää, tehtiin me mitä tahansa, puhuttiin me mitä tahansa jne. Se on kato myös tuo EU tässä politiikassa mukana, ei pelkästään isot herrat eduskunnassa. Suurempi johtoporras määrittää ja antaa pakotteita / velvoitteita tänne Suomeen päin. Myöskin. Ehkäpä sitten eläkeiässä asiat saavat uuden käänteen. Että mennään näillä mitä meillä on. Yrittää kannattaa kuitenkin aina. Joten tässäkin tapauksessa kannattaa yrittää käännyttää "herrojen" päät. Näkisivät myös muunkin puolen kuin vain rahan kiillon silmissä. Raha ei tuo onnea, eikä välttämättä sitä hyvää oloa, mutta se tekee tietysti onnettomaksi ne ihmiset, joilla sitä ei ole ollenkaan tai joilla sitä on liian vähän siihen nähden, minkälaista työtä he tekevät tai kuinka paljon he joutuvat uurastamaan leivän ja elämisen eteen. Nyt nähdään, minkälaista elämää jotkin Suomen kansalaisista joutuu elämään. Köyhyyttä, ehkä jopa korruptiota joissain määrin, joissain yrityksissä / palveluissa, velkaantumista, mikä voi olla seuraus esimerkiksi pikavipeistä yms. Pikavippi-asiat on myös sellainen juttu, mikä pitäisi lailla kieltää. Myöskin raha-automaatit. Mielestäni asiaan on tultava muutos hetkenä minä hyvänsä. Näin tämä peli ei toimi. Ei kauaa. Se on vain yksinkertaisesti totta. Toinen juttu on se, että töihin on vaikea päästä, maassamme näkyy myös rikollisuuden jyrkkä nousuvaihe, johtuen myös siitä, että nostetaan koko ajan verotusta ja koko ajan laitetaan mitä ihmeellisimpiä lakipykäliä ja outoja pakotteita, myöskin mielenosoituksia on nähty. Mellakoita jne. Kaikkea tällaista paskaa ei olisi jos osattaisiin hoitaa oman maan asiat kunnolla loppuun asti ja ajateltaisiin meitä kansalaisia ja meidän tulevaisuutta ja tämän asioiden kokonaisuutta pitkän kaavan mukaan. Katse pitäisi olla myös tulevaisuudessa, eikä "herrojen omassa elämässä ja rahassa". Täällä eletään vain kerran ja sekin pieni hetki, minkä me täällä maapallolla vietämme, mielestäni pitäisi viettää mahdollisimman mukavasti ja että kansalaisilla on hyvä olla täällä. Ei välttämättä mahdollisimman helppoa elämää, muttei missään nimessä myöskään sitä kaikkein vaikeinta elämää. Toivottavasti asiat muuttuvat ja tilanne korjaantuu. (Joskus). Kiitos, moi.

    VastaaPoista