perjantai 23. tammikuuta 2015

EKP ELVYTYS - SEURAAVA PUHALLUS

Euroopan keskuspankki EKP ilmoitti uudesta uljaasta elvytyspaketistaan. Moni innostui. Nyt talous kääntyy nousuun!

Monelta meni intopissit housuun, kun Mario Draghi alkoi pudotella lukuja. Syyskuuhun 2016 asti EKP ostaa valtioiden velkoja 60 miljardilla joka kuukausi. Tämä helpottaa EKP:n mukaan valtioiden lainanottoa ja lisää pankkien halukkuutta myöntää yksityisille yrityksille ja kansalaisille lainoja. Siis kerrataanpa:

EKP ostaa valtioiden velat itselleen, jolloin valtiot voivat ottaa lisää velkaa, jolloin pankit saavat valtioille lainaamansa rahat pois ja voivat myöntää niille lisää velkaa ja yksityiset kansalaiset ja yritykset voivat ottaa lisää velkaa. Siis elvytystä on se, että helpotetaan ja lisätään velkaantumista.

Herää kysymys: kuka tämän maksaa?

EKP käyttää tähän touhuun seuraavien 20kk aikana 60 miljardia joka kuukausi. Se tekee yhteensä 1200 miljardia. Siis EKP käyttää yksityisten suurpankkien tukemiseen valtioiden kautta 1200 000 000 000 euroa. 1 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0  euroa. Tämä summa rahaa työnnetään velkaantuneiden maiden kautta suurpankeille.

Kysymys kuuluu: kuka tämän maksaa?

Vastaus; me.

Suomen osuus potista on 2%.

Se tarkoittaa 1,2 miljardia kuukaudessa.

Se tarkoittaa 14,4 miljardia vuodessa.

Se tarkoittaa 24 miljardia seuraavien 20  kuukauden aikana.

Kenen luulette rahoittavan EKP:n "elvytysohjelman"?

Aivan. Jäsenvaltioiden.

Jäsenvaltiot saavat rahansa vain ja ainoastaan kansalaisiltaan. Meiltä, sinulta ja minulta.

Ottaako Suomi taas lisävelkaa selvitäkseen tästä? Me joudumme maksamaan senkin.

Leikataanko valtion menoja Suomessa tuolla summalla? Leikataanko terveyspalveluista, kouluista, sosiaaliturvasta ja vanhustenhoidosta 1,2 miljardia joka kuukausi?

Jostakin tuo summa on otettava. Se otetaan meiltä tavalla tai toisella. Joko yhteiskuntamme toiminnoista, tai lisävelalla. Me maksamme joka tapauksessa.

Kun seuraavan kerran kuuntelet yhdenkin poliitikon, virkamiehen tai niin sanotun asiantuntijan puhuvan "välttämättömistä menoleikkauksista" jotka kohdistuvat sinuun ja perheeseesi, muista että nuo samat henkilöt antavat sinun rahojasi joka kuukausi 1,2 miljardia ulkolaisille pankkiireille.

Muista, että samat henkilöt antavat ylikansallisille pankeille seuraavan 20 kuukauden aikana 24 miljardia sinun rahojasi.

Uskon, että jokainen meistä tietäisi kohteita, joita voisi elvyttää hiukan paremmin 1,2 miljardilla joka kuukausi.

1,2 miljardilla palkattaisiin töihin 60 000 ihmistä kuukaudessa, jos palkka olisi 2000 euroa brutto. Nämä 60 000 ihmistä maksaisivat tuloveroa valtiolle. He ostaisivat tavaroita ja palveluita. He pitäisivät maan talouden pyörimässä. He ylläpitäisivät pienyrityksiä ja loisivat lisää työpaikkoja. Jokaisesta ostoksestaan he maksaisivat arvonlisäveroa, jokainen yritys maksaisi veroja tuloistaan. Valtio tienaisi edes osan takaisin. Tehdäänkö näin? Ei. Tuohon ei ole varaa.

Sen sijaan Suomella on muka varaa antaa ulkomaisille pankeille 1,2 miljardia joka kuukausi.

Mieti sitä, kansalainen.


2 kommenttia:

  1. Islanti selvisi kriisistä antamalla pankkien kaatua.
    http://www.bloomberg.com/news/2014-01-27/let-banks-fail-becomes-iceland-mantra-as-2-joblessness-in-sight.html

    VastaaPoista
  2. Ei viitsi miettiä Peli on jo menetetty. Vallankumousta odotellessa...

    VastaaPoista