perjantai 24. helmikuuta 2017

SOTE-MALLI KÄYTÄNNÖSSÄ

"Yksi henkilö, jota syytettiin Provenzanon investointien mahdollistamisesta, oli Michele Aiello, maanrakennusliikemies, Insinöörinä tunnettu Bagherian asukas, joka oli aloittanut uransa yksikaistaisia maalaisteitä tekemällä. 1990-luvun alussa hän teki massiivisia investointeja yksityiseen terveyskeskukseen - kyse on niin suuresta summasta, etteivät tutkijat voineet uskoa, että rahat olivat peräisin lammaspolkujen asvaltoinnista.
Michele Aiello

Aiello loi huippuluokan sädehoitoklinikan, jollaisesta julkisen terveydenhoidon sairaalat ja klinikat saattoivat vain unelmoida. Niinpä julkisen puolen terveydenhoito lähetti potilaitaan Aiellon klinkalle ja hän määritteli valtion korvaussummat. Aiellon kontaktit Bagherian kaupunginvaltuustossa hyväksyivät laskut mutisematta. Aiello myös suositteli kaikkia klinikoita hankkimaan laitteistonsa Carmelo Gariffolta, Provenzanon suosikki veljenpojalta.

Carmelo Gariffo
Provenzano halusikin pian oman "terveysministerinsä", edustajan aluehallintoon, joka sitten takaisi julkisen rahoituksen ja nimittäisi sairaaloiden johtajat, eikä hänen tarvinnut sellaista kauaa odotellakaan.


Palermon Ospidale Civico on surkea paikka. Ihmisset istuvat likaisilla käytävillä tuntikausia muovituoleilla odottamassa pääsyä hoitoihin tai tutkimuksiin. Leikkausjonoissa on satoja nimiä ja uusiin kyselyihin suhtaudutaan synkästi asiantila hyväksyen. Laitteisto on vanhaa ja korjauksen tarpeessa, Sairaala tarvitsisi kipeästi rahoitusta.
Hoitaakseen ruuhkat ja leikkausjonot, valtio maksaa yksityisklinikoille ja terveyskeskuksille siitä, että nämä hoitavat potilaat julkisen terveydenhuollon puolesta. Investoinneillaan mafia on ajanut hoitokustannukset ylös ja saanut aikaan hoitoruuhkat, samalla kun se on imenyt julkiseen terveydenhoitoon tarvitut varat.
Kun julkisen terveydenhuollon resurssipula oli johtanut useisiin kuolemantapauksiin, Antimafiaviraston johto tuomitsi mafian pyörittämän yksityisen terveydenhuoltobisneksen.
- Sisiliassa on 1 800 yksityistä terveysasemaa, kun taas rikkaassa pohjoisen Lombardiassa niitä on kaikki mukaan lukien 150. Sen sijaan, että mafian terveyspalvelut olisivat lyhentäneet julkisen puolen hoitojonoja, ne ovat imeneet varpja resursseja juuri noilta julkisien puolen sairaaloilta, jotka ovat ajautuneet yhä suurempaan epätoivoon. Sisilia on ykkönen koko Italiassa yksityisen terveydenhuollon julkisessa rahoittamisessa ja se on myös ykkönen potilaskuolemissa, antimafiavirasto sanoi.

Antonino Giuffre Caccamon mafiapäällikkö
Antonino Giuffren mielestä kenessäkään muussa tämä mafian uusi politiikka toimia instituutioiden sisällä ei henkilöidy kuten tohtori Mercadantessa. Tohtori Mercadante on 59-vuotias Palermon kaupunginvaltuustoon vuonna 1997 Forze Italian listoilta valittu sädehoitolääkäri, joka on myös Ospidale Civicon johtaja. 
Giovanni Mercadante
Vaikka tohtori Mercadantea on epäilty jo kauan yhteyksistä mafiaan, hänet valittiin antikorruptiokomitean johtoon varmistamaan julkishallinnon rahan käytön läpinäkyvyys ja tarkoituksen mukaisuus. Hänen nimensä löydettiin Bernardo Provenzanon pojan Angelon kirjeestä ja se oli ensimmäinen konkreettinen todiste mafiayhteyksistä. 
Tohtori Mercadanten setä oli Prizzin mafiapäällikkö Tommaso Cannella, joka oli puolestaan Provenzanon strateginen neuvonantaja. Arvon tohtori huitaisi kaikki vihjailut sivuun toteamalla "Sukulaisiaan ei voi valita." Sukulaiset olivat erittäin tyytyväisiä häneen, varsinkin kun hänet valittiin Forza Italian listoilta maakunnan parlamenttiin vuoden 2001 vaaleissa.
Prizzin mafiapäällikkö Tommaso Cannella
Poliisi onnistui salakuuntelemaan palermolaisen mafiapomon Nino Rotolon kokouspaikkaa ja sai nauhalle lukuisia viittauksia "tohtoriin" ja "tohtorin määräyksiin", Niiden perusteella poliisi pidätti Mercadanten mafiayhteyksistä epäiltynä (mafiayhteyden ovat Italian lain mukaan rikos). Mercadante erosi maakuntaparlamentista ja sanoi keskittyvänsä nimensä puhdistamiseen tulevassa oikeudenkäynnissä.
Antonino Giuffren mukaan Bernardo Provenzano valitti alituiseen poliitikoista ja heidän epäluotettavuudestaan. 
- Asia jonka hän toi esiin uudelleen ja uudelleen oli joidenkin poliitikkojen epäluotettavuus ja kokemattomuus, Giuffre sanoi.(Antonino Giuffre on yksi korkea-arvoisimmista mafiavasikoista kautta aikojen).
- On tärkeä tietää kuinka kulissien takana toimitaan, kuinka julkisista urakoista sovitaan, kuinka maatalous- , terveydenhuolto ja muita meitä (mafiaa) koskevia asioita junaillaan, Giuffre totesi myöhemmin. - Molemmilla osapuolilla täytyy olla tiettyä kykyä, savoir-faire. Ja täytyy sanoa, että Provenzano oli hyvin usein varsin pettynyt poliitikkojen osaamiseen.

Hajonneet Kristillisdemokraatit yhdistyivät ja järjestäytyivät uudelleen useiden uusien keskustaoikeistolaisten puolueiden lippujen alle. Giuffre kertoi, että aluepresidentin vaalien alla 2001 mafia päätti tukea ja äänestää Salvatore Cuffaroa. 
Salvatore Cuffaro
- Cosa Nostran sisällä vallitsi yksimielisyys siitä, että tuki ja äänet menisivät l'onorevole Cuffarolle, hän sanoi. - Kuten aina, kulissien takana. Provenzanon mielestä tämä oli oikea liike, ja että meidän tulisi varmistaa Cuffaron etulyöntiasema missä vain me sen pystyimme tekemään. Meidän tulisi tehdä kaikkemme, että Cuffaron vastaehdokas häviäisi. Muistaakseni hän oli nimenomaan Leoluca Orlando.
Cuffaro on aina kiistänyt tietäneensä mafian vaalituesta. Kun Giuffrelta kysyttiin tiesikö Cuffaro mafian olevan hänen tukenaan vaaleissa, tämä vastasi: - En osaa sanoa tiesikö hän vaiko ei, mutta jokaisen poliitikon tuolla tasolla pitää ymmärtää, että jos otat haltuusi noin voimakkaan aseman noin korkealla tasolla, sinulla on oltava mafian tuki ja suojelus takanasi. Muuten keikutat venettä ja vallan tasapainoa.

Seuraavina vuosina vallan tasapaino kääntyi yhä enenevässä määrin mafian eduksi."
Pomojen pomo, Bernardo Provenzano, kun hänet pidätettiin 42 vuoden pakoilun jälkeen.

Claire Longrigg, Boss of Bosses - A Journey into the Heart of the Sicilian Mafia, Thomas Dunne Books/St, Martins Press 2008. (suom. bloggarin).

"Sillä ei ole mitään merkitystä, kuka palvelut tarjoaa", Jyrki Katainen pääministerinä.
Jyrki Katainen, EU-komissaari
SE, MITÄ MEILLE TYRKYTETÄÄN NORMAALINA UUDISTUKSENA, EI MUIDEN SILMISSÄ SITÄ KENTIES OLE.

2 kommenttia:

  1. Kiitos taas hienosta artikkelista!
    Toivottavasti jaksat selvitellä tätä sotkua
    Jota soteksi kutsutaan.

    VastaaPoista
  2. Hyvä juttu, hienoa, että otit asian esille. Minä kysyin Tampereella eräässä kokouksessa samasta asiasta Satu Hassilta julkisesti, hän ei edes tiennyt mafiasta tai Tranghetasta. Jos pelkästään huumausaineiden budjetiksi arvioidaan satoja miljardeja, niin kyllä sieltä löytyy rahaa lobbaukseen ja lailliseen toimintaan. Tätä ei muiden muassa Satu Hassi tajunnut. Oma epäilyni on, että Suomenkin systeemeissä suurin osa alkaa olla näiden veijareiden hihnassa.

    VastaaPoista