keskiviikko 7. lokakuuta 2015

ISIS JA SYYRIA - KOKO JUTTU

Syyria on ollut amerikkalaisten tähtäimessä jo vuosikymmeniä. Amerikkalaisten strategisten silmälasien läpi katsottuna ongelma on se, että Syyria kontrolloi Irakin öljykuljetuksia länteen Välimerelle. Siksi presidentti Eisenhowerin hallinto laati jo vuonna 1953 suunnitelman, jolla Syyria eliminoidaan. Suunnitelmaan kuului CIA:n johtama terrorismikampanja Jordaniassa, Irakissa ja Libanonissa, kuitenkin niin että kaikki jäljet viittaisivat Syyrian hallituksen syyllisyyteen. Saman aikaisesti perustettaisiin Vapaan Syyrian komitea, jonka rahoitus ja koulutus tulisivat CIA:lta, ja käynnistettäisiin syyrilaisten oppositioryhmien aseistaminen ja "paramilitarisointi."

Vuonna 1992 Princetonin yliopiston professori ja pitkäaikainen ulkopoliittinen vaikuttaja Bernard Lewis julkaisi artikkelin Foreign Affairs -lehdessä, jossa hän vaati koko Lähi-idän "libanonisointia". Foreign Affairs on Council of Foreign Relationsin, hämäräperäisen ja vaikutusvaltaisen siviilijärjestön julkaisu.

Lähi-idän "libanonisointi" tarkoitti koko Lähi-idän suistamista pysyvään sisällissotaan ja epätasapainoon. Lewis  oli jo tuolloin johtavia neokonservatiiveja, jotka sittemmin kaappasivat Yhdysvaltain ulkopolitiikan omakseen ja pitävät siitä edelleen kiinni. Lewisin ideoita jatkoivat hänen oppipoikansa Richard Perle ja Harold Rhode.

1996 Perle ja muut neokonservatiivit julkaisivat israelilaisen ajatushautomon kanssa artikkelin Clean Break, jossa esitettiin ajatus Israelin aktiivisista toimista arabimaiden kaatamiseksi. Benjamin Netanjahu otti paperin ilolla vastaan. Kyseisessä julkaisussa vaadittiin nimenomaan Irakin ja Syyran "libanonisointia".

Clean Breakissa esitetyssä mallissa Irakin Saddam Hussein eliminoitaisiin lopullisesti ja Irak suistettaisiin pysyvän sisäisen sekasorron tilaan. Saddamin kukistuttua koko Lähi-itä suistuisi sekasorron tilaan, jonka jälkeen Syyrian, Libanonin ja Iranin hallitukset olisi helppo suistaa vallasta ja korvata heikommilla ja kykenemättömillä tekijöillä. Tässä apuna toimisivat Turkki ja Jordania.

Vuonna 2001 presidentti Bush puhui jo avoimesti neuvonantajilleen ja lähipiirilleen suunnitelmasta tuhota Hussein, vallata Afganistan, kaataa Syyrian ja Iranin hallitukset, sekä tuhota Jemenin valtio, suistaa vallasta Sudanin valtiojohto, palestiinalaisten aluehallinto ja somaliassa valtaapitävät. Vain kahta vuotta myöhemmin puolustusministeri Donald Rumsfeldt ei kyennyt selittämään senaatille minne Pentagon oli kadottanut 2,3 biljoonaa dollaria määrärahojaan. Nyt tiedetään, että ne käytettiin eri arabimaiden destabilisointiin, opposition rahoittamiseen ja kouluttamiseen, sekä aseistamiseen.

Bush nuoremman hallinnon mielestä talebanien tuhoaminen Afganistanissa oli vain esimerkki muille siitä, miten niille tulisi käymään amerikkalaisten suunnatessa huomionsa heihin. Jo vuonna 2001/02 oli siis selvää mitä koko Lähi-idän alueella tulisi tapahtumaan ja mitä tulisi tapahtumaan Libyassa, Syyriassa ja Jemenissä. Vain aikataulu oli auki.

Egyptin presidentti Hosni Mubarak sanoi jo vuonna 2003, että Irakin tuhoaminen vaarantaisi koko Lähi-idän. Hänet syrjäytettiin myöhemmin ja tuomittiin näytösoikeudenkäynnissä. Saman vuonna tulloinen Israelin puolustusministeri Ariel Sharon sanoi Haaretz-lehden mukaan, että Irakin jälkeen tulisi olla Libyan, Syyrian ja Iranin vuoro. Sharon totesi amerikkalaisille kongressiedustajille, että amerikkalaisten toimet Irakissa olisivat esikuva muiden maiden hoitelemiselle.

Syyskuussa 2003 Bill Bennet totesi CNN:lle, että meneillään oli taistelu hyvän ja pahan välillä, ja että Yhdysvaltojen tulisi julistaa sota "militanttia islamia vastaan" ja tuhota Libanon, Libya, Irak, Syyria, Iran sekä Kiina. Vain Bennet tietää millä aivopieruloikalla Kiina liittyy "militanttiin islamiin".

Vuonna 2003 brittiläinen Telegraph-lehti totesi, että amerikkalaisten kaavailemat tukikohdat Irakissa tarjoaisivat mahdollisuuden hyökätä helpommin Iraniin ja Syyriaan. Korkea-arvoisen sotilaslähteen mukaan tukikohdat Irakissa ja Afganistanissa saisivat Iranin ja Syyrian "hermostumaan".

Vuonna 2005 sotilasanalyytikko William Arkin vuoti julkisuuteen 3000 salaista dokumenttia. Näiden joukossa oli CONPLAN 8022. Sen mukaan Yhdysvallat eliminoisi ennakoiden Irakin, Iranin ja Syyrian joukkotuhoasearsenaalin ja "muun uhkan". Jatkosuunnitelma Oplan 4305 oli Israelin puolustaminen.

Helmikuussa 2005 Asia Times lehti paljasti Yhdysvaltojen ostaneen valtavia määriä kevyttä jalkaväen aseistusta Pakistanista ja kuljettavan niitä tukikohtiinsa Irakiin. Sielä aselastit jaettiin erilaisille miliisijoukoille, joita amerikkalaiset tukivat ja kouluttivat. Näissä miliisijoukoissa oli myös entisiä Saddam Husseinin baath-puolueen sotureita.

Asia Times Onlinen mukaan tarkoituksena oli luoda vaikutelma siitä, ettei Yhdysvallat aseista kyseisiä joukkoja, eli variaatio siitä mitä CIA oli tehnyt Afganistanissa tukiessaan mujahedin-joukkoja sodassa Neuvostoliittoa vastaan. Jos aseistus olisi pakistanilaista, kiinalaista ja muun maalaista, Yhdysvallat voisi kieltää aseistavansa kyseisiä ryhmittymiä.

Syyskuun 20.päivä 2005 BBC:n radio 4 raportoi välikohtauksesta Irakissa. Kaksi brittisotilasta oli kuollut irakilaisten tarkastuspisteellä. Kumpikin sotilas oli pukeutunut arabivaatetukseen ja ajoi siviiliajoneuvolla, joka oli lastattu täyteen räjähteitä ja aseita, sekä ammuksia. Myöhemmin selvisi, että miehet kuuluivat hiljattain perustettuun Special Reconnaissance Regiment -yksikköön, joka puolustusministeri Geoffrey Hoonin mukaan toimi nimenomaan vastaterrorismioperaatioissa. Doktriinin mukaan rykmentin salaisten sotilaiden tuli muuttua vihollisikseen luodakseen maksimaalista kaaosta ja sekannusta siviilien ja vihollisten keskuudessa. Hiljattain brittihallitus myönsi "erikoisjoukkojen toimivan myös Syyriassa."

Joulukuussa 2006 Time-lehti kertoi artikkelissaan, että "Yhdysvallat tukee Syyrian sisäisen ja ulkoisen opposition kokouksia Euroopassa." Artikkelin mukaan tavoitteena oli koota ja koordinoida Syyrian oppositiota ja sen toimintaa Assadin vastaiseen rintamaan. Virallisen muistion mukaan tarkoitus oli käyttää vuoden 2007 vaaleja tilanteen kärjistämiseen. Sitä varten valmisteltiin Netti-jakeluun tarkoitettu "informaatiopaketti", jota voitaisiin jakaa sekä Syyriassa, että sen naapurimaissa mahdollisimman laajalti.

Operaatio oli tarkoitus hoitaa Washingtonissa perustetun Syyrian oppositiosäätiön "Kansallisen pelastuksen rintaman" kautta. Yksi ryhmä, joka kuului tähän rintamaan oli Muslimiveljeskunta, Kairossa jo 1920-luvulla perustettu ääri-islamilainen liike, joka on ollut mukana kaikissa terroristitoimissa perustamisestaan lähtien. Hankkeen rahoitus junailtiin MEPI:n eli Middle Eastern Partnership Iniative -organisaation kautta ja virallisesti sitä liikkui noin 6 miljoonaa dollaria.

Uutiskanava CNN uutisoi toukokuussa 2007, että Irakin viranomaiset olivat onnistuneet tappamaan Abu-Omar al Baghdadi -nimisen miehen, joka johti hämäräperäistä kapinallisjoukkoa nimeltään Islamic State in Irak. Järjestö sai julkista tukea Al Qaidalta. Vainajan henkilöllisyydestä oli epäselvyyttä varsin pian, sillä hän ilmestyi julkisuuteen vain hetkeä myöhemmin täysin vahingoittumattomana.

Amerikkalainen prikaatinkenraali Kevin Berger antoi pian lausunnon, jonka mukaan al Baghdadin henkilöllisyys oli epäselvä siksi, ettei "häntä ole koskaan ollut olemassa". Bergerin mukaan Baghdadi oli mielikuvitushahmo, jota esitti ääninauhoilla irakilainen näyttelijä Abu Abdullah al-Naima. Entinen CIA-analyytikko Bruce Riedel totesi tiedustelumiesten jo jonkin aikaa miettineen oliko al-Baghdadi todellinen henkilö vai ei.

Prikaatinkenraali Bergerin mukaan kesäkuun 4.päivä vangittu Al Qaida -johtaja Khalid al Mashadani oli kertonut, että sekä al-Baghdadi että ISIS oli perustettu vuotta aikaisemmin peittelemään sitä tosiasiaa, että Irakin Al Qaidaa johdettiin ulkomailta ja että sen johtajat olivat ulkomaalaisia.

Samaan aikaan israelilaiskoneet pommittivat Syyriaa ja kaiken lisäksi tyhjänä ollutta sotilaskohdetta syyrialaisten mukaan. Israel kieltäytyi kommentoimasta tapahtunutta, mutta vahvistivat sen epävirallisesti. Iskun tarkoitusta tai tavoitetta ei koskaan selitelty tai selvitetty. Mahdollisesti Israel testasi kykeneekö se iskemään Syyriaan ilman että Syyrian armeija pystyy estämään sen.

Toukokuussa 2008 Irakin viranomaiset ilmoittivat ottaneensa ISIS-johtaja al-Baghdadin kiinni. Sitten ilmoitettiin, että al-Baghdadi oli kuollut ja todisteeksi esitettiin valokuvia. Tämän jälkeen tuli uusi tieto kansainvälisten uutistoimistojen kautta, että al-Baghdadi oli otettu kiinni. Yhdysvaltain armeija ei kyennyt vahvistamaan kumpaakaan tietoa.

Huhtikuussa 2010 uutistoimistot kertoivat, että sekä al-Baghdadi että Irakin Al Qaida johtaja Abu Ayyb al-Masri olivat molemmat kuolleet yhdessä samassa paikassa sotilaiden vallattua heidän tukikohtansa noin 10km Tikritistä. Varapresidentti Joe Bidenin mukaan tapaus oli loistava osoitus Irakin turvallisuusjoukkojen parantuneesta kyvystä ja yhteistyöstä amerikkalaisten kanssa.

Syyskuussa 2010 entinen Ison-Britannian pääministeri Tony Blair paljasti muistelmissaan, että Bushin hallinnolla oli ollut koko Lähi-itää koskeva suunnitelma. Dick Chaneyn ajaman suunnitelman mukaan Irakin valtauksen jälkeen amerikkalaiset olisivat hyökänneet Syyriaan ja Iraniin paikallisten oppositiojoukkojen ja terroristijärjestöjen tukemina.

Huhtikuussa 2011 Kanadan yleisradio kertoi Yhdysvaltojen rahoittaneen Syyrian oppositioryhmiä miljoonilla dollareilla. "Sisäministeriö oli kertonut "jengien" olevan aseistautuneita salafistiryhmiä, jotka edustivat ääri-islamilaista saudien tukemaa ideologiaa. Kyseisiä jengejä toimi "koko alueella".

Wikileaksin julkisuuteen vuotamista dokumenteista kävi ilmi sekin, että Yhdysvallat oli rahoittanut Syyrian opposition televisiokanavaa Barada TV:tä ja lukuisia muita operaatioita Syyrian sisällä. Barada TV:n toiminta oli linkitetty tiukasti Syyriassa kasvavaan liikehdintään ja se toimitti kuvamateriaalia mielenosoituksista ja protesteista sekä kansainväliseen levitykseen että Nettiin.

Heinäkuussa 2011 Syyrian kristittyjen etujärjestö ilmoitti ettei se tue Assadin hallinnon kaatamista, eikä sitä vastustavaa oppositiota. Kristityt vaativat demokratisointia, mutta vastustivat hallinnon kaatamista, koska Assadin hallinto oli taannut kristityille uskonnon vapauden, kirkot, julkaisutoiminnan, saarnat ja lähetystyön, sekä turvannut kirkkojen ja niiden henkilökunnan turvallisuuden, sekä uusien kirkkojen rakentamisen.

Brittiläinen Telegraph julkisti marraskuussa 2011 tiedon, jonka mukaan Libyan islamistijoukkojen sotilaalliseen johtoon kuuluva Abdulhakim Belhadj oli vieraillut Istanbulissa tapaamassa Vapaan Syyrian Armeijan johtoa, sekä vieraillut Syyrian vastaisella rajalla. Koben kaupunki sijaitsee vain parin kilometrin päässä Turkin ja Syyrian rajasta.

Daily Telegraph kertoi myöhemmin samassa kuussa, että "Libyan uusi johto" oli tarjonnut Assadia vastustaville ryhmille sekä aseita, että rahoitusta. Samaan aikaan Yhdysvallat siirsi tuhansia sotilaita Israeliin "maan historian suurimpiin ohjustorjuntahrajoituksiin."

Saudi Gazette ilmoitti helmikuussa 2012, että Persianlahden yhteistyöneuvosto valmistautui tunnustamaan Vapaan Syyrian Armeijan ainoaksi lailliseksi Syyrian edustajaksi. Myöhemmin samassa kuussa amerikkalaiset tiedustelulähteet kertoivat, että Irakin Al Qaida oli Syyriassa tehtyjen itsemurhaiskujen takana. Lausunnon antaneen tiedustelumiehen mukaan Syyrian "oppositioryhmät eivät aina edes tiedä, että he (Irakin Al Qaida) ovat siellä."

Kansallisen tiedustelun päällikkö James R. Clapper todisti senaatin valiokunnan edessä helmikuussa 2012 ja kertoi senaatille, että Irakin Al Qaida toimii Syyriassa. Yhdysvallat ilmoitti virallisesti, että rauhanomaisesti alkanut vastarinta oli nyt Al Qaidan johdossa. "Al Qaida Irakin edustajat ovat liittoutuneet yhteen syyrialaisten ääriryhmien ja kapinallisryhmien kanssa ja tätä liittoumaa kutsutaan Vapaan Syyrian Armeijaksi" Clapper todisti senaatille.

Helmikuussa 2012 The Independent kertoi, että salanimellä Abu Qotaiba toimiva mies hankki aseita ympäri maailmaa Vapaan Syyrian Armeijan käyttöön. Tämä mies kiisti minkään maan tukevan Syyrian kapinallisia. Myöhemmin samassa kuussa CNN kertoi diplomaattien tunnustaneen lukuisten ulkomaiden tukevan Vapaan Syyrian Armeijan aseistamista, mutta diplomaatit kieltäytyivät nimeämästä noita maita.

Norjassa vierailulla ollut Qatarin sheikki Hamad bin Jassim ilmoitti samassa kuussa Al Arabiya Newsille maansa tukevan kapinallisten aseistamista, suoraan. Foreign Policy -julkaisun mukaan Riad (Saudi-Arabia) lähetti aseita Syyrian kapinallisille Libanonin ja Irakin "sunni-heimoliittolaisten" kautta suoraan Syyriaan.

Maaliskuussa 2012 ulkoministeriön korkea-arvoinen edustaja kertoi Foreign Policylle, että Obaman hallinto oli päättänyt ryhtyä tukemaa suoraan Assadia vastustavaa oppositiota. "Tästä eteenpäin Yhdysvaltain politiikan pyrkimyksenä on mahdollistaa Assadin kukistaminen oppositiovoimin". Lähde myös ilmoitti Yhdysvaltojen siirtyvän "aggressiivisempaan" politiikkaan.

Maaliskuussa 2012 Washington Post kertoi, että Syyrian kapinallisjoukot ovat saaneet entistä enemmän ja parempia aseita, ja että asetoimitukset maksavat Persianlahden maat. Samaiset maat rahoittivat oppositiojoukkoja miljoonilla dollareilla kuukausittain. Syyrian muslimiveljeskunta osallistui myös aseistamiseen oman ilmoituksensa mukaan ja sai rahaa Saudi-Arabialta ja Qatarilta.

Toukokuussa Telegraph lehti kertoi kuinka BBC oli joutunut kovan arvostelun kohteeksi, kun se oli käyttänyt uutisessaan kuvaa, joka oli otettu Irakissa jo vuonna 2003. Uutisessa oli kerrottu syyrialaislasten joukkomurhista. Syypäänä oli pidetty Syyrian hallitusta.

Kesäkuussa 2012 kristillinen järjestö Fides kertoi ensimmäisistä järjestelmällisistä kristittyjen murhista Syyriassa. Tuhannet syyrialaiskristityt olivat lähteneet pakoon. Samassa kuussa New York Times kertoi CIA:n operoivan Turkin ja Syyrian rajalla ja päättävän ketkä Syyrian oppositiosta saavat aselähetyksiä ja ketkä eivät.

Heinäkuussa 2012 presidentti Obama allekirjoitti uutistoimisto Reutersin mukaan asetuksen, joka valtuutti Yhdysvallat tukemaan Assadin hallintoa vastustavia ryhmiä. Samassa kuussa Telegraph kertoi Al Qaidan lippujen liehuvan Aleppossa ja muissa opposition valtaamissa kaupungeissa. Fides kertoi samassa kuussa, että Syyrian oppositiojoukot ovat hyökänneet Damaskoksessa kristittyjen kimppuun.

26.päivä heinäkuuta 2012 Wall Street Journal kertoi, että Al Qaida on vaihtanut nimensä Syyriassa ja on nyt Al Nusra. Lehden mukaan Al Nusra "salakuljetti" taistelijoita Turkista rajan yli Syyriaan. Valtaosa tulijoista oli peräisin muista arabimaista. The Star -lehden mukaan maassa oli jo taistelijoita Tsetseniasta, Bangladeshista, Pakistanista ja Isosta-Britanniasta. Ulkolaiset taistelijat olivat kertoneet vangitsemalleen hollantilaiselle valokuvaajalle, että "turkkilaiset järjestävät turva-alueita, koulutusta ja tiedustelutietoa. Jordanialaisilla on sama rooli. Saudit toimittavat meille rahaa ja aseita. CIA avustaa komentojärjestelmän kanssa."

Koko heinäkuun ajan Syyriasta tuli enenevässä määrin uutisia kristittyjen vainoista ja murhista, kirkkojen ja kappeleiden hävittämisistä. Syyrian kristittyjen pako lisääntyi koko ajan.

Elokuussa 2012 Yhdysvaltain hallitus muutti lakeja niin, että yksityinen Washingtonissa toimiva ryhmä sai luvan kerätä rahaa suoraan Syyrian opposition toiminnan tukemiseen. Ryhmä palkkasi Naton entisen poliittisen johtajan riveihinsä. Samassa kuussa Globe and Mail -lehti paljasti Yhdysvaltojen toimivan salaisessa komentokeskuksessa Turkissa, josta sotaa Assadia vastaan ohjaillaan. Turkkilaisten mukaan Yhdysvallat toimitti yhä enenevässä määrin aseita ja koulutusta Syyrian oppositiolle.

Samassa kuussa NBC-televisioyhtiö kertoi kapinallisjoukkojen saaneen olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia. NBC:n mukaan ohjukset oli tuotu Syyriaan Turkista.

Syyskuussa 2012 Syyriassa arveltiin olevan yli 20 000 kuollutta, 1,2 miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja 250 000 pakolaiseksi rekisteröityä. Samassa kuussa The Times kertoi, että Turkkiin oli saapunut laiva Libyasta aselastissa. Aseet olivat menossa Syyriaan ja joukossa oli olalta ammuttavia it-ohjuksia ja sinkoja, joiden turvin sisällissodan toivottiin kääntyvän kapinallisten voitoksi. Samassa kuussa YK:n edustajat kertoivat, että Syyriassa olevat korvaamattomat muinaismuistot ovat joutuneet tuhojen kohteeksi.

Lokakuussa 2012 Business Insider kertoi Yhdysvaltain surmatun Libyan "suurlähettilään" Chris Stevensin olleen tietoinen järeän aseistuksen toimittamisesta Syyrian kapinallisille. New York Times kertoi, että valtaosa Syyriaan toimitetuista aseista oli päätynyt ja päätyi ääri-islamisteille. Lähi-idän maiden diplomaattien mukaan aseet menivät "juuri niille, joille me emme halua aseiden päätyvän."

Lokakuussa 2012 Syyrian diktaattoripresidentti Assad kertoi, että Syyriassa toimi ulkomaiden tukemia terroriryhmittymiä.

Joulukuussa 2012 Al Jazeera kertoi, että Irakin viranomaiset olivat vanginneet Irakin ISIS-johtaja al-Baghdadin, jonka oli kerrottu kuolleen jo 2010. Viranomaiset eivät kuitenkaan olleet varmoja siitä oliko mies al-Baghdadi, oliko hän irakilainen, vai oliko al-Baghdadi hahmo, joka koostui monista henkilöistä.

Uutistoimisto Reuters kertoi joulukuussa 2012, että Turkissa oli muodostettu 30-miehinen yhdistynyt komentoryhmä johtamaan Assadin vastaista sotaa. Maltilliset, Assadin armeijasta loikanneet upseerit eivät päässeet mukaan. Ryhmää johtivat Muslimiveljeskunnan miehet yhdessä radikaalimpien ryhmien edustajien kanssa. "Tämä kokoonpano vastaa sitä siviilikokoomusta, jonka länsimaat yhdessä arabimaiden kanssa perustivat Qatarissa viimekuussa."

"Tämä on turkkilaisten ja qatarilaisten aikaansaannos", yksi komentoryhmään valituista oli kertonut Reutersille. Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan, Persianlahden maiden ja Jordanian turvallisuusviranomaiset olivat osallistuneet ryhmän neuvotteluihin.

Joulukuun 9.päivä Business Insider kertoi, että Obaman hallinto aloitti salaisen operaation salakuljettaakseen raskaita aseista kapinallisille Syyriaan. Diplomaattien mukaan raskas aseistus oli peräisin Libyasta Muammar Gaddafin armeijan varastoista. Aseistukseen kuului mm. kranaatinheittimiä, panssarintorjunta-aseita, sekä olalta ammuttavia ilmatorjunta-aseita, kuten SAM-7.

New York Times raportoi 28.1.2013 Yhdysvaltojen antavan 60 miljoonaa dollaria Syyrian oppositiolle saniteettihuollon ja muiden vastaavien järjestämiseksi valtaamillaan alueilla. 

Tammikuun 29.päivä 2013 Daily Mail kertoi Wikileaksin julkisuuteen vuotamien dokumenttien perusteella, että Obaman hallinto oli näyttänyt vihreää valoa kemiallisten aseiden käyttämiseen Syyriassa. Tarkoituksena oli tehdä kaasuhyökkäys, josta syytettäisiin Assadin hallintoa ja sen perusteella ulkovallat voisivat hyökätä Syyriaan. Brittiläisen "yksityisen turvayhtiö" Britamin johtohenkilöiden viestit paljastivat Valkoisen talon hyväksyneen suunnitelman, jossa Qatar rahoittaisi kapinallisten kaasuhyökkäyksen. Yahoo News vahvisti Valkoisen talon hyväksyneen kyseisen suunnitelman.

 BBC uutisoi maaliskuun 1.päivä 2013, että Yhdysvallat alkaa tukea suoraan Syyrian kapinallisia. Ulkoministeri John Kerryn mukaan tuki on lääkehuoltoa ja muuta vastaavaa, sekä "itsehallintoa."

Maaliskuun 8.päivä The Telegraph kertoi Britannian ulkoministerin William Haguen päättäneen tukea Syyrian kapinallisia "ei-tappavilla keinoilla", kuten taistelukoulutuksella. Lehti myös paljasti, että jo edellisessä lokakuussa Kroatina Zagrebista oli lähtenyt lentokoneella 75 aselastia kapinallisille, lähinnä Jordaniaan, josta aseet oli jaettu kapinallisjoukoille. Aselastiti maksoi Sauid-Arabia Yhdysaltojen pynnöstä ja mukana operaatiossa olivat Turkki ja Jordania. Aseet olivat brittivalmisteisiä ja lähtöisin Britanniasta. Kroatian ja Britannian lisäksi mukana hankkeessa oli "useita Euroopan maita".

Samana päivänä The Guardian raportoi länsimaiden kouluttaneen Syyrian oppositiotaistelijoita jo vuoden verran. Koulutettavien sanottiin kuuluvan "maallistuneisiin" kapinallisryhmiin. Kapinallisten tukijoista Turkki tuki Al Nusraa (entinen Al Qaida) sen taistelussa kurdeja vastaan. Jordanialaisten mukaan Turkin tuki Al Nusralle oli saanut länsimaat jordanialaismielisemmiksi. Yhdysvallat lupasi lisää 60 miljoonaa dollaria suoraa tukea kapinallisille taisteluvarusteisiin mm. "ensiapupakkauksiin."

Maaliskuun 10.päivä 2013 Der Spiegel ja Reuters raportoivat, että amerikkalaiset kouluttavat Syyrian oppositiojoukkojen taistelijoita Jordaniassa. Kymmenen päivää myöhemmin ulkoministeri John Kerry ilmoitti Yhdysvaltojen antavan 123 miljoonaa dollaria lisätukea Syyrian "oppositiovoimille".

New York Times raportoi 20.päivä maaliskuuta 2013, ettei Syyrian oppositiojoukoissa ole "maallisia" komentajia tai joukkoja. Joukkoja johtivat ja ne muodostuivat pääosin radikaaleista islamisteista, jotka panivat sharia-lain voimaan valtaamillaan alueilla. Islamilaisia tuomioistuimia oli perustettu kaikkialle Syyriaan opposition valtaamille alueille. Aleppossa islamistit hallitsivat leipomoita ja oikeuslaitoksia ja muilla valtaamillaan alueilla öljykenttiä ja laitoksia. Vapaan Syyrian korkein sotilasneuvosto oli täysin islamistien hallinnassa.

BBC raportoi toukokuussa 2013, että kapinallisjoukot ovat käyttäneet kemiallisia aseita. Kaasuiskuja tutkineen YK:n selvitysryhmän mukaan kapinallisjoukot olivat käyttäneet sariinia siviilikohteisiin. Washington Post vahvisti uutisen, jonka mukaan kaasuiskuista selvinneet uhrit olivat todistaneet kaasuhyökkäysten tulevan nimenomaan kapinallisten puolelta, ei hallituksen. Silti joissakin länsimaissa, mm. Suomessa, media antoi ymmärtää, että Assadin hallinto oli kaasuiskujen takana.

8.5. 2013 The Guardian kertoi, että Al Nusra on parhaiten varustettu, koulutettu ja johdettu kapinallisten sotajoukko ja että niin sanotun Vapaan Syyrian Armeijan joukot ovat käytännössä lakanneet olemasta. Tuhannet sen entiset sotilaat olivat liittyneet Al Nusraan. Länsimaiden edustajat kertoivat, että tilannetta tarkkaillaan ja sen laajuutta arvioidaan. Vapaann Syyrian Armeijan komentajien mukaan Al Nusralla on enemmän varusteita ja ammuksia kuin heillä.

Wall Street Journal raportoi kesäkuun 14.päivä, että presidentti Obama oli valtuuttanut hallintonsa antamaan suoraan aseapua Syyrian oppositiojoukoille. Kesäkuun 19.päivä Reutersin Syyriassa olleet toimittajat raportoivat, ettei Vapaan Syyrian Armeijasta ole enää mitään havaintoa kentällä ja opposition valtaamilla alueilla. Niitä hallitsevat islamistitaistelijat, eli Al Nusra (ex Al Qaida) ja ISIS. Reutersin mukaan nimenomaan islamistit, ei Vapaan Syyrian Armeija, ovat saaneet suoraa tukea ulkomailta.

19.kesäkuuta Telegraph kertoi kapinallisten saaneen uusia venäläisvalmisteisia panssarintorjuntaohjuksia. Nimellä Konkurs tunnetut asejärjestelmät olivat tulleet Saudi-Arabiasta heti sen jälkeen, kun Valkoinen talo oli näyttänyt hankkeelle vihreää valoa ja poistanut Persianlahden maille asettamansa asevientikiellon. Al Nusran taistelijoiden mukaan lisää korkealuokkaisia asejärjestelmiä oli tulossa.

Los Angeles Times kertoi kesäkuun 21.päivä, että Yhdysvaltain erikoisjoukkoja on ollut kouluttamassa syyrialaiskapinallisia ainakin vuoden paikanpäällä, nimenomaan ilmatorjuntaan ja panssarintorjuntaan liittyen. Koulutusohjelmat oli aloitettu jo ennen Valkoisen talon virallista päätöstä tukea suoraan aseellisesti kapinallisia. Valkoinen talo kieltäytyi kommentoimasta asiaa. Jotkut Yhdysvaltain viranomaiset ilmaisivat huolensa siitä, että ohjuksia ja muita huippuaseita päätyy islamistien käsiin. Ulkoministeri Kerry matkusti Persianlahden maihin koordinoimaan aseavun toimittamista kapinallisille.

Kesäkuun 27.päivä Washington Post kertoi ensimmäisestä kristityn papin julkisesta mestaamistilaisuudesta Syyriassa kapinallisten hallitsemalla alueella. Heinäkuun 1.päivä 2013 The Times of Israel kertoi, että Syyrian puoleiset Golanin kukkulat vallannut kapinallisryhmittymä oli ilmoittanut, ettei sillä ole mitään Israelia vastaan ja että sen vihollinen on Assad, eikä Israel.

Kesäkuun 7.päivä Yhdysvaltojen ainoaksi viralliseksi oppositioedustajaksi tunnustama Syyrian oppositiokoalitio valitsi uuden presidentin, jonka kerrottiin olevan maltillinen. Seuraavana päivänä koalition pääministeri erosi. Hän oli kotoisin Teksasista ja Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan erittäin pätevä teknokraatti.

Telegraph raportoi kesäkuun 31.päivä Assadin joukkojen edenneen laajalla rintamalla ja Syyrian tukiryhmän (lännen tunnustama opposition tukiorganisaatio) olevan hajoamistilassa. Syyrian tukiryhmään pettyneiden opposition edustajien mukaan ryhmä oli keskittynyt öljylähteitten hallintaan ja öljybisneksiin ja unohtanut itse asian, eli Assadin kaatamisen. Ryhmän Euroopan asioiden johtajana toiminut David Faltin mukaan tukiryhmä oli keskittynyt öljykauppaan ja liiketoimiin johtajansa Brian Sayersin johdolla. Sayers oli entinen Nato-virkamies.

1.elokuuta Huffington Post raportoi, että Syyrian kapinallisjoukoista aktiivisimmat olivat Al Nusra sekä Al Faroughin prikaati. Ensiksi mainittu oli mestannut siviilejä valtaamillaan alueilla ja jälkimmäisen komentaja oli syönyt teloittamansa kristityn vihollissotilaan sydämen, tuoreeltaan. Länsimaat tukivat HP:n mukaan juuri näitä joukkoja.

2.8. 2013 Telegraph raportoi, että Libyan Benghazissa työskenteli 35 CIA:n työntekijää salaisen Syyrian aseohjelman parissa, kun Yhdysvaltain suurlähetystöön hyökättiin ja "diplomaatti" Stevens surmattiin. Surmansa sai muitakin CIA:n työntekijöitä. Samassa kuussa kerrottiin, että Israel ja Persianlahden maat tiivistävät yhteistyötään.

Elokuussa 2013 Venäjä vaati puolueetonta tutkimusta selvittämään Syyriassa tehtyjä kaasuhyökkäyksiä, joista länsi syytti Assadin hallintoa. Venäjän mukaan kapinalliset olisivat yhtä hyvin voineet tehdä kaasuiskuja. Syyria ilmoitti sen sotilaitten löytäneen kemiallisia aseita kapinallisilta takaisin vallatusta Jobarista, Damaskuksen lähiöstä. Syyrian mukaan jotkut sen sotilaista olivat tukehtumaisillaan.

Ghoutan kapungin asukkaiden mukaan kaasuaseita oli nimenomaan kapinallisilla ja ne olivat tulleet saudiprinssi Bandar bin Sultanilta, kapinalliset kertoivat. Kapinallisten rahat tulivat myös saudeilta ja heidän palkkansa myös.

Edelleen elokuussa 2013 amerikkalainen ilmavoimien korkea-arvoinen upseeri sanoi Channel 4 -uutiskanavalle, ettei Syyriassa ole mitään Vapaan Syyrian Armeijaa, mutta että salaiset operaatiot jatkuivat siitä huolimatta. Jerusalem Post raportoi, että Jordaniassa koulutetaan Syyrian kapinallisia ja kouluttajina toimivat amerikkalaiset "operaattorit", sekä Jordanian ja Israelin kommandot. Ranskalaisen Le Figaron mukaan länsimaiden ja Israelin kouluttamat taistelijat olivat jo siirtymässä kohti Damaskosta.

30.elokuuta 2013 The Guardian raportoi, että George W. Bush oli jo vuonna 2007 antanut CIA:lle luvan aloittaa salaiset operaatiot Syyriassa. Salaisten tietojen mukaan hankkeiden "sivuvaikutuksena" radikaalit islamistiryhmät tulisivat voimistumaan. Niiden koulutus oli aloitettu jo 2011. Tiedot vahvistivat myös sen, että tavoitteena oli öljylähteitten hallinta, jotka oli luokiteltu lännen kannalta strategisiksi kohteiksi.

Guardianin haltuunsa saamien tietojen mukaan Bushin hallinto käynnisti myös salaisen ohjelman jo 2009 niin sanotun Arabikevään luomiseksi. Ranskan ulkoministerin mukaan Britannia oli myös käynnistänyt salaiset Syyrian vastaiset operaatiot 2009. Kaikki tämä tapahtui pian sen jälkeen, kun Bashar al Assad oli ilmoittanut Qatarille, ettei se lähde mukaan kaasuputkiprojektiin, jonka tarkoituksena oli vetää 10 miljardin kaasulinja Persianlahdelta Turkkiin venäläistä kaasutuontia laskemaan. Tämä Assadin päätös oli ratkaiseva. Tämän jälkeen länsi päätti suistaa Assadin vallasta.

Guardianin mukaan Persianlahden maat ja länsimaat olivat pyytäneet Venäjän presidentti Putinia suistamaan Assadin viraltaan, mutta Putin oli kieltäytynyt. Saudiprinssi Bandar bin Sultan oli yrittänyt suoraan lahjoa Putinia, mutta tämä oli ilmoittanut ettei tule koskaan tukemaan mitään hanketta, jonka tarkoituksena on edesauttaa kilpailijoita kaasumarkkinoilla. Guardianin mukaan saudiprinssi oli vannonut kostavansa ja tämä johti suoriin asellisiin toimiin ja Syyrian "kansanousuun".

Syyskuun 3.päivä The Telegraph kertoi New York Timesiin nojaten, että presidentti Obama oli vakuuttanut senaattori McCainille, että Yhdysvallat tukee suoraan Syyrian kapinallisia. Tietojen mukaan 50 miehen vahvuien CIA:n ja israelilaisten kouluttama erikoisryhmä oli siirtymässä Jordaniasta Syyriaan. Samaan aikaan Valkoinen talo painosti senaattoreita hyväksymään rajoitetut ilmaiskut Syyriaan. American Israel Public Affairs Commitee -ryhmittymä toimitti satoja "aktivisteja" osoittamaan mieltään ilmaiskujen puolesta. Samaan aikaan Syyrian kapinalliset valtasivat kristittyjen asuinalueita ja mestasivat siviilejä.

12 entistä CIA:n, Yhdysvaltain armeijan, FBI:n ja NSA;n työntekijää julkistivat syyskuussa avoimen kirjeen presidentti Obamalle, jossa he kertoivat Syyrian kaasuiskujen olevan kapinallisjoukkojen tekemiä ja että raportit Assadin kaasuiskuista elokuussa olivat väärennettyjä.

Syyskuun 10.päivä NBC raportoi armeijan korkeimpaan upseeristoon kuuluvien henkilöiden ilmaisseen huolestumisensa Syyriassa toimivien radikaalien islamistijoukkojen suhteen. Erään korkea-arvoisen upseerin mukaan yli puolet kapinallisista oli islamisteja ja heidän lukumääränsä oli jatkuvassa kasvussa. Päivää myöhemmin Washington Post kertoi CIA:n aloittaneen aseiden toimitukset kapinallisille. Israelin Washingtonin suurlähettiläs Michael Oren sanoi Jerusalem Postille, että Iranin tukemat "pahat pojat" olivat pahempia Israelille kuin ISIS-järjestön "pahat pojat".

Reuters raportoi 14.joulukuuta, että ISIS ja Yhdysvaltojen edustajat tapaavat Turkissa ja keskustelevat Syyrian tilanteesta.

Joulukuun 17. päivä Foreign Policy kertoi Yhdysvaltojen olevan valmis yhteistyöhön Islamic State -järjestön (ISIS) kanssa. Ulkoministeriön edustaja Marie Harf ilmoitti, että yhteistyö on mahdollista koska "Islamic state" ei ole terroristijärjestö.

28. joulukuuta The National raportoi, että Jordaniassa sijaitseva Syyrian kapinallisten komentokeskus toimii länsimaisten ammattilaisten johdolla. Kapinallisten mukaan siellä työskenteli korkea-arvoisia sotilashenkilöitä 14 eri maasta, kuten Euroopan Unionista ja Persianlahdelta.

28.tammikuuta 2014 New York Times kertoi islamistikapinallisten ottaneen haltuunsa huomattavan osan Syyrian öljylähteistä.

Israelilainen Haaretz-lehti kertoi 24.2. 2014 että Yhdysvallat, Saudi-Arabia, Jordan ja Israel tukevat Syyrian kapinallisten uutta hyökkäystä. Yhdysvallat rakensi kenttiä Jordanian ja Syyrian rajalle vakoilukoneita varten ja Saudi-Arabia osti aseita Ukrainasta kapinallisille. Syyrian opposition ilmoituksen mukaan Jordania oli korvaamassa Turkin kapinallisten päätukialueena.

Samana päivänä Jerusalem Post raportoi, että Vapaan Syyrian Armeijan komentaja Abdul-llah al-Bashir oli lennätetty Israeliin sairaalahoitoon taisteluissa saamienssa vammojen vuoksi. Lehden mukaan Syyriassa oli levitetty huhua, jonka mukaan hän oli kaatunut ja hänet oli haudattu Syyriaan, todennäköisesti siksi ettei tieto al-Bashirin ykoulutuksestaan Israelissa leviäisi.

Uutistoimisto Reuters raportoi 9. maaliskuuta, että Irakin pääministeri Nouri al-Maliki syytti Saudi-Arabiaa Irakissa toimivien sunni-kapinallisten tukemisesta Anbarin maakunnassa. 

16. maaliskuuta Haaretz kertoi, että Golanilla toimivat Syyrian kapinalliset olivat valmiit luovuttamaan hallussaan olevan alueen Israelille rahaa ja sotilasapua vastaan.

New York Times kertoi 24. maaliskuuta Turkin ja arabivaltojen lisänneen huomattavasti aseapuaan Syyrian kapinallisjoukoille CIA:n tuella.

Pakistani Times raportoi 29. maaliskuuta, että presidentti Obama oli vannonut saudeille noudattavansa kovaa linjaa Syyriassa ja muualla Lähi-idässä. Obama oli myös kertonut harkitsevansa huippumodernin ilmatorjunta-aseistuksen toimittamista Syyrian kapinallisille.

Huhtikuuna 2.päivä Syyrian vallankumousrintaman johtaja Jamal Maarouf kertoi brittiläiselle Independent-lehdelle joukkojensa taistelevan Al Nusrin rinnalla yhdessä rintamassa ja ilmoitti ettei koskaan ryhdy toimiin Al Qaidaa vastaan. Syyrian vallankumousrintama on lännen voimakkaimmin tukema kapinallisryhmä.

14. huhtikuuta Washington Post kertoi Yhdysvaltojen antavan 90 miljoonaa dollaria hallitusta vastustaville järjestöille kapinallisten hallitsemilla alueilla.

Entinen CIA:n johtaja sanoi huhtikuun 21. päivä Time Magazinessa että yksi pahimmista painajaisista oli toteutumassa. Huippumoderneja ilmatorjunaohjuksia oli päätynyt kapinallisten käsiin ja kapinalliset uskoivat niiden muuttavan koko sodan suunnan.

PSB näytti dokumenttiohjelman toukokuun 26. päivä, jossa syyrialaiskapinalliset kertoivat, että he saavat koulutusta Qatarissa. Ensin he matkustavat Turkkiin, jossa he tapaavat amerikkalaisia, jotka vievät heidät Qatariin, jossa amerikkalaiset järjestävät sotilaskoulutuksen. Opetuksen aiheena on uusimpien aseiden käsittely ja erään kapinallisen mukaan "kuinka tappaa väijytyksessä henkiinjääneet." Uudet aseet ovat päätyneet kapinallisille Obaman hallinnon hyväksynnällä.

Kesäkuun 11. päivä Foreign Policy kertoi, että haavottuneita syyrialaiskapinallisia hoidetaan israelilaisten kenttäsairaaloissa, joista he palaavat takaisin sotimaan Syyriaan. Lehden tietojen mukaan toiminta on jatkunut ainakin vuoden ajan.

Kesäkuussa 2014 ISIS ja sen liittolaiset hyökkäsivät Irakiin ja ryöstivät valtaamiensa kaupunkien, mm. Mosulin pankin, saaden haltuunsa yli 400 miljoonaa dollaria, osan kultana. Irish Timesin tietojen mukaan saalis oli 480 miljoonaa, mutta sitäkin arvokkaampaa oli Mosulin varuskunnan valtaaminen ja sen asevarason tyhjentäminen. Irakin armeijan 30 000 miestä pakeni laukaustakaan ampumatta 800 ISIS-taistelijan edestä.

Turkkilainen Hurryet syytti 13. kesäkuuta hallitusta siitä, että se toimii yhteistyössä ISIS:in ja Al Nusran kanssa. Turkin opposition mukaan hallitus tekee yhteistyötä noiden järjestöjen kanssa. Turkin hallitus kiisti syytökset. Turkin oppositio johtaja Ali Ediboglu kertoi Syyrian kapinallisten kuljettaneen Turkkiin syyrialaista öljyä 800 miljoonan dollarin arvosta.

15. kesäkuuta Guardian raportoi ISIS:in saaneen haltuunsa uusia amerikkalaisaseita Irakissa valtaamiltaan alueilta noin 1,5 miljardin dollarin arvosta. Mosulin lisäksi ISIS oli vallannut Fallujan ja Ramadin, sekä uhkaavan Kirkukia ja Samaraa. ISIS:in sotilaallista suoritusta ihmeteltiin kaikkialla, sillä se valtasin alueet vain kolmessa päivässä vähäisin joukoin. 18. päivä se valtasi Israel Newsin mukaan Irakin suurimman öljykentän.

Al-Arabya raportoi 22. kesäkuuta ISIS:in ottaneen käyttöönsä uusia amerikkalaisia Humvee-ajoneuvoja, joiden sanotaan joutuneen sen käsiin Irakissa vallatuilla alueilla. Neljä päivää myöhemmin BBC raportoi presidentti Obaman pyytäneen 500 miljoonan dollarin lisärahoitusta Syyrian "maltillisille kapinallisjoukoille." Rahoilla oli tarkoitus Washington Postin mukaan laajentaa CIA:n Syyria-ohjelmaa.

Israelilainen Arut Sheva raportoi 3. heinäkuuta ISIS:in vallanneen Syyrian suurimman öljykentän itäisessä Deira al-Zoun maakunnassa. Irakissa ISIS oli vallannut myös maan suurimman öljykentän, sekä kemiallisten aseiden valmistuslaitoksen.

6. heinäkuuta brittimedia kertoi, että ISIS:tä johti nyt Abu Bakr al-Baghdadi, joka oli eri mies kuin amerikkalaisten ilmaiskussa kuollut Abu Omar al-Baghdadi. Ensimmäisen Abu al-Baghdadin ilmoitettiin kuolleen jo vuosia aikaisemmin. Kukaan ei ollut varma uusimman al-Baghdadin henkilöllisyydestä.

9. heinäkuuta Irak Oil Report kertoi ISIS:in myyvän syyrialaista öljyä Turkkiin noin miljoonalla dollarilla päivässä.

Amerikkalainen vaihtoehtolehti Mother Jones julkisti 11. heinäkuuta laajan artikkelin al-Baghdadista elämänkertoineen ja siitä, että mies ei alunperin ollut mikään radikaali vaan hyvin maallistunut. Tarinan mukaan hän oli kaksi vuotta amerikkalaisten vankina vuoden 2003 jälkeen. Joidenkin tietojen mukaan hän olisi ollut vankina 10 kuukautta, toisten 5 vuotta. Seuraavana päivänä Sacramento Bee kertoi al-Baghdadin julistaneen kalifaatin joukkojensa valtaamalle alueelle.

14. heinäkuuta amerikkalaiset sotilaslähtee vahvistivat, että ISIS:in hallussa oli satoja Humvee-ajoneuvoja ja raskaita tykinammuksia, sekä 52 amerikkalaista tykkiä joissa on satelliittipaikannusjärjestelmät (jotka eivät toimi ilman amerikkalaisten satelliitteja). 155 milliset tykit ampuvat kaksi laukausta minuutissa ja niillä pystyi tulittamaan suurinta osaa Irakista. Lisäksi ISIS oli saanut haltuunsa 4000 amerikkalaista konekivääriä.

ISIS liittolaisineen suoritti koko heinäkuuna ajan uskonnollista puhdistusta valtaamillaan alueilla Irakissa, pakottaen kaikki kristityt lähtemään, kääntymään muslimeiksi tai kuolemaan. Mosulin kaupungin kerrottiin tyhjentyneen kristityistä.

Jerusalem Post raportoi 30. heinäkuuta syyrialaiskapinallisten kertoneen, että Turkin hallitus oli tukenut heitä koko ajan. ISIS:iin kuuluneen kapinallisen mukaan Turkki oli "raivannut tien meille. Ilman Turkkia emme olisi koskaan päässeet näin pitkälle." Samojen kapinallisten mukaan haavottuneita ISIS-taistelijoita hoidettiin Turkissa. 18. elokuuta Washington Post haastatteli 28 vuotiasta sisällissodan veteraania, joka kertoi kuuluvansa Al Nusraan mutta liittyvänsä ISIS-joukkoihin takaisin palatessaan.

20. elokuuta Saksan kehitysapuministeri Gerd Müller syytti Qataria ISIS-järjestön tukemisesta.

27. päivä elokuuta Yhdysvallat aloitti tiedustelulennot Syyrian ilmatilassa, siltä varalta että kongressi ja senaatti hyväksyvät pommituslennot "ISIS:tä vastaan." Kaksi päivää myöhemmin Kotimaan turvallisuusvirasto ilmoitti, ettei ISIS muodosta mitään uhkaan Yhdysvalloille.

Syyskuun 5. päivä saudiarabialainen al-Gaith syytti mm. Yhdysvaltoja ISIS:ksen tukemisesta televisiohaastattelussa. Al-Gaith on Saudi-Arabian neuvoa-antavan kokouksen jäsen.

Syyskuun 7. päivä Yhdysvallat ilmoitti valmistelevansa sotilaallista ohjelmaa ISIS-joukkoja vastaan. Ohjelma kestäisi noin kolme vuotta. Saman päivänä Arutz Sheva kertoi Euroopan Unionin Irakin suurlähettilään Jana Hybaskovan ilmoittaneen usean EU-maan ostaneen öljyä suoraan ISIS:iltä.

10. syyskuuta presidentti Obama ilmoitti Yhdysvaltojen ryhtyvän toimiin ISIS:iä vastaan Irakissa ja Syyriassa. Päivää myöhemmin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi The Times of Israel -lehdelle Israelin osallistuvan "jihadismin vastaiseen taisteluun", vaikkei suuri yleisö tiedäkään sen kaikista toimista.

14. syyskuuta senaattori Bob Graham totesi että Yhdysvallat on epäonnistunut Saudi-Arabian ja jihadistien välisten yhteyksien tutkinnassa ja että saudit tukevat ääriliikkeitä. Graham oli senaatin 911-komitean varapuheenjohtaja.

16. syyskuuta The Nation -lehti paljasti lukuisien amerikkalaisyhtiöiden toimivan Lähi-idän kriisialueille suunnattujen varojen todellisina käyttäjinä. Valkoisen talon 2 miljardin lisärahoituksen taustalla oli lehden mukaan se, että edelleen kehittelyssä oleva F-34 oli jo ylittänyt budjettinsa moninkertaisesti ja tämä ISIS:tä vastaan haettu lisärahoitus olisi käytettykin F-34 ohjelman rahoitukseen.

17.päivä turkkilainen lehti kertoi yksityissairaalassa työskentelevän sairaanhoitajan valittaneen, ettei enää jaksa hoitaa ISIS/ISIL-taistelijoita sairaalassa: Nainen oli kertonut Turkin viranomaisille ja parlamentille, että sairaala hoitaa terroristijärjestön jäseniä.

The Hill kertoi 24. päivä syyskuuta 2014 Yhdysvaltain, Saudi-Arabian, Jordanian, sekä Yhdistyneitten arabiemiirikuntien pommittaneen kohteita Syyriassa kolmessa aallossa Qatarin tuella. Amerikkalaisupseerien mukaan iskut olivat menestyksekkäitä, mutta "ISIS:in vastainen" kampanja oli vasta alkuvaiheessa.

Samana päivänä Salon-vaihtoehtomedia paljasti Yhdysvaltain armeijan tehneen 7,2 miljardin dollarin tiedustelusopimuksen yksityisten liikeyritysten kanssa. Sopimuksen mukaan liikeyritykset tarjoavat "täysintegroidun tiedustelu, turvallisuus ja tieto-ohjelman Afganistanissa ja ympäri maailmaa." Yrityksia on 21 ja niihin kuuluvat mm. Norhtrop Grumman, Lockheed Martin, BAE Systems sekä Booz Allen Hamilton. Osa yrityksistä oli tiiviisti mukana jo Vietnamin sodassa.

Päivää myöhemmin chicagolaisen sijoitusyhtiön analyytikko Jack Ablin sanoi Yhdysvaltojen suurimpien asevalmistajien tekevän ennätysvoittoja eskaloituvien sotien ansiosta. Lockheedin, Raytheonin ja General Dynamicsin osakkeiden arvo pomppasi sekin kattoon.

26. syyskuuta Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf sanoi ettei ISIS:tä voida kukistaa jollei presidentti Assadia kukisteta. Samana päivänä Yhdysvaltain ilmaiskujen kerrottiin osuneen ISIS-joukkojen hallinnassa oleviin öljylähteisiin. Samana päivänä Al Nusra (Al Qaida) ja ISIS ilmoittivat sulautuvansa yhteen ja muodostavansa Islamilaisen kalifaatin sotilaallisen voiman.

1. lokakuuta tv.kanava NBC raportoi Syyrian ilmasodan maksaneen Yhdysvalloille arviolta yli miljardin tähän mennessä. Pentagonin ilmoituksen mukaan ilmaoperaatiot maksoivat 7,5 miljoonaa dollaria päivä mutta hinta oli noussut yli 10 miljoonaan päivässä elokuun alusta. Lokakuun alkuun menessä pelkkään ilmasotaan oli uponnut 937 miljoonaa dollaria ja koska Yhdysvallat oli ampunut Syyriaan myös 47 risteilyohjusta jotka maksoivat yli miljoonan kappale, operaation hinta oli kivunnut yli miljardiin dollariin.

5. lokakuuta Dallas Morning News raportoi Yhdysvaltain armeijan käyttäneen taisteluhelikoptereita "Irakissa ISIS:tä vastaan." Samana päivänä New Yorki Times raportoi ISIS-joukkojen käyttävän amerikkalaisia aseita ja ammuksia  Syyriassa ja Irakissa, joiden oli pitänyt mennä heitä vastaan taisteleville paikallisjoukoille.

Washington Post kertoi 21. päivä lokakuuta ISIS-videosta, jossa islamistit esittelevät aseita, joiden olisi pitänyt päätyä Kobanessa taisteleville kurdeille. Kurditaistelijoiden asemien sijasta Yhdysvallat pudotti aselastit ISIS:in hallussa oleville alueille, epävirallisesti "vahingossa." BBC ja NBC vahvistivat asian. Pentagonin mukaan vain yksi aselasti oli pudonnut väärään paikkaan lentäjän tehdessä "normaaleja väistöliikkeitä". Joidenkin epävirallisten kurdilähteitten mukaan aselastit putosivat tarkasti vihollisen puolelle.

The Telegraph kertoi 24. lokakuuta, että kaksi viimeistä lännen suoraan tukemaan kapinallisryhmää oli antautunut Al Qaidalle Syyriassa. Islamistit saivat taas haltuunsa uusia aseita ja ammuksia, sekä kosolti uusia taistelijoita, joita liittyi heidän riveihinsä.

Ajatushautomo Brookings Institute julkisti raportin 7. marraskuuta, jossa se totesi että vihollismaiden epätasapainottaminen ja pitäminen epätasapainossa oli käypä vaihtoehto. Sisällissotien ylläpito ja rajaaminen tiettyihin maihin oli sekin instituutin mielestä hyvä strategia. Ääriliikkeitä vastaan piti jatkaa sotaa, jota ei voitaisi voittaa, koska "joitakin sotia ei voi voittaa, mutta niitä pitää vain käydä."

11. lokakuuta Telegraph kertoi maallistuneitten kapinallisten kieltäytyvän taistelemasta, tai loikkaavan ISIS:in riveihin aseiden puutteen takia. Heidän toimiaan johdetaan tiukasti kahdesta komentokeskuksesta, jotka sijaitsevat Turkissa ja Jordaniassa. Komentokeskuksissa on amerikkalaisia, brittejä, ranskalaisia, turkkilaisia, saudeja ja arabiemiraattilaisia upseereita.

7. joulukuuta Haaretz raportoi YK:n tarkkailjoiden raportteihin perustuen, että Israelin armeijan ja Syyrian kapinallisten välillä käydään säännöllisiä neuvotteluja ja pidetään kokouksia Golanilla. International Business News raportoi samaa samoihin lähteisiin perustuen. Samana päivänä Israel pommitti kahta kohdetta Syyrian pääkaupunki Damaskuksen lähistöllä. Vuodesta 2011 lähtien Israel oli pommittanut Syyriaa jo moneen otteeseen. Kesäkuussa se oli iskenyt yhdeksään kohteeseen.

Isrealilainen bloggari Richard Silverstein kirjoitti hepreankielisiin lähteisiin perustuen Israelin perustaneen Ashraf-tyylisen syyrialaisen kapinallisleirin Israelin puolelle rajaa. 

1. tammikuuta 2015 Middle East Eye kertoi Yhdysvaltain armeijan sotakorkeakoulun strategianlaitoksen raportoineen, että Yhdysvaltojen pitää lisätä aseapuaan Lähi-idän liittolaisilleen, etenkin Israelille. Perusteena olivat alueelta löydetyt uudet kaasu- ja öljykentät. Laitoksen mukaan Yhdysvaltojen tulisi osallistua myös suoraan sotatoimiin sotien kontrolloimiseksi ja ohjaamiseksi.

8.päivä tammikuuta Al Jazeera kertoi Yhdysvaltojen pommittaneen noin 800 kohdetta Irakissa ja Syyriassa "ISIS:tä vastaan suunnatuissa pommi-iskuissa." Tästä huolimatta ISIS oli vallannut uusia alueita Syyriassa ja hallitsi jo kolmannesta maasta.

16. tammikuuta CBS kertoi Yhdysvaltojen lähettävän 400 miestä kouluttamaan "Syyrian kapinallisia" ja heitä tukemaan lähti "useita satoja" henkilöitä. Turkki, Saudi-Arabia ja Qata olivat Reutersin mukaan jo suostuneet harjoittelupaikoiksi. Operaation hinnaksi arvioitiin 500 miljoonaa. Kahden edellisen vuoden aikana vastaaviin operaatioihin oli käytetty jo 5 miljardia dollaria.

Tammikuun 28.päivä The Express Tribune kertoi vangitun Pakistanin ISIS (Daisha) -komentajan myöntäneen kuulusteluissa, että järjestön rahoitus tulee Yhdysvalloista. Ulkoministeri John Kerry oli tietoinen näistä "uusista tiedoista". Samana opäivänä Middle East Eye raportoi amerikkalaisen öljy-yhtiön aloittaneen koeporaukset Golanin kukkuloilla.

3. helmikuuta New York Times kertoi Saudi-Arabian pumppaavan liikaa öljyä markkinoille pudottaakseen sen hinnan niin alas, että presidentti Putin luopuu tuestaan presidentti Assadille.

11. helmikuuta Dallas Fedral Rserven johtaja Richard Fisher syytti Saudi-Arabiaa öljykriisin luomisesta New Yorkin Economic Clubilla pitämässään puheessa. Fisherin mukaan saudit käyttivät öljyn hinta-asetta sekä Venäjää että nimenomaan Irania vastaan.

The Independent-lehti kertoi 17. helmikuuta Sudanin presidentin ilmoittaneen, että Yhdysvallat on sekä ISIS:in että Boko Haramin perustaja.

25. helmikuuta The Times of Israel kertoi Saudi-Arabian luvanneen Israelille lentokenttiensä käyttöoikeudet, mikäli Israel hyökkää Iranin ydinohjelmaa vastaan.

Maaliskuun alussa kansainväliset uutistoimistot alkoivat kertoa kuinka Al Nusra aikoi katkaista välinsä Al Qaidaan ja siten muuttua maltillisemmaksi. Syyrian Al Qaida vaihtoi nimensä Al Nusraksi jo aikoja sitten.

17. maaliskuuta Venäjän televisio kertoi Irakin armeijan lausuntoihin perustuen, että Irakissa sotivat ISIS-joukot saivat jatkuvasti ase- ja ammuslasteja ilmateitse ja että tämä oli jokapäiväistä.

31. maaliskuuta 2015 Reuters kertoi Yhdysvaltain armeijan ryhtyvän kouluttamaan Syyrian kapinallisia sotimaan sekä hallitusta että ISIS:tä vastaan. Tavoitteena oli kouluttaa 5000 miestä. Samana päivänä kerrottiin, että Yhdysvallat oli käyttänyt yli 140 miljardia dollaria Afganistanin "jälleenrakennukseen" ja että summasta 66 miljardia oli mennyt Pentagonille. Kongressin pyynnöistä huolimatta Pentagon ei ollut toimittanut tietoja siitä minne rahat olivat menneet. Pentagonin mukaan oli vaikeaa löytää kuitteja 45 miljardin dollarin sekalaisista menoista.

14. toukokuuta presidentti Obama ilmoitti sopineensa Persianlahden maiden kanssa niiden sotilaallisen kyvyn kasvattamisesta ja siitä, että niille toimitettaisiin ballistisia ohjuksia. Päivää myöhemmin BBC esitti laajan raportin al-Baghdadista, myyttisestä ISIS-johtajasta, joka oli kuollutkin jo useaan otteeseen ja kadonnut ja ilmestynyt aina uudelleen.

20. toukokuuta The Intercept -lehti kertoi uutistoimisto AP:n edellisessä syyskuussa tekemästä haastattelusta, jossa entinen Yhdysvaltain erikoisjoukkojen kenraali kertoi  irakilaisten ja monien muiden uskovan, että Yhdysvallat tukee ja varustaa ISIS:tä.

28. toukokuuta Daily Caller -lehti kertoi amerikkalaisten kouluttaman erikoisjoukkojen upseerin loikanneen ISIS:in riveihin. Upseeri kertoi saanensa koulutusta mm. Baton Rougessa Louisianassa sekä Moskovassa, että entisen Blackwaterin toimesta. Samana päivänä Pentagon ilmoitti uudesta syyrialaisesta terroristijärjestöstä, jossa oli mukana Al Qaidan veteraaneja. Uusi järjestö oli nimeltään Khorasanin ryhmä ja se aikoi hyökätä välittömästi amerikkalaisten lentokoneitten kimppuun ja se oli Pentagonin mukaan suurempi uhka kuin ISIS.

Irakin television haastattelussa 2. kesäkuuta Irakin pääministeri Haider al-Abadi kertoi ISIS:in saaneen haltuunsa 2300 Humvee-ajoneuvoa Mosulin valtauksen yhteydessä. Johtopäätös oli, että USA toimittaa näin aseita viholliselleen. Yhdysvallat oli käyttänyt vuodesta 2003 lähtien jo 25 miljardia dollaria Irakin turvallisuusjoukkojen kouluttamiseen ja nyt lisärahaa oli jaettu 1,2 miljardia.

3. kesäkuuta The Guardian raportoi Britannian tiedustelupalvelu MI6;n avustaneen CIA:tä Syyrian operaatioissa vuodesta 2012 lähtien. Yhdysvaltain armeijan tiedustelun DIA:n raportin mukan Syyrian kapinalliset koostuivat yksinomaan radikaaleista islamistijoukoista, joita Turkki, Persianlahden maat ja länsimaat tukivat. Raportin mukaan tämä ei tarkoittanut sitä, että USA oli perustanut ISIS-järjestön, vaan sitä että se oli hyödyntänyt järjestöä Assadin vastaisessa kampanjassa. Varapresidentti Joe Biden oli myöntänyt asian jo kesäkuussa antamassaan lausunnossa.

25. kesäkuuta Wall Street Journalin haastattelema irakilainen Abbash Hashem sanoi Yhdysvaltain tuen ISIS-järjestölle olevan täysin selvä asia kaikille. Baghdadissa asuva shiia-johtaja kertoi ettei Yhdysvaltoihin enää luotettu ja että Yhdysvallat käytti ISIS:tä pitääkseen Irakin hajalla.

29. kesäkuuta Israelin puolutusministeri Moshe Ya'alon kertoi The Times of Israelille, että Israel tukee ja auttaa Syyrian kapinallisia. Ya'alonin mukaan apu on ehdollista ja sitä saavat Al Nusran rinnalla sotivat taistelijat, jotka yrittävät kaataa Assadin hallinnon.

The Telegraph raportoi 21. heinäkuuta 2015, että brittijoukot ryhtyvät koulutamaan Syyrian kapinallisia aikaisempaa laajemmin. Koulutusta annetaan leireillä Turkissa, Jordaniassa, sekä Qatarissa.

New York Times kertoi 25. heinäkuuta, että Yhdysvaltain armeijan ohjelma maltillisen kapinallisarmeijan luomiseksi Syyriaan on ollut fiasko. Loikkaukset, huonot rekryytit, hylkäykset ja muut ongelmat ovat johtaneet siihen, että koulutettuja on ollut minimaallisesti. Satojen miljoonien dollarien ohjelmalla oli saatu kokoon 54 miehen osasto, joka oli välittömästi menettänyt komentajansa Al Nusran otettua hänet vangikseen yhdessä osaston varakomentajan kanssa Turkin rajalla. Al Nusra oli myös kukistanut Syyrian vallankumousrintaman ja Harakat Hazm -järjestön.

Sunday Express kertoi 1. elokuuta brittijoukkojen pukeutuvan kokomustiin ISIS-univormuihin operaatioissa, jotka muistuttivat erikoisjoukkojen toisessa maailmansodassa tekemiä operaatioita. Lehden mukaan brittien erikoisjoukko SAS käytti myös ISIS-lippua.

4. elokuuta The Independent kertoi, että ISIS-järjestön vastaisen sodan alusta oli tehty 5 700 pommituslentoa Syyriaan. Näissä iskuissa oli pudotettu yli 17 000 pommia. Iskuita ainakin 50 oli osunut siviilikohteisiin. Iskuissa oli kuollut joko 491 tai 591 siviiliä, joista noin 100 oli lapsia.

5. elokuuta Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti, että osa ilmaiskuista suunnataan Syyrian hallitusta vastaan "maltillisten kapinallisten tukemiseksi", ja ettei näihin iskuihin tarvita mitään perusteluja tai uusia lupia. Seuraavana päivänä CBS raportoi, että Yhdysvallat aikoo kouluttaa 12 000 maltillista kapinallista Syyriaan. Hankkeen hintalappu oli 500 miljoonaa dollaria.

11. elokuuta The Independent raportoi Israelin suunnittelevan maasotaa Syyriassa. Operaation peitteenä käytettäisiin suuria sotaharjoituksia, joiden turvin joukkoja siirrettäisiin Syyrian vastaiselle rajalle. 

Elokuun 19. päivä korkea-arvoinen amerikkalaisupseeeri syytti Turkin käyttävän Incirlikin tukikohtaa suorittaakseen pommituslentoja kurdeja vastaan. Amerikkalaisten mukaan Turkki oli pommittanut kurdeja 300 kertaa ja toisin kuin väitti vain 3 kertaa ISIS:tä vastaan. Hämätäkseen liittolaisiaan Turkki oli palkannut lukuisia lobbarifirmoja ja muita peittelemään jälkiään. Firmojen joukossa oli mm. Finn Partners. Turkin amerikkalaislobbareiden joukossa oli myös entinen CIA:n johtaja.

20. elokuuta Syyriasta ammuttiin neljä rakettia Israeliin. Kukaan ei kuollut ja aineelliset vahingot jäivät vähäisiksi. Israel syyttti iranilaismielisiä ryhmiä iskusta ja vastasi tykistötulella ja pommituslennoilla 14 kohteeseen. Alunperin Isreal syytti Palestiinalaista Jihadia, sitten Iranin Qud-joukkoja ja lopuksi Bashar al-Assadia.

21. elokuuta Defence News julkisti Yhdysvaltain sodanjohdon raportin, jonka mukaan elokuussa kurdeja vastaan tehdyn kaasuiskun takana olikin ISIS, eikä Assadin hallinto.

22. päivä elokuuta Syyrian ilmatorjunta ampui alas yhden israelilaiskoneen hallituksen alueella. Samana päivänä entinen puolustusministeri Ehud Barak paljasti Israelin yrittäneen saada kolmeen eri kertaan aikaan liittoutuman hyökkäystä Iraniin. Suunnitelmat olivat kaatuneet Yhdysvaltojen turvallisuustarpeisiin.

24. päivä useat lähteet uutisoivat, että maltillisten amerikkalaisten kouluttamien syyrialaiskapinallisten jääminen Al Nusran vangeiksi miltei heti rajan ylityksen jälkeen oli Turkin sotilastiedustelun ansiota. Kapinallisten mukaan vinkki uusien taistelijoiden saapumisesta oli tullut Al Qaidalle ja sieltä Al Nusralle (kyseessä on yksi ja sama järjestö).

25. päivä elokuuta The Nation raportoi, että Yhdysvallat oli nyt pommittanut Syyriassa sijaitsevia ISIS-kohteita 5 900 kertaa vuoden aikana. Kenraaliluutnantti Hestermanin mukaan meneillään oli ihmiskunnan historian tarkin ja tehokkain ilmasotaoperaatio. Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan vain kaksi siviiliä oli kuollut. Riippumattomat tarkkailijat olivat kuitenkin jo vahvistaneet ainakin 459 siviiliuhria amerikkalaisten pommituksissa. ISIS:in toimintaan tuhansilla pommituslennoilla ei ollut nähtävää vaikutusta.

Samana päivänä Al Jazeera raportoi Yhdysvaltain puolustusministeriön uusista määräyksistä, joiden mukaan jokainen epä-suotuisia juttuja ja/tai julkisuutta aikaan saava toimittaja on uusien määritelmien mukaan vihollisen "ei-etuoikeutettu myötäilijä". Termi on merkittävä, sillä Geneven sopimuksen mukaan mitkään lait eivät suojaa "ei-etuoikeutettuja myötäilijöitä". Jokainen komentaja sai luvan pidättää ja vangita tällaisiksi katsomansa lehtimiehet, toimittajat ja journalistit missä ja milloin vain, ilman oikeudenkäyntiä niin pitkäksi aikaa kuin haluaa.

30. syyskuuta Venäjä aloitti omat ilmaiskunsa Assadin hallinnon kanssa taistelevia kapinallisia vastaan. Yhdysvallat ilmoitti jo päivää ennen ilmaiskuja Venäjän aloittaneen pommitukset, joissa oli kuollut paljon siviilejä. Venäjä kiisti syytökset ja ilmoitti iskevänsä nimenomaan Al Nusran ja ISIS:in kimppuun. Yhdysvallat varoitti Venäjää vakavista seurauksista.

3. lokakuuta 2015 brittiläinen Express raportoi ISIS-järjestön olevan romahduksen partaalla. Expressin lähteet sanoivat amerikkalaisten pommien tappaneen tuhansia isisläisiä jo ennestään, mutta että Venäjän aloittama pommitus on nyt johtanut joukkopakoihin ja pakenemisiin.

4. lokakuuta Venäjän kerrottiin iskeneen vuorokauden sisällä kymmeneen ISIS-kohteeseen, joista yksi oli asetehdas.

5. elokuuta 2015 ISIS oli sekasorron vallassa ja tarkkailijoiden mukaan se oli joko perääntymässä tai pakenemassa usealla rintamalla valtaamiltaan alueilta. Venäjän tiedustelutietojen mukaan noin 600 palkkasoturia oli jättänyt aseensa ja paikkansa ja pyrki kaikin keinoin takaisin Eurooppaan.

Useat kriitikot kyselivät mitä Yhdysvallat ja sen liittolaiset olivat tehneet pommittaessaan Syyriaa vuoden ajan ilman mitään tuloksia. Venäjä oli suistanut ISIS:in sekasortoon 72 tunnin pommituksilla. Joiden lähteitten mukaan Yhdysvallat, Turkki, Ranska, Iso-Britannia ja Israel olivat koko ajan tarjonneet ilmatukea ISIS-joukoille Syyrian ilmavoimia vastaan.

Yhdysvallat vaati Venäjää lopettamaan ISIS:in pommittamisen välittömästi. Demokraattien presidenttiehdokkaksi pyrkivä Hilary Clinton ilmoitti puheessaan tukijoilleen, että presidentti Assad on paljon pahempi kuin ISIS koskaan.

Republikaanien ehdokkaaksi pyrkivän Donald Trumpin mielestä kurdien ja venäläisten tulisi antaa hoidella koko ISIS Syyriassa. Trumpin mielestä Assad oli parempi kuin ISIS. Trump muistutti myös vastustaneensa amerikkalaisten hyökkäystä Irakiin jo aikoinaan ja ilmoitti vastustavansa amerikkalaisten sekaantumista Syyrian sotaan.

https://www.youtube.com/watch?v=bTXcvV9cBfM

http://www.liveleak.com/view?i=a95_1412450797

http://www.liveleak.com/view?i=cbc_1403089472

https://www.youtube.com/watch?v=d2WrwUM2RwI

https://www.youtube.com/watch?v=HWRurKlurYc

http://www.globalresearch.ca/syrian-war-islamic-state-isis-creation-timeline/5472680

http://www.reuters.com/article/2015/10/01/us-mideast-crisis-russia-idUSKCN0RU0MG20151001

http://www.express.co.uk/news/world/609680/Islamic-State-ISIS-Russian-bombing-terror-Syria-Caliphate-defeat

http://www.express.co.uk/news/world/609680/Islamic-State-ISIS-Russian-bombing-terror-Syria-Caliphate-defeat

15 kommenttia:

  1. Ja vahvistus Obaman omin sanoin:

    https://www.rt.com/usa/272470-obama-training-isis-slip/

    VastaaPoista
  2. karkeasti sanottuna.. Taliban = Al qaeda = Al nusra = Isis. Koko baletti lätee vuodesta 1978 jolloin USA alki kuoluttamaan ja aseistamaan Taliban-kapinallisia Afganistanissa. Tämän on myöntänyt Carterin hallituksen silloinen ulkoministeri julkisesti. Lisäksi tämä Nobelin rauhanpalkinnon ansainnut presidentti jakoi mm. vuoden 1970 kuvernöörikampanjansa aikana varsin avoimesti KuKluksKlan-nimisen organisaation jäsenhakemuksia ja mainoksia.
    Kun sitten aikanaan neuvostoliitto irtaantui Afganistanista jäi Taliban ikäänkuin työttömäksi. No mitäpä tehdä laumalla terroristejä.. laitetaan ne osiin, toinen osa ajetaan muille maille vierahille aiheuttamaan hämmennystä (Ml. eräs Osama Bin Laden) ja valtaosa valtaamaan Afganistan.. minkä he myös tekivät.
    Tämä toiminta ei tietystikään käynyt Jenkeille koska heillä oli tiukka suunnitelam miten saadaan öljyputki paitsi irakista, myös Iranista välimerelle. Ja siksi Jenkit lähti myös Afganistaniin tuhoamaan taloban, koska se oli kasvanut liian isoksi ja vieläpä kääntänyt kelkkansakin. Lopulta erinäisten vaiheiden jälkeen (9/11 jne) alkoi tämä "terrorisminvastainen sota" jossa USA-liittouma pelasi entisiä kavereitaan vastaan.

    Arabian niemimaan sota on Jenkeille eduksi kuten Bloggaaja tuolla kirjoitti, tuon tulevaisuudessa olevan öljyputken vuoksi. Neukkulan etu taas on se, että arabian niemimaalla on jatkossakin epävakautta, mutta hallitusti.. pientä kähinää, muttei laajamittaista sotaa kuitenkaan. ja kun he esiintyvät siellä omanlaisensa tavoin, hyväntekijänä muttei Amerikka-myönteisenä sellaisena, sillä saadaan kansainvälinen huomio pois mm. Ukrainasta ja muista reuna-alueiden j''tyneistä (tai vähän sulahtanemmistakin) konflikteista.
    Neukuille olisi myös etua siitä, että epävakaus säilyisi; silloin tuota iran/Irak-öljyputkea ei voitaisi rakentaa ja heidän omat öljyvarantonsa tekisivät paremmin kauppansa.
    Kun nyt USA ja Iran on lämmiteleet välejään ja ilmeisesti iranin öljykauppa alkaa olemaan taas vauhdissa, niin se sataa suoraan pois Venäjän laarista.. ja se taas ei käy. tankkereita ei voi suoraan pommittaa pohjaan, mutta ainakin suora öljy-yhteys voidaan lukita pitämällä epävakautta yllä kyseisellä alueella.
    Samaan aikaan toisaalla Turkin presidentti, Rejip Tayip Erdogan, joka Turkin perustuslain mukaan on edustuksellinen virka, ilman juuri minkäänlaista valtaa, on kääntänyt asiat turkissä katolleen.. nyt presidentillä on lähes kaikki valta ja parlamentilla ei juurikaan. ja tokihan sitä pitää käyttää Kurdeja vastaan jos vain voi.. ja kyllä näköjään voi. Kun on valittavana hyökkäyskoteeksi ISIS tai Kurdit.. niin ensivaheessa kurdit on tälle paavalille tärkeimmät tuhottavat..

    Hauskaa loppusyksyä :D

    VastaaPoista
  3. Itsenäisyys takaisin!8. lokakuuta 2015 klo 14.20

    Taitaa olla paras ja kattavin kirjoitus Syyrian tilanteesta suomeksi. Tuosta vielä naseva tiivistys ja vaikkapa sinne some-jakoon - valtamediaa kun ei totuus kiinnosta pätkääkään.

    VastaaPoista
  4. Ympäri maailmaa lahjotut pellet, joita israelin MAAILMANPANKKI lahjoo.

    VastaaPoista
  5. Moi, aivan mahtavaa luettavaa, kiitos!

    Olisiko mahdollista saada linkit lähteisiin noiden kappaleiden alle? Joitain juttuja on hankalaa kaivaa esiin pelkän päivämäärän perusteella.

    Tällä voi myös osoittaa epäuskoisemmille lukijoille mitkä ovat kirjoittajan omia mielipiteitä ja mitkä tunnetun lehdistön vahvistamaa materiaalia. Monen ns. lähdellisen kappaleen väliin laitetut pätkät ilman lähteitä voivat hämätä kokematonta lukijaa ja antaa tulevaisuudessa lyömäaseen blogin vastaväittäjille.

    VastaaPoista
  6. NWO, Bilderberg, Illuminaatti, USA = Al Qaida blaa blaa blaa blaa blaa...Tässä taas yksi salaliittoteoria lisää, joo, ei mitään uutta auringon alla, ei vaan jaksa ei.... Mutta se alkuperäinen nykypäivän terrorismin ( mm, pariisin iskut) kasvualusta unohdetaan autuaasti jostain syystä, se kasvumaa on ISLAM, asiat ovat joskus yksinkertaisempia kuin mille ne näyttävät, tarvitaan vain muutama suuruudenhullu mullahi, jotka haluavat kalifiksi kalifaattiin kalifin paikalle, siitähän tässä vain on kyse., vallan ja rahan himosta jossa keppihevosena ja tykinruokakarjana ovat muslimit.

    VastaaPoista
  7. Kun tämän sodan Pentagonin paperit joskus julkaistaan, niin voi päitä putoilla lännessäkin. Tarkoitat varmaan f34-hankkeella f35-hävittäjää, jolla on ollut monenlaisia ongelmia.

    VastaaPoista
  8. Jaha. Tässä ei sitten oteta todesta sitä ristiinvahvistettua tietoa jonka mukaan Venäjällä olisi ollut mahdollisuus tuhota koko Isisin keskittymä pommittamalla, mutta sen sijaan päätettiin harventaa Assadille kiusallisia ryhmittymiä. Niinpä Palmyra menetettiin Isisille - pääasia että saatiin propagandakuvat siitä kuin Palmyra on pelastettu.

    Öljy, alueen hallinta, Saudi-Arabian rahoittama ja masinoima sekasorto, jota suurvallaat mielellään lietsovat siltä osin kuin se sopii niiden agendaan. Siinä se, turha syytellä mitään valtamedioita propagandasta koska aivan samalla tavalla Sandekin listaa kymmenittäin eri lähteitä (niistä valtamedioista) näkemystensä tueksi.

    VastaaPoista
  9. Moi!

    Pääsin tähän kohtaan asti:

    "Vuonna 1992 Princetonin yliopiston professori ja pitkäaikainen ulkopoliittinen vaikuttaja Bernard Lewis julkaisi artikkelin Foreign Affairs -lehdessä, jossa hän vaati koko Lähi-idän "libanonisointia". Foreign Affairs on Council of Foreign Relationsin, hämäräperäisen ja vaikutusvaltaisen siviilijärjestön julkaisu."

    Ja oli pakko etsiä käsiin ja lukea tuo artikkeli. Löytyy jstor.orgin kautta ilmaiseksi jos haluaa nähdä vähän vaivaa. Aivan erinomainen artikkeli, suosittelen. Tulkintasi siitä on tosin täydellisen väärä.

    VastaaPoista
  10. No niin ja blogia olisi jo aika päivittää ..petturi Trump pommitti sittenkin...

    VastaaPoista
  11. usa on kuin pyromaani, kiertelee sytyttelemäsä kärhämöitä aseistuksineen eri uolilla maailmaa+

    VastaaPoista
  12. Kokemuksesta sanoisin, että arabit osaavat söhlätä loistavasti ihan ite. Siihen he eivät tarvitse muiden apua.

    VastaaPoista
  13. Obama says now it was Turkey who used sarin gas in Syria.

    https://www.mideastdiscourse.com/2020/11/22/obama-admits-his-failure-in-syria/

    Obama admits his failure in Syria

    VastaaPoista