lauantai 3. lokakuuta 2015

SANANVAPAUS JA MIELIPITEEN ILMAISUVAPAUS

Viimeaikoina pakolaiskysymys on nostattanut tunteita pintaan. Äärioikeisto on pyrkinyt ratsastamaan pakolaisilla voittoon perinteittensä mukaisesti ja äärivasemmisto on haistanut tilaisuutensa nostaa profiiliaan vastapoolina. Suurin osa kansalaisista on jossakin siinä välissä. Suurin osa on jostakin asiasta tätä mieltä, toisesta tuota mieltä, jotakin pännii tämä mutta ei tuo.

Ikävää tässä kaikessa on ollut se vimma, jolla vastapuolen suita on pyritty tukkimaan. On nettihäirintää, uhkailua, painostusta, pelottelua ja jopa käsirysyä. Tampereella urhoolliset itseään anarkisteiksi kutsuvat huppariheebot taistelivat rasismia vastaan joukkohakkaamalla aivovammaisen sivullisen. Sen alemmaksi ei oikeastaan enää voi vajota.

Tuota tekoa ei ole tuomittu. Ei ole järjestetty tempauksia mielipiteen vapauden puolesta. Kansalaisjärjestöt eivät ole tuominneet tekoa, yksikään poliitikko ei ole tuohtunut. Julkkiskomentaattorit eivät ole avanneet sanaista arkkuaan.

Miksi? Oliko joukkopahoinpitelyn uhri väärällä puolella? Edustiko hän väärää mielipidettä? En tiedä. Ihmisten hakkaaminen julkisella paikalla on aina väärin ja tuomittava teko. Miksei tätä ole tuomittu laajasti ja julkisesti? Miksei tämä pahoinpitely ole herättänyt kuumia tunteita?

Minun mielestäni jokaisella on oikeus mielipiteeseensä. Jokaisella on myös oikeus tuoda se esiin. Se voi olla typerä, tyhmä, ala-arvoinen, räävitön, loukkaava, tunteeton, mitä tahansa, mutta minulla ei ole oikeutta estää sen esiin tuomista tai mielipidettä itseään. Voin ilmaista oman mielipiteeni tuosta mielipiteestä, mutta siinäpä se.

Eräs tätä blogia lukeva nainen otti yksityisesti yhteyttä ja kiitteli provokatiivisista kirjoituksista. Hän myös kertoi huolestaan nykyistä ilmapiiriä koskien. Hänen ns. ystävänsä ja tuttunsa ovat ilmoittaneet, että jos hän esittää missään mitään maahanmuuttokriittiseksi tulkittavaa, hänet suljetaan pois piireistä. Siksi hän ei uskalla itse ilmaista mielipiteitään enää julkisesti.

Äärioikeisto uhkailee vastakkaista mieltä olevia, äärivasemmisto toimii aivan samoin. Viralliset puolueet painostavat, sensuroivat, pyrkivät vaijentamaan toisinajattelijoita. Hallitus esittää nettisensuuria, moni toimittaja suhtautuu ajatukseen sensuurista myönteisesti, jotta "vihapuheet" saadaan kuriin. Kuka määrittelee vihapuheen? Missä on mielipiteen ja vihapuheen raja?

Rikoslaissa on määritelmät uhkauksille, kunnianloukkauksille jne. Mihin tarvitaan lisää lakeja, joiden tulkinnanvaraisuus on hyvinkin väljä? Miksi mielipiteitä, niitä "vääriä", halutaan suitsia?

Samaan aikaan kun moni vaatii julkista keskustelua ties mistä, presidentti taannoin Natosta, eriävät mielipiteet pyritään estämään. Väärät ajatukset pyritään vaijentamaan. Yhteiskunnan yllä leijuu sensuurin haamu, propagandan mörkö, ja se voi hyvin ja hymyilee. Fiksut, koulutetut, sivistyneet ihmiset vaativat sen paluuta, sen käyttöön ottoa, ja vain siksi, että heidän mielestään joidenkin toisten mielipide pitää vaijentaa.

Olen saanut monia tappouhkauksia, moni on ilmoittanut tekevänsä rikosilmoituksen kirjoituksistani, minua on haukuttu fasistiksi, kommunistiksi, rasistiksi, suvakiksi, ties miksi, ja aina anonyymisti. On sanottu suoraan, että joudun vaikeuksiin kirjoitusteni vuoksi. On kysytty ovatko poliisit jo käyneet kotonani. Kaikki tuo on oireellista. Tuo kuvastaa ajan henkeä. 

Ainakin kolme bloggaria on tässäkin maassa jo pidätetty, heidän tietokoneensa takavarikoitu tutkinnan ajaksi jne. Miksi? Koska he kirjoittivat vääriä asioita. Miksei se ole ollut uutinen missään mediassa? Hyvä kysymys. Ehkä siksi, että kyseiset bloggarit edustavat "väärää" osapuolta.

En ole heidän kanssaan välttämättä samaa mieltä, en yhdy heidän kaikkiin näkemyksiinsä, ja hyvin monessa asiassa olen aivan täysin päinvastaista mieltä, mutta se että tässä maassa bloggari pidätetään, viedään poliisiasemalle kuulusteltavaksi ja pannaan putkaan on hiukan merkillistä. Se on hyvin omituista. Se on...

Niin, se on fasistista. Se on aivan samanlaista kuin Pohjois-Koreassa. Neuvostoliitossa. Kiinassa. Venäjällä. Yhdysvalloissa.

Se on sananvapauden ja mielipiteen ilmaisuvapauden rajoittamista. Sitä ihteään.

Sellaista ei pidä koskaan hyväksyä, millään perusteella.

"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it",
Evelyn Beatrice Hall.

8 kommenttia:

 1. Raaka todellisuus on sitä että enää suomessa ei ylhäältä alaspäin-komentoketju toimi yhtä sujuvasti kuin ennen, kansalaiset ovat alkaneet esittää omia, valtakoneiston vastaisia, mielipiteitään.

  Luonnollisesti moni taho pitää agendaansa ainoa ja oikeana, toisilla valta-asemansa kautta byrokraattista voimaa takana, joka näkyy poliisien käyttämistä mm.bloggareiden kiinniotoissa ja yrityksissä vaientaa heidät käyttämällä hierarkista väkivaltaa.

  Eletään tilanteessa jossa vanha tyyli on vaihtumassa uuteen, taistellaan herruudesta mielipiteisiin ja käytösmalleihin, kuka saa määrät mitä mieltä kansalaiset saavat olla mistäkin asiasta, ja miten heidän pitää toimia elämässään.

  Vanhan mallin mukaan suomessa oli vain kourallinen ihmisiä jotka päättivät mikä on kansakunnan tyyli ja tapa, miten piti toimia, ja minkälaisen toimintamallin pitää missäkin tilanteessa hyväksyä, ja mitä saa ääneen sanoa julkisissa tiloissa.
  Suomi on edelleenkin isolta osalta tuollainen erittäin hierarkinen tapakulttuuri, varsin konservatiivit (malliesimerkkinä kirjoituksen nainen, jota lähipiiri uhkaa, mikäli ei suostu ennaltamäärättyyn toimintamalliin, jonka ns.virallinen suomi on määrittänyt).

  Tilanne suomessa alkaa olla kaksijakoinen, suuri joukko ihmisiä toimii vanhan kaavan mukaan, mutta samalla haluavat loikata uuden tyylin joukkoon, ryhmäkuri pitää vielä otteessaan, pelko sosiaalisesta eristämisestä.

  Suomalainen on valmis uskomaan omia mielipiteitään ja haastamaan ns.viralliset tahot päivittäin, nyt pitää vain uskoltaa kuunnella omia mielipiteitään ja sanoa ne ääneen (jopa itselleen).
  Kansakuntaa on raiskattu edestä ja takaa, ns.myyty huoraksi kadulle tienaamaan muutamalla eurolla varvi ja nekin rahat sutenööri EU vie omiin taskuihinsa, paikallinen ns.eliitti on mukana kuvioissa. Kansakunta ajettu lähes kaaokseen ja kaikki hyvän yhteiskunnan peruselementit romutettu.

  On jo aika suomalaisen perusjampan herätä horroksesta, ja nostaa päätään paskasta, musertaa suomenraiskaajat ja karkottaa heidät maasta, alkaa miettimään miten päästään kohti toimivampaa yhteiskuntaa, ja myös tehdä niin.

  Tähän tarvitaan mielipiteen vapautta, ja kanavaa.

  VastaaPoista
 2. Kommarit ovat kommareita, eivät ne koskaan muutu. Tuo, että joukolla käydään yhden miehen kimppuun on vain yksi tyypillinen vasemmiston toimintatapa.

  VastaaPoista
 3. Niin on, kuten sanot. Tämä touhu alkaa yhä enemmän muistuttaa diktatuureja, joissa väärän mielipiteen ilmaisemisesta seuraa joka tapauksessa jotain sanktioita. [Kirosanoja, sensuroitu]. On toki hyvä, että räyhäblogisi on edelleen luettavissa, mutta muuttavatko bloggauksesi yhtään mitään? Minusta on jo tultu sille rajalle, että sanoista on siirryttävä tekoihin. Sipilä, Stubb, Soini ja myös Orpo on pantava konkreettiseen henkilökohtaiseen vastuuseen tekemisistään ja tekemättä jättämisistään. Vaihtoehtoja on vain kaksi: joko he itse sanoutuvat irti tehtävistään ja asemistaan, tai asia päätetään heidän puolestaan, kerralla ja peruuttamattomasti.

  VastaaPoista
 4. ISDA ja ukraina, ei sanaakaan suomessa lehdissä tai ylessä. pakolais"kriisin"
  varjoon jää se, että ukraina ei pystynyt maksamaan 500 milj.dollaria.kumma kyllä
  eu oli antanut em. summan ukrainalle. joten suomen rahaakin palaa nyt jossain.....?
  ja jenkkien miljardit?

  VastaaPoista
 5. Jäitä hattuun suomalaiset, sanomisen vapaus huumassamme olemme kadottamassa tolkullisuuden ja asioiden kaikinpuolisen harkinnan. Koska suomalainen ihmistyyppi on jurnottaja luonteeltaan, koetut vääryydet koteloituvat mieliimme ja patoutumat purkautuvat pian vihanvimmalla, tilanne alkaa vähitellen muistutaa sadanvuoden takaisia tapahtumia. Silloinkin sotatalouden ylikuumentama venäjän suhdanne päättyi kuin seinään, kun naapurissa tapahtui ensin vallankumous ja sen jälkeen bolsevikkien tekemä vallankaappaus. Oli tietenkin ymmärrettävää, että niin raju pudotus olosuhteissa laittoi kaikenmaailman salaliittoteoriat liikeelle. Provokaattorit ja kansankiihottajat saivat tilaisuutensa ja lopulta oltiin tilanteessa jossa äkkiväärimmät persoonat veivät maltillisimmat mukanaan historianmme pahimpiin melskeisiin. Vaara vastaavasta on nytkin, koska keskuudessamme on persoonatyyppejä jotka tilaisuuden tullen ovat valmiiit äärimmäisiin tekoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sinäkö olet sitä mieltä, ettei tässä olla vielä ollenkaan tarpeeksi otettu nöyrästi vastaa sitä paskaa, mitä vallanpitäjät tänne heittää? Että sata vuotta sitten kaikki johtui jostain provokaattoreista ja kansankiihottajista, eikä ollenkaan yhteiskunnallisista epäoikeudenmukaisuuksista? Siinä olet oikeassa, että keskuudessamme on persoonatyyppejä, jotka tietävät mitä kaltaisillesi alentujille ja nöyryyttäjille tehdään.

   Poista
 6. 2015 " suomi on sananvapauden ykkösmaa" vielä toukokuussa !
  mittauksen voisi ottaa uusiksi !
  suomeen mahtuu vain yksi totuus kerrallaan ja maahantunkeutumisessa sen
  määrittää halltus joka kantaa vastuunsa? tulemme näkemään mihin se johtaa ja
  vastuunkannostahan meillä on kokemusta jo kataisen ajalta.

  VastaaPoista
 7. Hyvin kirjoitat, Parkkonen. Kansankynttilänä opastan: vaientaa, ilman j:tä. Suomi on vapaa maa, sanottiin minun lapsuudessani. Typerimmänkin mielipiteensä on saanut ilmaista vapaasti ja osoittaa mieltään, kunhan se on tapahtunut rauhanomaisesti. Enää ei. Nyt meille koulutetaan oikein Harvardissa ilmeisestikin kuukausipalkkaisia ammattitrollaajia, jotka puuttuvat kansalaiskeskusteluun ja ilmiantavat meidät "niskuroijat". Hyvin pelottavaa kehitystä.

  VastaaPoista