lauantai 6. kesäkuuta 2015

BRICS vs. LÄNSI

Koska maailmalla liikkuu erilaisia käsityksiä siitä mikä on esimerkiksi Venäjän talouden tila, mikä on BRICS-talousyhteisön tila ja miten niin sanottu läntinen, eli dollaritalous vertautuu siihen, tarkastellaanpa asiaa Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n velkatietojen pohjalta (IMF 2015). Numerot ovat vuoden 2014 lukuja, eli vahvistettuja.

Koska meillä Suomessa hallitus ja virkamiehet ja niin sanotut talousviisaat puhuvat nykyisen talouspolitiikan autuaallisuudesta, siitä että leikkaukset ovat välttämättömiä ja niitä tekevät kaikki fiksut ja että valtion velkaantuminen on kauhea asia ja vääryys, käytämme vertailumme indikaattorina nimenomaan valtion velkaa suhteessa bruttokansantuotteeseen (Gross Government Debt (sortible) percent of GDP). Sillä suomalaisillekin perustellaan valtion talouden terveyttä ja hyvinvointia. Mitä suurempi velka, sen sairaampi maa.

Ensin läntiset talousmahdit.

Saksalla on valtion velkaa 73,11%.
Kanadan velkaprosentti on 86,51%.
Iso-Britannia on velkaa 89,54%.
Euroopan Unionin velka on 87,72%.
Ranskalla velkaprosentti on 95,14%
Italialla se on 132,10%.

Suurimmalla ja mahtavimmalla läntisella taloudella Yhdysvalloilla valtion velka bruttokansantuotteeseen verrattuna on 104,72%.

Japani luetaan sekin jostakin syystä usein läntiseksi talousmahdiksi, osaksi dollari-vetoista talousjärjestelmää, ja se onkin pysytellyt hyvin varovaisena Kiinan vetämän BRICS-yhteisön suhteen.

Joulukuussa 2014 Japanin valtion velkaprosentti suhteessa bruttokansantuotteeseen oli 246,42%

Entäs se läntisen talousjärjestelmän kilpailija, BRICS?

Brasilia on yhteisön heikoin lenkki ja sen velka on 65,21%
Intialla velka on 64,95%
Etelä-Afrikan velka on 45,85%
Kiinan valtion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on 41,06%

Entä se Venäjä, jonka talous on suomalaisen valtamediankin mukaan romahtanut pakotteiden alla jo useaan kertaan viimeisen vuoden, parin aikana?

Venäjän valtion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on 17,92%.

Lopuksi voimme listata pohjoiset EU-maat.

Euro-maa Suomi 59,62%
Euroon ERM II -sopimuksella sidottu oman kruunun omaava Tanska 42,61%
Oman valuutan omaava Ruotsi 41,05%

EU:n ulkopuolinen Norja omaa sekin oman valuuttansa ja öljyä ja sen valtion velka on 30,12%

Meillä sanotaan usein, etteivät luvut valehtele. Jokainen teistä voi vetää omat johtopäätöksensä näistä kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n luvuista euron, dollarin, BRICS:in ja Suomen suhteen.

5 kommenttia:

  1. Ensimmäinen ajatus, mikä tuosta tulee mieleen on: Suomen ja Tanskan pitäisi lähteä lätkimään Eurosta jo viime viikon tiistaina, etteivät joudu maksamaan itseään paljon suurempien valtioiden velkoja!

    VastaaPoista
  2. Kyllä se venäjä vielä romahtaa kunhan ei myydä niille juustoa ja jugurttia!

    :D

    VastaaPoista
  3. Täytyy muistaa muutama yksityiskohta.
    Kansainvälinen valuuttarahasto on hyvin länsivetoinen, varsinkin Yhdysvalloilla erittäin suuri painoarvo. Käytännössä tarkoittaa tilastojen siivoamista, todellista tilannetta ei haluta tuoda esille.

    Jopa idiootti ymmärtää miski BRICS on perustettu. Länsijärjestelmä on pahasti ongelmallinen ja käytännössä länsimaiden talous elää finanssisektorin ehdoilla, hyödyntäen vain ja ainoastaan harvoja ja valittuja tahoja, tämä on tietoinen valinta.

    BRICS-maat ovat luoneet järjestelmän joka elää terveen talouden pohjalta, jota finanssisektori ei voi kiristää eikä uhkailla, jossa yksittäisten BRICS-maiden jäsenten aikaansaama taloudellinen tulos hyödyntää valtiontaloutta, mutta kaikkein tärkeintä, hyödyntää tekijää.

    BRICS-maat ovat käytännössä ns.leikanneet syövän talousmaailmasta, eli länsimaat, ja luoneet järjestelmän jossa terveen talousjärjestelmän omaavat elävät synergiassa toisiinsa, tarkoittaen myös dollarista irtaantumisen (viimeinen riippakivi, manipulaation väline) ja oman valuuttajärjestelmän luomisen.

    Länsimaat ovat ongelman edessä, enää muu maailma ei tekohengitä finanssiongelmien kanssa taistelevia länsimaita, ratkaisut piitää löytää länsimaiden sisältä. Todellinen ongelmien ydin sijaitsee yhdysvalloissa, ja kylmä fakta on, niin kauan kuin yhdysvallat ei ongelmiaan hoida kuntoon, ei länsimaat pääse kurjuuden kierteestään.

    Euroopalla on mahdollisuus päästä BRICS-kelkkaan, mikäli uskaltavat repäistä USA:n irti itsestään verta imemästä, ja pistävät finassisektorinsa rautaiseen kontrolliin (lopettaa veren imeminen kansakunnasta). Tällä hetkellä tosin näyttää siltä että USA on päättänyt pitää kaksin käsin euroopasta kiinni ja haluaa imeä kaikki veret irti euroopasta mitä irti lähtee, euroopan rooli on tekohengittää yhdysvaltojen kuolevaa taloutta.

    VastaaPoista
  4. Erityisesti USA:n osalta on syytä olettaa, että tuo luku ei pidä paikkaansa vaan siellä väärennetään tilastoja, koska tilanne siellä on pahempi kuin mitä omalle kansalle tai EU:lle halutaan kertoa, USA:n todellinen luku lienee jossain 170-180%:n hujakoilla.

    VastaaPoista
  5. Tämä on jo parivuotta vanhaa tietoa.olisi kiva kuulla mikä on tilanne 2016,onko mikään oleellisesti muuttunut?

    VastaaPoista