Arvoisat suomalaisyrittäjät. Heti alkuun on todettava, että olette joutuneet massiivisen huijauksen kohteeksi. Huijarit ovat omat etujärjestönne, EK ja työnantajajärjestöt. Niiden ajamat ja hallituksen aikomat temput tulevat olemaan kohtalokkaita enemmistölle teistä.
Suomalaisista yrityksistä noin 90% toimii kotimarkkinoilla, eli suoraan suomalaisten kulutuskysynnän varassa. Mikäli oman yrityksenne liikevaihdosta valtaosa ei tule ulkomaankaupasta, hallituksen aikomat "uudistukset" tulevat osumaan suoraan teihin. Hallituksen kaikki niin sanotut uudistukset leikkaavat vain ja ainoastaan suoraan suomalaisten käytettävissä olevia varoja, ja se tarkoittaa pienempää rahamäärää ostoksiin ja sijoituksiin.
Hallitus ei puutu lainkaan suomalaisille yrittäjille olennaisimpiin ongelmiin. Yrittäjille pitäisi olla sama perusturva kuin muillekin, yritysverotusta pitäisi uudistaa suoraviivaisempaan ja kohtuullisempaan suuntaan, yritysten perustamista ja lopettamista pitäisi yksinkertaistaa, ja tuhansia euroja nielevät pakolliset luvat, kurssit, byrokratia, pätevyyspelleilyt ja muu käsittämätön sääntösälä pitäisi pyyhkiä hevonhelvettiin. Hallitus ei tee näille asioille yhtään mitään.
Sensijaan se laskee pakolla suomalaisten tuloja. Tämä tarkoittaa siis sitä, että suomalaisilla on entistä vähemmän rahaa. Se tarkoittaa entistä vähemmän kulutusta. Entistä vähemmän kuntoilijoita saleille, vaateostoksia, autokauppoja, asunnonostajia, halvempaa ja vähemmän ruokaa, vähemmän kampaamokäyntejä, vähemmän kulutuselektroniikkaa, lehtiostoksia, huonekaluostoksia, ravintolakäyntejä, taksiajeluita, bussimatkoja, junamatkoja, lentomatkoja, laivaristelyitä, ulkomaanmatkoja, vähemmän kaikkea sitä mitä te suomalaiset yrittäjät tarjoatte.
Lyhyesti sanottuna: se tarkoittaa sitä, että huomattava osa teistä tulee lopettamaan yrityksensä toiminnan asiakkaiden puuttuessa. Tuhannet yritykset ovat jo joutuneet tekemään niin ja tulevat tekemään tällä politiikalla.
Hallitus ja EK väittää, että laskemalla suomalaisten ansiotasoa maamme kilpailukyky kasvaa ja se lisää vientiä, joka lisää työpaikkoja. Paskapuhetta. Yksikään suuri ylikansallinen yritys ei ole huolehtinut työpaikkojen lisääntymisestä. Suuryritykset ovat lopettaneet Suomesta satoja tuhansia työpaikkoja ja siirtäneet tuotantoaan ulkomaille, vaikka esimerkiksi vuonna 2013 ne saivat 1,6 miljardin veronkevennyksen.
Suomalaiset PK-yritykset ovat luoneet maahan yli satatuhatta uutta työpaikkaa, mutta hallitus toisensa perään on rankaissut juuri näitä. Verotusta on korotettu erilaisin välillisin veroin. Sääntösuo on kasvanut entistä upottavammaksi. Liikkumatilaa on pienennetty koko ajan. Ja nyt, EK:n käskyjen mukaisesti, hallitus aikoo viedä suomalaisilta yrittäjiltä myös asiakkaat, maksavat asiakkaat.
EK ja hallitus, työnantajajärjestöt ovat kusettaneet teitä. Mikään niistä ei puutu Suomen viennin todelliseen ongelmaan. Ne eivät puutu siihen, koska toisin kuin teitä, 90% suomalaisista yrityksistä, se ongelma hyödyttää niitä. Ongelma on vain ja ainoastaan euro.
Jotta suomalaisten suuryritysten vienti alkaisi todella vetää, jotta saattaisiin tehtyä se "tuottavuusloikka", kotimaa olisi tuhottava sisäisellä devalvaatiolla ja siihen nyt pyritään. Kyse ei ole 5% tuottavuusloikasta. Kyse on kymmenien prosenttien sisäisestä devalvaatiosta, joka tarkoittaa teidän tuhoanne, sen jälkeen kun teidän asiakkaanne on tuhottu.
Hallitus ja EK puhuu työllisyyden lisäämisestä. Todellisuudessa tämä ja edelliset hallitukset ovat tehneet kaikkensa työttömyyden ylläpitämiseksi ja työllistymisen vaikeuttamiseksi. Yrittäjä ei voi palkata edes päteväksi tietämäänsä työhöntulijaa, jos tällä ei ole pätevyystodistuksia tai kummallisia lupia. Ne maksavat. Tämä on malliesimerkki hallituksen paskapuheista. Jos työllistymistä haluttaisi edistää, tällaiset mielipuolisuudet olisi jo aikapäiviä sitten poistettu.
Työpaikkoja syntyy vain siten, että taloudellista toimintaa lisätään ja se onnistuu vain jos kulutuskysyntää lisätään. Tulotasoa ei pitäisi missään tapauksessa laskea. Se on katastrofi. Hallituksen aikomat päätökset tarkoittavat juuri sitä. Ja se on sitä juuri 90%:lle suomalaisista yrittäjistä.
Suomalaisilla yrittäjillä ei ole edustajia parlamentissa, eikä johtavissa viroissa byrokratian rattaissa, ei myöskään suomalaisen talouselämän edustuksessa.
VastaaPoistaNäin yksinkertaista se on.
Hei, sinulla on Sami asiallista tekstiä ja lukaisin tässä työ-ajalla kaikki kirjoituksesi. Saisitko vähän väriä lisättyä tähän teemaan? Tällainen vaalean ja tummanharmaan sekoitus tuo mieleen ikävän homehtuvan kerrostalolähiön Tesomalla. Voisit kokeilla pace-väritystä? Saataisiin ehkä mammojakin lukemaan? Tuonne yläpalkkiin? Ei minulla tällä erää muuta, terveisin yrittäjäkaverisi.
VastaaPoistaTäällä yks eläkemamma lukee tekstejänne ja on samaa mieltä kanssanne!
PoistaHarvinaisen järkevää tekstiä. Kirjoita tuo sama US- blogiin
VastaaPoistaSande puhuu asiaa, mutta toi pääkallotunnus on niin huima, ettei tekstejä uskalla ihan joka paikkaan linkittää eikä jakaa. Saisko pääkallon rinnalle tai tilalle jonkun vaihtoehtoisen kuvan? Se kyllä on herättävä, mutta yläportaalle ei ihan kehtaa lähettää.
VastaaPoistaVoi reppanaa! Että pääkallo-tunnus huima? Sekö tärkein pointtisi... ääliö!
PoistaTotta turiset, varsinkin noista turhista pätevyyslupalappusista, joita tarvii nykyään ihan vaikka pelkkien kuoppien kaivamiseen työmaalla.
VastaaPoistaNoin 15 vuotta sitten ajelin maansiirtoautoa, ja lavajakeluautoa jokusen vuoden. Sitten olin viime vuoteen asti muissa hommissa, kunnes ne loppuivat vuosi sitten. Ajattelin mennä takaisin rattihommiin, mutta eikös vaan siihenkin vaadita nykyään vaikka mitä ammattipätevyystutkintoja sun muuta. Olisin jo saanutkin pari työpaikkaa, mutta ei sitten. Jatkan makoilua sohvalla ja nauran kuinka tää korttitalo kaatuu typeryyteensä.
Kahdelle kurssillekin olen hakenut jotta pääsis ajaa rekkaa, mutta en ole mahtunut.
Joutuisit siis käymään aivan useita aivan turhia kursseja, jotka ovat tarkoitettu aloittelijoille ja maksat koulutuksesta, jota et itse edes tarvitse.
PoistaTäyttä asiaa Sandelta.
VastaaPoistaItse olen toiminimiyrittäjänä elättänyt itseni ja osin myös osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevan vaimoni jo lähes 15 vuotta.
On kyllä ollut välillä tosi jyrkkää ylämäkeä suurin osa ajasta, mutta jotenkin tässä on keppuroitu hengissä ja kaipa se on sitä suomalaista sisua. Nöyräksikin olen oppinut mm. noita yel- maksujen eräpäiviä siirrellessä.
Se tuntuu muuten huonolta tuota eläkemaksua maksaessa miettiä että tämä raha menee nyt kankkulan kaivoon -ikinä siitä ei ole minulle mitään iloa - parempi kai se olisi laittaa johonkin sellaiseen, joka mieltäni piristäisi ja auttaisi minua paremmin työssäni jaksamaan -siis NYT.
NYT on minulle tärkeä aika ja jos en minä itseäni koita pönkittää- ei sitä tunnu tekevän kukaan muukaan. Minähän olen pienyrittäjä Suomesta.
Kaikesta huolimatta minulla on vielä ihan hullu yrittämiseen liittyvä kasvuajatus (vaikka olen jo yli 50v. ja pitäis jäähdytellä). Minä haluaisin laajentaa yritystoimintaani, siis kasvaa ja kasvaakseni minun tulisi palkata joku kaveriksi sillä yksin en voi toteuttaa hyvää ideaani ja saavuttaa tuota kasvua.
Ideani on hyvä ja uskon siihen kuin vuoreen.
Pankille minun yritykseni liikevaihto on kuulemma sen verran pienehkö, etten saa pienehköä lainaa ja kun tuota ikääkin on - ja koska olen toiminimellä toimiva yrittäjä.
Tuo ikäkysymys on mielenkiintoinen - en ehdi maksaa lainaa ennen eläkeikää vaikka en taida koskaan päästä eläkkeelle. Mutta se siitä eläkkeestä.
Mutta miten saada firma kasvuun.. se jää nähtäväksi - en anna ihan heti periksi - jos en ihan heti kuole.
Mutta tuo oli aasin siltaa seuraavaan - ELI:
Olen pähkäillyt että pieniä 1-2 henkilön yrityksiä on Suomessa valtavasti. Siellä on tarvetta investoida ja kasvaa mutta ei ole rahaa, aikaa, tukitoimia - ei mitään. Vain puurtamista ja hyvien mahdollisuuksien hukaan heittämistä. Kasvu tarvitsee tekijöitä mutta mistä rahat kasvuun / työllistämiseen.
Olisiko niin, että yrityksillä, joiden liikevaihto on enintään 150.000 vuodessa - olisi mahdollista saada alv:sta palkkaamansa ulkopuolisen työntekijän palkkakulua vastaava täysimääräinen hyvitys. Ehtona se että työntekijä on työtön eikä esim. yrittäjän perheenjäsen yms.
Eikö tällöin kävisi niin että valtiolta jäisi alv noilta osin saamatta, mutta vastaavasti kompensoituisi kun työllistämisen hoitomeno noilta osin alenisi ja palkattu työntekijä voi luonnollisesti kasvattaa kulutustaan. Kulutuskysynnän kasvun myötä alv tilitysten määrä kasvaa + työntekijöiltä perittävä veromäärä kasva - ja pienyritysten investointien myötä kaikki kasvaa..
Jos pienyrityksiä tuettaisiin vahvasti - on isompien turha valittaa epäreilusta kohtelusta sillä kulutuskysynnän ja muiden vaikutustensa kautta kaikki kai voittaisivat ..
En tiedä ajattelenko ihan väärin mutta nyt ei kannata perustaa verovaroilla toimikuntia vaan ryhtyä tosi toimiin. Pikkusummilla räpeltäminen isossa hädässä on turhaa.
Suuria ja nopeita päätöksiä - tarvittaessa tarkentavia korjausliikkeitä - navigointia kivikossa - mutta jos ei uppoa nin joskus tulee ranta vastaan.
Sitä odotellessa..
H
Aivan loistava idea. Juuri näin pitäisi tehdä, jos Suomi haluaisi pelastaa PK-yritykset. Mutta tämä hallitus ei sitä halua. He haluavat kaikki pakotettuina millä tahansa suuryrityksen sanelemalla palkalla orjatöihin isoihin valtionyrityksiin tai muihin sisäpiiririnkiin kuuluviin isoihin, mieluusti globaaleihin yrityksiin. Suomesta tulee hikipaja, ja palaamme takaisin orja-aikaan. Tämä on hirvittävä potentiaalinen näkymä.
PoistaTämä kirjoitus täytyisi saada ehdottomasti näkyviin mediassa. Näinhän tässä juuri tulee käymään!
VastaaPoistaErinomaisen osuva kirjoitus! Olen samaa mieltä: tämä asia pitää saada julkiseksi.
VastaaPoistaMinä olen taas hieman erimieltä. Olet oikeassa siinä että tulotason lasku leikkaa ostovoimaa ja kulutusta. Ja tämä taas vähentää kotimaan kysyntää. MUTTA jos kyseiset toimet saavat työttömyyden kasvun pysähtymään tai jopa kääntymään laskuun niin silloinhan on enemmän ihmisiä joilla on varaa kuluttaa. Yhteiskunnan menot pienenevät niin ei tarvitse välttämättä veroja nostaa jotka leikkaavat kulutusta yhtä tehokkaasti kuin palkan alenenminen.
VastaaPoistaOikeassa Sande olet siinä että byrokratiaa ja sääntelyä pitää purkaa. Se on ihan älytöntä. Tätähän hallitus on luvannut tehdä mutta se tulee olemaan hidasta. Virkamieskunnasta ja ministeriöiden työntekijöistä ei varmaankaan ole paljon apua tässä. Mutta odotellaan ja katsotaan mitä tapahtuu.
Jotainhan hallituksen oli tehtävä kun kerran yhteiskuntasopimusta ei saatu aikaan ja tässä oli, ei ehkä helpoin mutta nopein paikka aloittaa. Pääasia on että tehdään edes päätöksiä joilla asiaa voidaan auttaa. Edellinen neljä vuotta meni ettei saatu aikaan muuta kuin byrokratian lisääntymistä.
Tärkeintä on saada Suomen vaihtotase positiiviseksi. Silloin auroja tulee maahan eikä vain karkaa sieltä. Silloin on enemmän rahaa laittaa kiertoon kotimaassakin. Vaikka vain ehkä se 10% yrityksistä saa tulonsa viennistä, niin se heijastuu kyllä kivasti kotimaahankin. Tällöin vientiyritykset investoivat ja se taas tietää töitä kotimaisille alihankkijoille ja rakentajille. Kaikki ne palkkaavat lisää työvoimaa ja taas on kotimainen kulutus kasvussa. Itse matkailuajan yrittjänä olen huomennut että viimeisen 6 vuotta on koko ajan hiljentynyt kysyntä kotimaan matkailijoiden osalta samaa tahtia kun on työttömyys noussut. Että parempi niin päin että on 5% enemmän kuluttajia kuin kuin 5% suurempi tulotaso.
Periaatteessa näin - paitsi että mihin se kysynnän tarve hävisi ?
VastaaPoistaEi se yrittäjän tarjoaman palvelun tarve poistunut mihinkään eli asiakas käy leikkauttamassa tukan edelleenkin. Muutoksessa palvelun hintahaitari antaa asiakkaalle mahdollisuuden valintaan (aivan kuten nykyisinkin) ja velvoittaa PK yrittäjän hinnaston tarkistamiseen jos asiakkaita ei ole.
Todellinen pienyrittäjäkin ( yhden henkilön vuokratyöläinen) pääsee neuvottelemaan "emo yrityksen palvelusta maksaman korvauksesta emännän kanssa" eli todennäköisesti "palkan alennuksesta".
Jos korvaus laskee kohtuullisesti ei hätää koska muutenkin kulutaso laskee. Jos taas saa sovittua jatkon entisin ehdoin tai jopa paremmalla korvauksella niin mikä sen hienompaa.
En usko kulutuskysynnän lisäämisen voimaan talouden pyörittämisessä. Kulutuskysynnästä on aina osa ulkomaille suuntautuvaa, ja sitä ei rahoiteta muulla kuin viennillä.
VastaaPoistaKirjoitin blogiinikin pienen pätkän aiheesta, ja viittasin tähän blogiin.
https://kummastunut.wordpress.com/2015/09/14/usko-kotimaisen-kulutuskysynnan-autuuteen/
1. Valtiovaltaa Suomessa käyttää eduskunnan luottamusta nauttiva hallitus, eivät AY-liike, etujärjestöt tai muut ulkoparlamentaariset korporaatiot.
VastaaPoista2. Olen 10 henkeä työllistävä yrittäjä. Etujärjestöni EI ole EK, enkä ole sen vaan Suomen Yrittäjien jäsen. Siellä ovat blogistinkin ehdotukset huomioitu aivan oikein.
3. Jos asiakkaideni maksukyky hieman laskee, laskee samassa suhteessa myös palkkakuluni.