keskiviikko 9. lokakuuta 2019

TURKKI, SYYRIA, USA - lyhyt geopolitiikan oppitunti

Kun valtamedia USA:n Syvä valtiota (Deep State) myötäillen nyt taivastelee miksi presidentti Trump antoi Turkille luvan hyökätä koillis-Syyrian vallanneitten kurdijoukkojen kimppuun, lienee paikallaan auttaa nykytoimittajia ja kertoa mistä tässä on kyse. Ongelmahan on siinä, että valtaosa nykytoimittajista ei ole koskaan tajunnut mistä Syyriassa on ollut kyse ja keitä siellä on operoinut ja miksi. Tästä neljä vuotta vanhasta tekstistä on hyvä aloittaa.
http://rayhablogi.blogspot.com/2015/10/isis-ja-syyria-koko-juttu.html


Yhdysvallathan yritti järjestää Turkissa nimenomaan Erdoganin vastaisen vallankaappauksen presidentti Obaman johdolla vuonna 2016. Sehän meni pieleen, kuten hyvin tiedämme.
https://www.aljazeera.com/news/2016/12/turkey-failed-coup-attempt-161217032345594.html
https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Turkish_coup_d%27%C3%A9tat_attempt
https://www.nytimes.com/2016/08/03/world/europe/turkey-coup-erdogan-fethullah-gulen-united-states.html

Obaman hallintohan oli päättänyt kaataa Syyrian hallinnon jo 2008 ja yrittikin sitä luomiensa palkka-armeijoiden avulla, mutta sekin epäonnistui.

Lännen masinoiman vallankaappausyrityksen jälkeen Turkki paikkaili nopeasti välinsä Venäjään ja Iraniin. Turkki hankki Venäjältä maailman tehokkaimpina pidettyjä S-400 ilmatorjuntajärjestelmiä. Kyseiset asejärjestelmät on suunniteltu nimenomaan Naton ja lännen ilmavoimien alasampumiseen.
https://edition.cnn.com/2019/07/13/europe/turkey-russia-missiles-nato-analysis-intl/index.html

Asekaupan toinen ulottuvuus on tietenkin poliittinen. Nimenomaan poliittinen oli myös Turkin ilmoitus siitä, että se aikoo jatkossakin hankkia valtaosan tarvitsemastaan öljystä nimenomaan Iranista, mihin Iran vastasi ettei Turkin tarvitse edes käyttää dollareita tässä kaupassa, vaan sen oma liira kelpaa maksuvälineeksi varsin hyvin. Tämäkin Turkin liike oli poliittinen demonstraatio.
https://www.reuters.com/article/us-turkey-iran-trade-usa/erdogan-says-turkey-will-continue-oil-natural-gas-trade-with-iran-ntv-idUSKBN1WB33D

Yhdysvalloilla ei ole varaa menettää Turkkia liittolaisena. Se on Naton suurimpia asemahteja ja strategisesti täysin keskeinen pala Yhdysvaltojen geopoliittista shakkilautaa. Turkin irtaantuminen länsileiristä on kenties ollut, tai on edelleen, lähempänä kuin julkisuudessa on annettu ymmärtääkään, joten kun Turkki suunnitteli kurdien kukistamista, amerikkalaisilla oli valittavinaan kaksi vaihtoehtoa: maattomat kurdit tai Turkki. USA valitsi tietenkin Turkin. Oma etu on aina se tärkein, korulauseista ja puheista huolimatta. Tekopyhän kohun vuoksi Trump asetti Turkille omia vaatimuksiaan, mutta sellaiset ovat vain ikkunakoristeita. USA on antanut Turkille luvan tuhota kurdiarmeijan Syyriassa.
https://www.theguardian.com/world/2019/oct/08/turkey-to-press-ahead-with-attack-on-kurdish-led-forces-in-syria-trump

Trumpin luvasta noussut kohu on täysin tekopyhää amerikkalaista sisäpolitiikkaa. USA on aina dumpannut liittolaisensa, pettänyt lupauksensa ja jopa kirjalliset sopimuksensa, jos ja kun reaalipoliittiset syyt niin vaativat. Kurdien retkuttaminen sotimaan ISISiä vastaan on malliesimerkki. Yhdysvallat, joka loi ja koulutti ISISin saudien rahoilla, palkkasi ja koulutti kurdit sotimaan heitä vastaan, kun ISISistä alkoi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. ISIS ei ollut onnistunut kaatamaan Assadin hallintoa ja venäläisten puututtua peliin oli häviämässä sodan. USA tarvisi jotakin jolla osoittaa olevansa ISISin vastustaja ja kurdit sopivat siihen. Nyt, kun kurdeista on enemmän haittaa kuin hyötyä, heidät heitetään laidan yli suuremman edun tavoittelussa.

Jos joku siellä nyt rykii tälle tulkinnalle, voi aina mennä kysymään Etelä-Vietnamin hallitukselta Miten meni noin niinku omasta mielestä? Samaa voi kysyä Saddam Husseinilta, joka oli 1980-luvulla lännen ja USA:n liittolainen Lähi-idässä Irania vastaan käydyn sodan ajan. Tuolloinhan USA ja EU-maat toimittivat Husseinille ne kemikaalit ja sen teknologian, jonka avulla Irak pystyi valmistamaan kaasuaseita Iranin massahyökkäyksiä torjumaan. Tosin niillä kaasuteltiin myös kurdeja, mutta mitäpä pienistä. Nyt vuorosssa on Turkki, joka saa kurmuttaa kurdeja luvan kanssa. Suuremman geopoliittisen edun vuoksi.

Tästä on siis kyse Turkin ja USAn pelissä. Kurdit ovat pelkkä nappula laudalla. Valitettavasti.

Augustin Ehrensvärdin opit olisivat olleet kurdeillekin tärkeitä. Mikä onnettominta, suomalaispoliitikot ja sotilaathan ovat hekin autuaasti jo unohtaneet nämä sanat.

»Eftervard, stå här på egen botn, och lita icke på främmande hielp. (Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun).»
https://fi.wikipedia.org/wiki/Augustin_Ehrensv%C3%A4rd



2 kommenttia:

  1. Erinomaista taustoitusta aiheeseen tässä blogissa. Jään seuraamaan mielenkiinnolla jatkoa.

    VastaaPoista
  2. Miksi tuonne lähi-idän maihin on yleensäkään myyty aseita? Öljyn takiako?
    Kaikki ne sadat eripuraiset uskonlahkot, klaanit, kapinalliset ym hullut saisivat käydä sotansa ritsoilla ja puunuijilla.
    Rauhaa sinne ei saada vaikka odotetaan maailman tappiin asti.
    Eikä sitä edes haluta.
    Oikea rauhaanpakottaminen on vielä kokeilematta.
    Jenkit tai Venäjä voisi vain ilmoittaa että kuukauden päästä tulemme noutamaan KAIKKI aseenne tuhottavaksi sovitusta paikasta. Jos kaikkia aseita ei luovuteta pommitamme maanne ydinpommeilla. Tai miksei vaikka Kiina.
    Joku maa kun kieltäytyisi niin sinne voisi malliksi ampua 100 ydinkärkeä.
    Sitten kaikki muut luopuisivat sotakalustostaan ja joutuisivat palaamaan ritsoihin, jousipyssyihin ja miekkoihin tai aloittaisivat normaalin elämän. Rakentaisivat maataan ja talouttaan.

    VastaaPoista