Tervetuloa lukemaan blogiani. Tarkoituksena on rähistä ja meuhkata estottomasti yhteiskunnallisia asioita poliittisesti epäkorrektisti ja liiemmin soveliaisuussääntöjä miettimättä. Ideana on kuitenkin se, että jorinoissa ja huudossa on jokin ajatus, jotakin asiaa ja ehkä jotakin järkeä joskus. Johtoajatuksena voisi olla anonyymiksi jääneen merirosvon yli kolmesataa vuotta sitten esittämä vaatimus: LESS LAWS, MORE JUSTICE!!
tiistai 20. elokuuta 2019
BREXIT JA IRLANNIN RAJA
YLE:n uutisissa kerrottiin eilen, kuinka Britannian talous romahtaa ja lääkkeet loppuvat, jos maa tekee Brexitin ilman sopimusta. YLE:n Lontoon kirjeenvaihtaja oli Doverissa ja haastatteli kahta rekkakuskia. Toinen oli britti, joka puhui bisneksensä puolesta, ja toinen serbikuski, joka arveli että rekkajonoista kasvaa 4-6 tunnin mittaisia, jos sopimukseton Brexit astuu voimaan.
1. Lääkkeet. Britit voivat ostaa aivan vapaasti lääkkeitä kaikkialta maailmasta. Eivät siis ole vain EU:n lääketeollisuuden varassa. Sitäpaitsi EU-Suomessa on jo koettu useita lääkkeiden loppumisia vaikka olemmekin yrittäneet olla EU:n maallioppilasmaa.
2. Jos on rakentanut huolintabisneksensä sen varaan, että Doverin kautta kulkee tullivapaata rahtia, on selvää, että jonkinlaisia ongelmia syntyy. Ehkä bisnesidean muutos voisi auttaa. Kannattaa muistaa kuinka Suomen ja Venäjän rajalla oli takavuosina kymmenien kilometrien rekkajonoja. Tosin kannattaa muistaa sekin, etteivät sellaiset ole tuntemattomia myöskään manner-Euroopassa, siis EU:n ydinalueella. Rekkaruuhkia on ollut myös EU-Britanniassa. Kuvassa parin vuoden takainen 15 tunnin rekkaruuhka juuri Doverissa.
Ylipäätään kannattaisi muistaa se, että jos ns. sopimukseton Brexit astuu voimaan, silloin Britannian ja EU:n välisiä kauppasuhteita ja tulleja koskevat Maailman kauppajärjestön, G8:n maiden ja OECD:n sopimukset. Mitään kaupan loppumista ei tule tapahtumaan. Britit voivat käydä kauppaa EU-maiden kanssa siinä missä Islanti, Kanada, USA tai Kiinakin. Itseasiassa maailmankaupasta valtaosa käydään muualla kuin EU:n sisämarkkinoilla, vaikkei sitä suomalaisen valtamedian jutuista voisi päätelläkään.
Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja on toinen suomalaisten Brexit-vastustajien lempiaihe. He toistavat papukaijojen tavoin EU-komission huutoa siitä, ettei Britannia saa sulkea Irlannin vastaista rajaansa. Sinne ei saa rakentaa uutta rautaesirippua. Pimpelipom. Siellä ei sellaista ole koskaan ollutkaan, ei edes niihin aikoihin kun britit ja IRA kävivät Armaghin piirikunnassa sissisotaa. Britit ovat myös ilmoittaneet, ettei heillä ole aikomuksiakaan sulkea tuota rajaa. Eli ajatus siitä, että britit rakentaisivat uuden Berliinin muurin Irlantiin on EU-komission oma idea, jota suomalaiset toimittajat EU:n uskollisina apureina toistavat kerta toisensa perään.
Irlannin raja tulee itseasiassa olemaan ongelma nimenomaan Euroopan Unionille. Kansainvälistä vapaakauppaa kannattavat Britannia ei aijo estää tavaroiden ja palvelusten vapaata kulkua Britanniasta Irlantiin, eli Euroopan Unioniin. Irlannista voidaan siis tuoda mitä tahansa tavaraa muualle sisämarkkinoille täysin vapaasti ja jos Britannia sallii vapaan kulun ilmoituksensa mukaan, EU:n on itse rakennettava rajamuurinsa tuolle rajalle kontrolloimaan tavaroiden ja ihmisten liikkumista. Toinen vaihtoehto on asettaa Irlanti jonkinlaiseen EU-saartoon EU:n sisällä. Niin tai näin, Irlannin raja tulee olemaan valtava ongelma nimenomaan EU:n itsensä kannalta. Ei Britannian.
Suomalaisilta euromielisiltä medioilta tuppaa unohtumaan usein todellisuus ja asioiden laajemmat yhteydet. Silloin laiskan toimittajan on helpompaa liittyä laulukuoroon ja hoilata valmiiksi kirjoitettuja sanoja, kuin tehdä journalismia ja ottaa selvää asioista. Brexit ei ole mikään itsestään selvyys nimenomaan Euroopan Unionille. Päinvastoin. Se on todella kipeä ja täpärä paikka nimenomaan Euroopan Unionille. Saksassa on arvioitu, että Britannian lähtö aiheuttaa muutaman kymmenentuhannen työpaikan menetyksen. Muitakin taloudellisia tappioita tulee. Varsinkin jos britit ilmoittavat, etteivät maksa mitään 43 miljardin euron lunnaita, joita komissio on täysin perusteettomasti vaatinut eron hinnaksi. Millä oikeudella hinta on asetettu, sitä ei tiedä kukaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Juuripa näin, ihmiset tässä taistelevat tuulimyllyjä vastaan.
VastaaPoistaIljettävintä tässä Irlannin rajan kysymyksessä on EU:n vihjailu tai oikeastaan suoranainen uhkailu siitä, P-Irlannissa palataan taas sotaan jos britit laittavat "vääriä" äänestystuloksia toimeen.
VastaaPoistaStrategiana EU:n toimintapa muistuttaa Neuvostoliiton KGB:n tapaa jolloin eri tasavaltojen itsenäisyysliikkeitä vastustettiin tukemalla vähemmistöjä jotka pyrkivät erottamaan oman alueen tasavallan alueesta. Virossa toimi Interliike ja saatiin myös yksi kunnollinen onnistuminen Abhasiassa, joka onnistuneesti irroitettiin Georgiasta.
Kyseessä on poliittis sotilaallinen reductio ad absurdum. EU pyrkii estämään Katalonian itsenäistymisen ja siinä ei viranomaisten väkivalta ja kansojen itsemääräämisoikeus paina mitään. Imperiumista eroon pyrkivää britanniaa taas pyritään lohkomaann tukemalla tarvittaessa vaikka terroristeja.
Jos Britit vaikka perustavat lääketehtaan?
VastaaPoista